Málo plodové vody v 35. týdnu těhotenství. Vaše zkušenosti?
@merope Ahojky jojo jsme už od soboty v nemocnici . Dnes jsem měla jít na 3D ultrazvuk ale půjdu až zítra . Jedine co mi doktor řekl ze je tam malo plodovky a malej je menší než by měl byt . Krev mi brali taky zda nemám preklampsii a nemám . Před hodinou mi dali prášek na lepší průtoky aby přibral ,ale jinak nevím na čem jsme tak jsem z toho špatná ,nevím zda se mám bat
Měla jsem při prvním těhotenství, dcera ztrácela měsíc, každý týden mi dělali UTZ, průtoky v pořádku. Navíc jsem ležela už od 29. týdne s nálevkou a sotva držícím čípkem. Jak to celé vypadalo zle,tak je relativně v pořádku, narodila se malá a krátká. Je jí devět let a je nejvyšší ze třídy. Plodové vody jsem měla také prý málo...a když mi pak reálně praskla, tak to že mě teklo, že v papírech jsem měla termín ,, masivní odtok". Takže hlavně klid, ne všechno musí být nakonec takové, jaké jsou odhady.
@terova Skoro jako přes kopírák u nás, stejný gestační týden, stejně menší plod, pak už také málo plodovky. U nás teda vycházely i hodně špatně monitory, nechali mě v nemocnici, sledovali každý den průtoky, několikrát denně monitor, syn už vůbec nerostl, váhový odhad 2,2 kg, poloha KP, takže císař. Císaře mi naplánovali na 37+1tt, syn se narodil s 2,1 kg a 46 cm, měla jsem přirostlou a hodně špatně fungující placentu, syn v pořádku. Teď je mu rok a půl a stále je hodně drobný (váží 8,9 kg, měří 78 cm), chodit začal až teď, takže později, ale jinak vše ok. Držím palce, je dobře, že jsi pod dohledem 🙂.
@katule1990 mě prave na tom měření toho monitoru to vychází dobre , dokonce mi včera řekla dvakrát sestřička ze je to ukázkové jestli myslíme ten stejný přístroj pošlu foto . To mi dělají dvakrát denně pak chodí s takovým malým přístrojem a dávej mi ho na brisko . Musím hlídat pohyby . Zítra bych měla jít na premereni na 3D ultrazvuk tak snad bude vše v pořádku ,jsem tu už treti den a vlastně poradně nic nevím ,jen ze je malo plodovky a malej je o 4 tydny menší ….
@terova Ale předpokládám, že ti denně měří ozvy, ne? Resp. točí monitory? U nás to bylo snad 4x denně ozvy přes takový přenosný přístroj a 1x monitor. Já měla tak šílené otoky, že přenosný přístroj vzdali a chodila jsem vždy na monitor. Tam by odchytili, kdyby se něco dělo.
Jo a málo plodovky mi říkali taky - na což jsem kontrovala, že kdyby měl málo plodovky, asi se mi za den nepřetočí s polohy hlavou dolů do KP 🙂. Ale jak se otočil KP, tak ho prostě už nikdo pořádně pomocí UTZ nezměřil (já nechala v porodnici 20 kilo - šílené otoky kvůli preeklampsii).
Jinak teda co se týče té váhy a výšky to máme podobně jak @katule1990 - syn drobeček, ve 3 letech měl 89cm a 11,8 kilo (ale po nemoci, jinak už měl i přes 12), zase výhoda, že revizoři mě pořád obchází obloukem (zdarma doprovod do 3 let věku) a ani se neptají po kartičce (kterou nemám, mám legitku).
Jo a to, že ti nic pořádně neřeknou, to je normální - já se hroutila, že mi v pátek měli říct, co a jak s výsledky a pořád nikdo nepřišel - a pak mi vysvětlili, že je vše v pořádku, tak nic neříkali. A že případně se musím ptát...
Ja měla u dcery růstovou restrikci od 33tt. A také málo plodovky. Od toho týdne se zpomalil růst, nakonec byla menší také o 4 týdny. A málo se hýbala. Ale jinak vše v pohodě. Průtoky, ozvy - vše ok. Narodila se 38+1 - vyvolávaný porod. Měla 2.5 kg/49cm. Teď má měsíc a má 3100g 😉
@terova Ano, toto je monitor, ten maly prenosny pristoj je jen na poslech ozev, oboje mi taky delali, monitory i 5x denne, ale ja jsem je fakt mela spatne, ani primarovi se to vubec nelibilo. Takze je super, ze u vas vychazi pekne, bude to dobry ✊. Ono trochu zalezi i na genetice, jestli treba i vy nejste mensi. U nas to prave neslo svest ani na to, ja 178 cm, manzel 191 cm. A az i porodu se ukazalo, ze placenta byl hodne spatna.
@terova Výhodou toho, že jsi v nemocnici je, že kdyby na tom přístroji (a k tomu stačí ten k měření ozev) slyšeli, že se to horší, tak šup, může být hned císař.
Já třeba večer před císařem měla problém malého vůbec probudit, aby natočili monitor, kdy je vzdhůru, takže ač kvůli kortikoidům by bylo lepší mít CS ještě o den později, bylo úplně jasné, že půjde rovnou - ale to rovnou bylo až ráno.
Pokud máš zatím vše v pohodě, tak snad dobrý. Jestli dobře počítám, zítra jsi 36+0tt, takže ukončený 36tt, tzn. v případě porodu už budeš mít i malého v kategorii "donoošené dítě" 🙂. Mají případně v porodnici, kde jsi, neonatologii? I kdyby byl opravdu malý a ještě potřeboval "dopéct", tak to doktoři dneska už umí perfektně a takhle "velké" děti jdou v podstatě hned domů (jo, je to trošku masakr mít doma dvoukilové dítě, ale pokud bys rodila opravdu hned, tak se nech v porodnici všechno naučit a bude to dobré, případně tě rádi uvidíme ve skupince Nedonošené děti a poradíme - já měla asi největší problémy s laktací a malý se přisával až asi ve 3 měsících, protože do té doby prostě mou bradavku nenarval pořádně do pusy, 2 kila je váha na propuštění z neonatologie domů, syn měl kolem 2,1, při přihlášení k dětské měl 2,2).
A pokud je malý v pořádku, ty v pořádku, jenom bude problém s placentou, pořád je dost času na vyvolávaný porod, ani nemusí být CS. Já měla CS z mnoha důvodů, malý se otočil KP, já problémy s tlakem, bojovali jsme o každý týden udržení těhotenství. To ty už ani nemusíš - v 36tt už není problém porodit, dítě má vše vyvinuté, poslední měsíc jen nabírá váhu (což je taky důležité, ale dá se to "venku").
Nicméně dobře si pamatuji ty děsy v porodnici, jestli je malý v pořádku a strach, že o něj přijdu. Naštěstí jsem tam pak potkala jednu doktorku, která byla víc psycholog a ta mi vysvětlila, že je fakt vše pod kontrolou a malý je zcela v pohodě. Teď je to tříletý rošťák, drobeček, ale z medicínského hlediska zcela zdravý (jen mu trošku déle trvají hysteráky, ale to může a nemusí být nedozrálou nervovou soustavou a může to souviset s povahou).
Držím pěsti.
@katule1990 Jo, malej měl porodní 1560g, proti němu je ten tvůj už obřík - a jak píšu - vše v pohodě, tim, jak byl od malička lehkej, tak je to orangutan 🙂 - všude leze, chytrej jak vopica 🙂
@katule1990 my jsme prave oba maly a naši rodiče taky ,takže jsme věděli ze to nebude žádný obr ☺️
@merope dnes mi pani doktorka řekla ze maly má opravdu malé to brisko o ty 4 týdny ze te plodovky je tam malo ale ze je to není tak hrozny ,prý je dobre ze jsme tady ať to ještě s nervama vydrzim to je vše co mi řekla … vůbec nevím co bude dal🤦🏼♀️Jsme z toho už fakt na palici …
@terova Důležitý je, že nejsou žádný další problémy a že tě sledujou 🙂. Může to být opravdu i trochu geneticky. To menší bříško může ale ukazovat, že malýho už tolik neživí placenta, ale jestli jsou průtoky i monitory v pořádku, tak by to mělo být dobrý 🙂. A je super, že tam máte v nejhorším i tu neonatologii. U nás v porodnici není a řekli mi, že jak bude mít syn pod 2 kg, tak mi ho rovnou odvezou do krajskýho města na tu neonatologii. Když ho vyndali, tak jsem se ptala, jestli má aspoň 2 kg a anestezioložka odpověděla, že neví, že na ty malinký miminka nemá už odhad, ale že si myslí, že ne, že je strašně malinký a hubený. Celý zbytek císaře jsem se bála, jestli mi malýho neodvezli a jestli je v pořádku. Naštěstí to s 2,1 kg ubojoval 🙂.
@katule1990 Já až zpětně zjistila, že u nás taky hrozil převoz jinam - malý měl 1560, pak trošku spadl (jako všichni po porodu) a pracoviště, kde jsme byli, má akreditaci na děti nad 1500. Ale asi tam budou nějaké takovéto výjimky a hlavně malý hrozně rychle zase nabral a měl už nad 1500. Jo a sestřičky z neonatologie říkaly, že jim naopak přijdou ta donošená miminka hrozně obří 😀.
@merope Jojo, syn pak taky spadl po 2 kg, ale to se dalo ocekavat, takze to nikdo moc neresil. Mne prave taky ostatni miminka v porodnici prisly strasne obrovsky a macaty, syn byl fakt jak stazeny kralik, ale strasne krasnej, i doktorky nad nim vzdycky staly a rikaly, ze je jako panenka 😁. Nechapala jsem, jak mohly zensky porodit ty obry 😂. Ale je mi jasny, ze kdybychom byli na neonatologii, tak tam by byl obrik naopak muj syn 😊.

Předpokládám, že tě monitorují, možná i v nemocnici? Malý tak nějak kolem 30tt už skoro nerostl (odhady ve 30tt byly stejné jako v 33tt, kdy byl porod) - měla jsem preeklampsii, placenta zjevně přestávala fungovat. Určitě to chce monitorovat, kdybys necítila pohyby, raději šup do nemocnice.