icon

Předporodní kurz u Apolináře, byl/nebyl užitečný?

jankajarni
17. říj 2015

Ahoj holky, chci poprosit vás, které jste absolvovaly PPK u Apolináře, o názor, zda vám to bylo/nebylo užitečné, co konkrétně jste se dozvěděly a jestli doporučujete jej absolvovat...prostě jakékoli postřehy...právě se rozhoduju. Moc díky předem!

partyzanka91
17. říj 2015

Ahoj, absolvovala jsem právě tento kurz. Měl 2 části po 3 chodinách. V první nás provedli porodnicí a seznámili z provozem (ovšem porodní sály jsme neviděli), jen jsme nakoukli do uliček pro šestinedělí a paní nám ukázala kudy se kam dostaneme. Potom jsme šli do rehabilitační tělocvičny a tam probíhal kurzík, sedět se mohlo na židli či míči. V první části se povídalo o porodu, co se při něm děje, komplikací jaké mohou nastat, kdy jet do porodnice, jak porod poznat a nácvik dýchaní + prostor na volné dotazy. Druhá část se týkala péče o miminko, hlavně kojení a péči o sebe v šestinedělí. Já rodila sekcí takže tu první část jsem skoro neužila a k té péči o miminko řeknou vlastně to co se dočtete i na internetu a v příručkách, navíc výuka probíhá i přímo na oddělení šestinedělí. Některé věci co nám na kurzu řekli byl v praxi stejně jinak. Kdybych to měla shrnout tak kvůli informacím se na kurz jít nevyplácí, spíš pro pocit že lépe poznáme proodnici, některou z porodních asistentek (tu co zrovna školí) a také maminky se kterýma se monžá setkáte. Já pak potkala jednu z nich na čekatelce. Půlku kurzu mi proplatila pojišťovna.

pincola
17. říj 2015

@partyzanka91 Takže když už jsem tam rodila a obešla se bez toho, tak podruhé už by to bylo asi uplně na nic, co...Poprvé sjem trochu litovala, že jsem nebyla. Ni jsem o porodu nevěděla, přišla jsem si nemožná.

karlajasmine
17. říj 2015

Kamaradka tam byla a rikala, ze to bylo moc fajn, informace se clovek sice docte na netu, ale je to jiny, kdyz ty informace clovek slysi primo od porodni asistentky. A potom to, ze clovek ma pocit, ze to tam uz trosku ''zna'', ze vi, kam ma jit, seznami se tam s dalsimi maminkami a hlavne ma i moznost se na cokoli zeptat. Pojistovny vetsinou nejakou cast proplati, nektere myslim 500Kc, nektere az polovinu nebo i 1000Kc.

partyzanka91
17. říj 2015

@pincola: no z praktického důvodu to bude nanic 😀. Ale pokud si kurz přeješ podstoupit a poznat třeba maminky se kterými se možná setkáš na pokoji (možnost minimální porodnice je fakt velká), tak bych do toho šla, už jen pro dobrý pocit abys věděla jaké to je a o nic nepřišla. Navíc jako druhorodička bys mohla ostatním maminkám podat informace z pohledu rodičky, ty jsou přeci jen jiné než ty z pohledu PA. Na našem kruzu se nás PA (paní Malá) zrovna ptala jestli tam není nějaká maminka co už jendou rodila, že by taky mohla říct něco ze svých zážitků, ale byli jsme všechny prvorodičky.

pincola
18. říj 2015

@partyzanka91 To je f\kt, mohla bych si tam najít kamarádku🙂 Budu o tom ještě uvažovat, až budu těhu(pokud se zadaří). Ty bys podruhé šla, kdby to třeba bylo za levnější cenu?

partyzanka91
18. říj 2015

@pincola: no já bych podruhý nešla jelikož jsem byla poprvý. Navíc teď budu rodit ve stejné porodnici, no teda počítám s tím že registrace se mi povede

pincola
18. říj 2015

@partyzanka91 Jj tak držím palce🙂

luc_mk
24. lis 2019

Teto víkend jsem absolvovala PPK u Apolináře a mohu jen doporučit. Jako prvorodičku mě i manžela kurz uklidnil a potvrdil, že jsme přihlášeni v té správné porodnici, kde dostaneme přístup a péči, které očekáváme. Velmi nenásilnou formou nám PA vedoucí kurz vysvětlila co čeká maminku, doprovod i miminko během porodu, pobytu v porodnici, v šestinedělí i při kojení. Je pravda, že tyto informace se určitě někde můžete dočíst, ale musím říct, že když vám to vše někdo vysvětlí a přidá k tomu své zkušenosti a rady, tak se vše lépe zapamatuje a vstřebá. Za mě osobně velmi příjemná zkušenoust, kterou ráda doporučuji. 😉