Rentgen nohy v 8tt - mohou ho při podezření na zlomeninu udělat?
Hezký den, jsem na konci osmého týdne a dnes mi moje kobyla dupla na nohu a mám asi zlomený prst. Mám ho modrý a nateklý a nemůžu s ním hýbat. Má smysl vůbec chodit k doktorovi když jsem těhotná?. Můžou mi udělat rentgen?
@speku ty jsi z nějakého oboru zabývajícím se rtg zářením ? Rtg laborant, lékař radiologie, jaderný fyzik či jim podobné ... Nemyslím vůbec sestry či jine lékařské odbornosti, protože ty ví o tom co umí záření zcela minimum a někdy i úplně mýty. Takže pak můžeš ostatních řady prohlašovat za debilni. Pokud ne, v tom případě je úplně mimo mísu tvá pochvala.
Sice nejsem doktor a už vůbec ne radiolog, ale hlavně nezapomeňte zakladatelů děsit, co všechno se mohlo stát. Byla u doktora a předpokládám, že ten vystudoval medicínu a ví co dělá. A ten co jí rentgenoval taky....
@ilonne no když jsem zažila traumatology na sále jak hodně a naprosto zbytečně ,, svítí" a kdy jsou situace kdy musíme korigovat jejich pozadavky na počet rtg snímku , tak ver, že nevědí. Ono rtg záření totiz neboli...
Buhuzel situace je taková, že chirurg v ČR se často staví do pozice boha a velkému egu jde tyto věci těžko vysvětlovat. Ve světě je situace úplně jiná.
To jsou bohužel interní veci, o kterých pacienti ani nemají povědomí.
Několikrát se mi stalo, že urologové poslali těhotnou v pokročilém stádiu na snímek pro podezření na ledvinovou kolíku s argumentem vždyť plod už je dost velký... 🤦 Takže vysvětlovat lékaři s 20 ti letou praxí, že tudy cesta nevede, je dost smutne. U nás teda vždy laborant přijde s tím, že je tu těhotná jestli snímek ano nebo ne... Vždy si s ní sednu a vysvětlím ji jak se věci mají a ona se sama potom rozhodne jestli snímek absolvuje nebo ne. Takže u autorky ve špitále to funguje jinak a to není dobré.
@alubif teda úplně off topic, ale jsem anesteziolog v traumacentru, předtím jsem dva roky pracovala jako neurochirurg, tudíž jsem na sále strávila fakt dost času na obou stranách plenty a přesto bych si netroufla soudit, jestli operatér svítí zbytečně. Ty užs nějakou kost sešroubovala, že poznáš, který snímek byl zbytečný? Ono se to z pozice toho, kdo za výsledek operace není zodpovědný, mluví fakt snadno. No, nicméně si pamataju diskuze o fastu o polytraumat, jak nám naši radiologové vysvětlovali, že to dělat nechtěj a že přece je lepší CT, takže tyhle vyjádření parakliniků ke klinickým oborům mě vždycky spíš pobaví.

@aurelie34 je super ze jsi nedala tady na ty debilni rady a mas rozum... prst ti krasne sroste a mas klid👌bude se ti hodit zdrava noha k miminku... At se mate co nejlip a jste zdravi❤️