no_title
2. črc 2019
2132 

Letní tip: Jak odplenkovat snadno a rychle

Na začátku léta jsem se holek na diskusi ptala, jak odplenkovat nemluvící batole. Syn neměl k nočníku úplně dobrý vztah, posadit se tam nenechal, hned utekl. Držet ho tam nemělo cenu, to by brečel. Nicméně, díky radám zde se mi povedlo úspěšně odplenkovat a to i navzdory tomu, že nemluví a většinou se mu nic nového nechce učit.

Říkala jsem si, že bych mohla popsat postup, jak se to nakonec povedlo, protože je léto a jistě se spousta maminek snaží o totéž. Takže mám pár tipů:

1. Dobré načasování

Ideální je léto, kdy může dítě běhat bez kalhot. Musí si uvědomit, co se s jeho tělem děje a na to je nejlepší, aby bylo dítě doma nahé. Co se věku týče, mnoho kamarádek mi nezávisle na sobě, poradilo věk okolo 2 let. I známá indiánská metoda se provádí v tomto věku.

2. Připravte si arzenál.

Nebudu vám lhát, nehody budou. A budou někdy pěkně špinavé. Stočte na nějaký čas koberce a podobné věci, ať vás netrápí případná nehoda. Do každé místnosti si připravte látkovou plenu pro případ nehody skvěle a rychle saje, používám ji jako hadru. Nočník dejte na místo, kde se dítě ochomýtá nejčastěji. U nás to byl obývák. Doporučuji i nějaký nočník do auta / kočárku / k babičce, prostě tam, kde trávíte dost času.

3. Vysvětlete:

Malému jsem ukázala nočník, že do něj se má čůrat a kakat. Nebyla to pro něj úplná neznámá, už jsme kdysi zkoušeli BKM, z čehož si asi něco i pamatoval. Samozřejmě na to první týden kašlal, čůral, kde chtěl. Ten první týden byl nejnáročnější, musela jsem omezit úklid i vaření, protože toto vyžadovalo hodně pozornosti. Kdykoliv začal čůrat, zastavil se, začal se dívat dolů a začal čůrat. V ten moment jsem ho hned posadila na nočník a řekla:

„Na zem se nečůrá, čůrá se do nočníku.“

Zpočátku byl trochu naštvaný, že jsem ho přerušila, už do nočníku nepokračoval. Ale po asi 3 dnech už pokračoval tam, i když stále to bylo na zem. Ale vždy jsem reagovala stejně. Občas jsem mu to připomněla slovy

„Jestli chceš čůrat, tak do nočníku“

a ukázala na něj. Asi po týdnu se poprvé sám posadil na nočník a vyčůral se. Měl ohromnou radost. Od té doby vždy když se vyčůrá, tak ke mně radostně běží a jdeme to společně vylít na WC a spláchnout.

S kakáním to bylo obdobné, byť mu to trvalo o něco déle, ale taky na to přišel.

4. Pozitivní motivace

Snažila jsem se mu vždy, když se povedlo – i když jen částečně, i když třeba nočník potom převrhl, vždy jsem chválila, pohladila, výjimečně dostal i kukuřičnou křupku. Doteď má z toho, že se povede pozitivní emoce. Když se nepovede, má nehodu, moc to neřeší. Řeknu mu, že čůrat se má do nočníku a tím to tak nějak hasne. U některých nehod to bylo sice těžké ustát (jeden koberec nám totiž nešel srolovat  😀), ale s tím se musí počítat.

  • 5. Nevracejte plenu.
    Důležité – nevracejte plenu. Nechte ji maximálně na noční a odpolední spánek. Časem odbouráte i to. Nedávejte mu ji ani, když jdete ven. Je lepší vzít kalhoty na převlečení, eventuálně učící látkovou plenu, pokud nějak reaguje na pocit mokra z látkové pleny. Manžel jednou malého hlídal, a protože se mu po spánku ihned nevyčůral do nočníku a nechtěl tam sedět, dal mu plenu po zbytek večera a druhý den jsem ho pak musela učit na novo. Takže pozor, aby vaše snaha nepřišla vniveč.
  • 6. Jak to v praxi vypadá?
    Jednoduše. Hned po spaní synovi sundám plenu a o nočník už se stará jen on. Neposazuju ho. Sedá si tam sám, když potřebuje a když se povede, běží za mnou a směje se. Jak jsem psala, máme rituál, kdy to vylijeme do záchodu a spláchneme. To mu taky dělá radost.  Na ven beru nočník do kočárku, byť mám malý prostor v kočárku, tak jsem koupila nočník z Ikei za 50 korun a ten se tam vejde. Takže i na hřišti ho má k dispozici. Když se mu začne chtít, začne se ochomýtat kolem nočníku a to už vím, že ho mám svléknout.

Díky za přečtení, snad někomu moje rady pomůžou. A jak jste odplenkovaly děti vy?

My to takhle zkoušíme už měsíc,jediná změna je že když se vyčůrá na podlahu tak mi to řekne,a už ztrácím nervy,ráno se mi vůbec nechce posadit na nočník, přes den se mi sedne občas sama na nočník a neudělá tam svojí potřebu a plenku má jen na noc

2. črc 2019

@martinka0209 Třeba je to ještě brzo. Zkuste to za měsíc 😉

2. črc 2019

u nás to samé. Jen neumí řešit čůrání, když je oblečený. Tak nevím, co s tím dál.

2. črc 2019

Bojím se toho. Smotat koberce je sice dobrá rada (to by mě nenapadlo), ale nevím co se sedačkou v obýváku 🤔 to jste nějak řešili?

2. črc 2019

@bejuskates neřešili nijak, nepočůral ho 🙂 čůrá jen ve stoje 🙂

2. črc 2019

U nás to taky nejde tak rychle. Syn trénuje asi měsíc. Domam to ještě jde, to ho posazuju, ale sám si neřekne. Nebo vlastně už jednou řekl, že čůrá (říct to umí). Ale venku se bez nočníku cíleně nevyčůrá ani omylem. Plenu přes den nechce (kvůli vedru), tak uvidíme jak to bude dál...

2. črc 2019

@golla já ho zatím nechávám bez a tiše doufám, že do září se naučí si svlíknout gatě 😀. To už bude mít 2 roky a 2 měsíce. ale i když je oblečený, tak si na nočník sedne, většinou huknu, že ještě ne, že ho musím svlíknout a obvykle to stihnu 😀 když jsem blízko. Ale zas nevýhoda, že ho člověk musí pozorovat, no.

2. črc 2019

Tak snaha u nás je, ale můj to pro změnu drzi..proste se nepocura na sebe/na zem..jakmile nemá plenu-tak drzi🙈 klidně i několik hodin..nepomáhá nic..kouhoutek, napít,nic.. a když vidím ze už se po několika hodinách zoufale krouti( na nočník u mě hyterie(u babičky si tam občas sedne,ale bez výsledku) tak mu tu plenu dam,do minuty má plena 10kg🙄 nevím jak mu odbourat to zadrzovani🙄

2. črc 2019

@golla řeším to samé. Jakmile je oblečený, cura do slipu, nahaty chodí na nočník

2. črc 2019

Malému budou 2 v září ale on to prostě nechápe. Ta jeho hlavička neví,co po něm chci. Starší syn se to naučil krátce po 2 roce. Všichni kolem mi říkají,jak je teď na to nejlepší doba,ale já nemůžu malého nechat lítat celý den nahatého,protože máme všude koberce a jsou zadělané pod lištama a pod nábytkem, takže je pryč prostě nedám a nechci si nechat zčůrat celý byt 🙂 Myslím si,že jeho čas nastane až na to bude připravený a lámat přes koleno to nechci jenom pro to, že je teplo 🙂 Sice si na nočník sedne,řekne čí,ukáže do něj,ale hned se zvedne a odejde. 🙂

3. črc 2019

Úplně v tom vidím nás - mám přesně o rok staršího syna. Taky jsem ho v toto období učila. Nicméně bez oblečení ve vedrech to šlo, s kraťásky bez spodního prádla jak kdy. Pak přišel podzim, nutnost oblečení a to, že se nečůrá do oblečení pochopil v lednu! Tedy zhruba 7 měsíců! po "úspěšném" odplenkování nahý. A to je většinou před vrstevníky napřed. Přeju, ať to jde u vás líp!

4. črc 2019

@alkapinka řeším to samé. Také drží klidně celé dopoledne nebo odpoledne. A to už kolikrát i drobne ukapava, ale jakmile ho dostanu se řevem na nočník, tak to zase zadrží, zvedá se a strašně řve. Ale moc dobře ví, co se tam dělá. Kolikrát na to sedne a řekne čííí nebo kaká. Takže moc dobře ví o co jde, ale přijde mi, že je prostě paličák a přece nebude dělat to, co po něm chceme.

11. črc 2019

Pokud je malá nahatá, tak si krásně sedne a vyčůrá se (i bobek zvládne). Když má plenku, tak si taky řekne a většinou stihnu sundat. Ale když je oblečená, tak bojkot. Zkouším jí posazovat a ona se pak stejně počůrá do tepláků. Prevlekam třeba pětkrát za dopoledne. Nevím, jestli není brzo, má 20 měsíců.

11. črc 2019

Já bych doporučila učit na nočník v oblečení. Nejednou jsem slyšela, že pak to jde dětem, když jsou nahé a když jsou oblečené, mají problém to pochopit. Jinak jsem učila podobně.
@bejuskates na sedačku jsem dávala nepromokavou podložku i na koberce, kde si hrál. Smotat nešly.
@v_erunka Umí sejít sama ze schodů? Někde jsem četla, že je to známka zralosti... U nás to tak alespoň bylo u obou kluků. Dříve nočník nepochopili.

11. črc 2019

Neřešte to, nestresujte se. 😁 Ono až jim na to dozraje mozeček, tak se to naučí samy. Některé dřív, některé později. Podle mě se můžete snažit jak chcete, ale jednou to přijde aniž byste to ovlivnili. Užívejte s nimi jejich dětství a ony samy plínku jednou chtít nebudou. Tak jako u nás a u všech maminek kolem mě. Snažili se, vysvětlovali, zabezpečovali domácnost a prd....zbytečné. ☺

12. črc 2019
Autor komentář smazal

Dcera měla plenu do 2,5, to pak začala sama chtít na nočník a brzy už na malé prkýnko na wc, nehody neměla. Přes noc měla plenu do 5. Pak ze dne na den chtěla spát bez pleny a spí doteď bez nehod.

12. črc 2019

Dcera v 1.5 let si plenku servala a zahodila. Udělala to opakovaně, tak jsem jí už nedala a od té doby je bez plen. Ano, nehody byly, ale naučila se krásně. A to jsem ji nevysazovala na nočník předtím. Měla jen na noc. Ve dvou letech je úplně odplenkovana.Je to velice individuální a chce to silné nervy oboustranné. A to jsem se toho tak bála, dcera rozhodla za mě 🙂

12. črc 2019

Taky to teď zkoušíme a mám podobný problém. Jak je syn nahatý, chodí si hezky sám, čůrat i kakat, v podstatě bez nehody. Jsou mu 2 roky, venku jsme učili na travičku a doma to pak hned pochopil, že na nočník. Ale jak mu dám byť jen kraťasy, tak je to v nich. Sice mu to vadí, kroutí se, ale i když ho v tom zkusím nechat, ať ví jak to je nepříjemné, vůbec ho to netankuje a vyčůrá se do nich znovu. Chci koupit teď slipy nebo trenýrky a trochu ho učit aby si je třeba už i sám sundal.

12. črc 2019

Krasne napsano, avsak univerzalni rada v tomhle neexistuje. Pokud mate tak tvrdohlave dite, jako mam ja, tak s nim teda nehlo nic. Do nocniku se nevycura a basta, radeji at ho roztrha, ale on se vycura jen a pouze do pleny. Kdyz Vam dite breci bolesti, ze potrebuje curat a kdyz mu podsunete nocnik a zacne hysterak a snazite se to vydrzet, nabizite odmenu, ale dite proste ne.... tak to vzdate. U nas byl vysledek takovy, ze pak, kdyz konecne dostal tu plinku, neumel povolit a trapil se dal a plakal, ze boli. Az pak, kdyz se uplne uvolnil, zapomnel na to, ze mel drzet, s ulevou se vycural a byla to takova silena naloz, ze to plinka uz ani nepobrala (no bodejd, kdyz tak dlouho to drzel a nevycura se a nevycura se). Prislo mi to jako tyrani... vykaslala jsem se na to, nechtela jsem, aby trpel. Vysledek? Prislo to samo jako mavnouti kouzelneho proutku, jednoho krasneho dne si sam sedl na nocnik, ktery byl uhlavnim nepritelem a vycural se. Od te doby uz chodil sam na nocnik, jako profik. Kakani byl ale jiny level, to se muselo do plinky. Kdyz chtel kakat, prinesl opet plinku. Do mesice stejne zazracne zacal chodit kakat na nocnik. Takze pokud zarucene rady nefunguji, nezoufejte. Bude Vas to sici neco stat, protoze musite kupovat plenky dele, ale povede se to, ditko to pochopi tak nejak samo, az prijde ten jeho spravny cas. Kdyz mi toto dr.rekla, kdyz jsem byla nestastna, ze ma 2,5 roku a porad cura do pleny, rekla mi, at nezoufam, ze pak se nebudu stacit divit, kdyz zacne sam. A fakt ze jo! On to vsechno chapal, ale zacal, az chtel on. Takze moje rada zni, kdyz to nejde, tak to jen chce "klid a nohy v teple"

12. črc 2019

@petaov po schodech lítá Asi dva mesice sama. Máme jich docela dost. Tak snad to brzy sama pochopí 🙂

12. črc 2019

@v_erunka jde vidět, že to chápe, když to zvládá jako nahatá. Jen vydržet 😉

12. črc 2019

Odplenkovani samo o sobe je pochopitelne dobra vec. Nicmene, maminky, prosim nezapominejte, ze o tom KDY to pujde finalne rozhodne dite samo. Neni to totiz nic, co kazde napriklad od 2/ 2,5/ 3 let umet MUSI. To vubec. deti tu vec pochopi, a pochopi i co po nem chcete, ale pokud jeho centralni nervovy system jeste neni dostatecne zraly, tak to proste nepujde i kdyby Vase dite sebevice chtelo.
Za me: vyzkouset ale nic nelamat prez koleno a z a par mesicu zkusit znova.

12. črc 2019

Syn 25m, na nočník zlehka trénujeme asi dvě měsíce, předtím absolutně nikdy nic, když jsem zkoušela nočník a ani neměl zájem, tak to nemělo cenu. Prozatím tedy jen doma bez gatí. před 14 dny už to vypadalo dost nadějně, třeba i 5x za den si šel sám vyčurat na nočník, to bylo radosti! Nehoda třeba jedna denně. A pak jsme jeli na chatu...do nočníku nic neudělal ani jednou, čural venku, kde se dalo, i kadil, uvnitř počural babičce koberec, manžel se zatvrdil, že bude prostě nosit plínu a hotovo, protože na to není připravenej ☹ Doma je tedy napůl s plínkou, napůl bez (když jsme doma jen já, lítá nahatej, jakmile přijde manžel a stačí jediná nehoda někde, tak je oheň na střeše a hned plína), vysvětlování, že JAk se to má asi naučit, když mu děláme v hlavě guláš, nepomáhá. Dcera byla přes den bez plen v 21 měsících, odplenkovali jsme právě taky červen/červenec. No nelámu to přes koleno, zkoušíme dál, na ven plenka, začátkem srpna je dovolená, to budu i ráda, když teda budou pleny a nebude tam na apartmánu čurat všude možně...a pak se na to vrhnu po hlavě. Myslím, že na to už má, souvislost chápe, zadržet delší dobu umí, nečurá třeba i dvě hodiny. takže můj názor je, že jsme mu akorát udělali gulášek v hlavičce a nastal krok zpět.

12. črc 2019

U nás to přišlo také na řadu toto léto. Dceři byly dva roky na konci dubna.
Nejdřív jsme začali při prvních jarních vedrech, ale byl to stres. Dcera měla týden samé nehody, strašně plakala. Takže jsem vrátila plínku a jen jsme o tom mluvily. Pak přišla na to sama, že chce tedy trénovat.
Bohužel jsem ale udělala tu chybu, že kvůli výletům s prarodiči a tak jsem tu a tam plenku vrátila. A opravdu je to jako začínat nanovo. Takže nyní fakt bez plenky, ta je jen na spaní.

Nehody samozřejmě jsou. Na sedačce skončilo čůrání i bobek. :D Ale co, je to jen sedačka. Vydrbala jsem to ručně takovou pěnou na koberce a sedačky. Flíček trochu zůstal, hodím na to přehoz. Svět se nezblázní.

Problém míváme s tím, aby si dcera došla včas. Bývá tak zažraná do hry... 🙂 Na druhou stranu zase opláče neúspěch. Neodměňuji za vyčůrání (odměnou je má radost, spláchnutí wc, ale žádná sladkost apod.), ale nechám ji, aby si vzala na nočník knížku, hračku. Aby neměla pocit, že tedy úplně opustila hru. Celkem to funguje. Ale ještě nás čeká dost práce. 🙂

13. črc 2019

Nic jsem netrenovala, dcery byly v dvou a půl bez plen během týdne. Žádný nočník, rovnou na záchod. Tělo je zralé a pak to jde samo. Tyhle veletoce a prevlikani půlky bytu kvůli pár měsícům navic moc nechapu.

13. črc 2019

Moc krásný, pozitivní článek. Nicméně zastávám názor, že v případě odplenkování univerzální funkční rada neexistuje. S každým dítětem se musí pracovat individuálně (povaha, temperament). A v neposlední řadě záleží na pořadí narození dítěte a věkový rozdíl mezi dětmi. U prvorozeného máte víc času, začnete tedy dříve. U druhého či třetího začínáme s odplenkování později, protože už máme předchozí zkušenost a také není tolik času a energie (obzvlášť, když věkový rozdíl je dva roky a menší).

14. črc 2019

proc vsude ctu, ze na odplenkovani je vhodne jen leto? copak vam v zime doma dite umrzne? vy netopite? omlouvam se zaneprijemny ton, jen to neumim lip napsat.

14. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli