Potravinová alergie 5 zkušeností

U potravinové alergie jde o přecitlivělou reakci organismu na určitou potravinu nebo potraviny, která se může projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z poměrně široké škály. Postihuje 2 až 3 % lidí, u kojenců a dětí do tří let se jedná dokonce o 5 až 8 % (některé zdroje uvádějí i více než 10%). U dětí do tří let jsou nejčastější alergie na bílkovinu kravského mléka15 (tedy i na běžná a HA umělá mléka49, někdy bývá, bohužel i lekáři, zaměňována s intolerancí laktózy1) a hovězí maso, vejce9 a kuřecí maso, sóju a karob (svatojánský chléb), poměrně časté jsou i alergie na ořechy3, semínka3, pšenici (na její jiné bílkoviny pšenice než lepek, nejedná se tedy o celiakii1), ryby, kořenovou zeleninu (včetně mrkve), jablko, banán.

Jsou známy i případy reakcí na potraviny s velmi nízkým alergenním potenciálem jako je rýže1, kukuřice, krůtí maso, nebo dýně. Alergická reakce je možná na jakoukoliv potravinu. V souvislosti s potravinovými alergiemi je třeba důkladně zvážit možná rizika před nepovinným i povinným očkováním37, nejen z důvodu obsahu cizích bílkovin ve vakcínách (více se dočtete ve článcích o alergiích na konkrétní potraviny), ale i z důvodu ovlivnění imunitního systému a ničení zdravé střevní mikroflóry.

Možné příznaky potravinové alergie


*kolika, bolesti břicha4
*dlouhodobá rýma či kašel

Reakce může nastat ihned po požití potraviny, nebo i v řádech minut, hodin a zvláštností nejsou ani reakce pozdní, v řádech dní, vzácně i týdnů až měsíců. Podobné příznaky jako potravinová alergie může mít i histaminová intolerance2.

Diagnostika potravinových alergií


Testy specifických IgE protilátek jsou, obzvlášť u malých dětí, spolehlivé nanejvýš na 50%. Mohou vycházet falešně pozitivně, kdy se v krvi nachází specifické IgE protilátky proti některé z potravin, ale reálně k alergické reakci na tyto potraviny nedochází. Mohou ale vycházet především falešně negativně, kdy se v krvi specifické IgE protilátky nenachází, nemusí se projevit ani reakce při kožních testech, ale k alergické reakci po požití potraviny dochází jinými mechanismy imunitního systému (děje se tak např. u více než poloviny alergiků na bílkovinu kravského mléka). Potraviny, které spouštějí reakci, je možno spolehlivě zjistit jediným způsobem - pomocí eliminačně-expozičního testu (eliminační dieta a následné postupné zavedení z jídelníčku vyřazených potravin).

Eliminačně-expoziční test


Obvykle se začíná eliminací nejčastějších alergenů, ze stravy dítěte a, pokud je kojené, také maminky se striktně vyřadí vše, co obsahuje bílkovinu kravského mléka15, hovězí a telecí maso, sóju, karob (svatojánský chléb), vejce9 a kuřecí maso. Nekojené miminko nebo kojící žena berou každý den Hylak fort (a případně i probiotika5 s vhodným složením), maximálně omezí sladkosti. Neprojeví-li se do 2-3 týdnů důsledného dodržování této diety zlepšení (pokud je projevem alergie ekzém22, je nutné ho pomocí správně vybrané kosmetické péče léčit souběžně s eliminační dietou), zvažuje se vyřazení dalších potravin, na které jsou alergie relativně časté nebo projevy alergie zhoršují, jako je pšenice3, ryby, ořechy3, semínka3, kořenová zelenina (včetně mrkve), lilkovité (rajčata, papriky, lilek), citrusy, exotické ovoce (včetně banánu), bobulové ovoce, luštěniny3, většina druhů koření, med1, kakao, čokoládu, silné černé a zelené čaje a čaje s obsahem ibišku (hypoalergenní dieta podle Věry Zíkové). V závažných případech, kdy se nedaří potravinové alergeny vystopovat, se přistupuje i k vyřazení většiny potravin z jídelníčku, příkladem je eliminační dieta dle Rezzy a Cardiho, kdy je možné konzumovat pouze jehněčí nebo králičí maso, rýži, vodu, sůl, olivový olej a doplňovat vápník.

