Sýry v těhotenství

Konzumace sýrů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vápníku, který je mimojiné důležitý také pro vývoj plodu a jeho stavu kostí. Pokud nemá žena v těhotenství dostatečný příjem vápníku, začne se vápník uvolňovat z jejich zásob a může tak dojít k osteoporóze a u dítěte se tím zvyšuje riziko vzniku zubního kazu3.

Během těhotenství24 by se měly ženy vyvarovat některým sýrům, které mohou zapříčinit vznik různých baktérií, např. listerie, které mohou ohrozit plod. V případě, že žena onemocní listeriozou, zpravidla se u ní objeví příznaky podobné chřipce. Listerióza může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vést až k potratu13.

Plísňové sýry v těhotenství

Plísňových sýrů by se neměly ženy během těhotenství bát, ale jejich denní příjem by neměl být vyšší než 150g denně. Zvýšená konzumace sýrů s plísní je pro ženu nebezpečná, protože tyto sýry mohou produkovat jedy (mykotoxiny), které jsou pro plod velice nebezpečné. Mykotixiny, které jsou pro těhotnou ženu a plod daleko nebezpečnější se mohou objevit také v plesnivém pečivu, oříškách4, marmeládě nebo ve hnijícím ovoci. Takto závadné potraviny by měly být ihned celé zlikvidované (vyhozené). Není dostačující, když se odstraní nebo odkrojí pouze viditelně nakažená část. Plíseň se objevuje v celé potravině, nikoliv jen v její viditelné části.

Hermelín a Niva v těhotenství

Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci hermelínu a nivy. Tyto sýry podporují vznik mykóz a kvasinek, které mohou zapříčinit nepříjemné problémy5.

NIva a hermelín v těhotenství

Brynza v těhotenství

Brynza je sýr symoblizující slovenskou kuchyni. Díky vysokému obsahu mléčných bakterií je výživnější než probiotické jogurty. Brynza je bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny (hlavně A a D) a kyselinu listovou37. Napomáhá při trávení a zažívacích potížích, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence před osteoporozou či rakovinou tlustého střeva. Napomáhá při cukrovce2, alergiích a při problémech s řídnutím kostí.

Při výrobě brynzy je do procesu zahrnuto také nepasterizované mléko, ze kterého se následně vyrábí ovčí sýr, který je poté jednou z nejdůležitějších potravin při výrobě brynzy. Z tohoto důvodu není vhodné konzumovat brynzu v těhotenství, neboť imunita těhotné ženy je oslabená a mohlo by dojít k onemocnění listeriozou.

Vhodné sýry v těhotenství

  • Tvrdé sýry: uzené sýry, Caerphilly, čedar, Cheshire, dvojité Gloucester, eidam, ementál, kozí čedar, feta, gouda, Gruyere, halloumi, havarti, jarlsberg, Lancashire, manchego, Orkney, paneer, parmazán, pecorino (tvrdý), provolone a červené Leicester.
  • Měkké (tavené) sýry, které jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka: tvaroh, žervé, feta, kozí sýr bez kůry, mascarpone, mozzarella, sýr segmentů, tvaroh s ricottou .
  • Jogurty: probiotické jogurty a mléčné nápoje, čerstvý sýr, zakysaná smetana a creme fraiche, včetně přírodních, ochucených a živých verzí .

Nevhodné sýry v těhotenství

  • Mould - zrající měkké sýry (pasterizované a nepasterizované) : hermelín, brie modrá, Cambozola, Chaumes, Chevre (kozí sýr s bílou kůrou), Pont l' Eveque, taleggio a vacherin fribourgeois.
  • Sýry s modrou plísní: bergader, bleu d' Auvergne, modrá Wensleydale, Shropshire modrá, dolcelatte, gorgonzola, Roncal, roquefort a tomme .
  • Měkké, nepasterizované sýry: kozí a ovčí sýry Chabichou, pyramidy a torta del Cesar, různé tučné smetanové sýry, balkánský sýr (vysoký obsah soli).

Více o sýrech v těhotenství na Modrém koníku

Použité zdroje

  1. http://clanky.vareni.cz/zivotosprava-tehotne-zeny-1dil/
  2. http://www.nutritip.cz/view.php?cisloclanku=2009110001&rstema=32&nazevclanku=plisňove-syry-a-teho...
  3. http://www.receptnazdravi.cz/clanky/proc-jist-v-tehotenstvi-syry/
  4. http://zena.centrum.cz/deti/tehotenstvi-a-miminko/clanek.phtml?id=726543
  5. http://www.babycentre.co.uk/x3175/is-it-safe-to-eat-cheese-during-pregnancy
  6. https://web.archive.org/web/20130519133734/http://www.sedlcansky.cz/kolik-pepu-znas/v-klasickem-f...
  7. https://web.archive.org/web/20161026025351/http://www.olma.cz/tuky--syry--tvaroh-niva-extra-porce...
  8. https://web.archive.org/web/20170218172637/http://www.bonella.cz/vyziva/jezte-brynzu-a-budete-zdr...
  9. http://spuntik.zoznam.sk/cl/1000713/1363012/Zakazane-potraviny-v-tehotenstve
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Hodnocení a zkušenosti se sýry v těhotenství

Máš zkušenost se sýry v těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
ivanesva  9. bře 2022

Nesmysly

Srovnávání plísňových sýru a plesnivého ovoce nebo pečiva je úplně mimo a zavádějící. Plísňové sýry obsahují kultivovanou plíseň, která je zdravotně nezávadná, jinak by taková potravina ani nesměla na pult obchodu. Plísňové sýry jsou v těhotenství trochu sporné kvůli možnému obsahu listerie, protože jsou z nepasterizovaného mléka. Pak ale stačí tepelná úprava na 72° a je po problému.
mysak23  10. čer 2017

Všežrout

Jak to dělají ve Francii? Tam mají plísňový sýry a salámy a nezdá se, že by trpěly. Já jím všechno a je mi fajn, bakterie se můžou chytit z čehokoli. Hlavně si pořádně umejvám ovoce a zeleninu, nic víc :-) a jsme zdraví. :-)
1 člověk považuje za užitečné
myska_jaja  14. bře 2014

Jedla jsem všechno

Původně jsem chtěla omezovat plísňové sýry, ale spíš jsem si na nich ujížděla :-D Nivu i hermelín jsem jedla běžně, minimálně jednou týdně a malý byl naprosto v pořádku. Vždyť listerie našli i v zelenině. To by potom člověk nemohl jíst vůbec nic. Nic se nemá přehánět, všeho s mírou a je to všechno OK :-)
3 lidé považují za užitečné
pepibubu  13. bře 2014

Vyhýbala jsem se plísňovým sýrům

Zase až tak sýrová nejsem, ale plísňových sýrů jsem se bála kvůli listeriím (a to hermelín i Nivu miluju). A ke konci těhotenství mi nedělaly dobře i taveňáky - kvůli přílišnému množství soli, začala jsem otýkat, jak jsem zadržovala vodu.
1 člověk považuje za užitečné
zrzzynka  12. bře 2014

Sýry? Všechny :-)

Já dala na rady mého pana gynekologa, to je člověk se 40-ti letou praxí v oblasti těhotenství a porodnitcví.

Ten mi hned z počátku říkal, ať jím vše, na co mám chuť, ale ať se nepřežírám, kvůli nadbytku váhy. Já celý první trimestr měla šílené chutě na Hermelín a taky jsem jich jedla tak 2 denně :-) Jedla jsem ho celé těhu a nic se nestalo - ba naopak, těhotenství jsem měla naprosto ukázkové, malá celou dobu krásně prospívala, já za celých 9 měsíců neměla jedinou nevolnost a vše bylo a je v pořádku.

Já si myslím, že kdysi byly také sýry a ženy je normálně jedly a nic se nikomu nedělo a najednou někdo přišel na to, že se to nemá. Já se v tomto spíše řídím názory odborníka a svého gynekologa za něj opravdu považuji :-)

Takže za mě - holky jezte to, na co máte chuť, protože zrovna to Vaše miminko potřebuje :-)
5 lidí považuje za užitečné
m_d  11. bře 2014

Neřešila jsem to

Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná okamžitě jsem hledala, co jako těhule smím jíst, a co ne. Při čtení článku, co je pro mne vhodné, a co ne, jsem se zhrozila. Zavřela jsem článek na internetu a jedla vše, na co jsem měla chuť. Navíc české hermelíny jsou vyrobené z pasterizovaného mléka. Jediné, čemu jsem se vyhla, byl tavený sýr, ale ten nejím ani normálně (netěhotně), takže jen si holky dejte na co máte chuť. Vždyť kdy v životě můžete jíst co vás napadne a ještě máte radost z toho, že jste přibraly :-)
aideen  10. bře 2014

Neomezovala jsem se

Ač se o tom, co by se v těhotenství mělo jíst či nemělo, napsalo mnohé, neomezovala jsem se v ničem, kromě alkoholu samozřejmě. Takže jsem sýry jedla tak, jak jsem měla chuť a na jaký druh sýra jsem měla chuť. Pokud se má člověk nakazit nějakou bakterií či dalším svinstvem, může se to stát skoro z čehokoliv. Takže s chutí a s rozumem sýrům zdar :-)
2 lidé považují za užitečné
chris_n  10. bře 2014

Sýry

Já jsem obecně celkem sýrová, takže vysoká konzumace mi nikdy nedělala problém :-D. Co jsem teda přestala jíst v těhotenství, tak byly plísňové sýry (teda Nivu nejím ani tak moc). No a kozí sýry taky nemusím, tak jsem se jich vzdávat nemusela.

Ale už se těším, až si dám zase pořádný francouzský Brie :-)