icon

Těhotná Slovenka žijící bez přech./trvalého pobytu v ČR - návrat na SK

questionmark
10. bře 2021

Ahojte, dúfam že tu nájdem pár odpovedí a najlepšie riešenia mojej situácie. Žijem v CR už 5 rokov bez prechodného alebo iného pobytu. Celý čas pracujem a platím odvody. Som v 3 mesiaci tehotenstva. Je tu nejaká osoba ktorá žila v CR, otehotnela a na matersku a rodičovkú dovolenku sa vrátila na SK? Na čo všetko budem musieť v takom prípade myslieť?

gramar
10. bře 2021

@questionmark Pokud se budeš vracet na Slovensko, tak pak se ti budou "komplikovaně" vyplácet dávky, ale není to žádné výrazné drama... Je to tak že budeš primárně čerpat ze státu ve kterém žiješ a případný doplatek budeš čerpat z ČR 😉

nina004
10. bře 2021

@questionmark Podľa mňa v návrate problém nebude. Neviem kedy sa chceš vraciať späť ,ale pokiaľ ešte ako tehotná ,tak si zožeň gynekológa, poisťovňu si vybav hneď po návrate a v ČR si ešte skús obehnúť sociálku,že ako to bude s dávkami. Myslim,že akurát na sk nedostaneš pri narodení príspevok na dieťa,keď si tam nebola zamestnaná.

questionmark
autor
10. bře 2021

je to tak zamotané že sa mi s toho hlava točí :D Ja totižto zo zamestnania nechcem dať výpoved ale odíšť na Materskú dovolenku. Ked materská zacne mesiac pred porodom, možem to skúsiť stihnúť a odstahovať sa. Ale tým že mi bude Firma vyplácat Materksú dovolenku- neznamená to že musím byt poistená v CR? Ak budem chcet porodiť na SK tak si budem musiet platit tu positovnu sama extra nie?

gramar
10. bře 2021

@questionmark
Jedno dítě se mi narodil v ČR, hned potom jsme šli na Slovensko, kde jsem ze začátku platila soukromé zdravotní pojištění, kdybych tehdy měla možnost získat více info, tak bych věděla že stačí dítě pojistit v SR ve veřejném pojištění a stejně jsem pak pojistila sebe bez problémů jen jsem v ČR u pojišťovny nahlásila že jsem v cizině. Mateřskou platili z ČR a rodičák následně taky, akorát v roce 2010 se změnil zákon o vyplácení dávek v rámci EU, takže potom to bylo tak, že jsem o RD musela zažádat v SR a na základě formuláře E 115 (tím číslem si nejsem jistá) jsem dostávala rozdíl mezi výší rodičáku v ČR a SR (podmínkou pro doplacení rozdílu je trvající pracovní poměr v ČR).
Na výplatu slovenského ekvivalentu jsem pak měla nárok u druhého dítěte (to se narodilo v sr) a následně i u třetího, které se zase narodilo v ČR a na přídavky na děti máš na Slovensku nárok pokud tam bude otec dítěte pracovat (tedy tak to bylo tehdy)...

questionmark
autor
11. bře 2021

@gramar Moc ďakujem za váš príklad, takže vás v ČR odhlásili zo zdravotnej alebo sa naďalej platila ? Tú zdravotnú ste si platila na SK sama?

gramar
11. bře 2021

@questionmark Ze začátku sama, ale nebylo to nutné, bohužel ty informace se hůř sháněli... Můžeš se na základě formuláře (bával to taky nějaký E, teď je tuším U, ale to ti poradí na pojišťovně) přihlásit k veřejnému zdravotnímu pojištění a pak nemusíš platit nic...

questionmark
autor
11. bře 2021

@gramar Mega super, moc ďakujem. Ešte sa rozhodnúť kde rodiť :D Je to celkom stresujúce rozmýšľať kedy sa presťahovať keď viem že ma čaká pôrod :D

questionmark
autor
11. bře 2021

@nina004 Ďakujem za radu 🙂 určite sa budem informovať. Ešte sa musím rozhodnúť čo bude najlepšie , kde rodiť.

gramar
11. bře 2021

@questionmark No to držím palce 😂

nina004
11. bře 2021

@questionmark Neviem z akého mesta si, ja som z Popradu a som rada,že rodím v ČR. 🙂

questionmark
autor
12. bře 2021

@nina004 nitriansky okres 🙂 neviem , možno bude lepšie rodiť ešte tu v cr. Ale potom bude celkom problém zo sťahovaním. Keď tu už bude drobec.

questionmark
autor
12. bře 2021

@nina004 btw , nepotrebujem na poberanie Materskej mat prechodný pobytu cr? Je to v pohode že mám len trvalú adresu na Sk ?

nina004
12. bře 2021

@questionmark To ti neviem úplne povedať, ale myslím,že prechodný pobyt nepotrebuješ,keď si bola normálne zamestnaná a platili za teba odvody.

questionmark
autor
12. bře 2021

@nina004 no no ved nakoniec uvidím 🙂 díky za info