icon

Podle MS 15tt a podle UTZ 14tt. Je to normální?

ma121
16. bře 2015

Ahoj, poslední měsíčky jsem měla 30.11.2014 a podle měsíčků jsem 15tt ale podle ultrazvuku jsem 14tt, takže přesně týden rozdíl. Čemu věřit víc? .. Vlastně měsíčky se počítají od prvního dne poslední MS tedy 1.12.2014 ale podle ult by to bylo 8.12:2014, Je to tedy tak, že toho 8 došlo k oplození vajíčka? Většinou právě bývá ovulace v polovině cyklu, ale já MS měla teď šíleně nepravidelnou, je to možné, že by to bylo způsobené tím? Děkuji.

rebeska
16. bře 2015

Pokud se termín porodu liší o více jak týden, tak se pak lékaři orientují podle termínu podle UZ. Pokud je rozdíl menší, pak se řídí podle menstruace. Mimino má nárok na to být o týden jinak. Pokud je o víc, je nutné upravit termín porodu a tedy i počítání týdne těhotenství aby se dál v průběhu těhotenství mohlo sledovat jestli mímo roste tak, jak má. UZ v I. trimestru je jedinný, který může termín porodu změnit. Pak už se nemění termín porodu ale spíš se řeší, jestli je mímo prostě menší nebo větší. 🙂
ať je termín porodu jakýkoliv, je to plus mínus 14 dní. Takže se může narodit o 2 týdny dřív, než je termín a stejně to bude zdravé krásné donošené mimino ;)
a ano, to, že jsi měla nepravidelnou menstruaci může mít vliv. právě proto se dělá ten ultrazvuk abychom věděli podle čeho se řídit.

cacenka_d
16. bře 2015

@ma121 podle MS, preci jen ne kazdy jsme normalizovany a zapadame do tabulek 🙂

bajana
16. bře 2015

Na začiatku sa TP a dĺžka tehotenstva počíta podľa terminu poslednej MS, pričom sa predpokladá, ze cyklus je ideálny a k oplodneniu došlo počas ovulacie v 14DC. Keďže ale máloktorá má cyklus ideálny 28 dňový, TP sa upresňuje na veľkom UTZ koncom 1.trimestra, kde sa meria veľkosť plodu a reálny tt. U teba rozdiel znamená, že k oplodneniu došlo cca 21DC. U mňa bol rozdiel 4 dni a každý sa riadil presnejším urcenim podľa UTZ. Tiež to aj presne kopírovalo realitu keďže presne viem, kedy som mala ovulku.

meduzka18
17. bře 2015

je to presne tak ako pise bajana. A nieje pravda, ze lekari sa ortientuju podla ULT len ked je rozdiel vacsi ako tyzden. Ja mam rozdiel medzi MS a ULT 2 dni a oficialne mam termin porodu podla ULT o 2 dni neskor. A myslim, ze aj tak malokomu vyjde presny termin porodu, vzdy je to bud skor alebo sa prenasa, takze sa tym vobec netrap. 😉

ma121
autor
18. bře 2015

21.DC to je docela pozde ne? Moc tomu nerozumím, kdyby totiž došlo k oplodnění 21DC, tak nejsem ve 14tt, ale ve 12tt, ne? A od od tt měsíčků by to byl rozdíl 21 dni, coz by bylo uz docela dost. @bajana

bajana
18. bře 2015

@ma121 mas v tom trochu hokej 😊...tehotenstvo sa nepočíta od počatia alebo ovulacie, ale od poslednej MS...takže keď dôjde k oplodneniu, už fakticky mas za sebou 2tt....plod rastie od uhniezdenia a na UTZ stále ukazuje veľkosť, aká zodpovedá počatiu 14.deň od poslednej MS...ak ale mas cyklus iný ako 28 dňový resp. nepravidelný, k oplodneniu došlo v iný deň ako 14DC a preto sa údaj na UTZ nezhoduje s údajom podľa poslednej MS...ak je u teba plod veľkosti 14tt a podľa MS si v 15tt, znamená to, že si neotehotnela 14DC, ale o týždeň neskôr, čo je úplne v poriadku....

ronyx
18. bře 2015

@ma121 Je to naprosto normální já mám podle utz miminko přesně o týden starší než podle ms.Hold každá máme ovulaci jindy a někdy třeba dýl trvá,než se vajíčko zavrtá.

ronyx
18. bře 2015

@ma121 Jo a rozhodně víc věřit ultrazvuku 😉

jsnemika
19. bře 2015

Dobrý den budoucí maminky, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění následujícího dotazníku, zabere to pár minutek, mám doma 2 měsíční princeznu a dodělávám školu, píši diplomovou práci na téma kouření a těhotenství. Dotazník je zcela anonymní a k vyplnění pro těhotné ženy, které někdy kouřili, jestli by měl někdo zájem o výsledky ráda poskytnu emoticon děkuji moc za pomoc. Přeji hezký den a hodné dětičky emoticon
http://www.survio.com/survey/d/K9K6R2F0O2A2M5U5U

ma121
autor
20. bře 2015

Moc děkuji, jsem prvorodička a dr mi to nějak vůbec nevysvětlil, nic neřekl, tak proto jsem hledala odpoveď zde. 🙂 Teď je asi dost možné, že se to bude třeba dorovnávat a nebude to rozdíl týden, ale třeba jen 4 dny, že? Protože každé miminko roste jinak. .. Ale na prvotrimestrálním scr.mi dr říkal, že právě teď je to nepřejsnější, kdy k oplození došlo. 🙂Moc díky @bajana @ronyx

bajana
20. bře 2015

@ma121 na zaciatku rastu vsetky zhruba rovnako, az neskor vznikaju rozdiely....a naozaj nevadi, ak ten rozdiel bude tyzden, pri dlhsich cykloch je normalne, ze k oplodneniu dojde neskor...v kazdom pripade sa ale lekari skor riadia udajom z prvosemestrialneho velkeho UTZ.....ale som rada, ze v tom mas jasnejsie a zelam krasne tehulkovanie 😉

zo_ja
10. dub 2015

No, odhady jsou dost mimo, znám dost lidí, který měli jeden styk v měsíci, nebo manžela většinu měsíce pryč a vyšlo jim to úplně mimo reál a s doktorama nebyla řeč. Tak to je špatně.
Máme větší děti a zase nás pořád někdo přesvědčuje, jestli nemůže být starší - i o měsíc!!
Ani náhodou.
Rozumnější lékaři se podívají na mě a na muže a je jim jasný, že těžko budeme mít tříkilový miminko. Zvláště s tím, jak velké děti se v našich rodinách rodí.