Cystická fibróza. Dítě oněmocní i díky 1 přenašeči?

maudn
12. lis 2011

Děvčata, chci se zeptat- můj muž je přenašečem cystické fibrózy, podle internetu miminku riziko nehorzí, protože já nejsem přenašeč, i v papírech z genetiky nic o riziku nepíšou, ale moje gyndařka mi říkala, že dítě onemocní CF již s jedním přenašečem a tak to je hrozně nebezpečné - já ji na to řekla, že vím toto ona se o tom pak dál nebavila,aby mě zbytečně nenervovala, nepletu se????

petrakm
12. lis 2011

Riziko tam je ,ale jen malé procento,mám kamarádku,co jsou oba prenaseci,aniž by to věděli a dokonce je jen z 50%riziko vzniku CF..a nemusi byt miminko vubec nemocné ani přenašeč..ale pokud mas genetiku za s sebou,tak by se na to uz přišlo..vím,ze ji řekli,ze se to zjisti již z biopsie chor.klku (CVS)někdy hodne na zacatku teho,takže se nemusi čekat na odběr plod vody..Nenervuj se,určitě bude miminko v pořádku,ale raději bych se o tom s gyn podrobně pobavila,mne zjistili anomálií az v 30tt a muj gyn mne dost pomohl..Držím palce

margitule
12. lis 2011

Pokud víš, že přenašeč nejsi, tak žádné riziko nehrozí. Jen je 50% pravděpodobnost, že dítě bude také přenašeč.

prinzesz
14. lis 2011

tak sme na tom stejne, mm je tiez prenasac, tz. je jedna cast genu je zmutovana ja som 100% zdrava, geneticka nam povedala ze je tu velmi mala pravdepodobnost ze by dieta CF malo, ja sa bojim aj toho ze bude prenasac.. som v 13tt a zatial vsetky vysledky su ok, kedy sa robi genetika?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru