Výsledky vyhledávání pro slovo #recepty

avatar
denikzaslouzilemamy
4. lis 2021    Čtené 492x

Zeleninová polévka s fazolemi a bramborami

Krásný den milé maminky,
Dnes Vám přináším recept na jednoduchou, ale výbornou polévku.
Zvláště v těchto chladných dnech zahřeje a při těch všech povinnostech večer všechny oceníme rychlou večeři.

Na polévkách mám ráda ještě jednu věc. Můžu je udělat klidně den dopředu, když vím, že další den je trošku náročnější. Jako třeba včera, kdy mě čekal nákup zimních bot pro všechny dcery. Byla jsem opravdu ráda, když jsme dorazily domů a já měla polévku už nachystanou. K ní jsme si daly žitný chlebík s máslem a rychlá, přesto sytá večeře byla na světě.

Na polévku budete potřebovat:

  • Kousek celeru
  • Cibuli
  • Olej a máslo(máslo dodá polévce krémovou chuť a úžasnou vůni)
  • 2-3 mrkve
  • Polévkovou zeleninu(použila jsem trochu mražené, polévku příjemně zahustí)
  • Zeleninový bujón
  • 4 brambory
  • Konzervu bílých fazolí
  • Petrželku, libeček

Postup je jednoduchý:

  • Ve větším hrnci s trochou oleje, orestujte cibuli, celer, mrkev a nakrájené brambory
  • Osolte a opepřete a chvíli restujte, po té přidejte kousek másla
  • Směs zeleniny zalijte vodou se zeleninovým bujónem
  • Přijdete fazole(nejdříve z nich slijte vodu a propláchněte je
  • Polévku vařte na mírném plameni cca 20 minut, dokud nebudou brambory změklé, ale ne příliš, po té přidejte bylinky a trochu mražené, polévkové zeleniny a vařte ještě tak 10 minut, aby byla zelenina krásně měkká
  • Podávejte s chlebem nebo jen tak a posypejte čerstvou petrželkou
  • Pokud máte rádi chilli, tak trocha chilli flakes polévku na talíři obzvláštní 🙂
avatar
evapple
4. pro 2017    Čtené 1393x

Perníkové muffinky s překvapením + fotopostup

Miluju vláčný a voňavý perník. A protože jsem setsakra zmlsaná, tak se nespokojím jen tak s nějakou "dusivkou". Proto jsem si více než oblíbila následující muffinky. Jsou to takové roztomilé jednohubky, které v sobě skrývají jedno nečekané (ale neuvěřitelně lahodné) překvapení.

Na asi 20 kousků budeme potřebovat:

  • 280 gramů (2 hrnky) hladké mouky
  • 160 gramů (3/4 hrnku) cukru krupice
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 vajíčko
  • 120 mililitrů (1/2 hrnku) rostlinného oleje 120 ml (používám slunečnicový)
  • 120 mililitrů (1/2 hrnku) mléka
  • 1 polévková lžíce povidel
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • vypeckované sušené švestky (předem namočené do rumu nebo čaje)
  • krystalový cukr na posypání                 

Jdeme na to:

Alespoň hodinu předem si namočíme sušené švestky do rumu. Pokud budeme muffinky podávat i dětem, švestky naložíme do čaje. Je jen na vás, jestli sáhnete po ovocném nebo černém, záleží na chuti. Sušené švestky krásně nasají chuť rumu i horkého čaje a stanou se neuvěřitelně šťavnatými.

Dnes jsem dělala jen poloviční dávku na jeden plech, ale když nepůlím, pak jednu formu na muffinky naplním švestkami pro dospělé a druhou pro děti. Pak už to jen nepoplést při servírování – v tom případě si pomáhám tak, že muffinky s čajovými švestkami na závěr zdobím třeba bílou čokoládou, brusinkami, oříšky a podobně. Vy si jistě poradíte. Byla by škoda se ochudit o tu poctivou rumovou příchuť, to mi věřte!

avatar
evapple
16. říj 2017    Čtené 3334x

Honzovy buchty lepší než od babičky - s fotopostupem

Nevím jak vy, ale já jsem se vždycky kynutého těsta bála jako čert kříže. „Jak je to s tím droždím? Má rádo teplo nebo chlad? A co když nevykyne? Proč musím tak dlouho čekat?“ A v neposlední řadě mi už jen to slovo „kynuté“ evokovalo, co se asi stane s mými boky, když to s ním přeženu. Přitom je tahle klasika našich babiček tak jednoduchá na přípravu a flexibilní co do použití (od sladkých moučníků, vánoček, mazanců přes slané copy se slaninou až po italskou pizzu). Když ho navíc obložíte ovocem a uberete cukru, máte lehkou sladkou tečku ke kávě, aniž byste přibrali.

Byl zrovna takový ten upršený den, a já se rozhodla zpříjemnit si ho nadýchanými buchtami s tvarohem a hrozinkami. Prostě klasika ke kávě a kníže jako od Boženy Němcové (i když já mám zrovna rozečteného dalšího Jo Nesba….). A protože jsem měla víkend sama pro sebe, tak jsem se rozhodla pro poloviční dávku. To, co vidíte na fotografiích, tedy vynásobte dvakrát a vyjde vám z toho milionová dobrota, která ani nestihne vychladnout.

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky (opravdu velká špetka) soli
  • 100 g másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo 8-10 g domácího vanilkového cukru
  • pár strouhnutí citronové kůry
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 50-75 g rozpuštěného másla na pomazání buchet a pekáče

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • hrst rozinek
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr (nikoli vanilinový)
avatar
evapple
21. črc 2017    Čtené 2248x

Párty masové kuličky s oříšky

Chystáte párty nebo oslavu a chcete se před svými hosty blýsknout něčím novým, překvapivým a šokujícím? Oschlé chlebíčky a nudné brambůrky nechte ležet ve spíži a směle se pusťte do těchto vykutálených kuliček. Jsou plné křupavých kešu oříšků, roztékajícího se sýra a bylinek.

  • 500 gramů mletého masa (já měla krůtí)
  • 2 vejce
  • 200 gramů sýra (použila jsem cheddar)
  • 100 gramů kešu
  • hrst oblíbených bylinek (našla jsem jen sušenou bazalku)
  • sůl
  • pepř
  • chilli

Jako první si připravte kešu oříšky. Klidně použijte i ty solené, v tom případě pak již nemusíte tolik nebo vůbec solit. Vložte je do mixéru a rozmělněte na požadovanou hrubost.  My máme rádi větší kousky, které v kuličce příjemně křupnou.

Také si nastrouhejte sýr – nahrubo nebo najemno – podle chuti.

Zapněte troubu a nastavte na ní 180°C.

Ve větší míse smíchejte mleté maso, oříšky, sýr, vejce, bylinky a ochuťte solí, pepřem a chilli.

avatar
evapple
12. črc 2017    Čtené 1992x

Boží sýrové krekry ze 4 ingrediencí

Kouzlo těchto krekrů spočívá ve dvou ingrediencích. Díky máslu se samy rozpadají na jazyku a bohatá chuť sýra jim zase dodá na vláčnosti. Milují je dospělí, a především děti, které se rády zapojí do jejich jednoduché přípravy. Už po první várce rovnou zaděláte na dvojnásobnou dávku. Tak jsou dobré!

Uvedenými gramážemi se nemusíte řídit. Klidně požijte jen testovací vzorek se 100 gramy. Vtip je v tom, že hmotnost všech surovin je vždy stejná. Z vlastní zkušenosti mám odzkoušeno, že jedno vajíčko vystačí až do 500 gramů. Poté použijte vejce dvě. Ano, u nás doma zadělávám těsto rovnou z půl kila. 

Suroviny

    250 g másla pokojové teploty, nakrájeného na plátky (nebo Hery)

    250 g hladké mouky

    250 g strouhaného tvrdého sýra (pro děti je výborná jemná dobrá je Gouda, pro dospělé výraznější Cheddar)

avatar
evapple
12. črc 2017    Čtené 1012x

Ovocný koláč s drobenkou - fotopostup + fígl navíc

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra/nemusí být/
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce celé
  • 60 g másla
  • podle potřeby přidat mléko (bilý jogurt nebo zakysanou smetanu)

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 celé vejce
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 80 g krupicového cukru
  • citronová kůra

Ovoce podle chuti

Drobenka:

avatar
evapple
12. črc 2017    Čtené 718x

Došla vám mrkev? Skočte si do truhlíku!

