Vbočená nožicka
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda tady měl někdo podezření na "pes equinovarus"? Bylo mi na druhém screeningu řečeno, že to tak bohužel vypadá, ale že to není na 100%, protože malá se nechtěla moc ukázat. Teď ve 31. týdnu opět to samé, ale zase ne se 100% jistotou. Podle toho co jsem viděla na internetu se tedy docela děsím co nás s přítelem čeká a hlavně teda chudáka malou 😢 Má někdo zkušenost? Co se děje po porodu? Děkuji za případné komentáře 🙁
@veronika_aki Dobry den, ja teda primo zkusenost nemam, ale kamarádky holčička to ma na obou nohách. Co tak vim, tak vas pak čeká urcite rehabilitace a cvičení vojtovky, mozna sadrovani nozek a pokud to bude hodne zavazne a nepomuze ani cvičení, ani sadry, tak pak i operace. Přeju vam, at to nema mala hrozne a pomůže samotné cvičení!
@veronika_aki ahoj, Ela se s tím před osmi lety narodila. Mám v děloze přepážku a tak neměla dost místa. Stočený nožky měla jen od kotníků dolu. Tedy šlapky. Prvních šest týdnů bez řešení, pak neurologické vyšetření a cvičení vojtovky včetně zatejpovani nožiček. Celkem cca půl roku. Cvičení 2x denně, víckrát sem to nedala ( přišlo mi to drasticky ). Srovnalo se to samo. Víceméně. Bez následků 😂
Syn ma pec. Neni to nic neprijemneho ani hrozneho. Je to trochu opruz, protoze nozicka se sadruje po tydnu, celkem 5 sader a pak do 5 let dlahy. Neverte, ze to jde rozcvicit, nejde. Je to vada, kdy je kosticka v kotniku posunuta a je treba ji odbornou manipulaci a sadrama dostat na sve misto. Ani vojtovka neni nezbytna, ani jine cvicenim nenechte se vystrasit. Jen velmi velmi vazte volbu lekare, ne kazdy (skoro nikdo) to neumi spravne. Je par lekaru, kteri to dokazi bez nutnosti operace. Kouknete na Pec equinovarus czech republick na facebooku, na ponseti.cz a na achilles.cz. A budte v klidu, nic to fakt neni.
@veronika_aki ahoj, první syn se s tím taky narodil.... Měl vtocenou nožičku.... Jak ,uz bylo psáno, sadrovaly jsme, cvičily jsme a pak operace achilovky.... Malý bude mít teď 4 roky, nozka vypadá dobře,okolí by to nepoznalo a na kontroly jezdime každé 3 měsíce....
Děkuji všem za příspěvky, trochu mě to preci jen uklidnilo 🙂 Jen me mrzi ze se s tim mala bude takovou dobu trapit nez se to srovna, pokud tedy vubec. Ale stejne nam nezbyde nic jineho nez se do toho proste vrhnout a nejak to prekonat.
Prvni syn se s tim narodil.Pred narozenim mi nikdo nic nerekl,ze by mel byt vytocenoz nozicku.A to jsem chodila pravidelne na prohlidky a 2x na genetice na velkem ultrazvuku.Syn se narodil,po 2 hod co ho zkontrolovali mi ho privezli s nohou v sadre zabaleneho v zavinovacce.To jsem porad nevedela nic.Az kdyz jsem ho sla prebalit,tak ho z deky rozvalim a cucim co to ma.Vubec mi do te doby nic nerekli.Nevedela jsem co se stalo,rvala jsem.Az po tydnu co nas pustili-mel zloutenku,tak nase detska MUDr.mi konecne rekla co ma.Nastesti to nemel vrozeny ale jen polohovy,kvuli malemu mistu v deloze,ale i tak,sok jsem mela velky.Zvladli jsme to 2m se sadrou a pak 3m rehabilitace vojtovka.A bylo srovnano.Slo to rychle,ale jak jsem psala bylo to ,,jen" polohovy.
@veronika_aki mám dvojčátka a jednomu ve 20tt zjistili pes equinivarius oboustranný. V té době jsem to nikdy neviděla ani neslyšela že by to někdo měl, měl to polohovy z nedostatku místa v bříšku. Byla jsem z toho úplně v šoku. První moje děti a teď tohle. Úplně jsem panikarila, ale opravdu zbytečně, kluci se narodili předčasně ve 26 tt a hned jak nás pustili z porodnice tak jsme jeli sadrovat, moc se mi do toho nechtělo, vidět takové mimčo se sadrou mi trhalo srdce, ještě když se každý ptal co to má. Ale naštěstí to prcek bral úžasné statečně vůbec mu to nevadilo. Po pár sadrach šel už vidět výsledek nožka se krásně srovnala pak nosil dlahy, ty má doteď)(2 roky) už jen na spaní. Nikdo by neřekl že mu něco bylo. Nejde nic poznat. Zpětně se stydím za to jak jsem vyšilovala skrz ty nožičky, jde to opravdu krásně léčit nebojte 😉. Určitě to bude mít vaše princeznička taky dobre a bude mít zdravé nožky😉nebojte se nestresujte a užívejte si krásně těhotenství.
Jen ještě spíš pro zajímavost bych za sebe doporučila poptat se po nějakých genetických testech.U nás měl PEC můj tatínek,já a můj syn,všichni přirození. A až pri mém těhotenství ( dřív to asi tak neřešili) se zjistilo že u nás je to prostě rodove.Je velká pravděpodobnost že přirozený meho syna to bude mít taky...
* všichni prvorození
Právě ze mne bylo receno ze to neni tim, ze by mela malo mista v brisku. Takze předpokládám, ze je to vrozene, ale u nas v rodine ani v rodine partnera nikdo nic podobneho nema a nemel. Nejspis jsme první, jupi 🙄

Osobní zkušenost nemám .Z odborného hlediska : záleží na rotaci té nožičky , o kolik stupňů je to stočené .
Obecně lehčí pes se dá rozcvicit , masírovat , fixovat dlahou přes nos .Těžší stupeň vyžaduje sádrování a nakonec přetnutí šlachy Achillovy .Díky regeneračním schopnostem mimca se to tím vyřeší , zhojí a pak se fixuje ještě dlahou cca 3 roky přes noc.
Existuje spolek lidí , které Vaše diagnosa združuje , omlouvám se , že se teď možná spletu , ale myslí m , že se jmenují spolek Achilles - určitě je dohledate přes internet ...
Diagnóza je to nepříjemná , nikoliv neřešitelná .Dříve se zcela nesmyslne nabízel potrat ženám u kterých to bylo zjištěno .. znovu píšu je to náročné ale ne neřešitelné .