icon

Nízká placenta ve 21. týdnu těhotenství. Můžu pracovat?

1nikolet11
10. únor 2025

Ahoj holky,
jsem ve 21. týdnu, a ve 20tt mi doktorka řekla, že mám nízko položenou placentu. Na další ultrazvuk mě objednala až ve 32. týdnu 🙊 což se mi zdá hodně pozdě, na to že říkala, že se to musí hlídat. Jen mi moc nebylo sděleno, co to obnáší. Pracuju jako číšníčka a jsem na nohách 9 hodin denně, pět dní v týdnu. Při delší chůzi cítím, jak mě píchá nebo bolí podbřišek a taky kříže. Navíc ještě necítím žádné pohyby 🙊 měla jste to některá podobné?

Mám docela strach, aby bylo vše v pohodě když takhle pracuju.. no teda nevím, jestli můžu pracovat..
Jinak mi doktorka řekla, že díky té placentě moc ohyby neucitim.. někdo podobný problém ?

uzivatelkapetra
10. únor 2025

@1nikolet11 asi ji nemáš dole, ale vepředu.
Pokud bys jí měla dole, tak okamžitě klidový režim, bez sexu a pravidelné kontroly, tohle by lékař jen tak nepřešel.

1nikolet11
autor
10. únor 2025

@uzivatelkapetra no tak já si to nevymýšlím. Tak snad vím, co mi řekla 🙊 kdyby ní řekla vepředu, napíšu vepředu a ne dole🤔 Ale nedala mi ani žádné instrukce, neřekla nic o klidovém režimu. Jen mě objednala na další ultrazvuk až za 12 týdnů. Proto se ptám i tady, protože jsem tohle přesně, co píšete, četla u hodně žen, které měly takto placentu. Tak jen nevím jestli to mám řešit, nebo dál normálně pracovat.

uzivatelkapetra
10. únor 2025

@1nikolet11 a co ti napsala do průkazky?
Protože tohle opravdu není sranda a spíše bych to viděla jako zanedbání péče, kdybys měla placentu dole přes branku.

palja
10. únor 2025

@1nikolet11 já jsem měla dole prekryvajici posevni vchod u obou těhotenství. Měla jsem zákaz sexu, klidový režim, nezvedat nic těžkého, při krvácení jet do nemocnice.
V prvním těhot. jsem dokonce kvůli tomu měla neschopenku bez vycházek.

1nikolet11
autor
10. únor 2025

@palja tak lepší si to ověřit. Tohle jsem četla taky, že právě musely být doma. Pokud vím, tak mi říkala, že mi to do těch cest zatím nezasahuje a že doufá, že se to zvedne růstem dělohy nahoru. No ale říkám, žádný klidový režim.. takze si tam zavolam a ještě se poptam. Děkuji moc

1nikolet11
autor
10. únor 2025

@uzivatelkapetra bohužel jsem v zahraničí, a tady právě do průkazky nic nepíšou, respektive: nemáme tady žádné průkazky těhotenské. Proto se obracím i tady. Že bych popřípadě letěla do ČR na kontrolu raději 🙏🙈

uzivatelkapetra
11. únor 2025

@1nikolet11 a nemáš možnost jiného doktora a zeptat se ho na rizika tvého stavu? Jestli se jedná o vcestnou placentu?

martivit92
11. únor 2025

@1nikolet11 ahoj, měla jsem placentu položenou v porodních cestách kolem toho 20tt., pohyby nejdou moc cítit, takže to ne nestresuj. Během 30tt se mi placenta posunula a je tam, kde by měla být 🙂 a je vše v pořádku. Takže ještě nestraš, vše se může změnit 😊👍🏻

martivit92
11. únor 2025

@1nikolet11 a taky mi nic Dr. neřekla, takže jsem normálně pracovala (zástupce vedoucí v oděvním obchodě) takže přebírání zboží, předělávání obchodu, tehdy přicházelo zimní zboží, takže tahání s těžkými bundy 🙈 . Ale od 25 nebo 27tt. jsem šla na nemocenskou už.

1nikolet11
autor
11. únor 2025

@uzivatelkapetra no teď čekám, na jejich otevírací dobu a hned tam volám, ať mě zkontrolujou. Vzbudila jsem se s velkýma bolestma v dolní části břicha. Při každém pohybu to bolí. Jinak, mě tady nikdy nevyšetřuje jen jedna doktorka. Pokaždé jiná. 🤔
@martivit92 fakt? Tak to jste mě trošku uklidnila 🙏 ale každopádně si to začnu raději vzhledem k bolestem, hlídat.