Zeleninové odřezky, slupky, tuhé stonky a nať. Podle druhu tvoří až třetinu hmotnosti celé rostliny. Nejčastěji končí v koši nebo v lepším případě na kompostu. Pokud ale víte, jak je zpracovat, můžete skutečný odpad smrsknout na minimum. Následující tipy berte spíše jako zpestření nebo motivaci k tomu, jak pracovat v kuchyni efektivně. Připraveni? Začínáme!

Šupito p(r)esto

Pěknou nať z mrkve, petržele, červené řepy či celeru můžete v klidu dále zpracovat. U té mrkvové si pohlídejte, aby nebyla hořká. U celeru zase nepoužívejte nať, která je zažloutlá nebo má hnědé flíčky. Takovou nať opravdu raději vyhoďte. Špatně skladovaný celer totiž tvoří dráždivé. Natě se asi nejlépe upotřebíte v jednoduchém pestu. Můžete jím ochutit nejen těstoviny, ale také oživíte chuť polévek.

K očištěné a nahrubo nasekané nati přidejte česnek, olivový olej, ocet a sůl. Poté všechno důkladně rozmixujte, až se jednotlivé ingredience spojí. Hotové pesto můžete ihned použít nebo ho rozdělte na menší dávky a zmrazte.

Budete překvapení, jak tohle jednoduché pesto v polévkách funguje. Svou vůní a rozjasní i fádnější luštěninové nebo zeleninové polévky.

Stále dokola

avatar
evapple
7. črc 2017    Čtené 4089x

Osvěžující tipy, co vařit v horkých letních dnech

Máme za sebou první tropické dny. Když se teploty přehoupnou přes třicítku, na knedlo zelo vepřo nebo smetanovou omáčku má chuť jen málokdo. Přinášíme vám doporučení, čemu se vyvarovat, na co si dát pozor a po čem naopak sáhnout všemi deseti. Takže vychlazené smoothie do ruky, začínáme.

Hlavně hydratace

Znáte to, v létě by většina z nás mohla být živa klidně jenom z melounů, okurek a jahod. A není divu. Právě tyto potraviny mají svoji sezónu, v obchodech je seženete za pár korun a hlavně: obsahují značné množství vody a tím skvěle ochlazují organismus. Naše tělo je chytré a instinktivně ví, po čem máte sáhnout. Jednoduše proto přidejte do košíku potraviny, které kromě toho, že osvěží a jsou téměř bez kalorií obsahují právě značné množství vody.

Rekordmanem je salátová okurka, u které voda tvoří až 96%. Jen o procento méně má ledový salát, cuketa a ředkvičky. Sympatickými 94% vody se mohou pochlubit zelené papriky či květák. Oblíbený vodní meloun ji obsahuje až 91% a brokolice, jahody či grep se dostaly na kulatých 90% . Za nimi pak stojí například rajčata, lilky, veškeré bobulovité ovoce, meruňky, broskve či nektarinky.

Kromě potravin s vysokým obsahem vody doplňujte pitný režim o čisté nebo lehce minerální vody bez příchuti, chlazené ovocné čaje, ředěné džusy nebo domácí limonády s bylinkami. Konkrétní čísla říkají toto:

Dospělý: by měl přijmout 1,5 litru tekutiny pitím a pak 800 až 900 ml v rámci stravy.

avatar
katerinamaresova
22. čer 2017    Čtené 5074x

Jahodový dort s krémem z bílé čokolády, který si zamiluje celá rodina

Jahodová sezóna je v plném proudu, ideální doba potěšit své blízké úžasným dortem s jahodami, jejichž jemně kyselou chuť podtrhuje sladký krém z bílé čokolády, to vše posazené na nadýchaném piškotovém korpusu. Tento dort jsem udělala poprvé úplnou náhodou, když mě honila mlsná a tak jsem improvizovala "co dům dal". Velmi jsme si ho však oblíbili a v různých variantách ho tedy peču několikrát do měsíce, potěší jako moučník po nedělním obědě i jako narozeninový dárek. Ochutnejte a posuďte sami!

Na jeden dort  (o průměru cca 20-21 cm) potřebujete

Tento dort není příliš náročný na přípravu ani na ingredience, proto ho zvládnou i začínající kuchtíci.

