Gynekolog v Praze a okolí - bez poplatků

atka1
11. led 2015

Prosím, doporučte gynekologa v Praze, případně v okolí. Jsem těhotná (12. týden) a nejsem spokojena s péčí mého současného gynekologa. Ráda bych se zaregistrovala u gynekologa, který by byl ochoten respektovat moje přání ohledně péče v průběhu těhotenství. Přeji si absolvovat pouze nejnutnější vyšetření, nemám zájem o testy, zjišťující případné postižení plodu (moje a manželovo rozhodnutí o pokračování těhotenství to nijak neovlivní). Naopak si přeji dozvědět se o vadách, které je třeba operovat brzy po porodu, a proto by bylo žádoucí se na situaci připravit - mám na mysli např. některé srdeční vady apod. Přeji si navštěvovat lékaře, který bude respektovat, že v případě jakéhokoli postižení plodu odmítnu jít na potrat.

Dále bych nerada platila - v Praze velmi rozšířený - poplatek, nazývaný nejčastěji jako "registrační poplatek", "poplatek za nadstandardní péči v těhotenství", či dokonce "sponzorský dar". Platím si zdravotní pojištění, přeji si, aby mi byla poskytována péče z něj hrazená, a proto nesouhlasím s tím, že jsem i přes tento fakt svým současným lékařem nucena k placení těchto poplatků. Případný nadstandardní výkon jsem samozřejmě ochotna si v případě potřeby doplatit, ale pouze jednotlivě. Vzhledem k mým výše popsaným představám o péči v době mého těhotenství ale nepředpokládám, že bych využila většinu věcí, které jsou v těchto poplatcích obvykle zahrnuty.

Pokud máte kontakty na gynekology, kteří by byli ochotni respektovat tato přání, budu vám moc vděčná za jejich poskytnutí!

l_eslie
12. led 2015

Chodím do Gyncentra v Hloubětíně k MUDr. Holbovi. Je poměrně mladý, velmi milý a velmi rozumný. Odmítla jsem všechny screeningy v prvním trimestru i ultrazvuková vyšetření při kontrolách (kromě první těhotenské) a test na cukrovku, a neměl s tím žádný problém. Sám mi řekl, že seznam vyšeření v těhotenství je seznam toho, co můžu podstoupit, nikoliv co musím podstoupit. Při poradně kontroluje takovým tím vnitřním UZ čípek, pokud ale nechci ultrazvuk, vlastně mě vůbec neprohlédne, jen si povíme jak se mám 🙂 Vím, že jsou ale i lékaři, kteří třeba manuálně vyšetří břicho a tak, to on nedělá.
Na druhou stranu sestry, které při každé kontrole měří tlak, váhu, kontrolují moč a podobně, už tak chápavé nejsou, jeden nepříjemný rozhovor ohledně mého odmítání těch genetických testů jsem tam měla. Nikdo mi ale nevyhrožoval, jen se hodně okázale "divily".
Poplatek se tam ale platí, asi 1000,- Kč ročně, mám ale pocit, že mi na recepci říkali, že povinné to není...

lenula4
12. led 2015

@atka1 Také u mé dr. platím roční poplatek 500,- ale rozhodně není povinný, vždy mi na potvrzení napíše "dobrovolný příspěvěk" a je to teda za nadstantartní služby, jako třeba že Ti pošle recept na HA poštou apod...Ten dr. který to vyžaduje tento poplatek povinně, jedná nezákonně. Já chodím do Gynevry k paní Raušové na Dejvické, je moc chápavá do ničeho nenutí, na oba screeningy se mě ptala jestli chci žádanku a rozhodně do ničeho netlačí. Bohužel nedokáži říct, jak by se stavěla k rozhodnutí že na screeningy ne atd..Ale jsem s ní nadmíru spokojená, zajímá se, vždy vše vysvětlí. Taktéž mometálně nedokáži říct, jestli bere nové pacientky 🙂

atka1
autor
12. led 2015

@lenula4 Všichni ví, že paušální poplatek za těhotenství vyžadovat nemohou (tím spíš pokud si těhotná nepřeje nadstandard), ale ti doktoři v Praze v tom bohužel asi už umí chodit - jak to obejít atd. Děje se to běžně. Můj doktor má na webu spoustu informací, ale ta o poplatku v těhotenství tam samozřejmě chybí. :( Do Prahy jsem se přistěhovala docela nedávno a hledala jsem nového lékaře už jako těhotná, tak jsem dost spěchala. Jednání se sestrou i doktorem bylo velmi příjemné až do chvíle, kdy jsem řekla, že poplatek si platit nepřeji, a že snad ani nebude třeba, protože - pokud zatím mohu posoudit - nebudu chtít žádné nadstandardní vyšetření (naopak budu chtít odmítnout i některá hrazená pojišťovnou). Nepotřebuji ani speciální servis v podobě výsledků na mail, receptu poštou, objednání bez čekání apod. V momentě, kdy jsem tohle řekla, nálada v ordinaci klesla na bod mrazu a od té doby se ke mně chovali jako k nesvéprávné, která to opravdu nemá v hlavě v pořádku. Nejdřív mně doktor řekl, že mě vůbec nepřijme. Pak si asi uvědomil, že to nemůže a bylo by to lehce napadnutelné - protože smlouvu s mou pojišťovnou (i s dalšími jinými) má. Potom se tedy uvolil mě přijmout, ale musela jsem si vyslechnout spoustu hnusných keců. Šla bych pryč, ale potřebovala jsem minimálně první vyšetření pro potvrzení těhotenství. Vyslechla jsem si věty typu: "Copak nechcete, aby vaše dítě bylo zdravé?" "Copak nechcete pro svoje dítě to nejlepší?" a korunu tomu dali: lékař - "Já jsem váš doktor, ne řezník!" - a sestra na to: "Ani vaše banka!" Však já od nich nechci zadarmo nic víc, než to, co mi moje pojišťovna proplácí! No prostě k tomuhle doktorovi už nikdy více!

lenula4
12. led 2015

@atka1 V těhu ho samozřejmě neplatím, a myslím, že by si o to ani dr. neřekla, takovou zkušenost s ní zase nemám. Je ale pravda, že holky raději zaplatí než aby měly právě takový vztah s doktorem jak píšeš, což je opravdu dost hnusný! Chápu že tyto nadstandarty nepožaduješ, ani já nemám objednání bez čekání a není to pro mě důležité tak jako komunikace a chápavost doktorem...Zkus obvolat pár gynekologů a domluvit se po telefonu jak by sis to představovala a uvidíš jak se k tomu postaví. Doufám, že v Praze jsou ještě doktoři, kteří dokážou pochopit potřeby ženy. Stejně si ale myslím, že těmto otázkám typu "Copak nechcete, aby vaše dítě bylo zdravé?" určitě budeš čelit, zase takový doktor neexistuje aby Tě neupozornil na rizika apod. Rozdíl je v tom, zda Tě za to bude odsuzovat nebo ne, opravdu Tě chápu a doufám, že se takový doktor najde!!

jadvo
12. led 2015

Ja chodim do Gyo, k dr.Hanzelkovi, na praze 7, Dukelskych hrdinu. Naprosta spokojenost. Je velmi zkuseny, k nicemu nenuti, ale ja jsem tedy screening stejne absolvovat chtela a utz si delat nechavam rada a pri kazde prohlidce. Priplatila jsem si balicek, ale neni to nutne. Dali mi na vyber s jasnym popisem toho, co je a co neni hrazeno pojistovnou a pripadne lze jednotlive nadst. vykony take doplatit jednotlive.

guinea
12. led 2015

@atka1 Tak to je mega-hnus. Jestli máš už potvrzení a víc k tomuhle doktorovi nepůjdeš, myslím, že by stálo za to, pěkně zveřejnit jeho jméno a adresu ordinace. Tohle si opradu nikdo dovolovat NESMÍ! A zvlášť ne k těhotné ženě. Teď jsem se tu při čtení tvého příspěvku za tebe příšerně naštvala 🙄 😠 😒

lenula4
12. led 2015

@jadvo pan Hanzelka si ale taky účtuje 1000,- od něj jsem před léty odešla ale ne kvůli poplatku...a už nikdy k němu.

atka1
autor
12. led 2015

@guinea Však já jsem se tam taky příšerně naštvala! Ale vevnitř jsem se celá klepala, takže pokud bych tohle měla absolvovat pokaždé, tak by to bylo opravdu "pohodové" těhotenství! Možná kdybych držela hubu a myslela si svoje, tak by to bylo ok, jenže já od dnešních doktorů čekám, že mě budou brát jako partnera v diskuzi, že jim budu moct říct svoje přání, oni mně řeknou svůj odborný názor (klidně odlišný), ale pak budou respektovat, pokud se pro něj nerozhodnu a budu trvat na svém... Potvrzení mám, už k tomu doktorovi nechci jít, ale zatím nemám jiného, tak jméno případně zveřejním, až budu mít jiného doktora. Vím, že někteří nechtějí přebírat do péče pacientky v průběhu těhotenství, tak snad se mi vůbec povede někoho ukecat. :o

michaela_2
12. led 2015

@atka1 Nevím, odkud přesně z Prahy jsi. Každopádně já jsem z prahy-západ a již v prvním těhotenství, jsem se přehlásila na gynekologii do Hořovic. Původně jsem chodila do Modřan ke gynekoložce, od svých 15 let, ale v prvním těhotenství mě pořád stresovala, nejdříve, že jsem moc mladá a doporučovala potrat ( bylo mi 21 a byla jsem vdaná) potom se jí pořád něco nezdálo na ultrazvuku a já odcházela pokaždé s pláčem a strachem o miminko. Vrcholem bylo, když mé o dva roky mladší sestře totálně přehlédla, že má Endometriozu, sestra za ní byla dvakrát se šílenými bolestmi břicha a doktorka ji pokaždé poslala domů s tím, že je to zvykání na novou HA.
Nakonec sestra zkolabovala v metru, dovezli ji do Motola a tam udělali diagnozu. Okamžitě jsem se přehlásila a dotyčnou doktorku už nechci vidět. V Hořovicích jsem spokojena, žádné poplatky neplatím, v těhotenství se synem jsem odmítla test na cukrovku a nebyl problém. Snímky z ultrazvuku mi dokonce pokaždé dali zadarmo, že prý nejsou v úplně dobré kvalitě. To bývalá doktorka pokaždé chtěla 100,- za jeden snímek 😕

jadvo
12. led 2015

@lenula4 ano, uctuje, ale take to neni povinny poplatek, myslim. A muzu se zeptat, proc nespokojenost? Klidne do IP, nerada bych neco zanedbala, dam si rada poradit. Diky.

atka1
autor
12. led 2015

Zatím díky všem za tipy, určitě se na všechny podívám. Dodaly jste mi naději, že se snad přece najdou i gynekologové, se kterými se dá domluvit. Úplně chápu, že s mými představami o péči jsem spíše v menšině, ale tak snad ještě existují různé pohledy na věc a někde najdu i já to, co hledám... 🙂

ludva
12. led 2015

@l_eslie Ahoj, také chodím do Gyncentra v Hloubětíně, ale registrační poplatek už jim neplatím. Zjistila jsem, že nabízený nevyužiju. Jednorázová zrcátko platím na recepci a nikdo s tím problém nemá. Jen se hůř objednává, protože pro platící pacientky je rezervační systém on-line.

atka1
autor
15. led 2015

Ještě jednou všem děkuji za reakce, nakonec jsem se objednala k dr. Šmehilovi, kterého mi poradily holky ještě v jedné skupině tady na MK, kam jsem taky napsala o radu. Tak kdyby to třeba četl někdo, komu tento tip pomůže, tak ho sem taky píšu.

atka1
autor
15. led 2015

Padl tady taky názor, že doktor, který se dokáže chovat tak arogantně, jak jsem popsala v jednom ze svých příspěvků výše, by si zasloužil být tady jmenován - takže byl to dr. Samer Asad (Praha 4 - Kamýk). Tam už mě nikdo nikdy neuvidí!

atka1
autor
15. led 2015

A ještě mám technický dotaz na vás zkušenější, co přispíváte do diskuzí častěji... Nechápu, proč někdo z adminů (?) změnil název diskuze z "Gynekolog Praha a okolí - respekt k odmítnutí některých vyšetření v těhotenství + ne poplatky" na nynější název, kde jde pouze o neplacení poplatků. Pro mě bylo podstatné právě to první - že bude tolerantní k tomu, že určitá vyšetření chci odmítnout (a až z toho pak vyplývá to, že logicky potom nechci platit paušální poplatek za péči v těhotenství, když nechci nic, co by nebylo hrazeno pojišťovnou). Proto jsem diskuzi taky podle toho nazvala. To tady tak admini zasahují do všeho, bez zamyšlení se nad tím, o čem daná osoba vlastně píše??? :( Jestli tomu někdo rozumíte, budu ráda za odpověď, člověk aby se bál pak tady něco napsat, aby se mu to pak nezměnilo na něco úplně jiného! Tady o nic nejde, ale co kdyby šlo o nějakou citlivější otázku...

lenkaspageta
28. dub 2017

Ahoj vsem, chtela jsem se zeptat zda nekdo z Vas vi co si mam predstavit pod nabidkou za 3 000Kc- nadstandartni tehotensky balicek v Gynprofi v Katerinske?????
Jaky je rozdil mezi tim za 1000 Kc a ten za 3000 Kc. Sestricka mi toho moc nerekla a ja jsem nejaka zmatena z toho 😔
Predem dekuji zda ma nekdo zkusenost s timto gyn.zarizeni.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkaspageta
28. dub 2017

@ttm
Aha...moc dekuji za info.
Po poslednich dvou navstevach me jen objednava na dalsi navs.
Doktor mi rekl ze mimi je na svem miste ale ze je male takze musime pockat tri tydny nato aby mi rekl zda je zdrave...
Jeste mi sestra rekla ze geneticke testy nehradi pojistovna takze pristi navstevu si mam vybrat zda levnejsi nebo drazsi balicek..
Jde mi jen o to ze bych rada par fotek u UZ a zjistit zda mimi nema nejaky syndrom a zda je v poradku...

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkaspageta
28. dub 2017

@ttm
Moc dekuju, 1000kc zaplatim ale zbytek asi ne. Pohlavi mi snad reknou az bude videt na UZ 😉
Jinak se priste radsi zeptam..

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru