Těhotenský jídelníček ve 20. týdnu. Je správný?
Ahoj, podělím se s vámi o svůj jídelníček ve 20tt. Co myslíte? Chybí mi v jídelníčku něco ( třeba jogurty, ořechy, vůbec na to nemám chuť)? Nebo nejím moc pečiva? Málo zeleniny? Měla bych jíst víckrát za den menší porce, nebo tohle postačí? Budu ráda za váš názor.
1. Ráno v 8.00: 2 topinky, hummus, míchaný vajíčka, sýr, paprika
2. Oběd v 15.00: ražničí ( kuřecí maso, žampiony, cuketa, paprika, cibule), rýže, tatarka, okurková salát
3. Večeře ve 20.30: pomeranč
------------------
1. Ráno v 8.30: 2 topinky, tvarohová pomazánka s pažitkou, kozí sýr, paprika, olivový olej
2. Oběd ve 13.00: Bolognese omáčka s krůtím masem, špagety, parmazán, míchaný salát
3. Večeře v 19.00: tortila, fazole, žampiony, sýr, obložená zelenina rajče, okurek
-------‐--‐-
1. Ráno v 7.30: 3 topinky, humus, avokádo, sýr, paprika
2. Svačina ve 11.30: miso polévka se zeleninou, rýžové nudle
3.Oběd v 15.00: Čočka nakyselo, vejce, celozrnný chléb, kyselé okurky, smažená cibulka
4. Mozarella s rajčaty, bazalka, oliv. olej, bílé pečivo
-----‐-----
Každý den i kousek sladkosti ( buchta, nebo zmrzka). Běžně během dne ráno bílý čaj, pak voda s citronem, bublinková voda, někdy malé kafe, někdy nealko cider, někdy sklenička mléka
Já měla v těhotenství vyloženě chuť právě na jogurty anebo večer si dělat zeleninové saláty, takže neporadím. U dcery mi do konce 1.trimestru nedělalo moc dobře maso, stal se ze mě dočasně napůl vegetarián. Na šunku či maso jsem neměla vůbec chuť a zvedal se mi z toho žaludek (nezvracela jsem teda). Ve 20tt už jsem jedla zase v podstatě všechno.
Jen teda takové rozdíly mezi jídly já bych nedala, tehdy ani teď (tehdy vůbec), to když jsem neměla dvě hodinyu něco v puse, tak mi bylo blbě. Musela jsem sníst alespoň pár kuliček hroznů nebo si do něčeho kousnout. Sníst snídani v 8:30 (na mě strašně pozdě, ale v prvních těhotenství jsem chodila na 7 do práce, v 2. jsem zas měla o doma batole, co fakt nevyspávalo do devíti...takže snídaně kolem té sedmé) a pak až v jednu hodinu oběd či dokonce později....to bych nepřežila.
Jestli to fakt chces hrotit, tak vynech kafe a cider. Sice jsou doporucene limity who na kofein v tehotenstvi, ale co jsem pochopila pri 3.tehu, tak se diskuzuje o tom ho zaradit, na seznam veci zcela nedoporucenych v tehu, protoze sice se k miminu dostane nula nula nic, ale ono ma mnohem omezenejsi zpusoby, jak se s kofeinem vyporadat nez dospely. Nealko cidery zas nebyvaji tak nealko, jak se tvari. Treba 0,5 procent alkoholu je vlastne docela hodne. ALE miliony zen piji v tehu kafe i cidery a birelly a SKORO VSECHNY jedi hur nez ty (pokud nemas extremne male porce) a rodi se jim primerene zdrave deti. Takze hlavne klid.
Z tohodle bych zdechla hlady i jako netěhotná🙈

Je úplně jedno, jestli jíš 3x nebo 5x denně. Pro mne bylo nejdůležitější jestli to, co sním, také udržím. Nemohla jsem sníst nic, na co bych neměla chuť. Já chodila do práce, takže luštěniny každý den, někdy i 2x denně, jak to máš ty, bych nedala, nemohla bych mezi lidi. Mně stačí luštěniny 1x týdně, bílkoviny dodnes doháním vajíčky na mnoho způsobů.