Na korpus:

  • 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 8 lžic hladké mouky
  • 8 lžic cukru krystal nebo krupice
  • 8 lžic vody
  • malá lžička prášku do pečiva

Na krém:

avatar
enapay
21. čer 2017    Čtené 625x

Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů

    Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu. 

    V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.

Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:

30 větších květů černého bezu

3 citrony 

3 pomeranče

avatar
evapple
18. kvě 2017    Čtené 591x

4 tipy na skvělý start do nového dne

Se snídaní je to jako když se dobře vyspíte. Celý den je pak mnohem hezčí a produktivnější. Proto ji určitě nevynechávejte a neodbývejte se kupovanými sušenkami nebo dojedením zbytků po dětech. Po takové snídani vás brzy dožene vlčí hlad a vy sáhnete třeba po tabulce čokoládě. A to se brzy projeví i na vaší postavě. Výživově hodnotná snídaně je přitom velmi jednoduchá na přípravu, která vám zabere asi jen minutu vašeho času. Připraveny? Jdeme na to!

Vtipná kaše

Byl by hřích nesnídat, když existuje něco, jako jsou sladké kaše. Existuje nespočet kombinací s druhem obiloviny, ovoce, oříšky, mlsalky se nestydí přilepšit si kouskem čokolády nebo oříškovými másly. Návod na přípravu bez práce je až neuvěřitelně prostý. Stačí večer namočit ovesné vločky do vody nebo mléka. Přes noc natáhnou tekutinu do sebe, krásně zvláční a pokud použijete třeba mandlové mléko, získají neuvěřitelnou chuť. V tomto stavu stačí přidat oblíbené ovoce a oříšky a pustit se do toho. Pokud máte raději teplé varianty, vložte misku s vločkami na dvacet vteřin do mikrovlnné trouby. Pro tuto verzi jsou lepší ty drcené, které zaručí dokonale krémovou konzistenci.

Nebuďte bábovky

A pozor, mikrovlnou troubu ještě nezavírejte. Sladký hit internetu, mugcake, neboli hrnečkový dortík, máte připravenou za 3 minuty. Potřebujete jen vejce a ovesné vločky, další ingredience přidávejte podle chutí, nálady a nápadů. Sladkou variantu můžete připravit s banánem, kakaem, tvarohem nebo Nutellou. Pro slanou verzi sáhněte po strouhaném sýru, šunce či bylinkách. Vše důkladně promíchejte v hrnečku a vložte na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Hotovou bábovičku můžete jíst rovnou z hrnečku nebo ji opatrně vyklopte na talířek. Zvláštní kapitolou při přípravě těchto dobrot je zdobení. Fantazii se meze nekladou, zdobte tím, co máte rádi. Nejčastěji stačí jen přelít jogurtem nebo tvarohem s vanilkou, čerstvé ovoce, ořechy a pro děti barevné kuličky nebo třeba lentilky.

Kdo maže ten jede

avatar
my3vtom
22. dub 2017    Čtené 1474x

Domácí kváskové houstičky

Domácí kváskové houstičky jsou po výrobě kváskového chleba dalším mým počinem  na cestě za zdravějším pečivem 🙂 

Dlouho mi trvalo, než jsem se k tomuto kroku odhodlala v domění, že to bude náročné a upatlané. Opak je pravdou!

Výroba houstiček zabere míň času, než pečení kváskového chleba, zejména pokud máte dostatek kvásku v zásobě. Pak můžete péct skoro okamžitě. A výsledek opravdu stojí za to.

Netřeba znovu zmiňovat, jaké má kváskové pečivo své výhody. Kdo to přeci jen ještě neví, přečtěte si článek o kváskovém chlebu, kde jsou základní výhody zmíněny a kde najdete i odkaz na to, kde kvásek sehnat.

Kdo se přeci jen ještě odhodláváte …. snad vás tento můj příspěvek popostrčí. Uvidíte, jak snadné, ale zejména dobré to je! Už nikdy nebudete chtít jinak!

INGREDIENCE (na 8 houstiček … bulek):

avatar
evapple
19. dub 2017    Čtené 6042x

Božské crinkles

Tyhle malé a vrásčité sušenky máme doma moc rádi. Poprvé jsem je upekla před rokem jako vánoční cukroví. První várka se snědla ještě ten den. Nejde je nemilovat. Mají pevnou krustičku s popraškem moučkového cukru, která příjemně křupne a pak... totální blaho v podobě měkoučkého a vláčného čokoládového středu. 

Ingredience na cca 45 kousků:

  • 50 g másla
  • 200 g čokolády s 50% kakaa
  • 1/2  hrnku cukru krupice (120 g)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (300 g)
  • špetka soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • cukr moučka na obalení 

Postup:

Rozehřejte čokoládu s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nechte zchladnout tak, aby na prstu nepálila.

Ve větší misce vyšlehejte vejce s cukrem.

avatar
evapple
18. dub 2017    Čtené 1937x

Tři tipy na zaručený jarní detox

Jaro je v plném proudu. Všechno kolem kvete, pučí a probouzí se k životu a tak máme i my přirozenou potřebu odlehčit. Hutné zimní pokrmy a sladkosti (vyloženě nutné k přežití dlouhých mrazivých večerů) nám teď pěkně leží v žaludku. A to doslova. Špatné trávení, únava, nezdravá pleť. Poradím vám, jak se jich za tři dny aspoň částečně zbavit. Zlehka, nenásilně a hlavně bez zbytečného trápení. Uvidíte, jak se vám uleví!

Voda s citronem

Je pro vás ranní vstávání stejně příjemné jako návštěva zubaře? Zpříjemněte si ho vitamínovou vzpruhou. Vymačkejte půlku citrónu do převařené teplé, ale ne horké vody. Tento nápoj pijte teplý před snídaní. Citrón je vynikajícím a bohatým zdrojem vitamínu C. Chrání tělo před nedostatky imunitního systému a má silný antibakteriální účinek. A to mohu potvrdit. Pomohl mi zbavit se kvasinek a pocitu kyselého žaludku. Což zní jako protiklad, ale opravdu to funguje: kyselý citron a vyrovnává pH v žaludku. Také odplavuje toxiny z těla, zabraňuje zdražování vody a bojuje proti tvorbě vrásek a akné. Mimo zlepšení stavu pleti jsem shodila i nějaké to kilo, ale to přičítám lepší psychické pohodě. Ta je v případě detoxu velmi důležitá. Když za ním vidíte jen odříkání a strádání, vaše tělo se „sekne“ a nezhubnete ani gram. Takže úsměv a klid.

Smoothie

Fenomén smoothie zasáhl i mě. Začalo to sklenicí k snídani. Pak jsem přidala ještě jednu ke svačině. Zjistila jsem, že po vypití jejího obsahu nemám na delší dobu hlad. A tak jsem zkusila zařadit jeden den v týdnu stravu založenou pouze na těchto koktejlech. Inspirovala jsem se v této skupině. Smoothie lze připravit jak ovocné tak i zeleninové, ale zajímavé jsou i jejich kombinace. Kromě toho můžete přidat vše, co vám chutná: oříšky, jogurt, mléko, džus, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky či med. V průběhu dne je potřeba hodně pít, nejlépe zelené čaje, nebo vodu s citronem. Před i po detoxu byste měli jíst lehčí jídla, aby váš žaludek nebyl v šoku. Večer před smoothie dnem si dávám jen zeleninový salát a den po očitě snídám ovoce s oříšky a bílý jogurt. Tuto očistnou kůru můžete držet maximálně tři dny. Odměnou vám bude ploché bříško a skvělý pocit lehkosti. 

Chlorella

avatar
my3vtom
11. dub 2017    Čtené 1795x

Vstávej semínko aneb Proč, Co a Jak klíčit

Vstávej semínko holala ....Naše tělo vyčerpané po zimě prahne po doplnění vitamínů a minerálů. Příroda ukryla do rostlin neuvěřitelné množství síly, která dřímá v malých semínkách, z nichž se postupně rodí nový život.

Právě na jaře, kdy dochází v přírodě ke stoupání energie, je ideální do stravy zařadit naklíčená semínka.  Do každého z nich příroda ukryla neuvěřitelné množství síly, kterou můžeme využít ve svůj prospěch.

Je neuvěřitelné, jak se během pár hodin po aktivování  v semínku probudí život a klíček se začne drát na svět. Doslova raketovou rychlostí se v semínku začne zvyšovat množství výživných látek.

