Co dělat, když těhotníte v 15 letech?
Hezký den, svěřila se mi od kamarádky sestra, že otěhotněla. Nechápu, ale i přes antikoncepci. Přikládám to tomu, že byla nemocná a občas i zvracela.
Slečně je 15 a příteli bude za 7 mesicu 18.
Prosím má někdo radu jak teď postupovat. Snažila jsem se jí vysvětlit, že pokud není plnoleta není to jen tak.
Zatím má tehu potvrzené podle testů na gindu se bojí kvůli rodičům.
Nikdo to s její rodiny neví. Jen já a její přítel.
Slečna studuje na sš.
@fazolkazuzka Ptala jsem se, co její otec? Matka si ji sama neudělala. Ať je matka jaká chce, tak ona a její otec jsou stále její zákonní zástupci a bez jejich souhlasu nepůjde nic. Leda by její dospělá sestra zažádala o svěření do péče, pokud otec není a matka nefunguje.
@fazolkazuzka Jinak koukám, že žiješ v Německu. To není zas tak strašně odlišná země od ČR 😉. Ani v Německu si nemůžeš jen tak vzít cizí nezletilé dítě jen proto, že řekne, že nevychází s mámou...
@somalicats nikdo si cizí nezletilé dite nebere. Ale jediná možnost aby mohli spolu být a vychovávat miminko je aby bydlela slečna s klukem u jeho rodičů. A ted záleží na slečny mamince. Pokud teda řekne že musí na potrat tak musí na potrat? Chápu to zpravne
@fazolkazuzka To bylo obrazně řečeno. Prostě nemůže jít jen tak bydlet jinam, dokud není zletilá.
Co se toho potratu týče, nechápeš to správně. Její matka musí dát souhlas, ale v 15 už se dost dbá na to, co chce to dítě. Takže v krajním případě by rozhodoval soud. Nicméně pořád jsi neodpověděla na otázku, kde má tátu?
@somalicats o otci se neví 10 let. Odešel neznámo kam. Za měsíc je slečně 16 let, ale to nic nemění na situaci.
@fazolkazuzka neee, nemusí jít na potrat, pokud si to dotyčná dívka sama nepřeje.
@fazolkazuzka Fajn, konečně se někam doberem, je dobré psát všechny informace, pokud chceš nějakou relevantní radu. Takže otec není, matka nefunguje. Dospělá sestra může požádat o svěření své sestry do své péče (a dost se divím, že to už dávno neudělala, když ví, jaká je v té rodině situace). Pak bude všechny souhlasy dávat ona. Nicméně pokud je holce za měsíc 16, tak už to situaci celkem podstatně mění, protože v tu chvíli už souhlas zákonného zástupce s ošetřením na gynekologii nepotřebuje. V případě zákroků ale ano. Navíc už je tam šance pořešit zplnoletnění, tam by ale poradil právník specializující se na rodinné právo.
Tak dneska se tomu nerika zplnoletneni, sle nabyti plne svepravnosti. Ze zvlastnich duvodu muze po 16, hlavne teda pokud by mela dite. Ale i kdyby to neudelala, tak se o dite normalne muze starat, jen nemuze vykonavat nektera prava. No… situace je to pekna, ale vzhledem k tomu, ze pocitate se soucinnosti rodicu pritele by to taky chtelo jim o tom rict. Protoze taky to muze skoncit tak, ze reknou, ze to podporovat nebudou a hotovo. Holka dostane vyzivne pro sebe a dite, pokud si ho necha a bude ho mit v peci a hotovo.
@elesse děkuji to sem potřebovala vědět. Je to čerstvé. Takže sem ji chtěla říct aspoň něco pravdiveho jak to bude probíhat. O rodiče přítele zas takový strach nemáme jelikož oni sami si prošli něčím podobným jen dite museli dát pryč a do teď je to mrzí. Sami jim prý řekli že kdyby se něco takového nedejbože stalo že by to nedovolili. Proto se stim spíš počítá.
@somalicats děkuji za odpověď. To mi pomohlo
Zacina mi to pripadat divne, az moc nahod a divnych situaci najednou…
@fazolkazuzka No, upřímně - dokud nebudou s tou situací seznámeni, tak bych dopředu nepočítala s ničím - aby se nestalo, že budete všichni nemile překvapeni. Jedna věc je říct před holkou, co bere antikoncepci, že kdyby se něco stalo, tak že pomohou, druhá věc je pak být v té situaci reálně.
Další, co by teda mě osobně dost znepokojilo, je vyjádření, že "by to nedovolili". Jak nedovolili? Oni si už rodičovstvím prošli, a i když budou v situaci pomáhajících, tak se nesmí stylizovat do role rodičovské. Aby se pak nestalo, že za dva roky se Ti bude dívčina svěřovat, jak ji pomalu k dítěti ani nepustí, že vše dělá blbě a podobně. Ona se bude muset naučit být mámou a projít si tím procesem se všemi chybami, které udělá, její přítel se bude muset naučit být tátou a jeho rodiče je budou muset nechat vším tím si projít a nesnažit se je usměrňovat.
@elesse tak ono když se narodite neschopným rodičům není vše tak jednoduché.
@fazolkazuzka zvláštní, že to víš zrovna ty, když její maminka stoji údajně za houby...dost náhodou nemyslíš? A žiješ v Německu, my v Česku děláš jak bys bydlela minimálně v Austrálii, že nevíš co a jak...Německo oproti CR nebude natolik odlišné 🤦♀️
@fazolkazuzka když se narodíš neschopným rodičům, shodou okolností ti selže antikoncepce, protože si neumíš přečíst, že při zvracení se účinnost snižuje, ale přesto zvládneš souložit, máš partnera, jehož rodiče si potratem v mládí prošli, nikdo zatím nic neví, ale teta už rozhodla, že budeš bydlet u rodičů partnera, kteří se postarají,... ano, máš pravdu, vše není tak jednoduché. Jo a prosímtě, v Německu je styk mezi 15 letou a 17 letým zcela legální, hranice, od kdy je možné souložit, je u Vás 14 let
Toto nebude skutocne.. Niekto sa si nudi aj vam sa zda?
@veruuu_kubesovic tak já nechápu co ti mám vysvětlit. Tady třeba nemůže mít vztah 15 léta s 18 ti letym. Ta situace je pro mě nová a jen se snažím pomoct mladé holce která se boji vlastní mámy a chce se postavit ktomu co se stalo.
@fazolkazuzka jak to, kdyz Google vsude tvrdi, ze mate legalni vek zpusobilosti k pohlavnimu styku nizsi nez my? Jestli teda opravdu zijes v Nemecku a ne jeste jinde🙂
Jáa furt nevim, kde si přišla na to, že v Německu není legální, aby existoval vztah 15 a 18. A proč to sem pořád motáš, když zúčastnění žijí v Čechách, kde s tím problém taky není
@elesse chtěla jsem jen poukázat na to že jsou tu věci trošku jinak.
Děkuji za odpovědi ty rozumne. Zbytek byl zbytečný. Takže vím že na ginde musí být slečna se svou mámou.. Potřebuje nějakého zákonného zástupce kvůli dítěti. Pak to bude její přítel. A hlavně že ji nikdo nemůže nutit do potratu pokud sama nechce. Děkuji.
@fazolkazuzka No počkej počkej, zákonného zástupce slečna ze zákona má a to jsou její rodiče. Ať už fungující nebo ne. Kdyby ne, je nutné je nejprve zbavit rodičovské odpovědnosti, alepoň v části, aby to pak mohl dělat někdo jiný. Nepotřebuje zákonného zástupce kvůli dítěti. A pokud nebude mít na potrat stejný názor jako její zákonní zástupci, mohlo by to dojít tak daleko, že bude rozhodovat soud...
@fazolkazuzka Jistě víš, ze v de funguje spousta poraden v takových situacích ( například caritas, pro familia atd), takže osobně bych zkusila něco takového najít v místě bydliště dívky nebo telefonicky, linku důvěry, proste ať se muže někomu neutralnimu, ale informovanemu svěřit, a doufat v hodnotné informace k dalšímu postupu.

@elesse oni zijou v ČR. Já jinde už spoustu let proto se ne orientují jak jsou zákony v ČR