Riziko preeklampsie. Kdy vám lékař doporučil léčbu?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat při jakém vypočítaném riziku preeklampsie Vám nasadili/ nenasadili léčbu. Z prvního screeningu jsem totiž odešla bez medikace a dnes na kontrole u jiného lékaře jsme se bavili o tom, že by mi ji (právě kvůli hodnotám ze screeningu) doporučil. Abych pravdu řekla, raději se přikláním k názoru neužívat, ale samozřejmě mě to v klidu nenechá. Jak jste to měly Vy?
@kuki012 Na preeklampsii jsem měla anopyrin - 1,5 tablety. Brala jsem jak při riziku cca 120, tak při 87. V obouch případech jsem byla ráda. Když jsem měla riziko 87, nasazen mi byl už na screeningu. Při 120 hned na kontrole po screeningu. Jsem za to ráda a nevidím v tom nic špatného. Radši 1,5 tablety, než být ta jedna z těch 120.
Díky za odpovědi.
Nevím, ně nasadili 150mg Aspirinu / den na začátku těhu a nemám s tím problém. Proč ti to tolik vadí když víš že ti to pomůže donosit mimi a sníží to riziko preeklamsie? Je na to mrtě studií a nízké dávky do 150mg/ den nemají negativní vliv na vývoj plodu.
Měla jsem riziko cca 1:85, Stacyl nasazený ihned po výsledcích screeningu. Syna jsem donosila do termínu, preeklampsie se neprojevila, i když úplně na konci těhotenství mi vyskočil tlak a jednou jsem měla bílkovinu v moči, na další kontrole už ne. Nechci domýšlet, jak by to vypadalo bez preventivní léčby.
@reeeza Protože jde o nějaký výpočet, ze kterého mi vyšlo, že ho užívat nemusím, 2 dr. mi řekli ne a 1 ano. Abych pravdu řekla, nechci užívat nic, co není nutné. Když jsem byla nemocná taky jsem se neléčila tím, co bych užívala kdybych nebyla těhotná a pravděpodobně by se mi nemoc ani nerozjela, protože bych si rovnou vydezinfikovala krk nějakým dryákem. Pokud by mi 3 dr. ze 3 řekli užívej, tak užívám. Takhle to prostě není jednoznačné. Vždy je potřeba zvážit individuální benefit nad rizikem a co si budeme povídat v příbalovém letáku nepíšou, že je to v pohodě. Proto se ptám s jakými čísly odešly ostatní a užívají/neužívají.
1:31 Nasazen anopyrin, jsem po abrupci placenty v 38tt a krvácení z placenty preavia ve 27.tydnu, v obou případech jsem odcházela z porodnice sama, takže by mě ani nenapadlo neudělat vše proto abych se něčemu vyhla. Riziko hodně ovlivnila právě předchozí anamnéza, kde ale screeningy vždy byly o.ka, takže zobu a věřím, že lékaři ví co dělají....
@kuki012 Kolik jsi měla riziko?
Jinak ti to napíšu asi takto - když jsem měla první těhotenství zcela bez problému, skončilo v 37/38tt s tím, že syn zemřel a já rodila mrtvé miminko. Když mi vyšlo riziko 87 preeklampsie u syna, ihned mi dali anopyrin a já donosila do 38tt zdravého syna. A je opravdu rozdíl nachlazení nebo preeklampsie. Není to jen o tobě, ale i o miminku. A jen tak mimochodem - pro oba to může skončit fatálně. Ty léky ti neublíží, ale je to tvá volba, jen ať si to jednou nevyčítáš.
@martulka88 Mrzí mě Tvá ztráta. Mimino právě řeším. Být to o tom, že budu netěhotná navíc dočasně užívat Aspirin, tak nad tím mávnu rukou. Když si ale v odborné knize o farmakoterapii v těhotenství (ne na internetu) přečtu, že se "diskutuje o zvýšeném riziku malformací žaludku, kryptorchismu, leukemie u novorozence, končetinových defektech ad." V klidu mě to fakt nenechá. Nechci tím strašit ostatní, jenom říkám, že každá mince má dvě strany. Mé riziko bylo 1:176, čili asi půl procenta a velký podíl na tom měl naměřený vyšší krevní tlak, který doma mívám v normě.
@kuki012 V tom případě by jsi nemohla nikdy nic. Vše má vedlejší účinky. A doktoři by ti nedali nic, co by ohrozilo miminko.

@kuki012 1:132 nasadili anopiryn. Právě jsem ukončila brani a nevidím v tom problém