1. screening ve FNOL, MUDr. Kratochvílová

vendy94
23. led 2018

Zdravím je tu někdo z Olomouce a okolí, kdo byl na screeningu ve fakultce a vyšetřovala ho mladá dr. Kratochvílová? Zajímat by mě váš názor na paní doktorku. Děkuji.

petta12
24. led 2018

Ahoj, mě vyšetřovala, ale nedělala mi screening jen ten UTZ ať ví kdy mě objednat na screening byla milá a příjemná proč ? Máš opačnou zkušenost? 🙂

vendy94
autor
24. led 2018

@petta12 jj to mi dělala taky, na ten velký ultrazvuk mám jít v únoru.

No popravdě na mě moc zkušeně nepůsobila. Bylo to takový rychlý. Šup šup. Párkrát mi přejela po břiše a jen jednou změřila , řekla, že je tam jedno a že tluče srdíčko.

Trochu doufám, že tam na ten druhý ulz bude někdo jiný.

Možná je to spíš můj osobní problém, nemám zrovna důvěru k mladým doktorkám.

margarithka
24. led 2018

Nam delalaje 2.utz. Normalne pres pul hodiny. Vsechno zkontrolovala. Na muj vkus byla taky mlada, ale na druhou stranu bylo videt, ze vi, co dela.

petta12
24. led 2018

@vendy94 Tak já jsem od toho nic nečekala počítala sem jen že to změří ať ví kdy objdnat měřila mi to teda víckrát a ukázala srdíčko. Ale jak řikám nic sem nečekala tak nemohu být zklamaná.
Ptala se jestli mám dotazy a působila velmi mile. Takže za mě spokojenost

Počítám až na screeningu, že to bude o něčem jiném 🙂

vendy94
autor
24. led 2018

@petta12 na mě to bylo moc rychlý a to měření udělala jen jednou a v podstatě semnou ani nemluvila. Přišlo mi to takový nepečlivý, můj gynekolog prcka měřil víckrát, říkal že se tam moc mrskalo, tak pro přesnost měřil víckrát. Ona jen jednou tím se mi posunul i termín porodu a stáří těhotenství. Udělala ten ultrazvuk a šla si sednout k počítači.

No tak uvidím jak to bude probíhat příště. Ten druhý ultrazvuk je přece jenom důležitější. A to už tam semnou bude i manžel, tak se budu cítit líp.

vendy94
autor
24. led 2018

@margarithka jj ten druhý by měl trvat tak dlouho, tak uvidim jak to bude probíhat. Snad to bude lepší. A vše dopadne v pořádku.

petta12
25. led 2018

@vendy94 Tak oni to přeměření, asi nijak neprožívají potřebují to akorát změřit a tím to pro ně hasne. Ten screening bude určitě v tomhle ohledu úplně jiný (teda aspoň doufám). Taky jdu s přítelem a ten je taková držtička, že se kdyžtak na vše zeptá :D.

Jinak u toho myho gyndaře to bylo podobný jak píšeš ty.

vendy94
autor
25. led 2018

@petta12 už se toho screeningu nemůžu dočkat ještě to musím,14dní vydržet. Hlavně, aby bylo všechno v pořádku.

Kdy jdeš ty?

2hanah
25. led 2018

@vendy94 Byla jsem tam nedávno,i před osmi lety, takže mám srovnání i nějaké informace o personálu. Paní doktorka se zdá nadějná, nic méně ještě nemá ani atestaci, takže by tam měl být nad ní dozor. Z FN bohužel většina odborníků doslova utekla a tato vyšetření tam v podstatě nemá kdo dělat, šla jsem tam přes obavy a špatná doporučení ze zákulisí tohoto oddělení, a pak stejně zaplatila další genetiku u dr.Poláka, protože v nemocnici to opravdu stálo za dvě neatestovaná mladá ucha, která mi křepčila u vyšetření a dost tápala, vč.dr.Kratochvílové, která narozdíl od druhého stejně mladého kolegy aspoň byla schopná na ultrazvuku zaměřit srdíčko, přesto, že miminko se ani nehnulo a klidně leželo.

2hanah
25. led 2018

@vendy94 to není jen Váš problém, ale fakt, většina odborníků s atestací z FN odešla a genetická vyšetření tam teď dělají mladí neatestovaní a nezkušení doktoři. Za mě rozhodně zaplatit 1600,-Kč u dr. Poláka nebo dr. Hyjánka na Hanáckého pluku, tady se fakt nevyplatí šetřit, sama jsem to vyzkoušela.

vendy94
autor
25. led 2018

@2hanah ja pracuju ve fnol, tak jsem si rikala, ze pujdu tam i skrz nasledny porod ve fnol. (at maji vsechny info.v pocitaci) ja si myslela, ze se to plati i tam tech 1400 nebo kolik. Takze ve fnol je to zdarma? To je pro me novinka, nezjistovala jsem si dalsi informace, pocitala jsem stim, ze ta castka je vsude stejna. To je pro me novinka.