Pojďte klíčit! A proč?

  • Klíčky obsahují vysokou zásobu bílkovin, enzymů, přírodních cukrů, nenasycených mastných kyselin, spoustu vitamínů (zejména vitamín C, některé vitamíny skupiny B, vitamín A, E) a minerálních látek (některé klíčky obsahují železo, vápník, hořčík, draslík nebo zinek), vlákninu a  chlorofyl. To všechno se ukrývá v malém klíčku!
  • Při klíčení dojde v semínku k odbourání inhibitorů trávení a semínka jsou pak lépe stravitelná.
  • Naklíčená semínka mají vynikající chuť.
  • Nakličování semínek je velká zábava. Tuhle zábavu milují zejména děti, fascinuje je ten zázrak zrození.  Zapojte je!

Co je ke klíčení potřeba?

avatar
my3vtom
4. dub 2017    Čtené 1785x

13 Otázek o detoxikaci aneb až se jaro zeptá

Jaro už je tu a s ním na nás ze všech stran útočí reklamy na všemožné detoxikační preparáty a články o zázračných detoxikačních dietách.  Zajímalo mě, jak to s tou jarní detoxikací opravdu je, a proto jsem oslovila  Tomáše Broučka, který se detoxikací úspěšně zabývá již řadu let, a na světě je 13 otázek a odpovědí na téma očisty organismu.

Tomáš  je naturopat a  specializuje se na oční vady a onemocnění, detoxikaci organismu a zdravý životní styl.

Pomáhá lidem na cestě za lepším a spokojenějším životem, vypořádat se s jejich zdravotními problémy a vracet jim zrak.

Řadě klientům pomohl zbavit se  „neléčitelných“ nemocí, jako třeba makulární degenerace, ale také alergií, kožních onemocnění, astmatu, chronické bolesti a jiných potíží. 

1. Co to ta detoxikace organismu vlastně je? Proč bychom jí měli vůbec věnovat pozornost?

Jak je uvedeno v samotném názvu, de-toxikace by měla znamenat, že své tělo zbavíme toxických látek. Já to však vnímám v širším kontextu: detoxikaci beru jako proces, při kterém svému tělu odlehčíme, přestaneme ho zanášet, podpoříme funkci důležitých tělesných orgánů a dodáme tělu výživné látky, kterých je obecně nedostatek.

avatar
my3vtom
3. dub 2017    Čtené 2497x

6 Důvodů, proč jíst Chia semínko

"Dostala jsem chuť na Chia pudink 😂 Dávám si svou dnešní denní dávku Chia a proč? Pojďte si o tom přečíst s přídavkem receptu na mojí poslední Mango verzi ...😂 " 

Chia semínko … v poslední době skloňované ve všech pádech.  Co je to chia semínko a proč je tak dobré ho pravidelně konzumovat?

Chia neboli šalvěj španělská má drobná semínka, jemné, lehce oříškové chuti.  Jsou hydrofilní, což znamená, že velmi dobře absorbují vodu.

Když se semínko namočí, vnější slupka nabobtná (zvětší 9x svůj objem) a vytvoří želatinový obal. Díky této vlastnosti (a také tomu, že je tvořeno 38% vlákninou) chia rychle vyvolává pocit sytosti, drží pod kontrolou chuť k jídlu, zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi a zklidňuje trávení.

6 důvodů proč pravidelně konzumovat chia semínko:

  • Obsahuje 8 krát víc omega-3 mastných kyselin, jež mají na tělo antioxidační a protizánětlivé účinky, než maso lososa.
  • Z 20% je tvořené kompletní bílkovinou (obsahuje tedy všech 8 esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje).  1 polévková lžíce = 2 gr bílkovin.
  • Má vysoký obsah vlákniny. 1 polévková lžíce = 5 gr vlákniny.
  • Jsou plná vitamínů a minerálů, z nichž nejvyšší hodnoty dosahují vápník, fosfor, hořčík a draslík.
  • Není GMO (geneticky modifikovaná potravina).
  • Neobsahuje lepek a je nealergenní.
avatar
mimiveru
26. led 2017    Čtené 5861x

Voňavé Ghí, aneb jak jsme začali používat přepuštěné máslo

     Již dříve jsme museli z jídelníčku vyřadit margaríny a nahradit je máslem,

protože můj muž z nich měl zažívací problémy. Přešli jsme na kvalitní máslo, které milujeme.

     Když jsem ale v září kompletně změnila svou stravu a začala navštěvovat obchod se zdravou výživou, všimla jsem si Ghí, tzv. přepuštěného másla. Jelikož mě docela odradila cena, našla jsem si na internetu nejdříve více informací a tak k nákupu došlo

až po novém roce. Nadšená jsme celá rodina a tak sepisuji svou další recenzi.

Co je Ghí?

  • Ghí je přepuštěný tuk bez vody a mléčné bílkoviny. Je vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu. Může se uchovávat v chladu, ale i při pokojové teplotě, protože nežlukne jako klasické máslo a vydrží otevřené i několik měsíců.
  • Má vysoký kouřový bod, takže se nepřepaluje ani při teplotách kolem 250 st. celsia a nevznikají tak škodlivé nestravitelné toxiny.
  • Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K. Lidé trpící záněty zažívacího traktu (včetně alergií na lepek), mohou trpět jejich neodstatkem a ghí zajistí jejich zvýšený příjem.
  • Ghí obsahuje kyselinu máselnou. Ta chrání střeva, kde působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
  • Ghí také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
  • Zlepšuje také trávení, podporuje tvorbu žaludečních kyselin a podporuje dobré zažívání i chuť k jídlu.
  • Ghí udržuje zásadité prostředí, tím zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení. Lze jej používat i zevně, hojí podrážděnou kůži.
  • Působí jako nervové a mozkové tonikum, Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.
avatar
my3vtom
25. led 2017    Čtené 313x

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Je mi proti srsti jíst průmyslově vyráběné bílé pečivo, a proto si  peču sama doma CHLEBA KVÁSKOVÝ! Má to své nesporné výhody. A věřte, je to jednodušší než si myslíte. A že nemáte kvásek? Ani to není překážka...

Chleba nejím každý den, ale stal se pro mě pochoutkou.  Bohužel se jen těžko dá sehnat takový, který by byl zdravý a navíc dobře chutnal.  Je mi proti srsti jíst průmyslově vyráběné bílé pečivo, protože:

  • obsahuje vysoké množství lepku:
    • který sám o sobě není škodlivý pokud je konzumován v malém množství,
    • je kynuté droždím, které na rozdíl od kvásku nerozkládá lepek a ten se tak stává nestravitelným,
    • nerozložený lepek při časté konzumaci doslova zalepuje sliznici tenkého střeva a tím nepřímo způsobuje řadu zdravotních potíží, které mohou vést až k vážným civilizačním chorobám,
  • obsahuje jen prázdné kalorie, které nic nepřinesou, mimo přibývání na váze,
  • se občas tváří  jako celozrnné, ale klame tělem … je jen přibarvené karamelem,
  • pečivo ze supermarketu je vyráběno urychlovacími procesy za použití chemických přísad a to není nic pro mě.

A proto si  peču sama doma CHLEBA KVÁSKOVÝ!

Má to své nesporné výhody:

  • je čerstvý, kdykoliv se mi zachce,
  • vím co obsahuje,
  • pokaždé může mít jiné složení (podle nálady nebo podle toho, co zrovna doma mám za suroviny), velikost a tvar,
  • vydrží déle než obyčejný chléb,
  • upravuje trávení a napomáhá pročišťování trávicího ústrojí,
  • pomáhá zbavit se zahlenění i zánětů a předchází vzniku civilizačních i vážných onemocnění,
  • bakterie kyseliny mléčné produkují antibioticky účinné látky, které posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši imunitu.
avatar
my3vtom
9. led 2017    Čtené 5655x

Kaše, kaše, to je naše

"Dříve jsem vždy sáhla po pytlíku instantní kaše. Jen zalít horkou vodou a hotovo. Stačilo mi to!

Dnes už vím, že z nutričního hlediska a především chuťově, se tato náhražka nedá srovnat s plnohodnotnou poctivě doma uvařenou kaší. Jak jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinak."

Milujeme kaše! Ať už k snídani, na sváču nebo jako dezert. Kaše se dá připravit na tisíc způsobů na sladko i na slano. Existuje spoustu různých obilnin a přísad, které vykouzlí z tak obyčejného jídla, jako je kaše, pokaždé něco jedinečného.

Dříve jsem vždy sáhla po pytlíku instantní kaše. Jen zalít horkou vodou a hotovo. Stačilo mi to!

Dnes už vím, že z nutričního hlediska a především chuťově, se tato náhražka nedá srovnat s plnohodnotnou poctivě doma uvařenou kaší. Jak jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinak.

Příprava nemusí být ani o moc časově naročnější než výroba kaše instantní, pokud si obilniny, které tvoří základ kaše, uvaříte dopředu a uchováte je v lednici, kde vydrží 2-3 dny.  Pak si pro ně jen sáhnete a za chvíli je kaše na světě.

avatar
my3vtom
2. led 2017    Čtené 8789x

Jak začínat s příkrmy?

"Co dítě jí a prožívá v prvních 1000 dnech svého života údajně významně ovlivňuje jeho zdraví během dospělosti. Studovala jsem proto kde co, abych zjistila co bude pro naše dítě, co se týká stravy, to nejlepší a čím ho dobře připravím pro jeho budoucí život. A co nakonec u nás zvítězilo? ..."

Co dítě jí a prožívá v prvních 1000 dnech svého života údajně významně ovlivňuje jeho zdraví během dospělosti.

Netřeba zmiňovat,  že základem stravy dítěte od narození je mateřské mléko, které odpovídá bezprostředním potřebám dítěte. Je v něm vše, co dítě potřebuje pro fyzický vývoj, vývoj mozku, jeho psychický vývoj, psychické stránky osobnosti, ale od kojení se odvíjí i  stav imunitního systému, který bude znamenat buď horší a nebo lepší ochranu organismu po celý život. 

Během prvních 6 měsíců života se doporučuje výlučné kojení, které by nemělo být doplňováno žádnou další tekutinou (ani čajem a vodou).  Bohužel ne všichni mají to štěstí, aby se jim této výhody  z různých důvodů dostalo.

Přesto, že jsem rodila císařským řezem, a při bondingu mě v první hodině po porodu zastoupil tatínek našeho syna,  kojení se nám rozběhlo bezproblémově již po prvním přisátí,  které proběhlo do dvou hodin po porodu. Patřím tedy mezi ty šťastné a jsem za to neskonale vděčná.

Studovala jsem kde co, abych zjistila co bude pro naše dítě, co se týká stravy, to nejlepší a čím ho dobře připravím pro jeho budoucí život.

avatar
mikina_ii
6. pro 2016    Čtené 4860x

Recepty pro otrlé

Vaříte s dětmi? Ne? Ale to je chyba! Chytré vědecké hlavy dokázaly, že to báječně utužuje vztahy!

Cokoli, co člověk dělá s dítětem, dostává nový rozměr. Včetně vaření. A protože Kryštof pomáhá v kuchyni děsně rád, upravila jsem si pár receptů pro vaření s dítětem. Tady je malá ukázka. Snad se vám budou někdy hodit.

Dýňová polévka

Suroviny: 1 menší máslová dýně, 1 mrkev, 1 celer, 1 cibule, máslo, muškátový oříšek a bílý pepř dle chuti, kýbl s vodou, větší hadr na podlahu, menší hadřík na linku, věci na převlečení (pro vás i dítě), papírové utěrky

Postup: Máslovou dýni si ideálně předpečte v troubě do měkka. Postavte dítě k lince (např. na židli nebo pro tyto účely speciálně zakoupené schůdky z Ikea). Na drobno nakrájejte cibuli. Vezměte papírovou utěrku a řvoucímu dítěti proplachujte pod tekoucí vodou oči, do kterých si strčilo ruce od zmíněné cibule, následně otřete papírovou utěrkou a vraťte dítě k lince.

Vytáhněte dítěti máslo z pusy a dejte ho rozehřát do hrnce, následně na něm nechte zesklovatět cibulku. Celer a mrkev nahrubo nastrouhejte a přidejte k cibuli. Mírně orestujte. Vezměte menší hadřík na linku a utřete s ním to, co dítě nakreslilo mrkví (pokud to tam necháte déle, musíte to vzít savem, ta oranžová se do linky krásně zažere).

Strana