Odebrání jednoho z dvojčat s Downovým syndromem. Jaké jsou možnosti?
Dobrý deň , som v 17 týždni tehotnstvi s dvojcatky , potvrdilo sa mi mino že jedno z nich má DS , muzete má odsudzovať kolik chcete ale ja dokud je možnosť , nechala bych si to zdravé detatko, (osobne duvody vám psat nebudu) sú dvojvajecne s dvoma placentami , vedel by mi niekto poradiť či je to možné aké mám možnosti a voľby poprípade kde by mi stym vedeli pomocí?
@suzana07 ano, takový zákrok se dělá, ale je možnost, že dojde k samovolnému potratu i druhého miminka. Naši známí si takto nakonec nechali obě děti, právě proto, že ta procentuální pravděpodobnost i druhého potratu není vůbec malá ... Myslím, že říkali něco o 25%, což je fakt dost, více by ale měli prokonzultovat lékaři s vámi 🙄
Poradit Ti nemumím, ale nedávno jsem zde četla příběh maminky, která to takto podstoupila. Měla doma již holčičku a pak čekala dvojčátka, jedno z nich mělo vadu, tak šla na redukci dvojčátek. Opravdu si ale nevzpomenu na jméno. Třeba se Ti ozve, nebo dohledáš.
Každopádně já to neodsuzuji. Je to velký risk kvůli druhému, ale šla bych do toho bohužel i s tou možností.
Moc Ti držím palečky a hodně zdraví.
Nepises odkud jsi. 🤷♀️
Mam velmi empatickou, respektujici ale i upřímnou kamarádku na gyn-por v Praze. Možná by se te ujala...
Každopádně jen doplnim, ikdyz jsi rozhodnuta, zvaž to ještě jednou, uz to nikdy nepůjde vzit zpět.
Ale at uz se rozhodnes jakkoli, je to spravne rozhodnutí a drzim pěsti. 🍀
FN Brno Mudr.Gerichová.Přeji hodně síly.
Neporadím ale přeji moc síly a štěstí, a ať se rozhodnete jakkoliv, určitě to bude to správné rozhodnutí 🌸
@suzana07 rika se tomu fetoredukce, jeden plod je v deloze usmrcen a uz tam zustane az do porodu.
na vasem miste bych se rozhodla stejne, chapu vas. drzim palce, at vse dopadne dobre. jen teda z vlastni zkusenosti (vyvolany potrat kvuli ds) rikam, pripravte se na vycitky, ty proste budou a bude trvat nejakou dobu, nez se s tim srovnate a mozna se nikdy nesrovnate zcela. i tak rikam, rozhodla bych se stejne. drzim palce a je mi lito, cim prochazite. 🍀
akorat mi nejde do hlavy, proc se na to prislo az ted a ne uz po 1. screeningu v cca 12. tydnu. z 1. screeningu nebylo podezreni? ze by se udelal odber choriovych klku. precijen cim driv, tim lepe.
ted je na emiminu holka, ktera sla na redukci trojcat na dvojcata ciste z duvodu poctu, byla na tom asi v 13.tt a vse snad ok.
@suzana07 já Vaše rozhodnutí s Vámi sdílím a smekám před odvahou, s kterou to musíte řešit. Mít dvojčata je samo o sobě strašně náročné, natož jedno doživotní ds, taky bych si nenechala, držím Vám hrozně moc pěsti, ať Vaše rozhodnutí dobře dopadne a druhé miminko se v pořádku narodí♥️
@fatal_error mohla jít už na hranici kdy se dělá prvotrim.screen pak byly výsledky,pak genetika,pak třeba ten odběr,pak zas genetika a ani se neotocis a je to 17tt

@suzana07 tak o tom s vámi mají hovořit v centru kde bylo provedeno prvotrimestrální vyšetření. Poslali vás domů s tím že dítě má DS a nekonzultovali y vámi další možnosti a postupy?