redakce
16. lis 2018
5690 

Po porodu císařským řezem: Pečujte o jizvu a postupně aktivujte pánevní dno. Jaké cviky jsou vhodné?

"Asi záleží na každém, určitě jsem do měsíce po císařském řezu striktně nic nezvedala, pak už jsem se tak nehlídala, chodila na dlouhé procházky, od 2. měsíce jsem plavala, ve 3. měsíci jsme už chodili po horách, mezi 4.-5. měsícem jsem zkusila posilovat přímo břicho, ale po pár opakováních mě začala nepříjemně táhnout a štípat jizva, i při chůzi, tak jsem to zase omezila. Ale já nejsem extra sportovní typ," popisuje, jak se dostala zpět do formy, jedna z maminek v diskuzním fóru.

Bezprostředně po porodu císařským řezem bude každý pohyb bolestivý. Nevzdávejte se, snažte se rozpohybovat a v prvních dnech se dobře starejte nejen o miminko, ale i o vaši jizvu.

Pokud jste rodila císařským řezem nebo víte, že tak budete muset porodit svoje miminko, určitě vás zajímá, jak se potom o vaše tělo starat. Císařský řez není jen jizva, která vám po porodu zůstane, ale také spoustu porušených svalů v oblasti břicha a pánevního dna. 

Císařský řez automaticky neznamená valící se lavinu problémů, které po takovém porodu můžete mít, je ale dobré jim předcházet - správnou péčí o jizvu, správnou manipulací s miminkem tak, abyste správně zatěžovala svaly v oblasti břicha a zad a také možným cvičením, které hojení podpoří.

První dny - nenechte se zastrašit bolestí 

V případě bolestivosti operovaného místa se nebojte užívat léky proti bolesti - takové, které se nevstřebávají do mateřského mléka, jako je Paralen, Ibalgin nebo Diclofenac. Není čas hrát si na hrdiny - úlevou od bolesti zabráníte větší únavě, podráždění, budete mít větší prostor na kochání se vaší novou láskou. Dalším problémem, které bolest přináší je, že se budete jejím vlivem různě hrbit a vyhýbat pohybu a to vám z dlouhodobého hlediska nepomůže. Jednak si zaděláte na zablokování nějaké části páteře a také se nenaučíte včas pohodlně zvedat z postele, uléhat do ní a nosit miminko tak, aby to bylo bezpečné a nebolestivé. Pokud se to budete učit se silnými bolestmi, uděláte jen polovinu práce.

Samotnou jizvu je pak třeba dobře větrat, nezakrývat ji vysokými kalhotkami celý den nebo lemem kalhotek nebo kalhot. Pokud vám vyhovují síťované poporodní kalhotky, klidně je noste i po návratu domů z porodnice - jizva bude hezky dýchat a nebude úplně zakrytá látkou. Navlečte se do šatů či dlouhých trik a pokud se musíte obléknout do chladnějších dní, noste prádlo s vysokým pasem, které jizvu nebude dráždit. Od prvního dne jí omývejte a můžete ihned začít jemně masírovat, aby vám v ní nevznikly srůsty. V prvních dnech můžete na noc používat dezinfekci nebo obklady ze silného odvaru řepíku lékařského. Oba prostředky zabraňují zanícení rány a urychlují hojení. Oba prostředky také  barví, opatrně na oblečení a okolí, kde budete hojící prostředky aplikovat.

Masírování jizvy a její zasychání si pak můžete ulehčit za pomocí krému nebo masti. Ideálním prostředkem je třeba kokosový olej nebo obyčejné nesolené sádlo. Začít můžete hned po vyndání stehů.

Naučte se pohybovat tak, aby vás to nebolelo

V okamžiku, kdy budete poprvé vstávat z postele po císařském řezu, si určitě budete myslet, že tohle už nikdy nerozchodíte. Bolestivost se u každé ženy liší, nelze ji však popřít a je třeba s ní správně bojovat. Pohyb po porodu je žádoucí, krátké procházky, samostatné oblékání a jídlo u stolu patří mezi věci, které se pro vlastní dobro naučte ještě v porodnici.

Vstávání z postele provádějte přes bok ihned do stoje - jistě si všimnete, že realizovat to jinak je téměř nemožné. Sesuňte nohy dolů z lůžka, opřete se o loket a dlaň a za pomocí opření se o ruce vstaňte.

Pokud trpíte kašlem nebo rýmou, okamžitě ji začněte léčit - zatěžování už tak bolestivých svalů bude nejen nepříjemné, ale zvýšený nitrobřišní tlak může jizvu poškodit. Ze stejného důvodu je nutné ihned řešit zácpu, kterou můžete po porodu trpět. Při snažení se o velkou potřebu netlačte do břicha, můžete si ublížit. Rozehnat zácpu můžete zkusit nejprve dávkováním hořčíku nebo železa, případně vám lékař nebo lékárník poradí vhodnou léčbu.

I po porodu císařským řezem platí, že dodržovat sexuální abstinenci je dobré po celé šestinedělí, zejména z důvodu infekce. Ze začátku vám jistě přijde, že sex je absolutně nemožný, neobávejte se ale zbytečně dopředu, bolestivost a vaše pohyblivost bude lepší každým dnem.

Stále nezapomínejte jizvu masírovat - můžete použít jakoukoli techniku, která je vám příjemná - odtahováním dvěma prsty směrem od jizvy, kroužení, mírná tlaková masáž. Na pomoc si teď po zahojení rány můžete vzít jakýkoli mastnější krém.

Tlaková masáž spočívá v tisknutí jednoho body jizvy po dobu asi 20 sekund, dokud nevybledne. Poté místo uvolněte a vyčkejte několik sekund, než se znovu zcela prokrví. Postupujte takto po celé délce jizvy. Taková tlaková masáž vrátí citlivost zpět do operovaného místa. Netlačte, masírujte jen tak dlouho a tu část jizvy, kde je vám to příjemné. Pokud se masáže provádějí pravidelně a správně, jsou velmi efektivní.

Během prvních týdnů po porodu se ve volných chvílích aktivně věnujte své jizvě a svalům pánevního dna. Časová investice se vám vyplatí menší bolestivostí, zabránit můžete i mnoha potížím s močením, bolestí břicha ale i zad

První měsíce po císařském řezu: Opatrně posilujte pánevní dno 

Obecně lékaři nedoporučují alespoň v prvních třech měsících po porodu císařským řezem příliš zatěžovat břišní svaly. Nenoste žádné těžké věci, všechno, co potřebujete zvednout ze země, zvedejte z podřepu - zatížíte při tom více svalů, než jen ty břišní, které potřebujete zatím šetřit.

Začít ale můžete s posilováním pánevního dna, vaše tělo se vám za to bohatě odmění. Lehkým a pravidelným cvičením můžete předejít potížím s močovým měchýřem, neuspokojivým sexuálním životem v důsledku povolení svalů v pánevním dnu ale také bolestem břicha a zad. Začněte velmi zlehka - jako první cvičební lekce můžete zařadit nenáročné ale velmi účinné posilování pánevního dna, které můžete dělat klidně vleže nebo při chození s kočárkem.

Veškerý vtip spočívá v zatínání a uvolňování svalstva pánevního dna, které nikdo jiný kromě vás nezaznamená, takže ho můžete dělat kdykoli a kdekoli. Pokud si nejste jista, zda to děláte správně, první lekci si můžete zkusit při čůrání na záchodě. Svaly pánevního dna jsou přesně ty, které způsobí, že dokážete zastavit proud moči během konání malé potřeby. Později, až budete trénovat na gauči, při kojení nebo během procházky, si pro ulehčení můžete pomáhat vizualizací - představujte si, jak směrem od vaginy dovnitř do břicha vtahujete nějaký předmět či veškerou sílu, postupujte až do úrovně nad pupík a zase postupně povolte. I takto lehké a nenápadné cvičení je pro začátek velmi užitečné. Nezapomeňte u toho zhluboka a plně dýchat.

Jak procvičovat pánevní dno vleže?

Cvičení započínejte lehkou relaxací, která vám pomůže si svaly lépe uvědomit:

  • Lehněte si na záda, nohy pokrčte v kolenou a ruce položte na podbřišek
  • Nadechujte se a vnímejte mírné zvedání hrudníku a břicha až do rukou na podbřišku.
  • Jako pomoc můžete využít vizualizaci vtahování předmětu či rozevírání květiny uvnitř sebe. Relaxaci provádějte alespoň tři minuty, dokud si zcela neuvědomíte všechny svaly a polohu svého těla.

Poté můžete přejít k samotnému cvičení: 

  • Lehněte si na záda a nohy pokrčte v kolenou.
  • Nahmatejte si postupně stydkou kost, kostrč a sedací hrboly. Mezi těmito body se rozkládá pánevní dno.
  • Nyní nechte ruce volně podél těla nebo je položte dlaněmi na břicho. Úplně se uvolněte, zavřete oči, pravidelně dýchejte a začněte se seznamovat s vaším pánevním dnem.  
  • Nejprve si uvědomte oblast hráze a svěrače a zkuste je lehounce aktivovat – vtáhnout do sebe - zde si můžete představit onen předmět, který vtahujete dovnitř těla.  
  • Zkuste lehce tahem přiblížit sedací hrboly k sobě (zevnitř), nesmíte ale stahovat hýždě ani stehna- to se zdá zpočátku těžké, tréninkem toho ale za chvíli docílíte.
  • Kostrč a stydkou kost zkuste přibližovat k sobě a jakoby lehce vtahovat dovnitř do sebe a zavírat ze všech směrů jako květinu uvnitř sebe.
  • Pánevní dno aktivujte s výdechem, postupně by se vám mělo podařit, aby pracovalo nezávisle na dýchání a vydrželo protitlak nádechu.

Pánevní dno aktivujeme během dne. Ideálně při všem, co děláme (vsedě, ve stoji, při chůzi).

Jak na aktivaci svalů pánevního dna vsedě?

Toto cvičení můžete provozovat kdykoli si vzpomenete, je nenápadné, ale velmi účinné.

  • Vždy si nejprve uvědomte, zda sedíte dobře.
  • Seďte vždy na sedacích hrbolech, cítíte, že nejdete ani moc dopředu nebo dozadu.
  • Seďte uprostřed – vnímejte sedací hrboly a cvičte stejně, jako vleže na zádech.
  • Jak na aktivaci svalů pánevního dna za jakékoliv situace ve stoje?
  • Několikrát denně si můžete zacvičit - při čekání na ohřev jídla v mikrovlnce, při čekání na poslední minutky před dopráním pračky atd.
  • Utvořte mírný stoj rozkročný – nohy na šířku pánve, špičky směřují rovně (ani ven, ani dovnitř).  
  • Uvědomte si tříbodovou oporu nohou– střed paty a palcový + malíkový kloub jsou na zemi.  
  • Mírně pokrčte kolena, aby vám byl postoj pohodlný.  
  • Aktivujte vnitřní vrstvu svalů - položíte-li si ruko na břicho, cítíte, jak se vám zplošťuje.
  • Ruce nechte volně viset podél podél těla.  
  • Nevtahujte břicho ani pupík dovnitř - to už nejsou svaly pánevního dna.
  • Uvolněte hrudník, ramena, lopatky a mírně táhněte dolů.  
  • Bradu mírně zasuňte směrem dozadu (jakoby do dvojité brady).
  • Celkově se napřimte, představte si třeba, že vaším tělem prochází provázek a vás jakoby někdo tahal v oblasti temene hlavy směrem vzhůru.  
  • Svaly jsou v rovnováze a vy pravidelně dýcháte - při plném dechu se vám zvedá hrudník v oblasti klíčních kostí, hrudníku i břicha.

Pokud jste si představovala, že se hned po šestinedělí začnete intenzivním cvičením vracet do formy, od této vize upusťte a dopřejte si čas alespoň tři měsíce po porodu. Nepřetěžujte se, nejděte naplno do nějaké tréninkové sestavy. Naslouchejte svému tělu a vyčkejte, až odezní bolest kolem jizvy a v břiše. Po třech měsících od narození vašeho miminka už si můžete přidávat zátěž a pomalu najet do všech fyzických aktivit, které jste dřív běžně dělala.

Po uplynutí této doby můžete i přidávat v tempu posilování pánevního dna. Cviky, které je dobré dělat, najdete na youtube nebo se podívejte ve vašem okolí, zda nenajdete nějaké skupinové cvičení pro maminky. Cvičila byste s odborným dohledem a navíc byste se seznámila s dalšími maminkami, se kterými můžete sdílet svoje potíže a radosti s miminkem a mateřstvím.

Pokud cvičení zrovna nemusíte, snažte se alespoň jednou denně přemoci a najít si čas. Skvělou pomůckou je aktivování pánevního dna kdykoli budete na něco čekat - na přechodu pro chodce, na ohřátí jídla v mikrovlnce a podobně. Nebudete mít čas že nestíháte a zároveň děláte velké kroky k zahojení bolesti a lepšímu tělu

Co dělat, když bolest po operaci neustupuje ani po třech měsících?

Pokud stále, i po několika měsících od narození vašeho miminka, cítíte místo operace nebo dokonce trpíte silnějšími bolestmi, nechte se vyšetřit. Nejprve se svěřte vašemu gynekologovi, který vám doporučí další vyšetření, která by příčinu bolestivosti mohla odhalit. Mezi taková vyšetření bude nejspíše patřit vyšetření ultrazvukem jak u vašeho gynekologa, tak i ve specializované ordinaci na sonografii. Lékaři budou hledat srůsty, špatné uložení orgánu po operaci nebo zatvrdliny okolo jizvy.

Pokud se nepodaří odhalit příčinu, zvažte, zda nevyužít služeb fyzioterapeuta, který by vám s bolestí v oblasti břicha nebo zad mohl pomoci. Fyzioterapie hrazené pojišťovnou vám může předepsat váš obvodní lékař nebo gynekolog, nebo můžete vyhledat fyzioterapeuta soukromého. Existují i terapeuté, kteří se zaměřují přímo na gynekologickou fyzioterapii a kteří mají s léčením těla po císařskému řezu mnoho zkušeností.

Půl roku po císaři - vracejte se pomalu do starých kolejí a můžete zapojovat celé tělo

Bolestivost a potíže spojené s vykonáním tak velké břišní operace, jako je císařský řez, může trvat i třeba dva roky od porodu. Zatěžujte se proto jen tak, jak je vám to příjemné. Pro regeneraci můžete zkusit cvičit jógu, začít můžete například jen s dechovými cvičení, které jsou pro cvičení pánevního dna ale i pro celkové zdraví našeho těla velmi prospěšné. Stále můžete jizvu masírovat a kontrolovat tak, která místa jsou nebo nejsou citlivá nebo bolestivá.

V případě problémů s jizvou nebo břichem vždy problém konzultujte jak s gynekologem, tak případně s fyzioterapeutem. Potíže po císařskému řezu nepodceňujte ani neodkládejte - čím delší doba po operaci a narození vašeho miminka uplyne, tím hůře se napáchané škody budou uzdravovat.

Pokud bolestivost jizvy a břicha zůstane neobjasněná i po řadě vyšetření, zamyslete se nad tím, zda vaše potíže se zhojením rány nesouvisí s psychikou. Některé ženy po porodu císařský řezem cítí zklamání či selhání, že neprožily přirozený porod a psychická bolest u nich přerůstá v bolest fyzickou, která se nejčastěji ozve právě v oblasti břicha, jizvy nebo hráze. Souvislost s nárůstem počtu císařských řezů má tato psychická reakce své pojmenování - říkáme mu syndrom ukradeného porodu. Přečíst si o něm můžete více v článku Ukradli mi porod aneb syndrom ukradeného porodu a v diskuzi se můžete spojit s mnoha ženami, které měly podobné potíže jako vy.

Zdroj:

nemcb.cz

umeni-fyzioterapie.cz

Člověk když tohle čte, tak aby hodil depku.. 2 dny po CS s dvojcaty jsem nevěděla, že jsem rodila a to bolest nesnáším nějak extrémně lehce. Článek je hodně zdramatizovany. A je až moc věnováno posílení panevniho dna. Já ho neměla vůbec povolené. To je prave výhoda CS oproti vaginalnimu porodu. Můj vek v době otěhotnění 38😃

17. lis 2018

@loylii Fakt jo?! Tak to nahlas zavidim, protože já jsem se musela první 4 dny vylozene psychicky připravit, abych ušla 5 m na wc...Vstanuti po CS bylo totalni peklo a to mam za sebou i operaci patere.
O dceru jsem byla jakz takz schopna se starat az ten 4.den a jizva a bricho me přestávaly bolet az tak 4 tydny po porodu. V 5.tydnu uz je to jakobych CS ani nemela. Jen kdyz to s pohybem a praci moc prezenu, tak me to k veceru hodne boli na 1 miste; tam, kde jsem mela drén.

Jinak k článku - paralen ani ibalgin mi na bolest nezabraly. A zelezo od zacpy urcite nepomuze 😁 Uzivam jej kvuli stredni anemii po CS a je to s nim naopak o to horsi.

17. lis 2018

JA JSEM po dvou cisarich a taky v pohode. Bolesti minimalni,v den operace jsem chodila. Prvni CS v 31 a druhy ve 38 letech. U obou jsem sla po peti dnech domu a doma jsem fungovala normalne az na noseni tezkych veci. Cca po tydnu jsem skoro nevedela,ze CS probehl.

17. lis 2018

Po císaři ještě po dvou letech bolesti v podbřišku a citlivá jizva opravdu nechápu ženy které si volí císaře dobrovolně po předchozích dvou přirozených porodech jsem byla za chvíli v pořádku, ale císař děs nemluvě ani o tom že jediný přímý sval na břiše už nefunguje jak má a nikdy kvůli jizvě nebude císař je super v případě komplikací, ale nebuďte hloupé pokud nejsou vážné kontraindikace je to hloupost si jo prosazovat

18. lis 2018
Komentář byl odstraněný

Je to asi vážně žena od ženy jinak. Známá mi říkala,jak byla v pohodě, druhá ze po 3 dnech pohoda ale já ačkoliv si nemyslim,ze jsem nějaké ,,máslo,, jsem trpěla hodne. První den první vstnuti na mytí bylo silene,myslela jsem si,ze se nepostavil ani si nesedne, v koupelně se mi udělalo strasne spatne a než jsem do ni vůbec došla ... a to mi pomáhala sestra. Druhy den ráno,když mi řekla ať se jdu umýt,byla jsem v koncích ze mam jít sama,ale zvládla jsem to. Věděla jsem,ze musím chodit a rozchodit to. Po 5 dnech jsem šla domu, ale cesta k autu a od auta k baráku ... ten rosol jak tahal za ty stehy, nic moc a chtělo se mi plakat. No s každým dnem bylo lépe, ale měla jsem v raně i infekci,takže se to trochu protáhlo a chodit normálně a normálně vstavat jsem začala až za dva týdny. No na druhy budu už připravena, nečekala jsem takový masakr, třeba to bude lepší a třeba budu rodit přirozeně

19. lis 2018

Tak já jsem po akutním císaři necelý měsíc a patřím k těm šťastlivkyním, které fakt netrpěly. CS byl chvíli po půlnoci a v devět už jsem šla do sprchy a odpoledne už na šestinedělí přijímala návštěvy, které se divily, jakto, že neskučím bolestí nebo minimálně nechodím ohnutá. Prvních pár dnů to v místě jizvy trochu "táhlo", ale po příjezdu domů už jsem necítila vůbec nic. A to bych neřekla, že jsem extra odolná vůči bolesti, ale kontrakce s křížovými bolestmi nebo po první punkci v rámci IVF to bylo daleko horší.

19. lis 2018

Když jsem byla před 4 lety v Motole na operaci - lámání špatne srostle klíční kosti a dratovani, to vše pod narkozou, tak to bylo jiné maso😉 byla jsem po probuzení tak vysilena, ze jsem ani nemohla ukosnout ještě po 4 dnech chleba k snídani..😉 CS je proti tomu lehký zákrok😉)

19. lis 2018

@loylii tak to jsi měla super.
Já týden pomalu brečela při vstávání a větší bolest trvalá 14 dní az po tom šestinedělí můžu říct, že jsem se cítila " dobře"

21. lis 2018

@knoflikarka je vidět jak každá jsme jiná, mě tedy císař bolel více než přirozený porod tedy ta rekonvalescence.
14 dní mi dělalo problém vstávat

21. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli