Rychlý vývoj miminka. Setkal se s tím někdo?

baambulee
5. říj 2023

Ahoj, předevčírem jsem byla na kontrole, dnes jsem 30. týden těhotná a doktor mi oznámil, že se malý až moc rychle vyvíjí, a že na další kontrole se bude muset zjistit, zda se jeho vývoj posouvá nebo ne. Pokud ne, bude potřeba vyvolat porod, říkal, ať nepočítám s tím, že bych přenášela, že nejpozději, pokud malý bude prospívat tak jak má, budu mít vyvolaný porod v den termínu.

Setkal už se prosím s tím někdo ? Slyším to totiž poprvé tak mě to celkem překvapilo...

cilkat
5. říj 2023

Nejde o velké váhové přírůstky spíš, než vývoj jako takový? Protože počítám, že jde o obvodního gynekoliga a ten obvykle nemá ultrazvuk dost dobrý, aby viděl o moc víc než jak je plod velký a že má vsechny nožičky a bijící srdce.
A máš zkontrolovanou tehotenskou cukrovku?

baambulee
autor
6. říj 2023

Malý má zkontrolované všechny orgány, srdíčko, odezvy mozku a vše je v pořádku. Bylo to u obvodního gynekologa takže kontroloval váhový přírůstek a délku malého a podle toho mi to spočítal. Těhotenskou cukrovku mám právě taky zkontrolovanou a tam mi říkal že bylo vše v pořádku, ani žádné hraniční hodnoty nebo něco takového.

cilkat
6. říj 2023

@baambulee takže "na velkém ultrazvuku v nemocnici" vše ok, ale při běžné kontrole u gynekologa velký váhový odhad?
Pokud takle, tak prostě klídek... furt je to jen odhad a váš gynekolog maluje čerta na zeď. Furt ho mohl prostě jen blbě změřit, nebo bude mimčo prostě velký, no. Začít v 30 tt mluvit o vyvolávání porodu jen kvůli velkému odhadu váhy mi přijde krajně divný postup. Kvůli velkému váhovému odhadu nikdo nebude vyvolávat porod dřív, než v nějakém 38 tt a spíš ani to ne.
Navíc mi přijde, že směšuje (/směšujete) dvě věci: funkční vývoj (vyzrávání) orgánů a prostý "objemový růst". To, co měří gynekolog na svém ultrazvuku při běžné kontrole je ten objemový růst - ano, může mít obavu, že roste moc rychle a bude mít problém projít porodními cestami. Ale to není "rychle vyvíjí", ale "rychle roste". Ten vývoj naopak může být bržděn tím, že dítě investuje energii do získávání objemu.

baambulee
autor
6. říj 2023

@cilkat moc děkuji za odpověď 🙂 nechci si právě nechat zbytečně vyvolávat porod ale zase chci aby byl malý v pořádku tak mě to zarazilo. Dělala jsem i průzkum na internetu a některé maminky tam psali že pokud má žena ovulaci na začátku cyklu tak se může stát že termín porodu je posunuty o nějaký ten týden. Nicméně mě to uklidnilo tak moc děkuji 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru