Co znamená 4. percentil u váhy nenarozeného dítěte?
Zdravím asi budu za blbou ,čekám třetí mimi u prvních dvou vše v pořadku 🙂 ale tohle třetí mi davá zabrat.....ale k věci mám 30tt mála važí 1203g a 4 percentil vůbec sem se stím nikdy nesetkala...co to znamená ? děkuji
Jak to vypadalo na začátku těhotenství? Pokud to bylo vše ok a teď je mimi menší, sledují tě nějak víc? Může tam být nějaký problém s vyživováním placentou. Mě malý pak už v podstatě přestal v děloze růst a nakonec císař 32+6tt. Teď je to zdravej (ač drobnej) čtyřletej kluk.
@baratynka radecka1 to správně vysvětluje a já bych k tomu doplnila, ať zbytečně nestresuješ, pokud je jinak všechno v pořádku. Když budeš mít nějakou skupinu dětí, třeba třídu, vždycky bude někdo největší a někdo nejmenší. Ale to přece neznamená, že je ten nejmenší nemocný. Kdyby bylo pohromadě 100 miminek ve 30. týdnu, tvoje bude patřit mezi ta nejmenší, jen 4 budou menší než to tvoje, zbytek bude vážit stejně, nebo víc. Ale samo o sobě to přece vůbec nic neznamená ;) Drobnějším dětem je na prohlídkách dopřávána vždycky větší pozornost, kdyby nějaký reálný problém byl, určitě bys o něm věděla. Lepší než lámat rekordy a rodit petikiláče, no ne? Hodně štěstí ;)
Malá vážila podobně, ale řešilo se až kolem 34 TT, kdy mi Dr poslal do rizikové poradny, že mu přijde, že malá moc neroste. Nakonec měla malou placentu a ke konci ji to jíž nestačilo. Z důvodu její váhy jsem měla i vyvolávaný porod kolem 39 TT. Trochu za pět minut dvanáct. Malá měla 2,5 kg, byl to takový stažený králík. Po narození vše dohnala a předehnala. Tím ti nechci desit jen je dobré to nepodcenit. Taky záleží jak jste velcí s manželem.
Vyloženě špatně by byl až 10 percentil, dnes mi to říkal doktor. Podle mě je to ještě v normě.
@kiluau 10 percentil je lepší než 4.
@kiluau to je slušná kravina co jsi teď napsala. 10. percentil = 10% dětí stejného stáří je menších. U autorky dotazu jsou pouze 4% dětí menší než její, takže naopak ,,horší" výsledek. Ale tohle nemá nic společného s nějakou pravděpodobností čehokoliv. Dítě je menší. Někdo je vždycky nejmenší. Jistě, může to být i ukazatel toho, že dítě neprospívá dobře. A tedy děti pod desátým
percentilem se raději více a podrobněji sledují, asi chtěl říct doktor... Do průseru to má ovšem daleko.
Průšvih to není, miminko se víc kontroluje a když se jim něco nezdá, tak ho nechají narodit se dřív. Další věc , že miminko může být jen menší po mamince a taky to je stále jen odhad, kdy miminko může mít třeba o 0,300 g víc. Druhá dcera ke konci, také již moc neprospívala, takže jsme se dohodli na vyvolání již v 38 TT a odhad byl 2,500 až 2,800 a ona měla 2,8 kg
Moc vám všem ženský děkuju ! aspon jsem trošku v klidu ❤
Nás malý byl taky percentilem blízko nule. Potom se mu me přestalo líbit v 35.týdnu se rozhodl jít ven. Měl 2 kg. Fakt takový malý uzlicek. Dohnal to, v 1,5 roce je na tom podobně s vrstevníky a je to pěkný divocak, co chvíli neposedi. Takže i kdyby byly průtoky horší, neznamená to vždy nějakou tragédii. Sledovali me co čtrnáct dni, potom co týden. Bude to asi drobeček, ale ty se lip rodí 🙂 držím Vám palce. Určitě bude vse v pořádku.
Budou te vice hlidat, budes chodit casteji na "velke" utz. Budou pokazde mimco premerovat a sledovat, zda roste a je jen mensi nebo zda se zastavil rust. Pokud vyhodnoti, ze je to druha varianta, pravdepodobne vyvolaji porod drive. Pusobi to paradoxne - proc mensi miminko hnat ven jeste drive - ale ono se to bere tak, ze pokud neroste a nevedi proc, tak si to lepe pohlidaji, kdyz uz je venku nez kdyz ho jeste "nevidi". I tak by ale urcite jeste pockali, niceho se neboj. Mela jsem takove 2 deti ze 3, vsechny jsou v poradku. Jedna nemela pri porodu ani 2 kg a dodnes je zizala, ale naprosto zdrava 🙂 Ty to nemuzes naprosto nijak ovlivnit, urcite nedelas nic spatne 🙂
@baratynka
dcera měla v 30tt odhad 1250g nikdo mě nikam neposílal, ale je to 9let...
jinak porod 2týdny před TP, porodní váha 2745g a míra 46cm
a já si nemyslím, že bys udělala něco špatně, hold jsou děti větší a děti menší 😉
Mě také nikdo nikam neposílal, měříme s mužem stejně jako vy se svým. Já jako mimino měla skoro 4kg a on 3,5...
Syn se narodil 38+6 a měl 2,66kg a 46cm. Týden před porodem mi na dotaz,jak velký je, doktor řekl " je akorát" 😔
Teď mu budou 4 roky, má cca 105 cm (se hrozně vrtí, takže těžko přesně změřit) a 17kg...

@baratynka že je miminko menší. Průměrná váha je cca 1800g (podle Googlu). 4% mimin jsou ve 30tt menší a 96% větší.