Bříško = veřejný majetek
Nevim jestli jsem takova jen ja, ale dokonale me vytaci jak mi kazdej bez zeptani saha na bricho....asi to tehotenske brisko ma v sobe nejaky magnet.
A jeste me stve jak vsichni "zapomneli" moje jmeno, ale jsem ted "mamina, tehule atd." No budu sice maminka, ale ne jejich sakra 🙂
Reknete ze nejsem jen ja takova 🙂
sahání na břicho je docela v klidu, ale musí se zeptat..samozřejmě se to týká jen kamarádek nebo to musí být někdo blízký a mě příjemný 😀 dnes mě zrovna "osahala" moje oční lékařka, ke které chodím od svých pěti let a byla tak milá, že mi to nevadilo.
ohledně "maminy" jsem minulý týden vystartovala na jednu paní, která prodává u nás zdravou výživu..chodím k ní několikrát týdně a pokaždé se mě takovým žoviálním tónem ptá...tak co mamino? už jsem to nevydržela a řekla jí svoje!
zajímavá je pak následná reakce, většinou v takových případech těm lidem ani nedojde, že to oni udělali "chybu", hned se urazí, nafouknou a řeknou..no tak pardon, už se příště ptát nebudu ... a nahlížejí na Tebe jak na hysterku. No co naděláme.
@karlajasmine 😀 Taky jsme se dlouho báli, jestli se můj doktor nepřehlédl a opravdu čekáme jen jednoho kulíška 😀
A teď jsem si tak vzpomněla, jak jsem byla ve středu u zubaře a ten, když mě uviděl, povídá: "Á, zasloužilá mamina!" A já povídám: " Nene, to je první." a on na to: "Já to myslel tak, že už to máte za pár..." 😀
Mě na břicho sahaly jen ženské z rodiny nebo pár nejbližších kamarádek. Ale většinou se zeptaly. Ale to mi zrovna nevadilo.
Co mi někdy vadilo bylo to oslovení mamino, mamčo...a říkají mi tak dodnes a je mi jasné, že se toho u některých kamarádů nezbavím-možná až budou mít svoje vlastní 🙂
Na druhou stranu je ze mě opravdu máma a já zase říkám mému tátovi dědo...věci se prostě mění 🙂
šahání na břicho jsem nesnášela, ono to pokračuje osaháváním dítka, v létě mi cizí ženská osahávala dcerky nožky v tramvaji 🙄 , to jsem byla fakt vzteklá, co se týče oslovení těhule a maminko/no, z toho jsem měla kopřivku už v porodnici, vždy kroutím hlavou když přijede manželovo první dcera, ted už 23-letá, bezdětná a se svým stejně starým přítelem se oslovují mamko-tatko 😵
Je tak to jsem rada ze nejsem sama takova....myslela jsem, ze to je treba hormonama, ale ono je to normalni 🙂
Tak já jsem si četla tuhle diskuzi s mírným uklidněním, že mě nikdo nebude na bříško sahat, protože nesnáším cizí doteky a všichni to ví. Jen jsem ji dočetla, přijela tetka - šáhla na břicho a hned otázka "tak jak se daří mamino" 😀 takový škaredý zabíjející pohled jsem už dlouho neměla
Jako je pravda, ze nez jsem byla tehotna tak jsem si rikala co tem tehulkam na tom asi vadi jak jsem to tu na mkcetla a ted uz to vim 🙂
Z pohledu netěhotné - v životě bych nikomu dobrovolně nesahla na břicho, možná tak po domluvě nejlepší kamarádce. Ale sahat na cuzi lidí? To by mě fakt nenapadlo, je to pro mě nepříjemné. Na druhou stranu už se mi několikrát stalo, že mě těhotné ženy ze širšího okolí presvedcovaly, abych si na břicho sáhla. Nechápu.
Tak ja mám asi stesti na inteligentni lidi ve svem okoli,na bricho mi nikdo bez zeptani nesaha,vlastne jediny kdo saha je pritel a kamaradka jinak nikdo,diky bohu 🙂 brisko mi zacalo rust az tak v 7 mesici a rozhodne netrpim tim,ze si malo uziju bricho.zadna privilegia nepotrebuju,pripadala bych si hloupe,takze jsem byla i rada ze to v praci do meho odchodu skoro nikdo nevedel a mela jsem pokoj 🙂 Osloveni mamino,maminko,tehule atd.nesnasim,vsem jsem to rekla a oni to respektuji. Obcas potkam nekoho z prace tak mají reci typu "tak uz mas pekny bricho" tak odpovidam "no to by jeden nerekl ze budu mit v 9 mesici bricho" a mám klid
To jsem ráda za tuhle diskuzi. Už jsem si myslela, že jsem divná, že mi tohle vadí. Kdyby člověk nebyl těhotný, tak se nikdo neopovážil na něj ani sáhnout nebo komentovat jestli je člověk tlustý atd. Takhle si najednou připadám jak veřejný majetek. V práci mi kolegové začali komentovat velikost prsou, o břichu ani nemluvím. Tchýně má taky komentáře na téma jaké velikosti je moje břicho a že její dcera takové měla těsně před porodem a já ho takové mám v 7. měsíci. Jako by snad něco mělo být špatně. No svoje bříško jsem pyšná, ale nemyslím si, že být těhotná hned dává všem právo se k mému tělu chovat jako k věci veřejné. Doufám, že jsou to opravdu jen hormony a brzy tyhle pocity přejdou.
taky mě to těžce vysírá 😀
Bez zeptání na mě může šáhnou jen můj přítel a nejlepší kamarádka, která je taková moje holka 😀 Jinak teď už na mě nikdo nešahá. Zkoušeli to na začátku, a tak jsem vždycky strašně zařvala, až se lekli, že mi něco provedli. Pak jsem jen výhružným hlasem dodala: "Tohle už nikdy nezkoušej!" Pak jsem se sice začala smát, ale ten blbej pocit v těch lidech zůstal a mám klid 😀
Koukám, že to tak asi bude všude. Těhotenské bříško je opravdu magnet pro ostatní. Já se trochu zakulatila až v 6. měsíci. Oslovení "ahoj mamino, těhule" se mi také nelíbí. Cítím se pořád jako normální ženská a role matky je jedna z dalších. Dokonce moje vlastní mamina mě vítá a dívá se mi rovnou na břicho, jak kdyby k ní na návštěvu přišlo mé břicho a ne já. Je to milující máma, takže se snažím to u ní přecházet. Ale je mi nepříjemné, jak téměř všichni kolem roli matky staví nade vše ostatní. Na druhu stranu se snažím být chápavá a musím uznat, že to je asi nejzodpovědnější role. Takže příjemné mi to není, ale chápu. Tak to holt s trpělivostí přecházejme. 🙂
@sim007 Nejsi v tom sama. Na břicho jsem nechala sáhnout jen toho, kdo na mě smí sahat i jinde (nastávajísího otce). Naštěstí se mně jinak osahávání a hlazení břicha téměř vyhlo - stalo se mi to vlastně jen jednou, kdy u nás byl velice dobrej kamarád se svou rodinou (měl v té době vlastní malé dítě) a naprosto nečekaně mě začal hladit po břiše "jestli kope". Vím, že to myslel dobře, ale byla jsem tak v šoku, že jsem se ani nezmohla na reakci. Myslím, že jsem jen ucukla. Oni prostě hladí to dítě v tobě, ne tebe. 🙂 A nedojde jim, že je to kus tvýho těla - třeba po zadku nebo po prsách by tě na potkání neplácali. Takže spíš upřesnění : "dítě je veřejný majetek" a ty jsi zatím jen jeho obal. Bude hůř. 😉
Je to jsem rada ze nejsem sama. Kdyz jsem to říkala mamce ze me to stve jak me každy osahával tak nechávala a tvrdila ze mam byt rada ze Je to hezke... Jinak me jedna naprosto cizi paní delala v dobre víře včera přednášku o tom jak velké mam břicho a ze bych nemela pracovat, tak jsem ji řekla ze mam doma zrcadlo a ze klidně přestanu pracovat jestli mi bude platit nájem, samozřejmě se urazila 😀
Já musím říci , že sem se ohradila. Vubec to nemam rada max od muze 🙂
kdyz jsem byla těhotna tak vubec kdyz mi nekdo moc ohrabaval brisko tak jsem se schovala 🙂 a cizimu bych urazila ruku 🙂 a kdyz se nekldo zeptal rekla jsem ze ne ze to nemam rada🙂 proste jen ja a moje malinka🙂 😀
A presne jak me tu nektere z vas varovaly tak uz je to tady....."jeste jsi cela?" "Jeste porad nic?"......a to termín mam 19.-24.
To me do te doby asi trefi slak 🙂
Naprosto vsechny chapu a jsem rada ze na to nejsem sama ☹ Osloveni mamino naprosto nesnasim, sahat muze jen pritel,jinak je zle, veskera konverzace je na tema kolik jsem pribrala (co je komu po tom), jestli se tesim (neasi), jestli uz nakupuji obleceni (ne, cekam az se narodi a sama si rekne co se ji libi), proc chodim do prace, jestli uz kope (jsem v osmem mesici). Je opravdu tak tezke pochopit, ze se ze me nestala tupa nadoba na mimino, ale jsem porad ten stejny clovek a mam i jine zajmy? Chapu zajem ze strany rodiny, ale kdyz se me nekdo trikrat do tydne zepta jak je mala velka a ja pokazde odpovim ze nevim, protoze moje doktorka nemeri, pouze posloucha srdicko, je mi k placi. Kdyz si to nejsou schopni zapamatovat at si to nekam napisou 😠 😠 😠
Co k tomu dodat skoro vsude "stejne" 🙄 😀
@queequegg ... Plně se ztotožňuji 🙂 Nesnáším, když mi někdo navíc bez varování chce sahat na břicho jako bych byla atrakce (to snesu jen od mála lidí) a taky jak mě musí denodenně v práci hodnotit a říkat mi, jak bříško roste, to je asi logický, že roste, ne?? Fakt mě vytáčej s tím, už jsem na ně nepříjemná, jsem ráda, že to tak necítím sama 😉
Tak a ja uz mam po porodu a uz je to tady.....Kojis? A mas dost mleka? A šili te? A boli te ty stehy? A kdy bude dalsi (po trech dnech vyvolavaneho porodu fakt super otazka a nikdo nemuze pochopit ze chceme JEN jedno dite).
@sim007: je to hormonama, proto to téměř všechny ´těhule´nesnáší...😀
Já jsem u prvního taky měla pocit že mi vadí tohle, vadí tamto...Tak jsem se zkusila zamyslet i sama nad sebou...Bylo to první mimino v rodině, tak samozřejmě všichni byli natěšení a tak 🙂....Tak jsem si to srovnala, kdyby si mě zase nevšímali, tak řeknu, že na mě kašlou 😀...Tak kde je ta míra? Co ano a co už je na mě moc? To by člověk musel všem rozdat manuál, co dotyční smí a nesmí říkat, jak oslovovat, sáhnout na břicho po předchozí domluvě a dle nálady 😀....to asi úplně nejde...myslím si, že nikdo z nich to nemyslí zle, prostě chtějí projevit nějakou účast a zájem a nedojdou jim určité věci...Stejně jako některým těhotným nedojde, že se z nich taky nikdo nepo...aby se podle toho manuálu choval 😉...
On ten zájem pak zase opadne 🙂...
@marelu presne, kazdodenni hodnoceni bricha, to je neco na me☹ obvykle staci pronest nejakou poznamku k jejich pupkum (vetsina panu je ma nastesti vetsi nez ja) ale druhý den zas to same☹ a nejvic miluju kdyz mi panove zacnou vykladat jaky je porod. To kazdy kdo zazil porod partnerky spolkl vsechnu moudrost sveta a samozrejme vi jake to je, ocividne ty deti tlacili na svet oni. Grrrrr:-/
A jeste.....Jeezis ona porad jen spi....no jasne a co by jako tydenni miminko melo delat?
První, kdo si chtěl sáhnout na břicho (ve 14 tt), byl švagr. Ta jeho celkem čuměla, no já taky, hlavně proto, že jsem ještě žádný břicho neměla (a nemám skorem ani teď), ale tak, co bych pro něj neudělala. 😀 Další byla tchyně. Vzhledem k tomu, že tam jedeme jednou za čas, jsem to nijak neřešila. Manžel pravidelně večer kontroluje a komunikuje s prtětem, co si říkaj nevim, prej na něj žvatlá to, co se s břiška ozývá. No, ale až se to dozvěděj v práci, tak myslim, že budu pěkně alergická na jakékoliv dotazy. Celkově jsem hodně uzavřená a své soukromí nikde neventiluji, takže pár lidí asi nebude nadšeno mými svéráznými reakcemi, jež sama od sebe očekávám. Ono taky platí, že ti, co se ptají nejvíce, se nejméně dozví. 🙂

@jaenik Jo, to dava smysl 🙂 Ja si rikam ze budu asi v tomhle po mamince.. ji se vzdycky vsichni ptali, jestli ceka dvojcata nebo trojcata.. pritom cekala vzdycky jenom jedno dite :D