Těhotenství si neužívám kvůli špatné psychice
Ahoj,
je tu někdo, kdo si, ač by strašně rád, nedokáže naplno užívat těhotenství, i když jste si miminko moc přáli? Jsem ve 24.tt a ztratila jsem takový ten dobrý pocit z těhotenství. Větší zlom přišel při velkém ultrazvuku, kdy miminku našli cysty na mozku a nějakou anomálii na srdíčku (oboje soft markery downova syndromu, ale jelikož spolu nejsou propojené, mělo by to být ok). Nicméně cítím se úzkostně, mám divný pocit na srdci, nedokážu se pořádně z ničeho radovat, špatně spím a celkově mám pocit, že je mou společenskou povinností být šťastná. Když naznačím, že se tak necítím, okolí se diví: "vždyť sis to tak přála, tak proč nejsi šťastná, musíš být!" Nemyslím si, že ten nález z ultrazvuku je přímo příčinou, ale když to spojím s takovými těmi typickými těhotenskými obtížemi, musím si přiznat, že těhotenský stav není nejkrásnější období v životě ženy a spíše než radost mě ovládají pocity úzkosti, neschopnosti, strachu a špatného pocitu. Vím, že to zase bude dobré a těhotenské obtíže jsou naprosto normální. Ale trápí mě to, že se s tím nemůžu moc svému okolí svěřit, aniž by nade mnou nekroutili nechápavě hlavou. Snažím se relaxovat a hledat alternativní metody, bohužel nic moc nepomáhá. Cítíte se někdo stějně nebo podobně? ☹
@confusia Ahojky, tvůj příběh mě dostal a dočetla jsem ho až dokonce... není to jednoduchý, co prožíváš, máš toho opravdu nad hlavu a to řádně! 🙂 ale mám z tebe pocit, že to všechno zvládneš 🙂 Víš taky mám občas pocity, že s mateřstvím se všechno mění a nic už nikdy nebude jako dřív...to nebude, ale kdo říká, že to nemůže být třeba ještě lepší?? Můžeme se o to aspon pokusit, protože to za to stojí - a kdo z nás by chtěl být v životě bez dětí...? asi nikdo, kdo je na Modrým koníkovi aspon přihlášený....
Tak hlavu vzhůru, věřím, že každá máma má ten potenciál, zvládnout i toto nelehké období... 😉
držím moc palce!
@confusia a co zkusit hlubinnou psychoterapii, ta je o dost jiná než klasická psychologie
@amanda2014 Moc děkuji, už jsem na tom lépe 🙂 Státnice mám úspěšně za sebou, chybí jen diplomka, takže jsem konečně mohla začít trošku "hnízdit", nakoupit potřebné věci, konečně jsem vyprala i první várku miminkovských oblečení... Už se cítím konečně trošku jako matka a je mi lépe 🙂 A přítel už kulhá sám s berlema, sice to není ideál, ale už ujde sám dost a dokonce mi byl schopný ráno po dvou měsících přinést kafe do postele 😀 Takže je to lepší, mnohem lepší 🙂
@confusia tak to je super, to moc ráda slyším 🙂 já jsem studovala vejšku před 5 lety při práci a byl to mazec, nedokážu si to představit s domácností a v těhotenství!!! maximální obdiv ;) Tak se drž 😎
@amanda2014 No já šla do těhotenství s úplně pokřivenými představami, říkala jsem si, že to přece musí být v pohodě 😀 Člověk se holt nejvíc naučí až vlastní zkušeností. Doufám, že to malého do života moc nepoznamená 🙂 Děkuji moc!
Holky těhulky.... Já bych vás strašně ráda nějak povzbudila, napsala vám, že už to máte "za pár" a až se narodí vytoužené miminko, bude to všechno jen lepší a lepší a budete konečně doopravdy šťastné jako ty maminky z reklam. Jenže to bych kecala. Pravdou je, že až se miminko narodí, bude to všechno dost možná ještě mnohem horší a hlavně úplně jiné, než si představujete☹. Omlouvám se za ten pesimismus. Nechci nikoho strašit nebo mu přidávat další nerváky.... Ale z mého pohledu těhotensví rozhodně nebylo to nejhorší (a dokonce ani porod ne).
@tulipenka podle me šťastné tehotenstvi neexistuje... Jsem rada ze v tom nejsem sama... Porad poslouchám jak si to mam užívat, ani mamka me nechápe. Na miminko se neskutečné těším, ale na druho stranu o nej mam hrozny strach. Ataky o vsechny kolem me.. Do toho asi moc nezvládám hormonální výkyvy, takze se během dvou minut muzu změnit v šílenou hysterku, připadne začnu byt neskutečné negativní... Mam na sebe přehnaně nároky ( vždycky jsem měla) a najednou nejsem tak výkonná a nezvládám to co bych podle me mela... 😒 Nevim jak to mas ty se znamyma, ale ja jsem první těhotná a nikdo moc nevi jak se ke me chovat, takze se semnou proste víceméně přestali vídat, coz znamená ze se citim i neskutečné sama.. Zatím me drží nad vodou přítel, ale ptám se jak dlouho to jeste muze vydržet...
Ale podle me to po porodu přejde! Sice se asi o ty naše drobky budem bát jeste víc, ale aspon ty hormony uz nebudou tak bláznit!
@atenka46 Protoze uz jsem skoro na konci tehotenstvi, muzu za sebe jen rict, ze se to zlepší. Psychicky pro me byl paradoxne nejnarocnejsi 2.trimestr a se 3.tim se to vse tak nejak vyrovnalo. Sice me ted uz boli snad cely clovek a vlece se to, ale jsem uz na konci a to me drzi. Jinak nastesti pratele mam skvele a vidam se s nimi stale, kontakt je dulezity, jen jim dopodrobna nerikam, jak mi je atp., protoze mi s tim stejne nikdo jiny nez ja nepomuze. Takze hlavu vzhuru a uvidis, ze se to zlepsi, i kdyz je to boj.

@confusia Ty to určitě zvládneš 🙂 jen se uklidni a nenakládej si tolik 😉 . A nebuď na sebe tak přísná..