icon

Dilatace ledvinové pánvičky. Máte zkušenost?

klaudies
20. lis 2007

Ahoj, nezjistili některé z vás u mimča během těhotenství dilataci ledvinové pánvičky? Prosím o vaše zkušenosti...díky moc.

petaov
12. led 2019

@mattez Malý ho měl taky poprvé. Alergickou reakci pak po něm měl - vyrážku. Ale nic hrozného, za pár dní zmizela.

chilli009
13. led 2019

Zdravím všechny, prosím máte někdo zkušenost s hyperaktivitou svěrače u močového měchýře u 2leteho ? Někdo zkušenost s vyvodem u takhle malého dítěte? Dekuji

mattez
13. led 2019

@petaov tak vyrážka je ještě dobra..tak jsem na to zvedava

anitkaj
18. led 2019

Dobrý den,má tu někdo dítě s jednou ledvinou,která má 3.st.snizene filtrace a hydronefrozu 2st? Druhá ledvina vůbec neexistuje😑 Děkuji

petaov
20. led 2019

Ahoj, hlásíme se po cystoskopii. Byli jsme ve Fakultce Olomouci. Nějak jsme to zvládli. Některé sestry naprosto otřesné, jiné super. Ale celkově to oddělení mi přijde úplně na jiné úrovni než Fakultka v Ostravě. Tam nám vyšli se vším vstříc, v Olomouci se vším problém... No, musím to vstřebat. Už je definitivně rozhodnuto o operaci. Šmakal je sice kapacita, ale ten servis po je tam hrozný, takže nevím, jak to tam ty dny po operaci zvládneme.

evavit
21. led 2019

Holky u maleho dva roky po operaci doslo ke zhorseni ☹ 4/2 nas ceka dalsi scintigrafie a co dal????? :'(

tinacko
31. led 2019

@evavit - ako velmi sa Vam to zhorsilo?

tinacko
31. led 2019

Holky, mate niektora miminko, ktoremu bol operovany megaureter pomocou balnkovej dilatacie a nasledne dvojiteho JJ stentu? Neviem najst ziaden zdroj, zeby sa tato operacia vykonavala v Cechach, ale v zahranici (Spanielsko potvrdene, prabdepodobne aj Francuzsko a Nemecko) ju preferuje ako prvu operaciu pred otvorenou brusnou s velmi dobrymi vysledkami.

anzet
31. led 2019

@evavit a jak na to přišli?

evavit
3. únor 2019

@tinacko

@anzet
Ve zprave co namse prisla je toto viz. Priloha
A zitra nas ceka ta scinti

tinacko
3. únor 2019

@evavit, velmi drzim palce, nech ten izotop dopadne dobre. idete na Motol predpokladam...potom sa nam ozvi, ako to s vami vyzera

evavit
3. únor 2019

@tinacko moc děkujeme, ano do Motola

anitkaj
3. únor 2019

@evavit dobrý den,chci se jen zeptat,zda berete nějaké léky na tlak,vzhledem k tomu,že ve zprávě je tlak 125/72,což je podle mě tlak dost vysoký na tak malé dítě? Syn má 3r,16kg a již téměř rok bere léky na tlak.bylo nám řečeno,že ideální hodnoty v jeho věku by měly být cca 100/60.

evavit
4. únor 2019

@anitkaj tlak mi taky neprijdene v poradku.V te chvili se to prisuzovalo stresu zez sona kde byl chvili pred.Pak uz nemeren.

mattez
4. únor 2019

Ahoj, prosim, kdo byl s ditetem na vylucovaci urografii kontrastni latkou, jsou nejaka omezeni po vysetreni? Mame jit za 14dni v patek a v nedeli mame naplanovane hory, tak premyslim, jestli to vubec zvladneme tam jet, jestli to radsi nezrusit

jessuela
5. únor 2019

Zdravim,
Dcera rok a pul, mame po kontroleu detske dr. Moc odeslana na rozbor, at mame nejake povrzeni pro nefrologii. Klasicka preventivka a bojovali jsme s dcerou hrozne, 19.2. Mame nef. Tak si ultrazvuk vubec nedovedu predstavit. K tomu donest 3 ampule moci, to uz vubec nevim jak odeberu. Na nocnik si nesedne a sacek na lepeni byl u syna snadny. Za to dcera mela moc vsude jinde, nez v tom pytliku.

petaov
6. únor 2019

@mattez Žádná omezení nejsou. Dělá se to v bdělosti. Malý extrémně nespolupracuje, takže ho oblbli chlorohydrátem. Proto jsem mu druhý den ještě nechala klidový režim. Jinak nic.

mattez
6. únor 2019

@petaov Dekuju za odpoved.

tinacko
7. únor 2019

@evavit uz mate vysledky z tej scinti? ako vam to dopadlo?

evavit
12. únor 2019

@tinacko tak v operovane ledvine je pomalejsitaky odtok moci jinak funkcnost je stale jako v roceklasicky 2017. 28% nemocná 78% zdrava.Kontrola sonem v kvetnusobotu.Takze "'dobry" 🙂

petaov
12. únor 2019

@evavit součet by měl dávat 100%. Ta nemocná vám teda jede dost málo. U nás naopak nemocná maká víc jak zdravá. My už máme taky po operaci, tak doufám, že se to časem nevrátí.

tinacko
12. únor 2019

@evavit, dolezite je ze tam mate funkciu - ak si dobre pamatam (citala som celu tuto diskusiu par tyzdnov dozadu) tak ste mali pred operaciou 15/85 vsak? tak stale je to viac...my sme teraz prave pred rozhodnutim, co s malym, tak preto sa zaujimam. Drzim palce, nech sa Vam to nezhorsuje!

ver.kkk
2. bře 2019

Ahoj, měla bych tady na Vás pár otázek. Nyní jsem v 26tt, v 20tt nám byla zjištěna dilatace ledviny, levé, 12mm, práva je zdravá. V týdnu já byla na kontrole a bohužel se dilatace zvětšila, na 17mm. Z Kladenské nemocnice jsem dostala doporučení do FN Motol. Vzali mě hned, v pátek jsem volala a jdu v pondělí 4.3. Prý se s tím v tehu nic nedělá, ale Dr mě připravil na to že toto nejspíše nevymizí, chtěla jsem se zeptat co se bude fit po porodu?Sledování, ATB?či operace?Dr mi řikal ať nic nečtu a nestudují, ale já prostě musím vědět informace,děkuji moc za vaše zkušenosti

kaaaczenka7
2. bře 2019

@ver.kkk ano, jak píšeš, do porodu se nebude dít nic, kromě podrobnějších ultrazvuků, většinou ve FN, my chodili do Ostravy, po porodu nasadili malé ATB clonu, kterou měla až do 2měsíců, kdy jsme byli na vyšetření funkce ledvin pomocí kontrastní látky....nám "bohužel" funguje pouze jedna ledvina, takže antibiotika ukončili, a operaci odsunuli na neurčito k případnému odstranění nefunkční ledviny....jinak sledování jsme pořád, a bude dcerka celý život, tím, že naštěstí nemá žádné problémy, tak na nefrologii 1x/rok a na kardilogii 1x/za půl roku (protože ledviny mají podíl na regulaci krevního tlaku, tak tam chodíme preventivně)

ver.kkk
2. bře 2019

@kaaaczenka7 velice děkuji za odpověď, držím palce aby bylo vše už nadále v pořádku, mohu se zeptat na hodnoty dilatace,které jste měli ještě v tehu? A po porodu provedli pouze utz? Máte nějaká omezení, koupání ve vanicce, nebo tak?

kaaaczenka7
2. bře 2019

@ver.kkk děkujeme, snad vše bude ok, nechci si ani nic jiného připouštět 🤗 Hodnoty si už úplně přesně nepamatuji, ale bylo to velké cca kolem 30mm...po porodu nedělali vůbec nic, jen nasadili antibiotika, a malá měla víc vyšetření, protože vycházejí z předpokladu, že když je jedna vývojová vada, může být i další, ale netuším, jestli to tak je v každé porodnici...omezení nemáme žádná, ale přiznám se, že než jsme měli po tom vyšetření kontrastní látkou, tak jsem ji raději koupala samostatně (máme ještě starší dceru)

ver.kkk
2. bře 2019

@kaaaczenka7 děkuji za informace, jsem zvědavá co mi řeknou v pondělí v Motole.

tinacko
3. bře 2019

@ver.kkk ja som bola od 34 tyzdna vedena na rizikovej poradni v Motole (dilataciu a megaureter nam zistili pri poslednom velkom ultrazvuku az niekedy v 30-31. tyzdni). Do porodu nic, spravili akurat jeden standardny ultrazvuk - kde tu ledvinu ani poradne nevideli. Po porode robili ultrazvuk hned na druhy den (teraz uz viem, ze to bolo prilis skoro - maly mal vtedy asi 18 hodin a teda bol uplne dehydratovany - udajne sa ma ten ultrazvuk potom opakovat na 5-6. den). Kazdopadne ten ultrazvuk potvrdil dilataciu panvicky, kalichov, zuzeny parenchym - takze hydronefroza 4. stupen a megaureter. 5. den nam robili vysetrenie na reflux (VUR) ten bol negativny. Po prepusteni z nemocnice (boli sme tam tyzden) sme dostali ATB a v 6. tyzdni dynamicku scintigrafiu - kde sa ukazalo ze malemu ta ledvina pracuje 35% (prava versus lava 65/35). Pani doktorka z Motola chcela hned operovat - ale ja som zacala prave vela citat, obratila som sa na urologov aj zo zahranicia a napokon sme zacali chodit na kliniku na Karlovo namesti k vybornemu detskemu urologovi. Zatial sme dohodnuty na konzervativnom pozorovani - uvidime podla hodnot, ktore budu namerane pravidlenym ultrazvukom.

ver.kkk
3. bře 2019

@tinacko děkuji moc za informace, především držím palečky aby se bylo co nejlepší, překvapuje mě že chtít operovat hned v 6 týdnech a nečekali. Četla jsem že je lepší dělat utz více dní po porodu, to si ohlidam. Mohla bych Vás poprosit o jméno urologa?Zapisu si ho. Dekuji moc

kaaaczenka7
3. bře 2019

@ver.kkk za málo 😊 ...držím palce, ať Vám to dopadne, co nejlépe...vím, že se to lehko řekne, ale snažte se nestresovat, vše se uvidí, až po porodu....🍀

Strana