icon

Jak zvládnout těhotenství v nevyhovujícím pracovním prostředí?

27. čer 2023

Dobrý den, mám velké dilema. Chtěla bych slyšet názor jak by jste se k tomu postavili vy?

Zjistila jsem, že jsem těhotná, ale pracuji někde, kde jsou nevyhovující podmínky pro těhotné a nemůžu být ani přesunuta na jinou pozici. Poprvé k doktorovi jdu ale až 17.7.
V práci bych to chtěla říct až to budu mít potvrzené od dr., zároveň ale nemůžu ze dne na den říct že už zítra nepříjdu protože za sebe nemám aktuálně náhradu na takovou dobu, kterou by si do toho 17.7. zajistili kdyby to věděli už teď. Mám z toho ale blbý pocit že je to brzy prostě a mám strach aby se něco nepokazilo.
Další věc je že bych si nejraději vzala asi dovolenou teď na těch několik dnů než půjdu k dr abych se vyvarovala těch pracovních podmínek. Ale mám dojem že tohle bude všem okamžitě jasný.... Na dovču bych záskok měla

Co by jste dělali na mém místě?

Moc děkuji

Strana
z2
autor
29. čer 2023

@veronicka89 cože? Píšu že se k tomu staví vstřícně. To byl vtip proto je to v zavorce

autor
29. čer 2023

*v uvozovkach

veronicka89
29. čer 2023

Ne dobry muj komentar byl jeste nez si to napsala...ptz to posledni co bych resila je co mu vyhovuje ..

Proste jsem tehotna nemáš misto postupuj podle pravidel ;)

pajii25
3. črc 2023

Já když jsem zjistila že jsem těhotná a že nemůžu svoji práci vykonávat, oznámila jsem to v práci cca ve 3mesici. Nejdřív mě tlačili do rizika.
Já se však nedala, našla si příslušnou část zákoníku práce a domáhala se svého .
Pokud není zaměstnavatel schopný najít jinou pozici ( když je hůře placená, doplatí ti rozdíl stát) tak tě musí nechat doma za 100% platu, protože překážka je na jeho straně .

Hlavně žádná neschopenka když ti nic není . Prostě to narovinu řekni. Nejlepší je mít v ruce ten zákoník práce 😁

prostenika85
3. črc 2023

Ahoj, pokud máš na pracovišti dobré vztahy, se šéfem vycházíš a obecně se o Tobě ví, že plánuješ rodinu, radím domluvu. Vzít si zákoník pod paži a zakleknout na vedení, že máš nárok na to a na to a chceš to vymoci, je cesta destrukce dosud dobrých vztahů na pracovišti. Ony ty práce nevhodné pro těhotné jsou velmi přesně specifikovány. Místní dobře míněnou radu v každé takové diskuzi "máš nárok zůstat doma za 100% mzdy" řadím spíš do sféry sci-fi.
180/2015 Sb. Vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180

Strana
z2