Co jíst/nejíst a pít/nepít v 1. trimestru?

miren
1. pro 2014

ahoj holky, četla jsem, že by se neměl pít v těhoteství zelený čaj a na jiné stránce zase, že ano. Stejně tak s rybami teleplně upravenýmy. A nevím co je tedy správně a co ne...A všeobecně co vlastně je rozhodně špatně a co dobře podle Vás??Kyselinu listovou samozřejmě jím. 🙂 🙂 🙂

katyxq
1. pro 2014

@miren kromě některých bylinek (a to se myslí obvykle až ve větším množství, kdy mají abortivní nebo teratogenní učinky, třeba šalvěj, do jídlla jí ale dáš trochu, takže pohoda) se může skoro včecko ... s mírou, třeba tuňák nebo žralok je rizikový z důvodu možného obsahu rtuti, ale když si dáš porci mešíčně, nevidím problém, plus k tomu jiné ryby. Riziko chycení listeriózy nebo salmonelózy je stejné (dost malé) pro těhotné i netěhotné, jen pro plod může být ta nemoc nebezpečná, takže je na tobě, co riskneš a co ne, jestli majonézu, syrové maso apod.

Jsi těhotná, ne nemocná 😉

Koukni třeba na tohle https://www.modrykonik.cz/blog/rousse/article/syndrom-to-nemuzu-jsem-tehotna-aneb-h-oia4on/

miren
autor
1. pro 2014

super článek...díky🙂

jitavrtule
1. pro 2014

souhlas s Katy, v rozumné mire může člověk jíst všechno. Osobně jsem si odpustila (a stale odpouštím :( )jen sushi s syrovou rybou, tatarák a hooodně málo propečené steaky v restauracích. A jako zarytý kafař (3,4 denně) jsem teda pokrátila dávky kofeinu, ale malé kafe obden si klidně dám. Zelený čaj taky obsahuje thein (myslím?), ale pokud ho nepiješ denně na litry, tak to neřeš.
Panika ohledně plísňových sýrů mi přijde úplně uhozená, u nás v ČR jsou beztak všechny z pasterizovaného mléka, takže riziko nákazy listerií je prakticky nulové.

bobulka_216
1. pro 2014

@katyxq super článek 🙂

katyxq
1. pro 2014

jo a ještě třeba pár vět k prevenci alergií u miminka - na konci článku https://www.modrykonik.cz/potravinova-alergie (neboli zase - všeho s mírou a zdravá strava je potřeba nejen pro těhotné)

kocour1
1. pro 2014

Já myslím, že nejlepší je nic nečíst a jíst prostě normálně se zdravým rozumem. Chápu, že není dobré si dávat např. sushi někde v pochybném kiosku, kde nemám jistotu, že ryba uvnitř, která se tam dává syrová, je čerstvá. Ale proč to šmahem vzít na všechno sushi?...např. zeleninové? Stejně tak u sýrů, mléčných výrobků apod. Podle mě tepelně upravená ryba je naopak prospěšná, šálek zeleného čaje rozhodně neuškodí (pokud to nebude jediný zdroj pitného přijmu), stejně tak šálek kávy s mlékem apod. Takže já sama jsem podruhé těhotná, jím normálně vše, na co mám chuť a o co si mé tělo řekne a ničím takovým se netrápím🙂

tesa
2. pro 2014

Taky jím normálně všechno,tak nějak v rozumné míře ,snažím se víc ovoce,zeleniny,míň tuků atd......na kávu jsem se ptala hned při první prohlídce a pan doktor mi řekl,že se dělaly testy u těhotných žen a vliv kofeinu ani teinu se na plod nijak neprokázal......takže piju 2x denně kávu s mlékem a vždy si na ní pochutnám 🙂

polaks
2. pro 2014

Nikdy som stým žiadnu vedu nerobila,treba jesť všetko na čo máte chuť. Samozrejem sa vyhýbať alkoholu,cigaretám a iným návykovým látkam.Ale so stravou si nelámte hlavu.Vaše telo vám povie,že toto teraz nie a toto zasa ano! Povie si čo mu chýba a čoho je dosť! Zdravý selský rozum a všetko bude OK.Pokiaľ nieje zdravotný problém,ktorý by vyžadoval špeciálnu stravu!!!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru