icon

36.tt a stará placenta?

gujduska
6. srp 2021

Zdravim, ženy, maminky a těhulky,
Jdu s dotazem, zda jste některá slyšela nebo víte oč jde při termínu ,, stará placenta''?
Moje sestra čeká první miminko, jsou v ukončeném 36tt
a dnes při evidenci v nemocnici jí řekla doktorka toto, ale nic víc k tomu, tak na netu jsme toho moc nenašli o co může jít a musí hned v pondělí znivu na monitoring, tak jsme trochu nervózní všichni 🙄 budu ráda za každý příspěvek, diky!

palja
6. srp 2021

@gujduska já přesně nevím jestli je to tak i u vás. Ale u sestry to znamenalo, že placenta již není schopná zásobovat miminko, poznají to nějak z těch pupečníkovych cév a ultrazvuku, musela jít na císaře, taky byla už ke konci těhotenství.
Já mám teď tehot. cukrovku a dr tento termín taky zmínila, vždy kontrolují placentu jestli není "stará". V prvním těhotenství jsem cukrovku neměla a o staré placente nikdo nikdy nemluvil.

misicka1988
6. srp 2021

@gujduska Já měla při porodu infarktovou placentu, rodila jsem ve 41+1. Dokonce mi ji porodní asistentka ukazovala, a vysvětlovala že takováto placenta ( což se pravděpodobně týká i staré placenty ) přestává dostatečně vyživovat dítě. Předpokládám že doktorka sestru bude sledovat pečlivěji.

klokanka31
6. srp 2021

@gujduska Na konci těhotenství placenta stárne, takže se může stát že pak už plnohodnotně nezvládá svou funkci.

knuffel
6. srp 2021

Tak to miluju, typický obraz i z naší nemocnice. Doktor nic neřekne, nic nevysvětlí... 😡

klokanka31
6. srp 2021

@knuffel To je všude, mě po operaci při mimoděložním ani neřekli že mi vzali vejcovod 🙄

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 To mi ani neříkej, nebo se zase naštvu, hrůza 🙈. Mně se zase doktorka ve 39tt snažila zastavit porod lékem, který je zakázaný podávat těhotným po 20tt 👎. A nikdo se neobtěžoval mi cokoliv vysvětlit, švihla mi čípek a já blbka se nezeptala, co to je, protože jsem myslela, že je to něco na vyprázdnění. Ale to je mimo téma...

klokanka31
6. srp 2021

@knuffel To je mazec 😮 ale dopadlo to dobře ne?

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 Manžel je málem zabil, když mě viděl (ty důry ho poslaly pryč, ale on neodjel domů a zůstal kousek od nemocnice).
Porod postoupil tak rychle, že se ta sračka nestačila dostat k dítěti, to je jejich štěstí, protože takové tóčo by teda nerozdýchal nikdo na tom oddělení. Rodila jsem polomrtvá usínající mezi kontrakcemi, protože mi kromě tohohle léku švihli plegomazin (oblbovák)...
Jo, dopadlo to dobře. Naštěstí to bylo opravdu hodně rychlé. Doteď to nechápu. Manžel dostal omluvu od primáře mezi čtyřma očima. Pak jsme nic nepsali dál, byť by to bylo asi potřeba, jenže to dopadlo dobře, já jsem měla svoje miminko a nebyli jsme schopní to napsat věcně a bez emocí. Asi nám to tu pořád leží v šuplíku, ale není to použitelné, teď bychom to napsali věcně a stručně, tehdy to nešlo.

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 A to byl můj třetí porod, když se kouknu s odstupem, kdyby ta doktorka tehdy neudělala vůbec nic, malá by byla do chvilky venku. A po tomhle zážitku jsem přehodnotila i svůj pohled na ty matky, co chtějí rodit doma. Teď už je chápu.
A pro svoje dcery si našetřím peníze a zaplatím jim dulu, která tam s nimi bude od začátku až do konce, aby tam byl někdo nestranný a byl schopný dohlídnout na ten personál, když už se nejsou schopní bavit s rodičkou...

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 Jo a ještě něco. Nejpravděpodobnější mi prostě připadá, že chtěly mít ode mě pokoj, protože bylo po 10. večer. Tak mi doktorka švihla oblbovák a tu sračku, šoupli mě na pokoj (ani ne na porodní) a myslely si, že jim prospím celou noc. O půlnoci se malá narodila.

klokanka31
6. srp 2021

@knuffel Teda tak hlavně že to dopadlo dobře. Chápu že člověk je šťastný že má mimčo, ale tohle asi chtělo rozmáznout.

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 Zpětně toho lituju, ale tehdy to v těch emocích nešlo...

klokanka31
6. srp 2021

@knuffel To chápu 🙁 já taky lituju že jsem nerozmázla můj případ s tím mimoděložním, ale tehdy jsem na to neměla nějak nervy...

palja
6. srp 2021

@knuffel to mne mrzí, co sis musela prožít. A jak ti vysvětlili, že ti podali tabletku za zastavení porodu?
Já jsem nic takového naštěstí nezažila, porod postupoval pěkně, už šla malá ven a uráčila se přijít doktorka, která mi hned chtěla tlačit a skákat po břiše 🤦‍♀️tak jsem jí jen důrazně upozornila, že ikdyz jsem tu sama, tak jsem při smyslech, tohle si nepreju a je to i napsané v příjmové kartě. Nevím jestli tím chtěla urychlit porod nebo co to mělo znamenat. Třikrát jsem zatlacila a malá byla venku.

klokanka31
6. srp 2021

@palja Cože? To se ještě praktikuje tlačit na břicho?😮

palja
6. srp 2021

@klokanka31 bohužel ano, proto jsem to nahlásila hned u příjmu, že si to nepřeju.

knuffel
6. srp 2021

@palja Hele, nikdo mi nic nevysvětloval. Manžel byl za primářem pro vysvětlení, co to jako se mnou udělali, primář uznal, že doktorka zřejmě vyhodnotila špatně situaci... To, že mi švihli zakázaný lék, jsme zjistili až z dokumentace, kterou jsme si nechali ofotit asi po dvou týdnech po porodu.
Tlačení na břicho při prvním porodu jsem brala jako normálku. Jsi dobrá, že ses ozvala, já jsem taková neprůbojná v některých směrech...

knuffel
6. srp 2021

@klokanka31 Přesně, člověk je plný emocí, že to dobře dopadlo, ale tu zpětnou vazbu prostě dostat měli, teď toho hodně lituju, protože jim to prošlo a dostala doktorka zelenou, že je to cajk. Aspoň kvůli těm budoucím pacientkám jsme si měli stěžovat oficiálně.

levandule_k
7. srp 2021

@knuffel To je šílený. Já třeba nechápu, jak někdo může říct, nepřipravuji se na porod, protože veřím lékařům, ví, co dělají.