Druhotrimestrální screening. Jak probíhá?

5. zář 2020

Ahoj,
Jak probíhá screening ve 2. trimestru? Bere se zase krev jako u prvního? Co všechno se měří? Vývojové vady nebo srdeční? Všude je tolik informací, že už jsem z toho zmatená. Proplaci pojišťovna VZP? První mi proplatili.

elencze
5. zář 2020

Ahoj, krev se nebere. Základní druhý screening se proplácí, existuje podrobnější verze, která ne. Tady info přímo ze stránek VZP "standardně bývá prováděn ve 20.–22. týdnu těhotenství (hodnotí se vitalita plodu, biometrie, odhadována hmotnost plodu, morfologie plodu, lokalizace placenty, množství plodové vody apod.) " - to je to hrazené. Sama si platíš "podrobné hodnocení morfologie plodu ve 20.–22. týdnu těhotenství", i když ono hodně záleží na lékaři, jak to napíše. Můj třeba posílá v rámci druhého screeningu i na speciální ultrazvuk srdíčka a neplatí se (nevím, jestli nám to všem píše jako zvýšeně rizikovým, nebo jak to dělá, ale je to tak). Připojuji odkaz na ty stránky VZP https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

aselluska
5. zář 2020

Dělal mi ho můj gynekolog a neplatila jsem nic. Na krvi jsem byla na 1. screeningu a pak okolo 35 týdne. Jinak mimo cukru už ne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru