Co jíst ráno před gynekologickou prohlídkou?
Ahoj, v pondělí jdu do gynekologické poradny a bylo mi sděleno že musím na lačno bez pití i jídla, jenže já tam musím být v 8h ráno a já bez snídaně nevydržím.. hned se mi motá hlava, k tomu budu muset jet 2h busem, takže mi bude úplně nevolno, tak se chci zeptat, nevadilo by třeba jablko si dat ráno? Nebo něco proste..
@anonymous_ka Ale nesmí asi být ve sladkokyselém nálevu😀
@1772 při vystavení prukazky se standardně odebira krevní obraz,skupina,pohlavní choroby a glykemie. Žádný biochemický profil se nedělá. A i kdyby se dělaly jaterní testy,myslíš že kousek rohliku se sýrem,jogurt nebo nevím jaká jiná lehká snídaně nějak výrazně vychyli výsledky? Nevychyli.
Samozřejmě pokud má být odběr nalacno,je žádoucí být nalacno.ale pokud je to těhotná která bez najezeni omdleva nebo ji je blbe,tak je lepsi, aby se lehce,trochu najedla. I před odběrem který má být nalacno.
Co sestry a doktoři vědí mi fakt nemusíš rikat🤣🤣Mne sestra řekla,že mám být nalacno i před odběrem na screening. Tak to jako opravdu není třeba.a za ceej život jsem mylnych informací slyšela mraky. Asi jako spousta jiných lidí. Často je to vidět i tady,jaké blbosti zdravotníci řeknou.
"Každému dárci bude před odběrem změřen tlak, pulz, ze vzorku krve se provede vyšetření krevního obrazu. Další podrobné vyšetření se provede po odběru krve: vyšetření HIV, žloutenka typu B a C, syfilis, krevní skupina plus protilátky v krvi. Tato vyšetření mají význam nejen pro příjemce, ale také pro dárce krve."
@hezz17 nebo nic z toho a jen si lékař ušetřil přemýšlení, i to se děje a bohužel celkem často. Nicméně souhlasím s tím, že je potřeba vědět, na co budou odběry a podle toho se dá říct, zda se najíst může nebo fakt ne. Nebo třetí varianta, najíst se a nahlásit to, což bych třeba já udělala při těch odběrech v 10tt, holt by se neudělala lačná glykémie, která po 2 hodinové cestě bude stejně podle plotu.
@escapelle Píše o poradne, ne o vystavení průkazky. Biochemický profil se může odebírat i těhotné, pokud má projevy rané gestozy . Ale to se nebudeme přít, pokud se nedopta vysvětlení u svého gynekologa, je naprosto zbytečne hledat odpověď na koníku. Je jednodušší a smysluplnější volat gyn.ambulanci, než to řešit s odborníky na netu.
Bez piti... Co je zase tohle za moresy? Dehydratace zkresluje vysleky. Je absolutne nezbytne se napit. Vic komentovat moc nechci, nevim, co presne chteji delat za vysetreni. Nicmene pokud se nasnidas a budes mit treba i odbery, kde by ti cukr vysel 5,1 a vic, nenech si to potom nikym zapocitat jako vysledek na lacno. Mohlo by se stat, ze kdyby ti pak nevysel 1. odber ogtt, nedostanes "druhy pokus" a budes auto odeslana na diabetologii, jako 2x cukr nad 5,1. Pevne verim (i kdyz teda nektere ty veci, co tu lidi pisou, mi dost nici zivotni jistoty), ze kdyz prohlasis, ze tenhle vysledek nebyl na lacno, bude moznost klasicky prijit podruhe.
Vcelku, pokud to teda neni odber primo na glykemku (a to teda ty dve hodiny... Zaznelo to tu uz), tak se mi taky libi moznost nasnidat se a rict.
@escapelle jop, i kdyz je spousta sester a lekaru erudovana, clovek driv nebo pozdeji narazi na takove haluze, ze mu to ve vseobecne vire v celek jako takovy zrovna moc neprida. V tomto pripade je to podezrele uz tim nepitim, pokud to teda tazatelka zrovna nepochopila spatne...
@jana_zofie Zrovna těhotenská cukrovka funguje opačně: hodnota cukru v krvi může stoupat po dlouhé době lačnění, pak se najíš, cukr se zhoupne nahoru a za dvě hodiny je zpět dole na "normální hodnotě". Takže skutečnou lačnou po osmi hodinách vez jídla máš třeba 5,5, ale mezi jídly ti hodnota klesá na zdravých 4,3...
Ale ano, můžeš mít i "zbytkový" vyšší.
... Nicméně po dvou hodinách cesty je ta hodnota fakt už úplně mimo a tělo bude ragovat úplně divně, zvlášť pokud je člověk jinak zvyklý snídat hned po probuzení.
@cilkat ja to vim, neboj. Jenze kdyby mela cukrovku a cukr nizky zrovna proto, ze se trefi do toho propadu po jidle, tak ji na to na ogtt prijdou tak ci tak. Zaroven kdyby mela na prohlidce treba v osmem, desatem tydnu cukr 5,5 na lacno, tak ho resit vubec nebudou a stejne budou cekat na ogtt. Takze jako nejaka hrozba toho, ze by mela falezne nizke vysledky kvuli preanalytice je v konecnem dusledku vcelku bezpredmetna resit. Naopak pokud bude mit 5,1 a pak na ogtt 5,1 tak je... na diabetologii.

@adelisss to je na darovani. Ne na odber.