41 + 1 a pořád nic...

danielas8
10. bře 2024

Ahoj, potřebuju se svěřit a vypovídat... Už jsem osm dní po termínu a nic se neděje, sem tam mě zabolí břicho, ale nic moc bolestivého, párkrát za den, rozhodně nic co by značilo začátek porodu.
Jinak jsem unavená, špatně pohyblivá, klasika, ale už to trvá tak dlouho...
Prvni dítě jsem rodila právě osmý den po termínu a měla jsem pak rychlý a intenzivní porod, všechno rychle postupovalo. Už před dvěma dny odešla hlenová zátka, ten den jsem byla na kontrole, ale hlava byla pořád vysoko, Hamiltona jsem odmítla. Minule těhotenství i teď chci co nejpřirozenější porod, minule to krásne vyslo, ale teď už to nejsou ani celé dva dny do vyvolávání a toho se úplně strašně bojim. Nevím, co je se mnou špatně, že nedokážu v nějakém normálním termínu porodit. A do toho tlak okolí, na který jsem už přecitlivělá. Na každou poznamku o porodu, na každou otázku kdy už reaguju buď podrážděně nebo malém pláčem a vlastně se lidem co nejvíc vyhýbám. Všechny možné babské rady několikrát vyzkoušeny... Snažím se být v klidu a říkat si, že všechno má svůj čas a má to nějaký duvod, ale nad hlavou mi tika odpočet do vyvolávání...

miriam1989
10. bře 2024

@danielas8 jsem na tom úplně stejně na vyvolání jdu zítra. Vyvolávaný porod jsem měla i první. Haleď klidně buď nepříjemná a nechtěj vidět lidi, však oni to pro tentokrát přežijou, pochopí však jim musí být jasný proč to je. A co se týče otázky, proč to nejde samo, taky jsem si tu otázku kladla, ale nejlepší je prostě se s tím smířit a už se jen těšit, že zachvíli bude konec a budeme mít ty miminka u sebe. Teď už to dáš, už chybí jen pidi kousek, teď už se nemá cennu v tom nimrat a prudit tím sama sebe. Naber poslední dny síly co to jde, zkus si aspoň poslední 2dny zařídit podle sebe a drž se a přeju ti rychlí porod, ať už bude jakýkoliv 😊

danielas8
autor
10. bře 2024

@miriam1989 děkuji... Jasně, lidi okolo si ustojím, chápu že to nikdo nemyslí zle. Ještě pár dnů vydržím, nemám žádné velké fyzické problémy, hlavně se opravdu hodně bojím vyvolávání a výčitkám si, že nedovedu porodit sama.

cuuza
10. bře 2024

Přestaň si všechno vyčítat a začni myslet na to, jak se na prcka těšíš. Ono dobré naladění děla své 🍀

mysh_me
10. bře 2024

Mela jsem to presne jako ty, taky se nic nedelo, dvakrat hamilton a nic se nezmenilo, jen odesla hlenova zatka. Smirila jsem se s nastupem na vyvolavani, rekla jsem si ze aspon vim kdy to bude, zaridim si hlidani na starsiho sourozence, doma si vse v klidu dodelam a uziju si posledni dny jako triclenna rodina. Den kdy jsem byla 41+1 bylo krasne, potkali jsme se s kamoskou, udelali si dlouhou prochazku, vzali deti na hriste, pokecali o vsem moznym. Druhy den rano zacaly kontrakce a miminko se narodilo presne den pred nastupem na vyvolani. Tim ti chci rict dve veci, 1) nic neni ztraceno a mimi se klidne jeste muze rozhodnout a porod se rozběhne sam, a
2) i kdybys sla na vyvolavani, neni to nic spatneho a vubec to neznamena, zes neco nezvladla! Vyvolavani se dnes zacina postupne a setrne, telo se na to pripravi a bude to v pohode, uvidis. Na te pomoci neni nic spatneho, tvoje telo i tak porodi samo, ale v tehle fazi tehotenstvi uz drivejsi porod tobe i diteti prospeje. Ber to jako vyuziti lekarske pomoci, kdyz jdes k doktorovi s nemoci nebo urazem, taky to neni znamka neschopnosti 😉 jdes si proste nechat pomoct. Delas to nejlepsi pro sve miminko a to z tebe uz ted dela skvelou mamu 🫶