Uvidim jak se mi bude pani doktorka zdat na tom screeningu. Uz jsem tam objednana a mam u nich odebranou krev. Kdyby se mi neco nezdalo, tak snad me jeste vezmou jinde s vysledky krve a jen by udelali ten ultrazvuk.

A ted jak jste tam byla nedavno, tak proc jste nesla rovnou jinam, kdyz jste mela obavy?

Ono neatestovanych doktoru je ve fnol hodne, tise doufam, kdyby se ji neco nezdalo, ze si zavola nekoho zkusenejsiho. Pokud se nebude zdat neco me, budu to vyzadovat...

Nastesti mam trosku pozjistovany, co vsechno by mela u miminka najit, tak kdyby semnou nekomunikovala budu to chtit vysvetlit a aby mi to ukazala..

Snad vsechno dopadne v poradku..

2hanah
25. led 2018

@vendy94 U mě komplikace nastaly a paní doktorka neměla koho zavolat, objednali mě za čtyři dny na genetickou konzultaci, aby tam byl někdo, kdo mi už řekne víc. Já jsem taky věděla, co má paní doktorka hledat a ona i celkem nacházela, ale pak pokud máte nějakou odchylku nebo problém jako já, už Vám k tomu víc neřekne, protože nemá zkušenosti a neví jako třeba dr. Polák, který měl stejné vyšetření za 3 minuty a ví, co se děje a dovede Vás uklidnit, protože už si je jistý v kramflecích a ví, co dělá. Ve FN se neplatí nic a u dr. Poláka od letošního nového roku už 1600,-Kč, pokud chcete fotku z ultrazvuku obyčejnou, tak 1700,-Kč a třeba moje pojišťovna 211 mi proplatí 500,-Kč z toho. A výsledky Vám dají veškeré s sebou, takže si je můžete vzít i s sebou do FN, ale stejně myslím, že by Vám je dali tam i tam pro Vašeho ošetřujícího gynekologa, který s nimi bude pracovat, tak myslím, že je to jedno. Já tam šla, protože už jsem taky měla odebranou krev a byla za týden objednaná, když jsem se dozvěděla jak to tam je a že odešel už i primář Hyjánek, říkala jsem si, že kdyby nebyl problém z krve nebo na utz, tak to nechám tak, jenže problém je, screening mi vyšel pozitivní a ještě to udělali blbě, protože ve FN 1:70 a nová genetika u dr.Poláka už 1:130, takže značný rozdíl, navíc si ve FN docela protiřečili.

petta12
26. led 2018

@vendy94 ahoj ja byla dneska na tom screeningu. Byla jsem u mladého doktora a nejdřív nic neříkal jen hledal a pak mi všechno okomentoval našel všechno akorat sem se musela jít projít a zatancovat at se mimco pohne ale pak uz mohl změřit všechno. Všechno důležité našel a změřil. Akorat dlouho Koukal na kustku, ale nakonec všechno dobre. Vyšel mi screening negativní. Jako sice byl byla radej u někoho staršího a zkušenějšího, ale ani tak si nestezuju. Mozna kdyby byl problém a nedokázal mi říct tak bych mluvila jinak, ale takhle nebyl problém.

vendy94
autor
26. led 2018

@petta12 to je moc dobre, ze to dopadlo dobre. Ted uz si muzes uzivat a radovat se z tehotenstvi. Ja jdu 6.2.tak jeste musim chvilku vydrzet.

Merili a vazili te zase jako pri te prvni navsteve? Partner sel s tebou rovnou dovnit, nebo ho sestricka zavolala az potom?

petta12
27. led 2018

@vendy94 nee váhu měli z minula. Zavolali si me na tlak ten měřili 3x na obou rukách a tam sem šla sama a pak si me zavolali na utz a rovnou i partnera takže sme šli zároveň sedel vedle me na židli. Doktor nam ukázal i pohlaví a vysvětlil jak to poznat a zeptal se nás co si myslíme a pak co si on mysli, ale ze se na to nemáme vázat ze je brzo. Myslím, ze se doktor snažil a neodflakl to. Takže za me FN spokojenost. Myslím, ze budes taky spokojena.

Určitě ti taky všechno dobre dopadne a budes si jen užívat 🍀

ellen37
27. led 2018

Nás čeká 1. screening ve středu ve FNOL, tak jsem zvědavá 🙂Pak napíši 🙂

vendy94
autor
27. led 2018

@petta12 děkuji už aby to bylo

vendy94
autor
28. led 2018

@petta12 můžu mít ještě dotaz, dali vám fotku z ultrazvuku? Plati se za to? Moc děkuji

petta12
28. led 2018

@vendy94 ptali se jestli chceme a za jednu se platí 100,- 😊

coreprincess
28. led 2018

@vendy94 ja byla na tom prvním vysetreni taky u ni s ni tam byla jeste jedna cekam dvojcatka s jednou placentou a jedním obalem stále se mracila a nemluvila, ale omlouvala se ze to neznamená nic zlého ale ze se tak soustředí a pak mi řekne. Můj případ je dost vzácný pouze 1%z jednovajecnych dvojcat.. nakonec mě objednal na vysetreni jeste po víkendu a tak přizvala jeste profesora. Na screeningu jako takovém jsem měla mladého doktora a i toho profesora.

vendy94
autor
28. led 2018

@coreprincess aha, tak možná se soustředila i u mě, když nemluvila. Uvidím kdo a jak se bude chovat při tom druhém.

Budu víc v pohodě, když tam semnou bude manžel, teď jsem z toho byla nějaká vytřepaná. No jo, to je tak když je zdravotník najednou na té druhé straně. Zdá se, že to všechno víc prožívám.

Gratuluji k dvojčátkům a přeji ať je vše v pořádku.

vendy94
autor
28. led 2018

@petta12 super, děkuji..

coreprincess
28. led 2018

@vendy94 dekuji snad bude musím doufat bohuzel mají spolecnou placentu i obal. Na svět půjdou nejpozději 34+6tt. Teď mě ceka kontrola v nemocnici v úterý tak snad to bude lepší mam z nich vždy strach

noname24
28. led 2018

Nemam zkusenost s genetikou ve FNOL (jen jsem slysela, ze vsichni dobri genetici utekli), ale doporucim fetmed na Hornim lanu. Pani dr. prakticky zavedla plosny screening v 1. trimestru v CR a ma 100% uspesnost v zachyceni vad plodu.

2hanah
8. únor 2018

@noname24 Asi bych se taky přikláněla k tomuto tipu, to zkusit. Ve FNOL jsou sice příjemní mladí doktoři a snaží se, ale jsou bez atestace, opravdu všichni kdo tam něco uměli utekli. A za mě bohužel už ani vyhlášený doktor Polák, bohužel nemůžu říct vůbec nic, co by tam bylo pozitivní, nepříjemné a neochotné sestry, navíc velice zrychlená péče, ať už může jít po mně rychle další a ceník 1600,-Kč za každý screening - prvo i druhotrimestrální, fotka z utz 100,-Kč, barevná fotka z utz 200,-Kč a doprovod partnera do ordinace další 100,-Kč!!! ve mně vzbudil dojem ždímání peněz z pacientek, nehledě na to, že pan doktor Polák tak spěchal i u amniocentézy, že mu plodová voda nešla nabrat a do břicha mě píchal ne jednou, ale celkem třikrát!!! Divím se, že miminko ten zákrok přežilo a už nikdy víc, rozhodně ne u dr. POLÁKA.

vita_
2. bře 2018

@vendy94 Ahoj, můžu se zeptat, jak jsi dopadla na screeningu ve FN, dostala jsi zase tuto paní doktorku? Já za sebe můžu říct, že z nich mám hodně špatný pocit. Nejprve mi dělal UTZ jeden mladej doktor, za chvili mi řekl, že malej leží blbě, ať přijdu pozděj, pak se to stejné opakovalo ještě 4x!, posílali mě běhat po schodech, najíst se atd. (už sem si připadala, že sem si mimčo asi dala schválně blbě nebo co). U druhého pokusu UTZ došla (ani nevím proč) se slovy "já to miminko zvládnu otočit" tahle paní doktorka a začala klepání po břiše, ježdění a dost nepříjemné až bolestivé tlačení ultrazvukem nahoru, dolů, doleva, doprava. No a na popáté naměřila CRL, NT a srdeční frekvenci a z věku a krve nám vypočítala pravděpodobnosti. Zobrazila teda ještě lebku, nohy, ruce, žaludek, ale žádné jiné hodnoty nenaměřila, ani nezobrazila nosní kost :( doporučila nám genetickou poradnu a invazivní odběr.

