icon

Dilatace ledvinové pánvičky. Máte zkušenost?

klaudies
20. lis 2007

Ahoj, nezjistili některé z vás u mimča během těhotenství dilataci ledvinové pánvičky? Prosím o vaše zkušenosti...díky moc.

ver.kkk
3. bře 2019

@kaaaczenka7 děkuji moc, nejdřív jsem doufala že to zmizí, teď už vím , že se s tímto budeme muset popasovat, u syna jsem se musela vyrovnat s urazem lebky a také jsme to zvládli a teď je naštěstí úplně v pořádku. Uvidím co nám řeknou a jak to bude vypadat dál.

tinacko
3. bře 2019

@ver.kkk Dr Drlik Marcel - myslim, ze on pracuje pre VFN Karlov, ale zaroven je aj na TH Klinike na Karlovom namesti, tam sme za nim boli my a teraz sme tam evidovani s malym uz v jeho ambulancii

ver.kkk
4. bře 2019

@tinacko děkuji moc, píšu si, zajímavé je za jsem teď byla u mě gynekoložka vše si četla, a řekla že to bude určitě benigní a po porodu vymizi, a v nemocnici na Kladně řekli že takhle velké to určitě po porodu nevymizí , vím že v nemocnici jsou zkušenější, ale zase má Dr je taky zkušená, uvidím co Motol.

ver.kkk
4. bře 2019

@tinacko tak jsem byla v Motole a nejsem z tho moudrá. Mudr. mne posílá na magnetickou rezonanci, myslela jsem ,že se na to v těhotenství nesmí, ale ona řekla že ano a že se přesně zjistí co té nemocné ledvině je. Chce vyloučit budˇ urinom nebo zdrovjený systém. Tušíte co to je? Kažodpádně, že to asi těžší vada, snažím se být silná, ale mám opravdu strach co se bude dít po prododu. Rodit budu přirozenně tam.

ver.kkk
4. bře 2019

@kaaaczenka7 prosím psala jsem ve zprávě výše co jsem se dnes dozvěděla v Motole. Nejsem s toho moudrá, máte zkušenost? děkuji moc

tinacko
4. bře 2019

@ver.kkk u akej doktorky si bola? a kedy mas ist na tu rezonanci? Nechces to este skonzultovat s niekym inym? Mne v tehotenstve tiez inak povedali,z e mozno budeme mat zdvojeny system (akoze dva mocovody a dve panvicky z jednej ledvinky - to vraj nie je az take strasne, su ludia co o tom nevedia a ziju v pohode do dospelosti)...ale podla mna uplnu istotu budu mat az po porode...snaz sa nebat, viem, ze sa to lahko povie (ale strach malickemu len viac ublizi)...mna hodne ukludnila mamka, ze nastastie to nie je ani mozog ani srdce...ze tie ledviny su parove a ze si navzajom vypomozu....drzim velmi palce!

ver.kkk
4. bře 2019

@tinacko mudr.sobiskova, vše mi vysvětlila a mus říct byla velice milá a trpělivá, myslela jsem že to tam bude jak na běžícím pase ale byl tam i klid a na to ze me tam vsunuli jsem čekala asi půl hodiny, bohužel nevím s kým skonzultovat, na kladně nedokazali ani říct co to přesně je, jen říkali dilatace, ale Mudr Součková řekla buď urinom. To by byla asi ta lepší varianta, nebo zdvojení. Mam v tom trochu zmatek. No taky si pořád říkám že je hlavní že to ostatní důležité je v pořádku. Na rezonanci se trochu bojim co by to mohlo udělat, ikdyz mě ujišťovala ze nic.

ver.kkk
4. bře 2019

@tinacko Mudr. Sobiskova, změnil mi to telefon

kaaaczenka7
4. bře 2019

@ver.kkk bohužel, zkušenost nemám, v Ostravě zastávali názor, že se uvidí po porodu...pokud si nejste jista, což plně chápu, chtěla bych slyšet názor ještě jiného odborníka, než se pro magnetickou rozhonete...podobně jsme to udělali mi u dcerky, když nás po porodu tlačili v Ostravě do operace k odstranění nefunkční ledviny, chtěla jsem ještě konzultovat v Olomouci, tam se na urologické vady přímo specializují, a ti mě dokonale uklidnili, že není kam spěchat....a dnes jsem za to rozhodnutí velmi ráda...držím palce 🍀

ver.kkk
4. bře 2019

@kaaaczenka7 no měla bych na ní jít 12.3, ale nějak nevím kam se v Praze obrátit jinam, prý Motol nejlepší, zkusim něco pohledat. Ach jo:(

tinacko
4. bře 2019

@ver.kkk skus pozriet urologov vo VFN Karlov - mne pride, ze tam je trosku ta detska urologia lepsia - ale mozno je to vec nazoru... vysvetlila Ti doktorka, preco to potrebuju vediet este v tehu? Pretoze ak sa to bude riesit az po porode - nerozumiem naco potrebuju vediet presne co to je...

petaov
4. bře 2019

@ver.kkk Ahoj, nám na to taky přišli už v těhotenství, ale blíže to nijak nezkoumali, neměřili. Vyšetřování probíhalo až po porodu. Každý lékař má asi jiný postup, když tě už teď tak podrobně vyšetřují. Na zdvojené ledviny se specializuje Šmakal v Olomouci. Syn měl zdvojenou ledvinu, zdvojený močovod, obstrukci 4. stupně. Pánvička byl velká, ty rozměry už nevím. Teď jsme už po operaci, protože nás do toho pořád tlačili, že se v budoucnu něco může stát a pořád dokola jsme chodili po doktorech... Jinak synovi nic nebylo, ale pořád jsem slyšeli, kdyby to a tamto, tak už máme aspoň klid. Pokud tě sledují už v těhotenství, budeš mít výhodu toho, že budeš vědět na čem jsi a hned po porodu se můžeš rozhodnout, co a jak.

ver.kkk
5. bře 2019

@kaaaczenka7 je dobré, že jste kontaktovala někoho dalšího a zde asi není k spěchat, také držím palce ať nadále je vše vse v pořádku🌷

ver.kkk
5. bře 2019

@tinacko řekla mi, že potřebují přesně vědět přesnou vadu aby věděli jak postupovat dál po porodu, ale taky to trochu nechápu, dnes zkusím zavolat na Karlák. Děkuji ještě jednou za rady, můžu se ještě zeptat vy ale nemáte zdvojenou ledvinu že?

ver.kkk
5. bře 2019

@petaov děkuji moc za Vaši zkušenost, je na jednu stranu skvělé, že se Vám vše vyřešilo a malý ke v pořádku. Mohu se zeptat jak se postupovalo po porodu?A kdy podstoupil operaci?Trošku mi leží v hlavě ta rezonance, oni chtějí vědět přesně co to je, ale přeci jen je to další riziko, ikdyz dr říkala že ne. Říkala že jsou dvě možnosti, horší a lepší, lepší je nejspíše ten urinom, ale nějak netuším co to je, nikde se nic nepíše. No po tom vyšetření bych další týden měla jít k primáři gynekologie, ten mi prý řekne postup.

kaaaczenka7
5. bře 2019

@ver.kkk děkuji 🙂 ...nejsem lékař, ale jsem zdravotník...pokud chtějí tu rezonanci dělat jen proto, že chtějí zjistit o jakou vadu přesně jde, tak bych za sebe odmítla, podle mě zbytečný zásah do těla během těhotenství...stejně se do porodu nebude nic dít....a nepřijde mi, že by to po porodu nějak rychle ficelo stran vyšetření (samozřejmě se to může lišit nemocnice od nemocnice) předpokládám, že asi stejně pak bude muset mimco na tu scintigraffii, aby zjistili funkčnost, případně obstrukci apod. Držím palce, ať Vám to vše dobře dopadne, a rozhodnete se podle sebe, nenechte se tlačit do něčeho, co se Vám nezdá 🍀

ver.kkk
5. bře 2019

@kaaaczenka7 Zkouším od rána volat na Karlák, ale nikdo to nebere. Teď teda trochu nevím co mám dělat, chtěla bych aby doktoři přesně věděli co s malou je, ale přeci jen rezonance není až taková sranda. Ještě jednou děkuji že se mi takto věnujete, netušila jsem že tady najdu takovou podporu, nechci nikoho strašit, ví to manžel a moje mamka, ale přeci jen jsou to laici takže mi říkají ať věřím doktorům.

kaaaczenka7
5. bře 2019

@ver.kkk Nechci nikterak snižovat doktory...
Paní doktorku, která je pro rezonanci neznám, ale z mých zkušeností není doktor jako doktor, bohužel 😕 ...určitě, za sebe, chtěla bych slyšet i jiný názor, jiného doktora, a pak se rozhodla podle toho, jak by to na mě působilo...samozřejmě, pokud by hrozilo nebezpečí vám nebo dítěti, a rezonance by to měla odhalit/vyřešit, tak pak ano, je to důležité....ale pokud to má být jako diagnostika, aby zjistili o co jde-jakou vadu mimco má, tak si myslím, že zbytečný zásah do těla, stejně dobře to pak přeci zjistí po porodu....Nám taky do poslední chvíle říkali, že nic není jisté(nevěděli tehdy na 100% že bude ledvina zcela nefunkční, jen ty hodnoty tomu napovídali), že se vše uvidí po porodu...a já pak čekala, jak budeme hned v porodnici konstruktivně řešit problém, ale ne, byla nasezena antibiotika, klasický ultrazvuk, k tomu nadstandardní vyšetření mozku, srdce, ale to bylo vše....pak až ta scinigrafie ve 2.měsících, a podle toho teprve rozhodli, co dál....

tinacko
5. bře 2019

@ver.kkk ja len stale nerozumiem, co s tymi vysledkami budu robit pred porodom - a preco tie iste testy nemozu spravit malickej, ked uz bude na svete (mne to vysvetloval doktor, ked som este bola tehu - ze vlastne sa neda presne urcit co tam je a ani ako sa bude ta mocova susatav spravat po narodeni - lebo UZV v tehu je tvoja koza, teoreticky tuk - u mna bol, deloha, plodova voda, koza prcka, brusna dutina prcka a az tak jeho ledvina, mocovod atd...vidiet uplne presne co tam je asi takmer nemozne....) za dalsie, az ked sa narodi, tak zacne normalne curat po tych 3-4 dnoch....takze az vtedy cely ten system rozbehne a uvidi sa realne v akom stave to je a co tam vlastne je....hlavne mam pocit ze ta pani doktorka, co ta vysetrovala nebola asi detska urologicka vsak? - to by malo byt konzultovane primarne s nimi, ci to vysetrenie teraz je nutne/potrebne... ono to je niekedy uplne inak, ako sa zda - dufam z celeho srdca, ze to bude aj pripad Tvojho miminka

ver.kkk
5. bře 2019

@kaaaczenka7
@tinacko
Holky, opravdu z celého srdce děkuji za podporu a za Vaše rady. Celé dopoledne zde telefonuji, nejdřív s mou gynekoložkou, ta řekla že by na to rozhodně nešla. Pak jsem volala VFN Karlovo náměstí a tam jdu ve čtvrtek dopoledne. Teď jsem si byla pro žádanku u své gynekoložky. Takže jsem už mírně hotová🙂ale nevzdávám se naděje že to bude relativně v pořádku, přeci jen jsou tam prý 2 varianty. Nemáte někdo zkušenost s tím urinomem? Napsali že je to buď urinom nebo zdvojená ledvina.

tinacko
5. bře 2019

@ver.kkk ten urinom sa u nas vobec neriesil, takze s tym Ti neporadim - ale je super, ze si sa dostala na ten Karlak! Verim, ze tam budu trosku konzervativnejsi - a rodit mozes aj u nich (asi u Apolinare....drz sa a urcite sa ozvipo stvrtku, ako si dopadla...

ver.kkk
5. bře 2019

@tinacko uvidíme co řeknou. No já jdu přímo do apolináře do jejich oddělení ultrazvukové diagnostiky. Mě to je prakticky jedno zda Motol či Apolinář. Bydlím 15 km za Prahou takže to je v pohodě tam či tam. Ozvu se, a děkuji ještě jednou🙂

ver.kkk
7. bře 2019

@kaaaczenka7
@tinacko
tak jsem doma od Apolináře, šlo to tam docela rychle a čekala jsem snad jen 40min. Nejdříve mne vyšetřoval nějaký celkem mladý doktor, trochu mě děsil že ledvina bude nefunkční úplně, a pak si zavolal pana asistenta primáře Mudr. Žižku. A ten prakticky hned řekl, že to je zdvojený systém ledviny, levá, pravá je v pořádku. Hned po porodu si vezme holčičku do péče pan dr. Langer. Ale říkal ať se nebojím, že to je řešitelné a na rezonaci by nechodil, budu rodit u Apolináře. Takže je to asi horší varianta než urinom, ale už víme na čem jsme, chtejí mě vidět ve 30 tt a pak se uvidí dále. Tak doufám, že teď už bude do porodu jinak vše v pořádku. A pak se uvidí co dál.

tinacko
7. bře 2019

@ver.kkk to je super, hlavne ten pristup vyzera byt uplne iny. Dr Langer sa zda byt velmi dobry lekar. Moj gynekolog mi vravel, ze mal spoluziacku na VS, na ktorej si vramci hodiny skusali ultrazvuk a nasli jej zdvojeny system ledviny - to mala 22 rokov a dovtedy o tom nevedela, ani nemala ziadne problemy - takze je sanca ze to bude uplne v poriadku😉 vela stastia!!!!

kaaaczenka7
7. bře 2019

@ver.kkk držím palce 🍀🍀🍀 Určitě to bude v pořádku, jsou to velmi dobře operovatelne vady, a jsem ráda, že jste šla jinam, vypada to, že jsou rozumní, podobně jako u nas, tehdy v Olomouci...přeji krásný a pohodový zbytek těhotenství ❤

petaov
8. bře 2019

@ver.kkk U nás byl ten postup komplikovaný. Je to na dlouhé vyprávění, pokud Tě to zajímá, můžu napsat do IP. Co se týče zdvojených ledvin, je to jak píšeš, kdysi nebyly ultrazvuky a spousta lidí s tím žije a nemá potíže. Švagrová má zdvojenou ledvinu, já mám jinou vadu ledviny a protože se na to u nás přišlo v dospělosti, jen jsme sledované, ale víc už se to neřeší. Myslím, že dnešní ultrazvuky jsou na škodu v tom, že ti koukají už do dělohy a řeší vady, o kterých se kdysi nevědělo a spokojeně se žilo... Pokud u té zdvojené ledviny najdou reflux, či obstrukci (1. a 2. stupeň se může sám zlepšit, 3. a 4. stupeň se sám většinou nezlepší), budou tě nutit do operace, tak jako nás, protože co když se něco stane v budoucnu... Super je, že už chodíš na ten Karlov. Tam se to dělá laparoskopicky od roku a výš. Nějaký 5. den jdeš domů, což je pohoda oproti klasické operaci. Já jsem se tam s malým snažila dostat, ale jsme z daleka a na ta vyšetření už jsme chodili jinam, tak nás nechtěli vzít.

mattez
10. bře 2019

Ahoj. Mate nekdo zkusenosti, jak dlouho se ceka v Praze ke Karlovu na urologicke operace u deti? Syn (6 let) ma hydronefrozu, z vylucovaci urografie mam vysledek, ze bude nutna operace. Jsme objednany k panu docentu Kočvarovi. Zajimalo by me, jestli by se ta operace stihla do leta. V zari nastupuje do skoly, a to bych fakt nerada, aby vypadl na takovou dobu v prvni tride. Diky

ver.kkk
11. bře 2019

@tinacko Děkuji moc za přání, myslím si, že budeme v dobrých rukách. Jsem na jednu stranu ráda, že z toho pan asistent primáře nedělal nějaký velký problém. Že se uvidí po porodu. Jsem ráda, že hned potom bude zkontrolovaný odborníkem.

ver.kkk
11. bře 2019

@petaov Můžu se zeptat, kdy se provádí to vyšetření na reflux či obstrukci? To se asi nedělá hned po porodu? Uvidíme co nám řekne mudr. Langer. V Motole říkali, že pokud je zdvojený systém tak se operuje dříve jak před 1.rokem., nejlépe kolem 3 měsíců. Ale dál budu vedená u Apolináře, tak uvidíme co tam🙂děkuji za rady a informace.

petaov
11. bře 2019

@ver.kkk Každý doktor to dělá jindy a jde to poznat z různých vyšetření. Takže záleží, co vám budou dělat. Nevím, jak to chodí v Praze. U nás se hned po porodu vyšetření nedělalo, jen ultrazvuk ledvin a pak jsme byli předání k nefroložce, která si nás zvala každý týden (nosila jsme moče a pořád malého sledovala). Chtěla mu dělat cystoskopii, to měl asi 1-2 měsíce. To jsem odmítla a šla k jiné doktorce. Tam jsme chvíli čekali než nás vzala a tam mu dělala scintiografii, kde se ta obstrukce potvrdila (to měl asi 4 měsíce). Ale dělá se to i dříve. My jsme se na to dostali prostě později. Operovat se to dá určitě hned, když budeš chtít, jen říkám, co mi psali z toho Karlova, že laparoskopicky to dělají od roku a výš. A já jsem právě chtěla tu laparoskopii, ne otevřenou operaci.

Strana