Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Klostridiové infekce

Klostridiové infekce označují infekční onemocnění způsobené bakteriemi z rodu Clostridium, které mají tyčinkovitý tvar. Jedná se o původce Clostridium difficile, Clostridium botulinum, Clostridium tetani a Clostridum perfringens.

Clostridium difficile
Popis obrázku: Bakterie z rodu Clostridium mají tvar tyčinek.

Bakterie z rodu Clostridium, které se uchytí na vašich střevech a začnou produkovat jedovaté látky, vás dokáží potrápit průjmem1 i vředy. Existuje více typů klostridiových infekcí a liší se podle závažnosti.

Klostridiové kolitidy

Tyto onemocnění tlustého střeva způsobuje tyčinka Clostridium difficile. Může se vyskytovat u cca 5% dospělého obyvatelstva i jako součást běžné střevní mikroflóry, tedy organismů, které přebývají v našem tlustém střevě a napomáhají trávení. Nicméně může vyvolat i kolitidu, což je zánětlivé onemocnění střeva.

Clostridium difficile se často považuje za tzv. nozokomiální infekci. Tento pojem označuje infekce získané pobytem v nemocničním prostředí. Zvířata a mastné produkty jsou také možným mimo-nemocničním zdrojem.

Jak bakterie poškozuje střevo?

Bakterie přilne na stěnu tlustého střeva a produkuje jedovaté látky - toxiny, které poškodí okolní střevní buňky i hrubší vrstvy stěny střeva. Následně vzniká průjem1. Pokud ale průjem nevznikne, onemocnění postupuje dál a ve střevě vytváří vředy. Představte si je nakupené hromádkou na střevní stěně. Povrch se pokryje bledými až žlutohnědá povlaky, které připomínají blánu, tzv. pablány.

Toxin může ve vážnějších případech působit i na pohyblivost střev (peristaltiku), až jeho úplnou zástavu. Potrava se neposouvá, ale hromadí a bakterie se množí. Střevo zhrubne do enormních rozměrů, poškodí se a bakterie se dostanou i do hlubších tkání, dokonce do oběhu. Tyto stavy jsou již vysoce smrtelné.
 

Kdo je nejvíc ohrožen a kdy si dávat pozor?

Nejvyšší riziko mají lidé, užívající širokospektrální antibiotika1, tedy antibiotika, které působí na velké množství bakteriálních druhů. Onemocnění se může vyskytnout při jejich užívání, ale i 3 měsíce po nich. V principu antibiotika vyhubí všechny dobré bakterie v našem střevě. Dobré bakterie obsazují místa pro špatné bakterie jako je Clostridium. Představte si místnost plnou obsazených židlí. Tam sedí dobré bakterie. Pokud tam stále sedí, špatné, jako např. naše Clostridium, si nemají kam sednout a co poškodit. Pokud tam je ale volno, špatné bakterie si rády obsadí místa.

Vyšší riziko mají pacienti po břišních operacích a ve vyšším věku i imobilní pacienti - k pohybu ve střevě napomáhá i pohyb svalů v okolí a střevo se náročně vyprázdňuje.

Jak doktor diagnostikuje klostridiové infekce?

Pokud má doktor vážné podezření na klostridiovou infekci, může udělat mikrobiologické vyšetření stolice na prokázání Clostridia difficile. Rutinně se ale dělá metoda ELISA1, která dokáže přítomnost výše zmiňovaných jedovatých látek - toxinů A a B. Možný je i průkaz specifického antigenu (glutamát dehydrogenázy) - v podstatě jde o zjištění, zda se tam daná látka nachází nebo ne.

Pro potvrzení diagnózy můžeme využít i endoskopické vyšetření. Doktor se vám podívá hadičkou s kamerou do střeva.
 

Jak klostridiové infekce vyléčit?

V nejideálnějším případě vysadíme antibiotikum, které infekci způsobilo. Ne vždy je to však možné, například pokud stále probíhá infekce, kterou jinak léčit neumíme. Jelikož Clostridium difficile je bakterie, i na ni zabírají některá antibiotika. Konkrétně se jedná o vankomycin nebo metronidazol. Samozřejmostí je i užívání probiotik6, což jsou dobré bakterie. Nezapomínáme ani doplňovat ztracené tekutiny7.

Další onemocnění způsobené jinými klostridiemi:

Botulismus

Clostridium botulinum je nebezpečná bakterie, která způsobuje tzv. botulismus. Onemocnění nezpůsobuje bakterie sama o sobě, ale botulotoxin, který produkuje. Je to jedovatá látka, která způsobuje ochabnutí příčně pruhovaných svalů odpovědných za to, že se dokážeme pohybovat. Tyto bakterie nejsou velkými fanoušky kyslíku, proto je najdeme v prostředí, kde ho je málo. Typickým příkladem je špatně zpracovaná konzerva. Během přípravy jídla by se měl toxin deaktivovat, například povařením minimálně 10 minut. Tento toxin má ale i své výhodné využití. Jeho ochabující účinek se používá v kosmetice na vyhlazení vrásek - jednoduše vám ochabnou svaly a pokožka se vypne. Využití si našel i v případě nadměrného pocení.
 

Tetanus

Tetanus je smrtelně nebezpečné onemocnění, za které je odpovědné Clostridium tetani. Opět tvoří jedovatou látku - tetanotoxín, který způsobuje nekontrolovatelné stahy svalů. Do těla se dostává porušenou kůží po poranění. Proti tomuto onemocnění se očkuje každých 10-15 let. Léčba spočívá ve vyčištění a ošetření rány a přeočkování.
 

Plynatá sněť a otrava z jídla

Odumírání tkání s tvorbou plynu je onemocnění známé jako plynatá sněť (gangréna). Při pohmatu slyšíte praskání plynových bublinek v tkáni. Jeho původcem, ačkoli ne jediným, je Clostridium perfringens. Léčbou je amputace postižené končetiny. Jiný typ Clostridia perfringens (typu A) způsobuje méně závažné stavy jako otravu z jídla. Příznaky jsou průjmy, nechutenství4 či zvracení3.

Video: Clostridium tetani and Tetanus (ENG)

Více o klostridiových infekcích na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Botulotoxin
  2. https://www.wikiskripta.eu/w/Tetanus
  3. https://www.wikiskripta.eu/w/Gangréna
  4. https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/06/03.pdf
  5. https://www.stefajir.cz/?q=klostridiove-infekce

Použité zdroje obrázkov

  1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ClostridiumDifficile.jpg
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Kam dál?

Zkušenosti s klostridiovými infekcemi

Máš zkušenost s klostridiovými infekcemi?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost