Nízko položená placenta, poraďte prosím

zadelinka
3. únor 2017

Ahojky holky, jdu za Vámi s tímto dotazem... Včera jsem byla na pravidelné kontrole (16+3). Paní doktorka mě normálně prohmátla, řekla že děloha více naléha na levou stranu, trochu mě to tam při doteku zabolelo. Potom dělala UZ přes břicho, ale vůbec nic nekomentovala. většinou mi všechno popisuje. Jen řekla že musí udělat ještě vnitřní UZ. potom mi řekla, že placenta je úplně dole. Kontrolovala i močový měchýř a docela dost jezdila i přes vnější jizvu. Když jsem se potom zeptala co se dějě, řekla že placenta je dole a začala mluvit o vrostlé placentě do jizvy po předchozích sekcích, atd. atd.... až naše diskuze skončila u toho že je dobré to vědět a podle toho zvolit dobrou porodnici, kvůli možnému krvacení při sekci,,,,,krevní transfuze atd. atd...... No prostě jsem to nestihla všechno pobrat... objednala si me na dalsí kontrolu už za 20dní..... máte některá s tímto zkušenost? může to být více rizikové po předchozích dvou sekcích? Děkuji

stratilikova
3. únor 2017

Áno, predchadzajuca sekcia je rizikovým faktorom pre vcestnu placentu (placenta praevia, skús aj tu na WIKI). Táto diagnóza je riziková, môže spôsobovať krvácanie, predčasné odlucovanie placenty, atď.
Mala som PP partialis, napriek snahe o kludovy režim som narazovo krvacala, porodila akutnou sekciou v 32.tt. V tvojom štádiu tehotenstva ešte nie je nič isté, všetko ešte rastie a mení sa, ale treba si dávať pozor.

zadelinka
autor
3. únor 2017

@stratilikova Moc děkuji za odpověď. Od začátko těhotenství jsem na neschopence, ale ne kvůli zdravotnímu stavu, nýbrž kvůli rizikovému pracovišti. Krvácení u mě zatím žádné nebylo a snad ani nebude. jen mě docela často bolí jizva ale to je asi normální. u předchozích sekcích jsem nic takového neměla, proto jsem tak zaskočená.

stratilikova
3. únor 2017

Držím palce.
Ja som prvýkrát krvacala okolo 26tt, mala som v tom čase ročnú dcéru a hoci chodila, nejaký kludovy režim neprichadzal do úvahy, možno aj preto to tak dopadlo. Od 34tt ma čakala hospitalizácia a po nejakom mesiaci plánovaná sekcia, k ničomu z toho už bohužiaľ nedošlo. Našťastie malý je úplne zdravý, má vyše roka.

zadelinka
autor
3. únor 2017

@stratilikova tak dobře že to mělo štastný konec. Myslíš že teď budu chodit na kontroly takhle brzo po sobě? bude se to více kontrolovat? nebo prostě počkají co se bude dít?

absintka19
3. únor 2017

@zadelinka muzu se zeptat proc kvuli rizikovemu pracovisti/praci (tedy pokud to berete jako moznosti ze zakona) jste na neschopence? Vzdyt to znamena mene penez a nerikaje o tom, ze kdyz nema pro vas zamestnavatel vhodnou praci tak jste doma se 100% platu.

zadelinka
autor
3. únor 2017

@absintka19 ano, překážku na straně zaměstnavatele jsem řešila.... ale bohužel nedopadla.

stratilikova
3. únor 2017

@zadelinka ja som chodila do rizikového poradne priamo do pôrodnice každých 10-14 dní, ale až po tom, čo som s krvácaním ležala 3 dní na oddelení. Takže ak už o tom vedia, asi ta budú viac sledovať

zadelinka
autor
3. únor 2017

@stratilikova tak moc děkuji, snad to bude v pořádku. Císařský řez mě čeká tak jako tak, ale zbytečné komplikace nechce nikdo.

luscinnia
3. únor 2017

Mela jsem PP centralis, pritom jsem celou zimu silene prokaslala a placenta se ani nehla, nekrvacela jsem, kolem 32 tt pak vylezla nahoru a rodila jsem prirozene ve 38 tt.. Nicmene pak to byl pruser velikej, neodloucila se a malem jsem vykrvacela. Podle vseho byla i vrostla. Teprve sest tydnu po porodu ze mne pri treti kyretazi vyndali posledni kousky. Cili muze se to jeste zmenit, ale s placentou zadna velka svanda.

zadelinka
autor
3. únor 2017

@luscinnia a na to nepřišli že byla vrostlá? Hlavně že to dobře dopadlo.

riakuk
3. únor 2017

@absintka19 Sestřenka pracuje v nemocnici částečně na chirurgické ambulanci a na interně. Je asi 14 tt a už 3 týdny nepracuje, protože pro ni nemají jiné uplatnění, kde by netahala pacoše a nepřišla do kontaktu s nějakým "moribundusem". Určitě nemá 100% platu.
@zadelinka Něco jsem si o tom přečetla, po tvém příspěvku do jiné diskuse a císař je jasný, to víme, ale může dojít k tomu, že budeš hodně krvácet a v nejhorším případě odstraňují celou dělohu :( Snad se to nestane a budeš mít vše v pořádku, určitě je to individuální. Raději se ptej a ptej. Držím pěsti 🙂

zadelinka
autor
3. únor 2017

@riakuk moc děkuji , taky doufám že paní doktorka mě zatím jen poučila o možném průběhu. Ale jak píšete, je lepší vědět dopředu než potom nějaké nečekané komplikace

riakuk
3. únor 2017

@zadelinka Omlouvám se za tykání, normálně to nedělám, nějak jsem se do toho zabrala 🙂

zadelinka
autor
3. únor 2017

@riakuk jeee to je v pohodě. Nepotrpim si na to. A ty vlastně taky čekáš třetí,že? Už víš co to bude?

absintka19
3. únor 2017

@riakuk tak at si nastuduje zakon 🙂 protoze pravo na to ma. Pokud to spada do legisl.duvodu rizikovych praci-je to prekazka na strane zamestnavatele a pokud nema odpovidajici misto je zam.povinen nechat doma za 100%platu/mzdy. U sestricky se spise obavam, ze ve smlouve ma zaklad. Ale co si budeme rikat, vime kolik delaji prescasu proto vyplata je vzdy vyssi.

riakuk
3. únor 2017

@absintka19 Hm, tak to fakt nevím. Já jsem se o tohle nikdy nezajímala. Jsem učitelka a táhnu to až do 34tt 🙂 Při prvním těhu mi to vyšlo a nyní na půlku června.
@zadelinka Ne, zatím nic nevíme. Volala jsem kvůli prvnímu screeningu a krevním testům a prý je máme krásné 🙂 Tak snad nebude nutný odběr plodovky nebo tak. Manžel si přeje chlapečka (jako obvykle), ale je smířený s tím, že asi nebude. Já byla poprvé přesvědčená, že to bude chlapec a máme dvě holky, ale teď mám stejný pocit 🙂 Jak je to u vás doma?

amabilis
3. únor 2017

Ahoj, já tedy nemám zkušenosti s císařem, ale u druhého dítěte jsem měla taky placentu dole, ale tím, jak rostlo břicho, tak se dostatečně vytáhla nahoru a já bez jakýchkoliv komplikací přirozeně porodila. Tobě přeji, aby se ukázalo, ze placenta do jizvy vrostla neni.

zadelinka
autor
4. únor 2017

@riakuk já mám dvě holky. Kluka jsem si moc přála a tentokrát se povedl. Screening nám taky vyšel dobře a termín mi upřesnili na 17.7.2017.
Uvidíme na kdy budou plánovat sekci. Hlavně ať je vše ok

riakuk
4. únor 2017

@zadelinka Já jsem měla s první dcerou jeden termín (nar. 4.11.), s druhou dva asi 3 týdny od sebe (nar. 5.9.) a nyní mám 3.8. (PM) a 29.7. (UTZ) - datum sekce budu vědět asi až v červnu. Chodím totiž na kontroli do naší nemocnice, ale tady se nerodí, takže pojedu do cca 30km vzdálené nemocnice, kde si mne převezmou ani nevím kdy 🙂 To budu opravdu vědět tak po 30tt. Ale chtěla bych, aby mimčo mělo 26.7., tak uvidíme 🙂

zadelinka
autor
4. únor 2017

@riakuk já mám termín podle PM 21.7. takže se moc neliší od toho z UZ. Moje dr taky slouží v nemocnici ve které chci rodit, tak snad na ni budu mít štěstí. A kde budeš rodit ty? Já v Jihlavě.

riakuk
4. únor 2017

@zadelinka Jsem z Frýdlantu. Byla tu vyhlášená porodnice, kam jezdily rodičky ze širokého okolí, ale zůstala jen gyn. a porodnici zrušili asi před sedmi lety? Je to škoda. Musíme jezdit do 20 km vzdáleného Liberce - je nejblíž. Já budu rodit (doufám) v Jablonci nad Nisou. Byla jsem tam s oběma dcerama a spokojenost.

zadelinka
autor
5. únor 2017

Hlavně aby nám to dopadlo všechno dobře

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru