Prvotrimestrální screening v rizikovém těhotenství. Jak probíhá?
Ahoj holky, zase já🙂. Za týden nás čeká prvotrimestrální screening. Plus mám rizikové těhotenství z důvodu prodělané a možná stále trvající trombózy ( měla jsem trombózu žilních mozkových splavů, nikdo neví, jestli v hlavě ty tromby pořád mám, nebo už ne). Píchám si heparin.
Žijeme v zahraničí a jelikož je zde zdravotní péče jako ve středověku, bojím se, že to bude odfláknuto a rádi bychom si vše s partnerem pohlídali, zeptali se atp.
Čili dotaz zní Jak by měl takový prvotrimestrální screening probíhat? Co vše by se na něm mělo zjistit a zkontrolovat? Na co bychom se případně měli zeptat? Dělá se krom utz ještě něco jiného ( odběr krve, případně na co?)?
Moc děkuji 🙂

@reeeza ahoj 🙂
Tady se dela utz, kde se klade duraz na pritomnost nosni kustky, sijoveho projasneni a nejake cevy.. ja chodim na screeningy sem, tak jestli chces mrkni https://www.genetika-plzen.cz/geneticka-ambulan...
Pak se delal test na to, zda mas riziko vzniku preeklampsie, coz spocivalo jen v tom ze mi merili tlak na obou rukach soucasne a nakonec odber krve.
Vysledky byly do odpoledne, moji doktorce je poslali druhy den, kde bylo tkz populacni riziko vrozene vady pro vsechny tri zkoumane vvv a pak prepoctene na muj vek, vahu a nevim co vsechno, z cehoz vzniklo “upravene riziko” primo pro me. Klasicky se jednalo o pomer 1 ku xxxxx
Jedna poznamka pod carou, kterou ber s rezervou, zjistuji i hodnotu volneho beta HCG, coz nektere nastavajici maminky pouzivaji i jako hodnotu pro odhad jestli se jim narodi holka nebo kluk. Samozrejme neni to nijak overene, ptala jsem se naposled, kdyz jsem byla v dubnu, nicmene jak u lonskeho tak letosniho tehotenstvi mi ta hodnota ukazala na kluka, coz pak druhotrim screening potvrdil 🙂
Drzim palce !