Po zlepšení stavu se vyřazené potraviny znovu zavádějí pomalu po jedné zpět do jídelníčku, v případě kojení začne konzumovat potravinu nejprve přibližně týden maminka (např. první den půl jogurtu, druhý den celý jogurt, třetí den jogurt a kousek sýra, od čtvrtého dne bez omezování množství), pokud se po této době neobjeví reakce nebo není dítě kojené, zkouší se potravina znovu zavést i do stravy přikrmovaného dítěte po dobu alespoň 4 dní (u pozdních reakcí i týden), začíná se zhruba od lžičky znovu zaváděné potraviny, v případě obav lze přidat k expozičnímu ještě dva dny, kdy nejprve zkusíme namazat potravinu kolem pusinky a den nato dáme dítěti oblíznout lžičku a teprve další den podáme celou lžičku. V případě, že dítě na znovu zaváděnou potravinu alergicky zareaguje, tuto potravinu z jídelníčku eliminujeme dlouhodoběji (alespoň na půl roku), pokud je výsledek testu nejistý (nebyl proveden správně, je podezření na jiný problém), expoziční test se po zlepšení stavu na eliminační dietě opakuje.

Léčba potravinových alergií


Léčba spočívá v dodržování diety s vyloučení potravin, na které je jedinec alergický, pokud je dítě kojeno70, dietu musí často držet i maminka. Doporučeno je každý den podávat probiotika5, dbát na zdravá střeva (omezit průmyslově zpracované potraviny, sladké, lepek, sóju, kravské mléko a výrobky z něj).

Příčiny potravinových alergií


  • genetické vlivy
  • životní styl s převahou stresové zátěže
  • jídelníček (neboť ten se během několika málo posledních generací velmi změnil, jak v množství, podílu jednotlivých potravin, zdrojích potravin i jejich kvalitě)
  • spouštěčem může být i očkování37

Prevence vzniku alergií, atopického ekzému, astmatu a autoimunitních onemocnění


Riziko vzniku alergií, atopického ekzému22, astmatu3 i autoimunitních onemocnění dítěte roste i díky užívání léků matkou během těhotenství a kojení, negativní vliv mohou mít např. i multivitamínové přípravky.

Nastávající maminka by měla napravit svou střevní mikroflóru ideálně ještě alespoň půl roku před otěhotněním, nebo alespoň během konce těhotenství a začátku kojení. Měla by užívat probiotika5 a prebiotika (např. Hylak forte). Také je vhodné, aby ve své stravě omezila i některé potraviny (nejčastější alergeny), vysadit úplně by měla pouze ty potraviny, na které je sama alergická. Střídmě (nanejvýš 2 až 3 porce týdně) by tedy měla jíst bílkovinu kravského mléka (a to pouze ve formě zakysaných mléčných výrobků, tvrdých sýrů a másla, nevhodná je tedy značná část druhů pečiva i jiných potravin, existuje spousta vhodnějších zdrojů vápníku), sóju3 (vhodná je pouze v tradiční, fermentované podobě), vejce1, ryby, ořechy3 a pšenici3 (klasickou pšenici nahradit bezlepkovými obilninami nebo alespoň starými odrůdami pšenice, např. špaldou, při pečení míchat pšeničnou mouku nebo ji případně i úplně nahrazovat moukou z bezlepkových druhů obilnin).

Samozřejmě by měla jíst zdravou, vyváženou stravu, dostatek omega-3 mastných kyselin, málo sladkého, nekouřit, nepít alkohol a neužívat jiné omamné látky, velmi dráždivá jsou i některá potravinářská aditiva. Podobná opatření se týkají i stravy přikrmovaného dítěte.

Prevencí vzniku atopických problémů u dítěte je i vaginální porod15, časný kontakt kůže na kůži31 a kojení70 a zdravá střevní mikroflóra, není-li dítě kojeno, pak se dětem s dispozicemi k atopii doporučuje do půl roku dávat HA umělá mléka, ale pokud k projevům atopie již dojde, jsou kontraindikována a je třeba přejít na UM plně štěpená nebo z volných aminokyselin49. Dítěti zavádět příkrmy10 je třeba opatrně, dávat pouze jednu novou potravinu současně a to po dobu 4 až 7 dní (nebo méně, pokud dojde k negativní reakci). Pokud se u dítěte nebo těhotné či kojící matky projeví potravinová5 či jiná alergie, atopický ekzém, je třeba najít a co nejvíce eliminovat jejich spouštěče, jinak se u dítěte zvyšuje riziko rozvoje dalších atopických potíží, alergií a dokonce i autoimunitních onemocnění. Je také třeba důkladně zvážit, proti jakým nemocem, jakými vakcínami a jestli vůbec očkovat37. Doma je třeba udržovat čistotu a co nejméně prašné prostředí, na druhou stranu přílišná sterilita také škodí.

