Málo plodové vody

denca101
28. dub 2016

Chtěla jsem se zeptat není tady nějaká maminka, které řekli, že má málo plodové vody a má nepoměr mezi obvody hlavičky a bříška? jaká jsou třeba vaše miminka a jak prospívají .....

biggie
28. dub 2016

Ahoj, měla jsem taky málo plodové vody, bříško vůbec nerostlo. Byla jsem 30+2. Malá se mému gynekologovi nezdála, že je o 3 týdny menší, než by měla. Poslal mě na vyšetření do nemocnice, kam jsem se dostala až po týdnu. Tam zjistili vysoký krevní tlak, bílkoviny v moči - nemoc zvaná preklampsie. Malá musela do dvou hodin ven. Už se jí u mě v bříšku nelíbilo. Je tedy narozená v 31. týdnu, ale díky té nemoci a špatně vyživující placentě je ještě o 5 týdnů menší (tzn. 26. týden). Nechci Tě strašit, pokud je jen málo plodové vody a nic víc, pak je to snad v pohodě. Ale je třeba si to hlídat. Dnes je tomu týden, pokud píšu zmateně, omlouvám se. Ještě je to čerstvé 🙂 Každopádně hlídat hlídat hlídat a nenechat se od doktorů jen tak odpálkovat. Já jsem byla nezkušená a nevěřila, že by si dovolil zanedbat vyšetření, ale stalo se. Přeji hodně štěstí a ať je vše v pořádku 🙂

denca101
autor
28. dub 2016

@biggie no u mojí doktorky se jí taky zdálo bříško o 4 týdny menší a vázila jen 1100g tak jsme hned jeli na vyšší pracoviště kde naměřili 1400g a bříško tak o 2 týdny menší. Tlak jsem měla ok a moč také. Jsem z toho uplně nervozní. a malá je v pořádku?

kaculka2014
28. dub 2016

@denca101 dobrý den ,taky mám holčičku která neměla vodu,porodila jsem předčasně v sedmém měsíci , malá měla hned po narození zápal plic,byly jsme v nemocnici měsíc, táhne se to s námi do teď. Ale uz nám je téměř 2,5 roku a zvladame . Taky zvládnete a uvidíte,miminko bude v pořádku, teď uz lékaři mají takové vymoženosti,ze musíte věřit jediné v úspěch. Plno sil a když si budete chtít pokecat,klidně si mě přidejte do přátel 🙂 Kata

biggie
28. dub 2016

Úplně rozumím. Hlavně si teď hlídat tlak, mě to přišlo ze dne na den. Teď jsem Tě asi vyděsila úplně, ale raději být informována, co může nastat. Já jsem neměla ani ponětí. Malá je v pořádku, narodila se s porodní váhou 820g a je hrozná bojovnice 🙂 Dneska se už umí o ty drobečky v nemocnici postarat! Jsou úžasní.

jhoki
28. dub 2016

Taky jsem měla méně plodové vody, podle měření UZ to vypadalo, že prcek má menší tělíčko a nožičky. Rodila jsem 38. týden, dost mi tvrdlo břicho. Malý měl 2530 g a 46 cm, Zdravý. Teď ovšem s ním mám jiné problémy, nechce mi moc jíst.

soyevita
28. dub 2016

@jhoki Mě přijde,že většinou u těch menších dětiček je to s jídlem boj.Moje dcerka vážila 2000g a do 3let to byl s jídlem očistec.Druhá měla 3200g a paráda.Další měla 2850g a od půl roku taky nic moc

petramarkova
28. dub 2016

@denca101 Pro uklidnění - u nás málo plodové vody, hlavička větší, nohy dlouhý, bříško o tři týdny menší. Na první rizikovou kontrolu jsem byla odeslaná do Motola, na druhou už jsem nešla - přišlo mi to zbytečný...uklidnili mě, že se to občas stává. Výsledek - vyvolávání kvůli málo vody a špatným ozvám (spíš malý po ráno vždy spal a večer byly ok). Váh. odhad 2700g, narodil se 3340, dlouhán, samá noha, ruka, a ano, hubeňour. Ale dnes skoro 2,5r, 107cm, 17kg 🙂 Dlouhán je to pořád, bříško už má v normálu 🙂 Je potřeba to asi sledovat, ale hlavní je zachovat klid a ono i to mimčo bude víc spokojenější 😉

jhoki
29. dub 2016

@soyevita Přesně tak, nevím jestli to je genetika či co, ale mi připadá, že nejí už v břiše a pak v tom nejedlictví pokračují. Dcera měla 2340 a zdá se mi, že začíná jíst teprve teď, no jestli u syna budu čekat do 3 let, tak mě asi odvezou do psychiatrické léčebny. JInak dcera je moc šikovná, vždy byla popředu, je to živé dítě, brzo začla mluvit, za týden se naučila na nočník, i v noci je bez plín, umí poznat levá, pravá, základní barvy...v červenci bude mít 3.

soyevita
29. dub 2016

@jhoki No to taky musím říct,že ty menší byly moc šikovné.Ta 2kg byla hodně vepředu,jak pohybově,tak řečí,jen to jidlo. Všechno začala jíst až na ZŠ.

lenny.cz
29. dub 2016

Mně u prvního syna asi od 34.l týdne ubývala plodovka až do porodu, to už jsem měla úplné minimum, porod jsem pak měla kvůli tomu vyvolávaný. Kam se ztrácela nebo co bylo špatně, nevím. Každopádně malý ale rostl, tak jak měl. Chodila jsem kvůli tomu na UZ ke konci už 2x týdně.

lenny.cz
29. dub 2016

@soyevita
@jhoki taky potvrzuji, syn veliký nejedlík, začíná až teď (2,5 roku) a chytrý je až až. Pohybově ani nemluvím, to je poděs, furt lítá, brzy chodil, do schodů a ze schodů hned po dvou (kdepak po nich lézt a dolů pozpátku, jako jeho bratranec). Samozřejmě je to divoch, éro, takže jednu dobu furt samá boule,kotrmelce dělá taky dávno (což se mi za mák nelíbí). Mluví krásně a těch prupovídek co má, je prostě bystrý a všímavý 🙂 Zná všechna písmenka, všechny značky aut (to už min. půl roku), barvy taky všechny a hned správně, teď mě překvapuje, že poznává dopravní značky atd. Všechno mu člověk řekne jednou a on si to hned zapamatuje a umí to pak správně použít. Děti jsou jak houby. Bez plen je kompletně od 21 měsíců i na noc, prostě jak to pochopil, tak hned na nočník a teď už rovnou na WC, protože jsem mu řekla, že mě nebaví to pořád vylívat 🙂

jhoki
29. dub 2016

@lenny.cz Přesně tak...musíme si s manželem dávat pozor, co doma říkáme, je schopná to povykládat i cizím lidem na ulici. Ráda vaří, míchá mi v kuchyni, podává vajíčka, atd...taky ráda stříhá nůžkami, umí nějaké číslice. Dost jsem se bála, jak byla malá a bídně jedla, pač všude se člověk dočte, že pokud má dítě málo výživy, má to fatalní dopad na mozek. Očividně mozkově nestrádala.

lenny.cz
29. dub 2016

@jhoki no já popravdě ani nic takového nečetla, vnitřně prostě člověk ví, že by dítě mělo jíst, kolikrát jsem u toho nadávala, občas fňukala, ale on zavřel pusu a hotovo, pokud jsem to do něj i přes jeho odpor narvala, tak se poblil, fakt hrůza. Máma mě uklidnila, že jsem byla úplně to stejné, že jí to říkali lidi okolo, že jsem pořád taková hubená, prý jestli mi dává najíst, bylo jí prý strašně. Tak já to mám v bledě modrým, syn nikdy nebyl cvalda a ani jako miminko neměl žádné faldy 🙂

soyevita
29. dub 2016

@jhoki No ta moje taky mozkově nestrádala do 13let.Ve 2,5 letech krásně mluvila česky,i když jsme žili ve Španělsku a já byla jediná,kdo na ní mluvil v ČJ.Každý koukal.Poznala základní tvary,uměla počítat.Jsem si říkala,že bude nadprůměrně inteligentní.
A to jsem si myslela do první třídy a ono houby 😖
Zato v pubertě úplně přišla o rozum 😀
Ale to sem nepatří,to jsem odbočila.Ale fakt bývalá ve všem strašně šikovná

jhoki
29. dub 2016

@soyevita Jo, v pubertě to tak bývá. 😀 Když byla tak šikovná, jak na tom byla pak ve škole? 🙂

jhoki
29. dub 2016

@denca101 Mě také ve fakultce strašili, že mám méně plodové vody a můj dr. mi řekl, že je to relativní. Když miminko je menší, je jasné, že objemově tam bude vody méně. Hlavní je, aby rostlo. A každý nemůže mít metráčky přece. Pokud jsou rodiče malí, nebudou mít pětikilové mimino, to je genetika.

soyevita
29. dub 2016

@jhoki No ve škole nic moc.To nepoznala v první třídě ani ty tvary,co ve 2,5letech,i počty a psaní jí dělalo problémy.Vůbec jsem to nechápalaNavíc byla hyperaktivní,takže jsem ji z první třídy stahovala zpět do školky.V 5.třídě se zklidnila a v 6.třídě už začala kašla na vše.
Prostřední začala mluvit hodně pozdě,bez plenky to samé.Tahala jsem jí ve 3letech k psychologovi a na logopedii,protože jsem ji neustále srovnávala s tou starší,která byla tak strašně šikovná.
K mému úžasu se prostřední dcera sama naučila číst z dětského pc a ve 4,5letech už umělá číst a v 5letech plynně.Ve škole má výborné výsledky.A to byla fakt hrozně ve všem pomalá.
To je jasný příklad toho,že děti nelze srovnávat a každé se vyvíjí jinak a svým tempem 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru