Nadýmání v těhotenství je způsobeno především rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy12 s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.
Plyny ve střevech jsou prakticky vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím24, kdy rostoucí děloha3 vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.
Preventivní opatření proti nadýmání v těhotenství
- nejdůležitější je vyhnout se, pokud možno, zácpě - dojde-li k zácpě, pohyb potravy a taktéž střev je výrazně zpomalen, což velmi přispívá ke vzniku nadýmání. Více v samostatném článku Zácpa v těhotenství.
- jíst menší porce vícekrát za den,
- dbát na dostatek tekutin,
- bezprostředně po jídle si nelehat, s odpočinkem je vhodné vyčkat 1-2 hodiny,
- nepít sycené nápoje,
- s mírou si dopřávat potraviny, které jsou pro své nadýmavé účinky známy - luštěniny, cibulová zelenina, košťálová zelenina atp.,
- důležitý je také dostatek pohybu, např. ve formě každodenní procházky.
Léčba
Nadýmání v těhotenství obvykle speciální léčbu nevyžaduje. Je však vhodné obrátit se na lékaře, jestliže je nadýmání provázeno dalšími nepříjemnými potížemi jako je bolest bříška4, nevolnost8, zácpa, průjem1 nebo dokonce krev ve stolici1.
Nadýmání jde zmírnit volně prodejnými přípravkami, avšak o jejich užívání by se měla nastávající maminka vždy poradit s lékařem. Některé z přípravků pro omezení nadýmání nejsou totiž pro těhotné ženy vhodné.
Které potraviny ano a které raději s mírou
Je obecně známo, že jídelníček4 nastávající maminky by měl být pestrý, ale při sklonech k nadýmání je třeba jej trošičku upravit.
Vhodné potraviny
- ovoce a zelenina - rajčata, okurky, brambory, červená řepa, jablka grepy atp.,
- libové maso,
- sýry s nižším obsahem tuku,
- jogurty a mléčné zakysané výrobky, které obsahují živé kultury,
- pečivo raději starší a tmavé, celozrnné,
- koření a bylinky - kopr, fenykl, kmín, anýz, oregano, zázvor, máta, libeček atd.,
- nápoje - nesycená voda, čaje,
Potraviny způsobující nadýmání
- luštěniny - čočka, fazole, hrách,
- zelenina - cibule, česnek, zelí, květák, brokolice, kapusta,
- ovoce - hrušky, švestky, ořechy, hroznové víno, banány,
- čerstvé bílé pečivo, popř. kynuté buchty a koláče,
- příliš slané a kořeněné potraviny - zrající sýry, uzeniny,
- nápoje - sycené nápoje, kyselé džusy a šťávy, alkohol (alkohol by těhotná žena neměla pít vůbec - viz. hlavní článek Alkohol v těhotenství1).
Více o nadýmání v těhotenství na modrykonik.cz
Použité zdroje
- https://web.archive.org/web/20160323221931/http://www.bonella.cz/prubeh-tehotenstvi/nadymani-v-te...
- http://nadymani-plynatost.cz/nadymani-plynatost.html
- http://www.rodicka.cz/nadymani-a-plynatost-lze-trochu-zmirnit-pohybem-a-vyberem-stravy/