Strava v těhotenství
Většina nastávajících maminek řeší, jaké potraviny mohou, a naopak nesmí jíst. Mezi nejdiskutovanější přitom patří vajíčka, tropické ovoce, česnek, mléčné výrobky, maso, ryby a mořské plody i houby a ořechy. Zajímat se o to, co v těhotenství jíš, je určitě správné, protože v případě některých potravin hrozí infekce nebo vznik alergie. Pojď se podívat, čemu je lepší se vyhnout a čeho si můžeš dopřát podle chuti.

Strava v těhotenství by měla být vyvážená.
Co v těhotenství nesmíš jíst?
- Syrové masné výrobky
- Syrová vejce
- Nepasterizované mléčné výrobky
U syrového masa a vajec i nepasterizovaného mléka existuje riziko infekce, proto by tyto potraviny po dobu těhotenství měly být vyškrtnuty z tvého jídelníčku. Maso a vejce je nutné tepelně upravit, mléko používat pasterizované.
Co v těhotenství můžeš jíst?
1. Ovoce
- Tropické ovoce si dát můžeš, jen pamatuj, že tělo je v době těhotenství citlivější ke vzniku alergií, takže raději opatrně. Přesto, pokud si takové ovoce hodláš občas dopřát, určitě to nebude na škodu, jen ho nezapomeň pořádně umýt.
- Tuzemské ovoce je skvělou volbou pro doplnění vitamínů, zvlášť když si vybereš místního farmáře, který se věnuje ekologickému pěstování. Jeho hrušky a jablíčka budou pro tebe a vyvíjející se miminko ideální.
- Lesní ovoce – i v jeho případě platí, že je lepší místní než dovážené, ale jinak je zdravým obohacením jídelníčku.
Nelekej se, pokud si dáš jahody a objeví se ti vyrážka. Toto ovoce obsahuje hodně histaminu, na které může tělo zareagovat. Nejde však o alergickou reakci.
2. Zelenina
Zelenina je bezesporu zdraví prospěšná, takže není potřeba se v ní nějak omezovat. Jen se opět raději podívej po druzích, které rostou u nás, třeba brambory, brokolice, papriky, rajčata, okurky, česnek a cibule.
V případě zeleniny je ovšem potřeba zkoušet, která ti dělá a nedělá dobře. Některé druhy totiž u tebe můžou způsobit zažívací potíže (nejčastěji zácpu a nadýmání). Když zjistíš, které to jsou, snadno se jim pak vyhneš a dopřeješ si takovou zeleninu, která ti dodá potřebné látky a ještě ti po ní bude skvěle.
3. Maso
Syrová nebo nedostatečně tepelně upravená masa bys určitě konzumovat neměla. Po správné přípravě ale maso problém není. To ale neplatí u zvěřiny, která neprošla veterinární kontrolou, takže pokud ti nějaký myslivec nabídne kus ulovené zvěře na uvaření, raději odmítni.
Uzeniny a podobné typy masných produktů jsou všeobecně nedoporučovanými potravinami, a to mimo těhotenství i během něj🙂
Opatrná buď s jedením vnitřností. Hlavně u jater hrozí, že by v nich mohly být toxiny, a navíc obsahují hodně vitamínu A. Raději si je dej jen výjimečně v menším množství.
Mezi rybami jsou lepší volbou sladkovodní druhy. Mořské plody jsou alergen, takže s nimi opatrně.
4. Mléčné výrobky
U mléčných výrobků v těhotenství platí, že musí projít pasterizací, aby nehrozilo, že v nich budou toxiny a škodlivé bakterie. Sýrům s plísní se zcela vyhýbat nemusíš, ale raději si je dávej jen v malém množství. Ostatní sýry (pasterizované a bez plísně) jsou v pořádku a klidně si na nich pochutnej.
5. Pikantní ingredience a skořice
Pikantní ingredience mohou vyvolat zažívací potíže i mimo těhotenství, ale pokud jsi na ně zvyklá a nedělají ti žádné potíže, pak není nutné s jejich jedením přestávat.
Skořice není problémem, protože neobsahuje žádné nebezpečné látky.
6. Ořechy, med, mák, sója, a houby
- Ořechy v těhotenství jíst můžeš, ale mohou vyvolávat alergie, a proto nejsou úplně ideální potravinou.
- Medu se není nutné vyhýbat.
- Mák nepředstavuje problém, pokud ho nejíš v extrémně velkém množství.
- Sója je občas diskutovaná kvůli obsahu fytoestrogenů, ale v běžném množství se jí nemusíš bát.
- Houby – neboj se produkovaných hub, mezi které patří hlíva ústřičná a žampiony. Opatrnost je na místě u lesních hub donesených z lesa. Splést se může každý.

Kupované houby si klidně dej, pozor na ty sbírané v přírodě.
Jak má strava v těhotenství vypadat?
Základem je vyvážená strava, bohatá na:
- Proteiny
- Nutné pro pro tvorbu krve a růst buněk.
- Vhodné zdroje: drůbež, ryby, maso, luštěniny, vejce a semínka
- Sacharidy
- Přísun energie.
- Vhodné zdroje: celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce.
- Tuky
- Zásoba tělesné energie, kterou je ale třeba držet v mezích, aby nedocházelo k nadměrnému přibírání tělesné hmotnosti.
- Vhodné zdroje: maso, máslo, zakysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, za studena lisované rostlinné oleje bohaté na omega-9 a omega-3 mastné kyseliny a také za studena lisovaný kokosový olej, ořechy a semínka, vejce, obilniny.
Vitamíny a minerály
- Vitamín A – zelenina, zejména mrkev
- Vitamín B – maso
- Vitamín B 6 – banány, vepřové maso, celozrnné pečivo
- Vitamín B12 – mléko, drůbež, ryby, maso
- Vitamín C – brokolice, špenát, květák, citrusy
- Vitamín D – mléko, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, cereálie
- Kyselina listová – listová zelenina, fazole
Kyselinu listovou, železo, jód, vápník a hořčík je v případě potřeby možné doplnit potravinovými doplňky (např. ve formě tablet).
Důležitou složkou stravy je proto např. kyselina listová, která slouží jako prevence proti rozštěpu páteře či defektům nervové soustavy a to již od prvotních stádií plodu. Proto je užívání kyseliny listové doporučováno už v období plánování těhotenství. Viz článek: Kyselina listová37. Pravidla pro stravu těhotné a kojící ženy pro předcházení alergií u miminka naleznete ve článku Potravinová alergie6.
Neméně důležité je i navýšení příjmu vápníku (ale ne vysokou konzumací mléka a mléčných výrobků). Ten je velmi potřebný pro vývoj kostí a zubů. Nemá-li plod dostatek vápníku ze stravy, začne jej odebírat z kostí nastávající maminky, které tímto hrozí odvápnění.
Video: Vliv potravin v těhotenství se přeceňuje
Rozhovor s odborníkem: MUDr. Petr Kolek
Co ve videu zaznělo:
- 0:10 Klíčová pravidla a úprava potravin
- 0:57 Ovoce: citrusy – grep, pomelo a ananas v těhotenství
- 1:48 Ovoce: jablka, hrušky, švestky
- 2:06 Lesní ovoce: borůvky, maliny, brusinky
- 2:20 Jahody v těhotenství
- 2:36 Zelenina v těhotenství: brambory, okurky, rajčata, brokolice, paprika, česnek, cibule
- 3:35 Houby – žampiony a hlíva ústřičná
- 3:43 Sbírané lesní houby
- 4:14 Maso a syrové maso v těhotenství
- 4:26 Játra v těhotenství
- 4:48 Párky, klobásy, uzená šunka v těhotenství
- 5:08 Zvěřina v těhotenství
- 5:34 Ryby a plody moře – sushi, losos, krevety, mušle a sladkovodní ryby
- 6:07 Mléčné výrobky
- 6:29 Sýry v těhotenství – niva, hermelín, gorgonzola
- 6:57 Ořechy – mandle, pistácie, kešu, arašídy v těhotenství
- 7:22 Med v těhotenství
- 7:38 Mák v těhotenství
- 7:45 Sója v těhotenství
- 8:04 Chilli a pikantní potraviny v těhotenství
- 8:33 Skořice v těhotenství
- 8:47 Cola v těhotenství
Strava v těhotenství podle trimestrů
První trimestr
V samotném začátku těhotenství není nutné energetické navýšení příjmu potravy. Navíc možná trpíš nevolnostmi, což může znamenat dočasné omezení příjmu potravy. Pokud nejde o extrémní případ, není nutné se znepokojovat, plod tím není ohrožen, protože v těle nastávající maminky je uloženo dostatečné množství minerálů a vitamínů, které potřebu dokáží pokrýt.
Druhý trimestr
Stále platí, že není potřeba jíst za dva, postačí, pokud si vybíráš výživově hodnotnější potraviny. To znamená jíst dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny a libového masa, omega-3 mastných kyselin, prostě zdravá a vyvážená strava.
Třetí trimestr
Správné složení potravin v tomto období dokáže zmírnit některé problémy, se kterými se ke konci těhotenství potýká mnoho nastávajících maminek. Je to třeba:
- Chudokrevnost – zde může pomoci zvýšená konzumace potravin obsahujících železo (listová zelenina, červená řepa, maso a semínka, červené a fialové ovoce, ovesné vločky, kvasnice, melasa).
- Pálení žáhy – zde mohou pomoci bílkovinné potraviny.
Viz článek: Pálení žáhy19.
- Nadýmání či zácpa – tyto problémy je možné napravit konzumací dostatečného množství vlákniny, dodržováním pitného režimu a při zácpě vyloučením potravin, které nadýmají (např. cibule, kapusta).
Ve třetím trimestru lehké navýšení příjmu energie neuškodí, ovšem stále by se mělo jednat o potraviny plnohodnotné, nikoliv o tzv. prázdné kalorie (sladkosti, koláče, buchty apod.).
Více nejen o stravě v těhotenství na Modrém koníku
Na Modrém koníku si můžeš povídat s uživatelkami i položit dotaz odborníkům.
- Zjisti, co rozebírají ostatní uživatelky.
- Všechny diskuze
- Příklady diskuzí o stravě v těhotenství: Vegetariánství v těhotenství. Začal zase někdo jíst maso? • Jaký čaj v těhotenství? • Bio strava v těhotenství. Jak jste na tom vy? • Velké přibírání v těhotenství. Jak se hlídat, i když se nepřejídám?
- Zařaď se do tematických skupin
- V tematických skupinách spolu komunikují uživatelky, které něco spojuje.
- Tematické skupiny
- Napiš odborníkovi – zdarma a s možností anonymity
- Zeptej se v Poradnách.
Hodnocení a zkušenosti se stravou v těhotenství
Žádné omezování
Můj gynekolg říkal "jezte všechno,co si tělo žádá"
Můj gynekolog mě na pokoj nosil vychlazenou colu a vanilkový kornout na zlepšení chuti. Nic zdravého, přesto mě to moc pomáhalo. Vždy mě říkal, ať jím co si tělo žádá. Klidně i Nivu, paštiku apod. Jo jasně, že ne každý den. Prý to plodu nijak neškodí. Když se nic nepřehání. Řídila jsem se jeho radami a pokaždé bylo vše v pořádku. :-)
Jedla jsem vše ,na co jsem měla chuť.
Nic se nesmí přehánět
Z počátku těhotenství jsem "trpěla" nechutenstvím - jedla jsem málo a hned jsem byla plná. Postupně se to zlepšovalo a já tak jedla stejně jako dříve. Snažila jsem se jen jíst častěji, protože jinak se mi motala hlava.