Možnost nakažení neštovicemi. Na co se připravit?
Dobrý den, dnes jsem si ve školce všimla letáku, že se tam vyskytují neštovice. Já je v dětství neměla a teď jsem momentálně 17tt. Je možnost, že syn už je infekční. A v zápeti to může chytit i dcera. Moje gyn ordinuje až odpoledne, tak nemám zatím možnost zavolat. Na co se připravit? Řešil někdo podobný problém? Test na protilátky dělá i gynekolozka nebo obvodak? Jsem trochu v nervech. Děkuji za informace.
Pravdepodobnost, ze je tvuj syn uz nakazeny, je celkem vysoka. Pokud nahodou neni, je dulezite ho okamžitě ze skolky stahnout, aby to nechytil v dalsi vlně. O dalsim postupu ee porad s lekarem.
Vím, že moje odpověď je už teď zbytečná, ale to tě nenapadlo nechat se naočkovat, když jsi je sama neprodělala, máš školkové dítě a plánuješ těhotenství? Nejsem velký fanda očkování, ale zrovna tohle bych udělala. Protože onemocnět těhotná je fakt veliký průser. Jestli se syn nakazil, tak infekční bude až den před vysevem a loni jsem četla, že když se necháš načkovat do 72 hodin po kontaktu s nakaženým, mělo by tě ochránit. Ale nevím, jak je to s očkováním v těhotenství.
@not_blond zdravím, toto těhotenství není plánované.Proto jsem dopředu neřešila nějaká očkování před těhotenstvím.
Uvidím co řekne odpoledne lékař. I tak děkuji za váš názor, měla jsem být opatrnější a dopředu si pozjistovat rizika.
Myslím, že v druhém trimestru by to neměl být takový průšvih. Určitě syna stáhni ze skolky. Ještě se nemusel nakazit. Dcera se nakazila až na konci vlny a syn kamarádky vůbec. Ale není to moc kontaktní dítě.
@martina995 Nemusí to chytit, starší dcera je od mladší nechytla a znám víc takovým případů. Ale jestli to očkování není nebezpečné, asi bych ho opravdu zvážila. Do porodu ještě daleko a může přijít další vlna. U těch neštovic je nejhorší, že inkubační doba je až tři týdny, takže to tam lítá fakt strašně dlouho.
@martina995 To riziko je dost vysoke, dcera mela nestovice take ve skolce, pak byla 14 dni doma s virozou a stejne se nakonec po skoro 3 tydnech osypala a za 14 dnu to mela i mladsi...v tehotenstvi je to asi nejhorsi v prvni pulce a pak tesne pred porodem...ale urcite zavolat dr, on poradi.
Myslim,ze v tehotenstvi te nenaockuji,po ockovani jsem nesmela minimalne 2 mesice otehotnet..stahnout dite okamzite ze skolky a nech si co nejrychleji zjistit protilatky z krve..hodne dospelych je ma,i kdyz v detstvi nestovice nemeli,prodelali je skryte...at vis na cem ses..
Test jsem si nechala dělat na infekčním v nemocnici, stál 500, vysledek ale až za tyden.
Pokud vím, udělá vám ho každá laboratoř, ale tam už po mně chtěli 1000 a víc.
Já se právě nechala očkovat teď před druhým, dcera už chodí do kolektivu. Obávám se, že v těhotenství očkovat nelze. 🤔
Jo @eithelwing má pravdu. Po očkování se nesmí nějakou dobu otěhotnět. Když jsme plánovali druhé dítě nechala mi test udělat obvodní Dr. Dcera v té době měla nastoupit do školky.
Nestovice ve druhem trimestru jsou ok, nemaji se prodelat hned na zacatku nebo tesne pred porodem. Pravdepodobnost nakazeni je obecne v uzavrenych prostorach vysoka.
Resila jsem, test na infekcnim v nemocnici, vzhledem k těhotenství výsledky do druhého dne. Když nejsou protilátky, řeší se očkováním i v těhotenství myslím. Zadanku jsem neměla normálně jsem frcela na infekční, koukali na mě sice blbě, ale testy udělali
@martina995 V dětství jsem údajně také neměla neštovice, a tak teď jak začala dcerka chodit do školky, a jsme v očekávaní druhého mimča, tak jsem si zašla k obvoďákovi, který mi vzal krev, ze které zjistil, že jsem měla bezpříznakové neštovice v dětství a mám protilátky. Takhle to měla i moje mamka. Doporučuji zajít a požádat o odběr.
Všem děkuji za odpověď. V pondělí jdu na krev, jsem domluvená s dr. Podle toho se potom odpichneme
@martina995 Tak ať to dopadne dobře! Často si zdravotníci myslí, že neštovice proběhly bezpříznakově, já je třeba fakt nechytla, přestože mě cpali odmala ke každému nakaženému dítěti.

@martina995 test se dělá z krve. Takže myslím, že odběr může udělat i na gynekologii. Na co se v případe nemoci připravit, nevím. Také jsem je v dětství neměla. Nechávala jsem si dělat test na dětské nemoci v létě a dle výsledků jsem se nechala pak naočkovat. Ale to vše jsem vyřizovala PŘED plánovaným těhotenstvím.