Podrážděný žlučník nebo skřípnutý nerv?

petakub
11. pro 2017

Zdravím všechny maminky a budoucí maminky 🙂
Chtěla bych se zeptat jestli náhodou někdo nebudete mít stejnou zkušenost jako já. Jsem nyní v 24.tt a asi před necelýma třema týdny mě chytly neskutečné bolesti v okolí žaludku a v pravém podžebří, skončilo to tak, že mě odvezla záchranná služba. První co mě samozřejmě napadlo byl žlučníkový záchvat. Ovšem na UZV nic nenašli, prý mám žlučník (díky bohu) úplně v pořádku. Nikdo mi neřekl žádný závěr z čeho to teda bylo. Někdo říká podrážděný žlučník, můj gynekolog tvrdí, že jsem si mohla klidně blbým pohybem při těhotenském cvičení skřípnout kousek střeva. Říkal, že kdyby to bylo od žlučníku, tak by mi na něm neco našli nebo v odběrech. Máte prosím někdo zkušenost, že jste měli podrážděný žlučník, ale nález na UZ byl normální? Samozřejmě se teď bojím, zejména česneku, protože ten den jsem česnek měla, ale bezprostředně po jídle mě to nechytlo. Snažím se tedy vyhýbat hlavně česneku a smaženému, ale jinak jím po malých dávkách skoro vše na co mám chuť a zatím (musím zaklepat) dobrý 🙂

Moc děkuji za zkušenosti a názory, přeji krásný předvánoční čas a všem maminkám v očekávání klidné těhotenství!

maagda
11. pro 2017

Může to být klidně škřípnutý nerv a nebo natažený sval. Já jsem to měla na začátku těhotenství. Strašně moc mě bolela pravá strana. Lékař mi dělal testy i sono a řekl, že vše je v pořádku a že to můžu mít namožené žebrové svalstvo, jak mi je pořád špatně a zvracím. Oni svaly jak se napínají tak pak můžou bolet. Klidně to může být i váš případ ze cvičení.

petakub
autor
11. pro 2017

@maagda Děkuji za odpověď 🙂

magdalenax
11. pro 2017

Mně chytil žlučník asi 5 měsíců po porodu a věř, že jsem lezla po zemi. Zvracela jsem strašně a poznáš to velice dobře, protože když už vlastně nemáš co zvracet, zvracíš hořké - žluč, je to hrozný a nikomu to nepřeji. Tu noční košili jsem nikdy od toho nevyprala. Mám zkušenost takovou, že hořké pití pomůže, prostě cokoliv hořkého, samozřejmě, že jako těhulka si nenaliješ tonic, ale na rozpoznání by stačily dvě polévkové lžíce a ty miminku určitě neuškodí, nebo možná kousek grepu. Ztotožňuji se s názorem výše, podle mýho, kdyby to byl opravdu žlučník, tak by to bylo jinak a v první řadě bys zvracela. Mimochodem, prvně mě chytil lehce, jen, že mi bylo špatně, byla jsem v osmém měsíci. Vařila jsem hovězí na slanině a nějak jsem - tedy až večer dostala na to jídlo chuť. Mastnější omáčka a do hodiny byla venku. Bylo to podruhé a naposledy, co jsem v těhotenství zvracela

stuplakova
11. pro 2017

@petakub Myslím že žlučníkový záchvat by vypadal jinak. Mě po těhotenství zjistili žlučníkové kameny, které jsem před těhotenstvím neměla. Mamka má žlučník pryč a říkala že žlučníkový záchvat určitě poznám, že polezu po zemi a budu ho chtít vyříznout. Takže bych řekla, že by to mohl být spíše nějaký ten sval.

petakub
autor
11. pro 2017

@stuplakova Ono teda po pravdě já po zemi lezla, respektive ani to ne, prostě mě to schvátilo, bylo mi na omdlení a přes bolest jsem se skoro nemohla nadechnout...

petakub
autor
11. pro 2017

@magdalenax Mě prostě jako první napadl ten žlučník, že to bylo v tom podžebří, ale je pravda, že jsem nezvracela ani jednou a ani mi na zvracení nebylo. Prostě jen najednou na omdlení a bolest teda šílená, sotva jsem se pak zvedla ze země, ale jak to tak pročítám, tak opravdu mohlo jít klidně o nějaký skříplý nerv případně pokroucené střevo. Já se teda od té doby snažím jíst po měních porcích častěji a trochu se snažím dietně, ale právě jsem chtěla znát nějaké další zkušenosti. Takže moc děkuji za odpověď a rady.

stuplakova
11. pro 2017

@petakub Tak to budou ty svaly. U žlučníku by jsi s největší pravděpodobností zvracela a bylo by ti děsně. Ještě to střevo by to mohlo být. Myslím že zdravou stravou nic nezkazíš 🙂

tulikiss
11. pro 2017

u zlucniku clovek vubec nemusi zvracet, ja teda nezvracela nikdy a za zivot jsem mela vice nez 15 zachvatu

janikas85
12. pro 2017

@petakub já jsem tyto potíže měla při blokádě žeber a hrudní páteře. Nemohla jsem dýchat, bylo mi na omdleni a příšerný bolesti v podžebří myslela jsem, že to nepřežiju .

babanci
12. pro 2017

Pamatuju si, že moje kolegyně měla podobný problém a závěr teda byl, že je to podrážděný žlučník. Dali jí na to léky, které údajně může v těhotenství a na příbalovém letáku psali, že naopak ne. Tak volala svému gynekologovi a ten nadával, že jsou asi na té pohotovosti tupí, když jí to dali. Nakonec nevzala nic a přešlo to samo. Já mám kamenitý žlučník, takže Ti ze své zkušenosti můžu popsat, že to bolí šíleně, vystřeluje to až do zad a zvracet se k tomu nemusí. Záchvatů jsem měla nesčíslně a nezvracela jsem ještě nikdy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru