Co zvážit při plánování potratu po císařských řezech?
Maminky dnes jsem si udělala tehot. Test a vyšel mi okamžité pozitiv. 😑
Mám už 3 syny ( 10 , 8 , 2 ) ale všechny děti jsem rodila císařským řezem. Vůbec nevím co mám dělat 😥 chtela jsem jen 3 deti a přemýšlím že bych šla na potrat , protože miminko jsme naplánovali ale nevím co to obnáší jestli to vůbec zvládnu a pak druhá strana je strach, že už asi nemůžu rodit když jsem měla 3x císařský řez. Mohly by jste mi prosím popsat nějaké vaše zkušenosti nebo poradit ? Jsem teď trochu ve stresu 😢😢😭 a u doktora jsem nebyla aby mi poradila takže doufám že mi tu nebudete psát ať zajdu k doktoru. Děkuji za Vaše odpovědi
Mám za sebou dva CS a když jsem se ptala na další těhotenství, tak mi doktorka řekla, že teď má v péči paní po 4 CS a ten pátý už jí teda moc nedoporučuje, ale jinak nevidí problém.... Takže nepanikař, dneska je medicína na skvělé úrovni, určitě to bude dobré 🙂
@barmil 2019 nabizeli
@salinecka ja bych do toho nesla. Za me je to riziko a radsi 3 deti a zdrava mama nez, nedej buh, ctyri deti a mrtva mama.
@salinecka tak to by mělo být už v pořádku 🙂 jen možná budeš víc hlídaná 🙂
@salinecka Ne, vlastne ti doktor tehotenstvi nemuze zakazat, jen nedoporucit. Ale moji sestre po dvou cisarich jeji doktor treti nedoporucuje (nemela zadne problemy nebo komplikace) a jiny doktor v tom vubec problem nevidi.
@lesni_vila_2023 Ano? Jak vetsi riziko je ctvrty cisar treba proti druhemu? Protoze mam 4, dost jsem se po tom pidila a zadna vetsi rizika to nepredstavuje.
@mmmk nevidim duvod, proc by ti tu mela obhajovat svuj nazor.
@salinecka to smí nesmí jsou jen taková doporučení a každý doktor a dokonce i každá porodnice má úplně jiná doporučení/ nařízení. Já třeba rodila VBAC v porodnici, kde razí pravidlo dokonce 2x a dost. Do sekce mě vyloženě naprosto nesmyslně donutili a pak mi řekli, že můžu při třetím těhotenství umřít. Psychicky jsem si kvůli nim sáhla na dno. A pak jsem byla na kontrole u doktora, který mi řekl, ať už hlavně nelezu do té porodnice, že absolutně nechápe, proč jsem šla rodit zrovna tam a že klidně rok po sekci můžu jít do třetího 😀 a vidíš i tady se ozvalo dost žen, které mají 4 děti císařem. 😊 Já to řešila fakt hodně, protože ten verdikt, že bych neměla mít už nikdy dítě, mi nedal spát a narazila jsem třeba i na paní, které při pokusu o VBAC praskla děloha a doktoři jí řekli, že už nikdy nesmí mít dítě, jinak to nepřežije. A ona po 2 letech neplánovaně otěhotněla, miminko donosila do termínu a děloha byla naprosto v pořádku. Nikdo jí neřekl jediné slovo o sterilizaci nebo o tom, že by nemohla mít čtvrté. 🤷
Pokud je lékař soudný, tak sterilizaci zmíní už před 3ti sekcí. Ona to není vůbec legrace..
@pajusz tlačit někoho a přesvědčovat ho o sterilizaci je proti právní. Může se doktor maximálně zmínit, že tam je ta možnost, ale tím to končí. Pokud s tím žena sama nepřijde, lékař by si neměl dovolit jí i tom přesvědčit, jinak lze dané porodnici pěkně zavařit. Nejsme zvířata, abychom se nechali kastrovat z rozumného důvodu. U lidí hraje roli i psychika, která může být tímto zákrokem a přesvědčovaním narušená.
Holky děkuji všem, že jste mě skoro většina podrželi a dáváte mi sílu to vše zvládnout 🥰🥰
@cherie24 já někde snad psala o nátlaku, tlačení nebo??? Nemyslím si, jen jsem řekla že soudný doktor tu možnost nabídne, stejně jako to píšeš ty že se lékař zmíní 🤷♀️ Risk to je, a člověk má zodpovědnost už za ty děti co doma má. Každopádně je to každého věc, rozhodnutí, zodpovědnost 🤷♀️
@salinecka neboj, vše zvládneš. Pokud není jiný závažný důvod, jako například finance, bydlení, atd. (což myslím, že jde taky vše při troše dobré vůle zvládnout), tak to vše dáš. Miminko si vás vybralo, bojuje, tak zabojuj i ty za něj 😉 a medicína už dnes umí hodně. Slyšela jsem teď, že některé nemocnice (myslím, že např. Ostrava) už i po několikátém CS dovolí ženě rodit normálně, pokud to jen trochu jde. Tak hlavu vzhůru, držím palce!
@hankapalencarova momentálně to umožňuje FNO a Vyškov. 🙂 Všude jinde je to bohužel zatím hooodně velké scifi. Do Vyškova jezdí ženy i přes 3/4 republiky, ale vyplatí se to. Umožňují případně i laskavý císařský řez (žádná separace, lze si i asistovat při vytahování miminka a bondovat přímo na sále). Pak Kroměříž a Jihlava mají velmi empatický přístup, ale do VBAxC se jim zatím taky úplně nechce. Ale pokroky už se dějí 💪😌

@salinecka a ještě jsem zapomněla zmínit, že kamarádka šla při třetím cs na sterilizaci, doslova ji k tomu dokopali lékaři a pak byla hrozně naštvaná, že zjistila, že to není povinnost a že lze mít i 4 cs. Bývala by do nich šla.