Související články



Více o potravinové alergii na modrykonik.cz



Použité zdroje:


  1. Věra Zíková: http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/jak-...
  2. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
  3. http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/0...
  4. http://www.proalergiky.cz/alergie/alergie-na-po...
  5. MUDr. Ludmila Eleková: http://www.slobodavockovani.sk/news/potraviny-b...
  6. Natasha Campbell-McBride: Syndróm trávenia a psychológie
  7. http://adc.bmj.com/content/70/3/229.abstract
Pomohl ti tento článek?
Ano
 / 
Ne

Zkušenosti s potravinovou alergií

Máš zkušenost s potravinovou alergií?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
maudd
4. lis 2016

Alergie u kojence

Syn trpěl de facto od narození velkými bolestmi břicha, měl zelenou hlenovitou stolici, několikrát s příměsí krve. Výtěry byly negativní, kapičky ani ostatní "metody" na koliku nezabíraly, tak mi bylo doporučeno dodržovat bezmléčnou dietu. Vše se během poměrně krátké doby zlepšilo (bolesti neustaly úplně, ale lepší to bylo). Na alergologii se ovšem žádná alergie neprojevila, stále jsme sledováni a máme speciální režim.

Teď je malému rok a mléčné výrobky budeme výhledově zkoušet u mě (stále kojím) a pokud bude bez reakce, tak i u malého.
0 poděkování
Poděkuj za zkušenost
lukava
26. pro 2015

Celiakie není potravinová alergie

Pozor na zaměňování celiakie a potravinové alergie. Jedná se o zcela jiný mechanismus vzniku onemocnění a reakce na lepek.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, lepek poškozuje sliznici střeva. Oproti tomu alergie je histaminoliberační proces, nepoškozuje střevo a reakce bývá rychlejší. Obojí vyžaduje dodržování bezlepkové diety, zřejmě proto občas bývá zaměňováno.
3 poděkování
Poděkuj za zkušenost
rose22
24. zář 2015

Celiakie

Už 3 roky dodržuji bezlepkovou dietu. Celiakii mám v rodině já, sestra a naše mamka. Je to hodně ojedinělé, ale nikoli nemožné. Doktoři nám na to přišli vlastně náhodou a po dost dlouhé době. Navíc jsme každá měla jiné příznaky. Já hodně trpěla zažívacími potížemi, po jídle jsem se cítila strašně plná a nafouklá a trpěla jsem atopickým ekzémem. Sestra měla naopak pořád bolesti břicha. U každého se to zřejmě projevuje jinak, u někoho nemusí vůbec - moje mamka neměla žádné příznaky.

Musím říct, že sžít se s alergií a zvyknout si na ni nebylo vůbec snadné. Několik měsíců nám naše nákupy trvaly i pár hodin, než jsme pročetly všechna složení a pořádně se naučily, co které upozornění znamená. Člověk by nevěřil, kde všude lepek je. Každopádně jsme vše překonaly, teď už jsme zručné, pečeme a vaříme o sto šest. :-) Ani vánoční cukroví nebo narozeninový dort nejsou výjimkou. :-) Chce to jen pevné nervy...
0 poděkování
Poděkuj za zkušenost
alunka001
4. lis 2014

Alergie

Potravinová alergie se u syna projevovala ze začátku ekzémem a na BKM hlenem a krví ve stolici.

Už od útlého dětství reagoval na tyto potraviny : jahody, vajíčko, kuřecí maso, červená paprika (jak čerstvá, tak koření), celer, citrusy, čokoláda, kakao, oříšky a mléko.

Nyní je synovi 5 let a zůstal mu kasein, citrusy, vajíčko, oříšek (po něm hrozí anafylaktický šok), přibyla intolerance laktózy a celiakie.

Při porušení diety má bolesti bříška, hlen s krví ve stolici, zvracení a ekzém.
0 poděkování
Poděkuj za zkušenost
terezkax
3. lis 2014

Alergie na jahody

Při zavádění ovocných příkrmů jsem zjistila, že dcera reaguje na jahody (ekzém) ať už přímo nebo i přes mléko (když jsem si dala např. jahodový jogurt/šťávu). Následovala vyřazení jahod z našeho jídelníčku a nasazení probiotik. Dr. tvrdila, že u jahod to bývá "neceloživotní" alergie, že máme 3 měsíce počkat a vyzkoušet. No my počkali půl roku a musím říct, že zatím je po znovu zavedení jahod dcera bez příznaků alergie nebo ekzému.
0 poděkování
Poděkuj za zkušenost