Druhej den jsme zajeli do FETMEDu s výsledkama krve z FN, paní docentka během 4 minut udělala UTZ, všechno poměřila (dívala se na nás jak na blázny, když jsme ji popsali, co nás nutili kvůli utz dělat a jak dlouho ho dělali) a vypočítala nám riziko téměř 5x menší. Takže za mě je horlivá, ale nezkušená a měla by mít nad sebou asi někoho, kdo má zkušenosti a umí to. Bohužel v tomto případě naprosto nejde o ni, ale o to mimčo a rejdění 2,5 hodiny mi po břiše ultrazvukem, no nevím, jestli se mu něco mohlo takhle stát, tak ...

coreprincess
2. bře 2018

@vita_ ahoj ja třeba dneska byla na 2.screeningu měla jsem jinou paní doktorku a přihlížel jeste doktor a super. Vše kontrolovali důkladně opravdu asi hodinu s půl ale je fakt ze ja cekam hoooodne riziková dvojcatka a naštěstí jsme dopadli moc dobre zatím 🙂

vita_
2. bře 2018

@coreprincess Pokud ti všechno naměřili, tak to máš fajn, u mě bohužel nebyla přes 2 hodiny schopná změřit NT, což paní docentka ve FETMEDu změřila okamžitě, při stejné poloze plodu. O rizikovosti UTZ si zrovna čtu, taky to není nic dobrýho.

vendy94
autor
3. bře 2018

@vita_ ahoj dopadli jsme dobre. Dr namerila a nasla vse co mela. Miminko je v poradku. To je pro nas to nejdulezijsi.

Ale pravda je, ze me dost potrapila. Ja teda nevim jak to maji ostatni maminky, ale me je neprijemnej uz ten samotnej ultrazvuk pres bricho. Prijde mi mnohem lepsi ten vnitrni.

Pri tom screeningu jsem musela asi 10minut skakat po chodbe a chodit sem tam, aby se mimco spravne natocilo,ale me to ani neprekvapilo, protoze stim mame problem i u myho gynekologa, tam se taky porad otaci zadkem a kolikrat nevidi dr ani oblicej. (no moje mamka rikala, ze ja ji to delala cely tehotenstvi, ze uz ji strasili, ze nemam oblicej. Tak si z toho delame legraci, ze hold je to mimco v tomhle po me) 😀

No a na te genetice jsme nakonec byli pres hodinu. Samotny ultrazvuk trval tak 50minut. Bricho me bolelo jeste asi dva dny potom. Jakoby se mi meli udelat modriny, jak hodne dr.tlacila.
Asi v polovine vysetreni, kdy mi stouchala do bricha, tak silne az me vyhrkli slzy, jsem se ji zeptala jestli by nesel udelat spis ten vnitrni ultrazvuk, nejdriv ze nee, ale pak byla taky sama bezradna, ze nemohla poradne najit nozicky, tak na ty jsme se divali pres ten vnitrni.

Jinak teda nasla nakonec vsechno co mela. Kontrolovala cevy, srdicko, prutok,nosni kustku, hlavicku, nohy, ruce. Nasla zaludek, mocovy mechyr. Vsechno nam popisovala, na nase dotazy odpovidala.. Takze celkove jsme nakonec odchazeli spokojeni, ze vime vse co jsme vedet meli. Pohlavi videt nebylo, ale to nam nevadi, hlavne ze jsme v poradku.

Ted 3.4. Mame druhy screening, tak jsem zvedava co nas ceka tam.

vita_
3. bře 2018

@vendy94 Tak to je fajn, že u vás to i přes tak dlouhé vyšetření, dopadlo dobře. My byli na UTZ ještě dýl, miminko leželo z profilu a bohužel až na konci fakt po 2,5 hodinách bušení do břicha naměřila NT, nosní kůstka ji vůbec nezajímala :( Já na tohle zvyklá teda nejsem, můj gynekolog dělá utz minutu, dvě a vždycky mimčo leží stejně jako v FN (stejně jako ve FETMEDu). Vnitřní UTZ navrhovala sestra, tak ju hned sjela, že tím teda ne, že tím se nedá všechno naměřit (no možná lepší něco, než téměř nic, co zvládla takto). No já bohužel nevěděla, co všechno je třeba měřit, to vím, až teď, co jsem si načetla odborný články atd., ale na každý dotaz odpověděla nějakým příslovím apod., jak přišla k výsledkům a co do programu zadala, proč vyšla pravděpodobnost vysoká nám nesdělila, stejně jako možnost před invazivním vyšetřením podstoupit utz u někoho, kdo to umí a mimčo prohlédne nebo že existuje neinvazivní vyšetření. O nižší spolehlivosti výpočtu, pokud se nezadá nosní kůstka a další parametry se samozřejmě také nezmínila. Přímo na stránkách FMF existuje kalkulátor na výpočet pravděpodobnosti trizomií, když si zadám hodnoty (věk, váha, výška, CRL, NT, BPM, PAPP-A, HCG), které ona naměřila, vyjde pravděpodobnost jiná, než podle ní - divné.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru