Je tu někdo, kdo čeká dvojčata a doma už má jedno dítko?😁
Predem se omlouvam za anonym, ale je to moc cerstve.Je zde nejaka maminka, ktera ceka dvojcatka jakozto "druhe" deti? Nebo nekdo, kdo to takhle ma a zije a muze rict, ze krom zahulu, je to taky proste super?❤Prosiiiim😀
@ludovika6 Moc dekuju❤A pred vami klobouk dolu tedy!! Vazne mi moc pomaha cist tyhle pozitivni zpravy, uz se pomalu z faze soku dostavam do faze teseni😊A preji pevne nervy pri ctyrnasobne puberte😂
@miba22 To je skvele😊👍Muzu se zeptat, podarilo se vam ta dvojcatka nejak sladit?Jde to vubec?Myslim, co se tyce spani, kojeni a tak.A jako ty vypravy chapu, respektive vubec si to nedovedu predstavit, ja mam obcas problem vypravit na cas jen sebe a syna🙈
Nám se to podařilo. Kojila jsem tandemově od příchodu z porodnice a vždy, když mělo jedno dítě hlad, kojila jsem rovnou i druhé. I když jedno spalo, vzbudila jsem ho. Ze začátku jsem před kojením přebalovala, to je spolehlivě probralo. Jen výjimečně druhé dvojče pilo jen málo, tak jsem nenutila. Postupně si takhle sladily jídlo i spánek měly plus minus půl hodiny podobně, jedna holčička spala trochu méně než druhá. Po šestinedělí už se rozcházely výjimečně. Někdy po půl roce se mi podařilo, že po obědě spaly všechny najednou a mohla jsem se natáhnout s nimi. To bylo vůbec nejlepší 😉.
@hafika To zni jako sen👍😊 Taky se o to pokusim v budoucnu 🙏
Myslím, že nejvíce ze začátku pomohlo buzení na kojení přebalenim. Jiným způsobem nebylo děti možné zbudit. Sice je to trochu nefér vůči tomu spícímu, ale potřebovala jsem prostě čas i na staršího. Tandemové kojení mělo i tu výhodu, že mléko teklo fakt hodně a i týdenním dětem stačilo 5 min na nakojení, a to za 2 týdny překročily porodní váhu. Později už to tak super nebylo a v půl roce jsem byla ráda za příkrmy, ale nakonec se kojila 19 m.
Ze začátku jsem je kojila zvlášť, protože byli předčasně narození a já je musela dokrmovat. Ale jakmila jsme zrušili dokrm, tak jsem je kojila a kojím najednou. Je to obrovské ušetření času (obzvlášť, pokud k tomu je starší sourozenec). Se spaním je to horší. Kluk mi usíná rychle a bez problémů, za to holce to trvá, takže se stane, že on usne hned a když mi konečně usne i ona, tak za chvíli se on vzbudí... To tak máme od začátku a zatím se mi nepodařilo to nějak změnit a zlepšit. Teď to občas bývá i tak, že holka spí 2x denně, zatímco kluk by to bez třech spánků nedal. Takže čekám, až budou mít jeden spánek (a ideálně všechny tři děti najednou 😁) a doufám, že pak budou usínat a spát podobně dlouho
A teda jak se vzbudil jeden na jídlo, tak jsem probudila toho druhého. Teď už jsou v noci tak sehraní, že jak se probudí jeden, tak z 95% brekem probudí i druhé dvojče (pokud je to v době, kdy má "přijít" kojení).
Jinak ten začátek byl náročný, protože mi přišlo, že jen kojím, odsávám mléko, přebaluji a uspávám. Tím jak to bylo postupně a všechno 2x, tak to zabralo hrozného času, takže jsem byla ráda, když jsem mohla začít kojit najednou
@miba22 Vidíš, nám se nikdy navzájem nebudily. Jednu dobu (asi měsíc) jsem dokonce kojila v noci po jednom, protože jsem to mohla dělat v leže a napůl u toho spát, navíc je v té době kojení na kojicím polštáři probralo a nemohly usnout. Pak se teda začly budit obě najednou a na kojicím polštáři vůbec nechtěly pít, tak jsem musela kojit v leže na zádech obě najednou. Ale jak mám malá prsa, nešlo to úplně dobře a trochu mi tahaly za bradavky, nicméně šlo to vydržet.
A teda u nás bylo vše jednodušší, že děti byly donošené a hned dobře pily. Jen jsem jim na nátlak matky dala ještě v šestinedělí dudlík a ony se pak strašně pouštěly u kojení. Bylo to dost práce, vracet je pak k prsu jen jednou rukou. Ale byl to jen zhruba týden a pak dudlík neměly a ani nechtěly. Jen pak cucaly palce a zůstalo jim to až do 4 let. Ale jedna předkus nemá vůbec a druhá zanedbatelný a navíc se lepší, takže tak strašné to nebylo.
@miba22 Tak ony měly problém jen v té poloze na polštáři, asi jim fotbalová poloha vadila kvůli refluxu nebo něčemu jinému, nevím. Když jsem kojila v leže, krásně usnuly. Od roka už kojicí polštář sabotovaly úplně a kojila jsem je v polosedě, každou z jedné strany, podobně jako předtím v noci.
No on syn je na mě dost fixovany, tak z toho mám právě hrůzu. Usíná zásadně jen se mnou, v noci taky jen mami, tak doufám, že se to do léta trochu zlepší..... Do toho ještě stavíme barák, takže taky super 😁 No snad to nějak zvládneme, jen se modlim, abychom stihli ten barák, alespoň do fáze, aby to bylo trochu k bydlení, k našim se nevejdem a ačkoli mám tchýni hodnou, radši bych byla ve svém.... nerada bych si zvykla na to, že mám někoho k ruce.... 😕

Já mám doma 10 měsíční dvojčata a k nim starší dceru (věkově jsou od sebe 22 měsíců). Až na prvních pár měsíců, kdy to bylo náročné hlavně z důvodu nevyspání, je to super a neměnila bych. Nevím teda, co budu říkat za pár měsíců, ale teď je to fajn. Máme svůj režim a až na to, kdy se snažím vypravit všechny tři ven v co nejkratším čase (to jsem vždycky zpocená ještě před odchodem), tak si to všechno pěkně sedlo