icon

Prediabetes v těhotenství. Jak se vyrovnat s obavami?

4. led 2026

Dobrý den, potřebuju se zoufale vypsat. Mám tři děti. V posledním těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, po porodu odezněla, pak jsem ještě dvakrát byla vždy po roce na testech, které byly vždycky v pořádku a naposled loňské léto jsem byla u své praktické lékařky na vyšetření krve a také to bylo ok. O Vánocích jsem zjistila, že jsem těhotná, v první moment radost, dítě bylo chtěné. Jenže.. k Vánocům jsem si přála glukometr ( ovšem jako čistě preventivní opatření, ve skutečnosti jsem si vůbec nepřipouštěla, že by mohl být problém). Od té doby, co testuji, samozřejmě hodnoty nic moc. Po jídle jsou teda s rezervou v normě, ale nalačno kolem hranice i nad ní, přičemž jsem se dočetla, že hranice pro těhotné je přísnější - 5,1, já mívám 5,6, 5,3, 5,0, ale i 6,3 jednou). Z načtených materiálů jsem pochopila, že nejpravděpodobnější je prediabetes. Moje doktorka je bohužel v ambulanci jen jednou týdně a vyšlo to minulý týden na svátek, takže konzultovat jsem nemohla. Ale teď jsem vyděšená a nevím, co dělat. Samozřejmě čtu, že ta glykémie bude s postupujícícm těhotenstvím stoupat, že jsou tam rizika pro plod a velká pravděpodobnost, že po těhotenství by se u mě plně rozvinula regulérní cukrovka... nehledě na to, co už jsem potenciálně mohla způsobit v období kolem Vánoc, než jsem to zjistila, když jsem se opravdu stravovala děsně (ale chci podotknout, že obvykle jím poměrně zdravě, hodně cvičím, rozhodně nemám nadváhu nebo tak něco, nicméně to zjevně není rozhodující. Mám hrozné dilema. Na jednu stranu si říkám, mám tři zdravé děti, tak hlavně tu pro ně být a ideálně zdravá... mám pocit, že nemám na výběr vlastně... na druhou stranu ve slabé chvilce si říkám, jestli to nedramatizuju a jestli bychom to nezvládli i tak... v ideálním případě bych nejprve rizika konzultovala s mou lékařkou ale mám strach, protože ona je tam jen čtvrtky, bude mi chtít brát krev a než by přišly výsledky... mám strach, že by už nebyl čas na pilulkovou variantu ukončení a mám pocit, že klasickou cestu psychicky nezvládnu:(. Ale vlastně jsem momentálně v takovém rozpoložení, že mám dojem, že si budu vyčítat úplně všechny eventuality a východisko není. Ano, vím, měla jsem to řešit dříve, mrzí mě to všechno, prosím o zkušenosti, popř. i názory. Děkuji.

1pomnenka
4. led 2026

Nechápu, že tě takové hodnoty stresují, nasaď si dietu a vše bude ok.

lis6
4. led 2026

To jako vážně na potrat kvůli nějakému riziku, že by se někde něco mohlo podělat?!
Takže napřed nádech, výdech. Nejhorší smrt je z vyděšení. Je to "jen" cukrovka. Ano, rizika spojená s cukrovkou jsou, ale pouze s tou nepodchycenou. Na testy se chodí kolem 20. týdnu, takže kdybys nebyla tak poctivá nebo spíš tedy vyplašená,tak o své cukrovce vůbec nevíš. Momentálně mimi začlo sotva čerpat živiny z tvého těla, takže nějaký vliv hladiny cukru je zanedbatelný.
Jestli se bojíš, že se ti kvůli těhotenství rozjede cukrovka, kde bereš jistotu, že se ti nerozjede i bez těhotenství...
Přijde mi tedy dost blbý, že je lékařka dostupná jen jednou týdně, ale když do čtvrtka nasadíš dietu, tak se nic hrozného nestane.
Jedině mě napadlo kontaktovat diabetoložku, ke které jsi chodila minulé těhotenství, mohla by tě uklidnit.

j.a.n.i
4. led 2026

Prostě se domluv s domtorkou, at te na test na cukrovku posle už teď a podle vysledku budes dal hlidana v diabetologicke poradně.

cilkat
4. led 2026

Udělej několik věcí:
1) nech si ten glukometr někde nakalibrovat - Glukometry se musí pravidelně kalibrovat a ani nový přístroj nemusí nutně měřit správně.
2) těhotenskou cukrovku jsi měla. Tu dietu znáš. Přejdi ně ni, dej tomu tak dva týdny a pak začni měřit znovu
3) s hodnotami, které máš, není fakt důvod vyšilovat. Ono se dá donosit zdravé dítě i se zcela regulerní cukrovkou. Mám několik případů kolem sebe. Matky dlouhodobé cukrovkářky, děti zcela bez potíží (ok, 2 ze 3. Třetí je ADHD... jenže ADHD je zhruba každé páté dítě, takže to odpovídá statistice)
4) Nahlaš to doktorce a nech se poslat do diabetologické poradny už na první kontrole.
5) Nevyšiluj, neurguj řešení hned teď . V řádu dnů a nižších týdnů vůbec o nic nejde, zvlášť ve chvíli, kdy ty znáš tu dietu a můžeš se podle ní stravovat. S těmahle hodnotama ti stejně nejdřív nasadí dietu a nic dalšího řešit nebudou a budou jen sledovat vývoj.

levandule_k
4. led 2026

Ty hodnoty mi nepřijdou tak šílené. Problém je dlouhodobá neřešená cukrovka, což ty řešíš hodně brzo. Včasný záchyt je bod pro tebe. Jen je otrava být na dietě. Zkus se uklidnit a přestat panikařit. Cukr ovlivňuje stres a ty jdeš hodně do paniky, když uvažuješ o potratu s těmito hodnotami. Vánoce nejsou úplně svátky klidu a míru, pro spoustu lidí je to dost stresové období.

autor
4. led 2026

Děkuju za odpovědi, zkusím nepanikařit a konzultovat s doktorkou.

jijulka
11. led 2026

GDM už jsi jednou měla, pravděpodobnost rozvoje regulérní cukrovky po porodu je vysoká bez ohledu na to zda tohle těhotenství donosíš či nikoliv.
pokud už teď máš vyšší lačný glykemie, tak si dej dietu, pohyb a nestresuj se. mmch stres významně zvyšuje hladinu cukru.
Ale pokud je dítě chtěný, tak proč vůbec zvažuješ potrat kvůli vyššímu cukru?

lvl16
11. led 2026

Já tomu moc nerozumím. Jaký prediabetes, když mimo těhotenství máš hodnoty v normě? Prostě máš možná opět těhotenskou cukrovku, tak si nasaď dietu, nech nabrat krev a uvidíš 🙂. A glukometrem se nestresuj, ty měří pouze velmi orientačně.

bbn
12. led 2026
@anonym_autor

Děkuju za odpovědi, zkusím nepanikařit a konzultovat s doktorkou.

@anonym_autor no prostě máš opět těhotenskou cukrovku. Já to měla stejně, u prvního těhotenství v pořádku, u druhého hraniční a u třetího regulérní těhotenská cukrovka zachycená hned při prvním odběru někdy v 8tt, hned nasazen inzulín. Píchala jsem si celé těhotenství vždy na noc, nikdy jsem neměla problém s hodnotami po jídle, jen ranní byly vysoké. Začínala jsem na pár jednotkách, končila jsem se 40j na noc + pak těsně před porodem prášky. Ale ty ranní glykémie jsou vysoké hlavně kvůli hormonům z placenty, s tím ty moc nenaděláš ani s dietou, ani s práškama nebo s inzulínem. Ty prostě budou vyšší celé těhotenství, dokud placenta bude vylučovat hormony. Po porodu ok, ale zhruba po 5 letech zjištěna cukrovka II. typu, dědičně, můj otec ji má taky. Je mi 44, už 2 roky beru prášky, cvičím. Ale noční hodnoty, resp ranní mám pořád vysoké ať dělám, co dělám. Po jídle jsem schopná mít i 4,6, ale ráno, pokud vstanu později než v 6, je to blbé. A stres to moc moc navyšuje. Měla jsem pár týdnů takovou tu sondu v paži, co měří cukr hned, ukazuje ti to hodnoty na telefonu, a tam bylo krásně vidět, jak ta křivka vyletí nahoru, když mě něco vystresuje. Takže hlavně klid, nestresovat se, dieta, pohyb a kontrola u dr. Všechno půjde dobře.

lvl16
12. led 2026
@bbn

@anonym_autor no prostě máš opět těhotenskou cukrovku. Já to měla stejně, u prvního těhotenství v pořádku, u druhého hraniční a u třetího regulérní těhotenská cukrovka zachycená hned při prvním odběru někdy v 8tt, hned nasazen inzulín. Píchala jsem si celé těhotenství vždy na noc, nikdy jsem neměla problém s hodnotami po jídle, jen ranní byly vysoké. Začínala jsem na pár jednotkách, končila jsem se 40j na noc + pak těsně před porodem prášky. Ale ty ranní glykémie jsou vysoké hlavně kvůli hormonům z placenty, s tím ty moc nenaděláš ani s dietou, ani s práškama nebo s inzulínem. Ty prostě budou vyšší celé těhotenství, dokud placenta bude vylučovat hormony. Po porodu ok, ale zhruba po 5 letech zjištěna cukrovka II. typu, dědičně, můj otec ji má taky. Je mi 44, už 2 roky beru prášky, cvičím. Ale noční hodnoty, resp ranní mám pořád vysoké ať dělám, co dělám. Po jídle jsem schopná mít i 4,6, ale ráno, pokud vstanu později než v 6, je to blbé. A stres to moc moc navyšuje. Měla jsem pár týdnů takovou tu sondu v paži, co měří cukr hned, ukazuje ti to hodnoty na telefonu, a tam bylo krásně vidět, jak ta křivka vyletí nahoru, když mě něco vystresuje. Takže hlavně klid, nestresovat se, dieta, pohyb a kontrola u dr. Všechno půjde dobře.

@bbn Ahoj, mohu se zeptat, s jakými lačnými hodnotami ti byl nasazen inzulin?

bbn
13. led 2026
@lvl16

@bbn Ahoj, mohu se zeptat, s jakými lačnými hodnotami ti byl nasazen inzulin?

@lvl16 na prvním odběru v 8tt mi naměřili cca 9. Ale teda byly to skoro 3 hodiny od probuzení. Nicméně glukoměr doma ty vysoké lačné ráno potvrdil.