martina1317
10. bře 2024

@danielas8 ahoj, zkus najit zkusenou dulu v okoli a pozadat i o vyvolavaci masaz, me nezabiralo nic a tohle mi rozjelo porod jak o zivot a do 4h byl syn na svete

konidana
10. bře 2024

@danielas8 a neni mozne vyvolani odmitnout? Samozrejmne po kontrole a ujisteni ze prcek je v poradku. Ja prvni rodila asi az 10 ci 12 dni po terminu. Do 42tt to je normalni. Nastesti na mne tenkrat nikdo s vyvolavanim neprisel (16 let zpatky)

lti
10. bře 2024

Ja bych se vice nez vyvolani bala toho, zda je v poradku plodovka a vse okolo. A nechala bych si udelat hamilton, treba by to hezky rozbehl.

lauriak
10. bře 2024

Uplne viem o com hovoris. Prve tehotenstvo som prenasala 6 dni. Uz som mala chut kazdeho zaskrtit ked sa pytali ci som porodila. Chcela som zahodit telefon a utiect niekam do lesa. Pri druhom tehotenstve som nikomu nepovedala kedy mam termin. Len stylom zaciatkom dubna (skutocnost bola polka brezna) Tak som sa aspom zbavila otravnych otazok. Sice som si od zaciatku tehotenstva isla mantru, ze porodim v 38tt tak nakonec som porodila az 12 dni po termine s vyvolavacku. Neda sa nic robit. Dieta je zdrave a to je hlavne ☺️ Urcite si nic nevycitaj.

danielas8
autor
10. bře 2024

@konidana asi jde, jenže popravdě se necítím úplně na to jít proti doktorům. Uvidíme co řeknou, jen 41+3 mi přijde relativně brzo, do konce toho 42. týdne je přece jen ještě čas.

kris_kubko
10. bře 2024

@konidana je možné vyvolání odmítnout, samozřejmě. Ale personál bude prudný. 🙂 Jinak já rodila dvojku 41+4, vyvolávání mi slibovali na 41+6. Ještě ten večer, co jsem přijela do porodnice, mi moje vlastní placená PA tvrdila, že z toho nejspíš nic nebude a o čtyři hoďky později byl venku. Stát se může ledacos. 😉

lidija1234
10. bře 2024

@danielas8 co je na vyvolání špatného ? Nemá to nějaký důvod proč se nedoporučuje aby dítě bylo v bříšku tak dlouho ? Jako vyčítat si proč nemůžeš porodit normálně....no nevím já po dvou císařích normální porod už nezaziju a kdybych si měla ještě tohle vyčítat 🙈důležité je aby bylo mimco zdravé 🍀tímhle se vůbec nestresuj a proti doktorům bych vůbec nesla určitě ti neradi špatně a nedej bože kdyby se něco stalo tak to bych si to pak vyčítala oni určitě ví proč ti to radí 🍀

eviicka
10. bře 2024

@danielas8 ještě máš čas. Hlavně žádné výčitky, na případném vyvolávaném porodu (císaři... atd.) není nic špatného, někdy je lepší/nutné té přírodě/tělu trochu pomoci.

Já měla oba porody vyvolávané po termínu a byly lehké a rychlé 😉. Držím palce.

me_druhe_ja
10. bře 2024

@lidija1234 fyziologické těhotenství může trvat 42tt+0. Do té doby je zbytečné vyvolávat, pokud samozřejmě nejsou nějaké problémy.

me_druhe_ja
10. bře 2024

@danielas8 Já poprvé taky dlouho nic. Ani dva Hamiltony nezabraly. Bohužel se muselo vyvolávat: malýmu padaly ozvy a měl málo plodovky, takže se déle čekat nemohlo. Narodil se 41+2. Ale pokud je u tebe vše v pořádku tak do 42+0 času dost a nenechala bych se do vyvolání natlačit. Někdy je to OK, ale ja to teda měla hrozný....
Každopádně tak jako tak, i kdyby to byl císař, důležitý je výsledek. 🙂 hlavne, aby bylo vše v pořádku.
Jo a Hamiltona bych už teď zkusila, to je naprosto minimální zásah. Já si ho nechala udělat u druhého dítěte: ráno provedeno, večer odrozeno. A byl to krásný, rychlý porod bez nejmenších zásahů a poranění.

mysh_me
11. bře 2024

@konidana
@me_druhe_ja do 42+0 se neceka proto, ze v dnesni dobe se planuje vyvolavani pomale a postupne, aby se pripravily porodni cesty. Zacina se 41+3, ale vsichni me pri planovani nekolikrat upozornovali, at necekam ze hned ten den porodim, neni to tak ze prijdete, oni vas napichaji oxytocinem a rodite (zaplatpambu!). Ja mela planovany nastup na vyvolavani 41+3 odpoledne, ubytovani v porodnici, vstupni vysetreni, vecer dame balonek, pres noc se ceka. Rano se pokracuje tabletou, pokud rodicka dobre reaguje, rozbehnou se mozna odpoledne kontrakce. Kdyz ne, zvysuje se davka tablet, pokud stale bez odezvy, pres noc se dava pauza a pokracuje se vyssi davkou rano… to uz jsme druhy den od prijeti. Takze oni si tam nechavaji ty 3-4 dny na to, aby se ten porod takhle pomalu rozbihal a aby meli nejakou rezervu, kdyby telo nereagovalo tak rychle jak se ocekava, aby se to do toho 42+0 nejak stihlo. Ono v tehle fazi tehotenstvi uz neni na co cekat, ja mela oba porody po terminu a plodovka uz byla fuj, placenta stara, proste nic moc podminky pro dite - je to tak schvalne zarizeno, aby uz jim venku bylo lip nez vevnitr 😀

ruzova_pastelka
11. bře 2024

Já jsem rodila 41+3 a 41+4. Do vyvolávání bych šla jen za velmi specifických okolností (tzn. pravděpodobně spíš ne). Placenta byla nádherná a naopak mám pocit, že tam mohli být ještě déle. Oba dva porody byly po hamiltonu, možná stačilo jen počkat. Teď jsem 40+5 a sama váhám, jak to udělat dál. Zatím to vypadá, že i na potřetí to bude až ke konci.

Teď je asi už pozdě na to měnit porodnici, ale já jsem záměrně vybírala takovou, kde se vyvolává až ve 41+6 a do té doby mě nechají na pokoji. To píšu hlavně proto, abys věděla, že těch 41+3 není norma, ale vnitřní guideliny dané porodnice. Jsou i takové, kde vyvolájí mnohem dřív.

Je to takové naše české specifikum a upřímně mě to dost štve, protože v řadě zemí se řeší třeba až 43+0 nebo i déle...

Já zastávám názor (podložený mnoha výzkumy), že každý den navíc (včetně těch po termínu) je jistý i když malý benefit pro dítě, ale zároveň o malilinko větší, přestože stále extrémně nepravděpodobné, ale potenciálně fatální riziko. A taky si teď hledám cestu, jak tohle vyvážit.

me_druhe_ja
11. bře 2024

@mysh_me já měla první vyvolávaný, jak jsem psala.
Začali 41+1 z důvodu, že bylo málo plodovky a špatné ozvy. Kdyby bylo vše v pořádku, ještě bych určitě počkala. Vyvolácalo se balónkem: zavedli do v 16:30, v noci v 5:00 vypadnul, v šest ráno jsem si nechala dát epidurál(měla jsem furt kontrakce a byla jsem fakt unavená) a porodila jsem pak odpoledne před půl pátou. Cely porod trval teda 24h. Neměla jsem žádné tablety, žádný oxytocin nic. Jen balónek a pak na mě přání epidurál.

Nicméně je taky pravda, že zdaleka ne všude na světě je termín porodu vypočítán 40+0 jak u nás. Tady ve Francii je termín 41+0. V Číně je 39+0. A USA nebo UK mají snad až 42+0 (ale to jsi nejsem jistá). Proto prostě říkám, že fyziologické těhotenství je mezi 38+0 az 42+0. A pokud je vše v pořádku a ke konci často kontrolováno, je zbytečné začít vyvolávat už 41+jeden, dva dny.

janches
11. bře 2024

Určitě si nic nevyčítejte, to rozhodně porod nepřivolá, spíš naopak. Čistá a pozitivní hlava a mysl, dělají zázraky. Když to chcete přirozeně, mohla jste zkusit toho Hamiltona...každopádně vás chci podpořit a uklidnit, že vyvolávaný porod není nijak špatný, hrozný nebo vůbec neznamená, že jste vy nebo vaše tělo něco nedokázali, nezvládli...občas stačí jen malá pomoc (jedna tableta) a vše pak běží stejně, jako by to byl porod přirozený. Jen se tomu na začátku pomůže. Ale je potřeba si to v hlavě nastavit tak, že je to v pořádku a že i tak to bude krásný porod. Vždyť hlavně, že už budete mít miminko u sebe ❤️ já jsem měla 3x vyvolávaný porod. První byl pěkný, ale dlouhý. Ale zpětně vím, že jsem to zdržela já sama svou hlavou. Druhý ten byl specifický, ten rozebírat nebudeme a třetí, kdy jsem tam šla s hlavou nastavenou perfektně, že to zvládneme, že to bude rychlý a krásný porod a s hroznou touhou už malou mít u sebe, tak ten byl naprosto překrásný ❤️ Nebuďte na sebe zlá, teď potřebujete pravý opak. A nebojte se, bude to dobré ❤️🍀

lenerka1
11. bře 2024

Jak psaly holky výše, normální těhotenství trvá 40 +- 2 týdny, ale doktoři raději vyvolávají dříve, proto hodně žen je zoufalých, že nedokáží samy porodit. Syn se přirozeně narodil pár hodin před plánovaným vyvolání, dcera taky 10 dní po termínu (vyvolání jsme po minulé zkušenosti s hodnou doktorkou domluvily až na později než bývá obvyklé) a nejmladší jsem vyhnala kořeněným nápojem a napářkou asi 5 dní po termínu, aby si ji stihl tatínek užít. U prvního mi asi pomohlo se pořádně vybrečet a přijmout fakt, že tak to vyvolání teda dáme, když se malému pánovi ode mě tak nechce 🙂 Tak držím pěsti, bude to v pohodě, jak může být přirozený porod na prd, tak může být vyvolávaný za odměnu, hodně udělá i hlava 😉

danielas8
autor
12. bře 2024

Všem moc a moc děkuji za podporu, máme happy end, porod pár hodin před nástupem na vyvolání. První fáze rychlá, přirozená, druhá trochu větší boj, neměli jsme ideální postavení + omotaný pupečník. Nicméně všechno dobře dopadlo a devět dnů po termínu placenta krásná, funkční, plodová voda čirá a žádné známky přenášení... Ještě jednou moc děkuji, pomohly jste mi zklidnit se a naladit se trochu víc pozitivně.

evolf
12. bře 2024

@danielas8 Srdečně gratuluji.

veroniquecz
12. bře 2024

@danielas8 paráda, moc gratuluji, ať jste zdraví ❤️

svija
12. bře 2024

@danielas8 - takhle jsem to měla taky, krásný přirozený porod den před nástupem na vyvolávání 🙂. Velká gratulace k miminku.

janches
13. bře 2024

@danielas8 paráda, moc gratuluji 🍀❤️

cassidyc
15. bře 2024

Tak to vyšlo krásně, gratuluji. 😊
Také jsem se modlila, aby to u nás vyšlo před nástupem na vyvolání, abych nemusela nic řešit a prd. Z vyvolání jsem byla úplně na prášky a pak jsem věděla, že dokud se nějak nerozhodnu a nezklidním, tak porod nepřijde. Vyvolání jsme odmítli a sami si požádali o vyvolání až 42+2. V těhotenství nám ale o týden šoupli termín porodu, takže jsme věřili, že nás o týden “ošidili” a je čas. Porodila jsem 41+6, bez medikace, 30 minut od příjezdu do porodnice. Voda čirá, placenta krásná.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru