icon

Dilatace ledvinové pánvičky. Máte zkušenost?

klaudies
20. lis 2007

Ahoj, nezjistili některé z vás u mimča během těhotenství dilataci ledvinové pánvičky? Prosím o vaše zkušenosti...díky moc.

elisenika
28. bře 2019

Ahoj holky, jsem po porodu a dilatace se potvrdila. Nechali si nas tam 16dni a byla to hruza. Ve 14.dnech podstoupila mala mikcni vysetreni, kde bylje zjisten reflux 5.stupne a megaureter. Nefrolozka specha na scintigrafio statickou, ktera by mela probehnout v 6tydnech. Ledvina ma 62mm..byly jste nektera s detmi na techto vysetrenich takhle brzo? Chodime do FNO k Bosakove a urolog Skalka, uvazuji o konzultaci v Ol, ale nevim zda nepockat az po scinti. Moc dekuji za napsani svych zkusenosti

tinacko
28. bře 2019

@elisenika Ahoj Elisenika, nas maly bol po na 5. den po narodeni na mikcnej a v 6 tyzdnoch sme boli na dynamickej scinti...ma megaureter a hydronefrozu 3-4. stupna. Zmenili sme doktora (presli sme z Motola na Karlov) a zatial je len sledovany pod profylaktickou davkou ATB (tie ma od odchodu z nemocnice cca 6. den po narodeni)

paja_luki
29. bře 2019

@elisenika ahoj, taky chodíme ke Skalkovi ale nefrolog je Šuláková, dcera má ale trochu jinou vadu, hydronefrozu 4 stupně vlevo, má už teď 3,5 roku, v roce a půl byla na operaci ve FNO, operoval Skalka. Na konzultaci jsme nikdy nebyli, ale Olomouc je na to prý skvělá. Kdybys chtěla nějaké zkušenosti přímo z FNO, dej vědět.

elisenika
29. bře 2019

@paja_luki dekuji za odpoved...A jste s dr. Skalkou spokojeni? Byli jste na scintigrafii? Jak to probihalo? Trosku se toho desim, pry ma spat, tak jen doufam, ze se mi podari ji uspat.

elisenika
29. bře 2019

@tinacko děkuji za odpoved..takze vyckavate. Nam kazdy rika neco jineho..nekdo operace az po roce, jiny, ze bude nutna operace drive..uz bych chtela vedet, jak na tom opravdu jsme.

petaov
29. bře 2019

@elisenika Pokud spát nebude,tak je to vyšetření k ničemu a nemá žádnou vypovídací hodnotu,protože nebude 20min. nehnutě ležet. To nám řekli v Olomouci. Pokud stejně v Olomouci skončíte,tak to s nimi konzultuj hned,ať zbytečně nepodstupujete něco,co tam ani nebudou chtít. To byl náš případ. V Olomouci dělají podobné vyšetření při uspání nějakým oblbovákem.

paja_luki
1. dub 2019

@elisenika jo, jsme spokojeni, já jsem s doktory ve FNO docela spokojená. Skalka je asi jediný urolog široko daleko, protože tam chodí všechny děti s urologický mi problémy, co znám a jsou tady odsud. Při tom vysetreni byla úplně malinká takže spala, nesmí se totiž hýbat. Když už pak byla starší a byly jiné vyšetření, museli ji uspávat. Nebyla to klasická velká narkóza, ale nějaké oblbnuti,což ovšem znamenalo vždy 3 dny hospitalizace, den před vyšetřením, pak vyšetření a domů jsme vždy mohly až další den plus nesmí se předtím jíst a pít stejně jako před narkózou,což bylo vždy hodně nepříjemné,jelikož to dětem nevysvětlite když mají hlad a žízeň. Dr Skalka mi vždy vše vysvětlil, řekl co a jak a proč. Určitě se ptejte. Taky jsme byli vyplašení, teď dcera chodí už pouze na kontroly 2x za rok a čeká ji kontrolní scinti,právě až bude mít už rozum a bude ležet,aby ji nemuseli opět uspávat.

jessuela
3. dub 2019

Devcata,
Dcera 21mes. V pondeli nas ceka ultrazvuk u dr. Sulakove. Uz ted jsem nervozni, sebou mame prinest 3 ampule moci. Dcera vubec nespolupracuje, jak odebirate moc vy? Na nocnik mi nechce, histericky krik. "Sacek na odber" byl supr u syna, s pipkou tezko. Je to vsude jinde jen ne vnem.
K tomu bojovala v roce pri ultrazvuku, kdy byla naposled na kontrole. Ted si vubec nedovedu predstavit, co tam bude predvadet.
Hlavne "prijemna" dr. Drzte ji, jak to mam zmerit.
No strasna depka

petaov
6. dub 2019

@jessuela Syn taky nespolupracuje. Dělala jsem to tak,že měl na sobě jen tričko a ponožky a zabavila jsem ho nějakou činností - malování u stolku v obýváku,nebo počítání kolikrát se otočí buben pračky (v obýváku a v koupelně totiž nemáme koberec). Když začal čůrat, strčila jsem pod něj zkumavku. Teď už chodí na nočník a je to pro mě horší, protože tam tak dobře nestrčím tu zkumavku, aby to bylo sterilní. Ve stoje ještě čůrat neumí. Pytlíky na moč jsem nikdy nepoužívala, není to sterilní a nechytneš tak střední proud.
A co se týče Šulákové,ta je příjemná jak... Byla jsem u ní jen jednou a popsala do zprávy malého jako agresivní nespolupracují dítě atd. Bylo mu tehdy 8 měsíců.

jessuela
8. dub 2019

Tak jsme to dnes ve FNO prezili. Prikladam zpravu, moc rozumu z toho nemam. Pokud budete chytrejsi reknete 🙂

Prava ledvina 6,4x2,8 cm. Bez dilatace kalicho. syst. S dobrou difer. centr. echokomplexu
Leva je delsi 7,4x3,1 cm. Patrna lehce dilatovana panvicka v podelne projekci. APIR 6,4mm APER 10,6mm. Bez patolog. dilatace kalichu, dobra difer. centr. echokomplexu. Ledvina na 95% pro neklid ditete velikost ledvin jen orientacni.

Vyhledove dle usg mozna DMSA - zdvojeni vlevo?
.....

Mate nebo meli jste podobne hodnoty?

tinacko
8. dub 2019

@jessuela mne sa zdaju tie hodnoty super.... asi vas len sleduju vsak?

jessuela
8. dub 2019

@tinacko
Zatim od narozeni podstoupila jen pravidelny ultrazvuk a dvakrat odber krve + kontroly moci (zatim vzdy vse v poradku). V cervenci mame prijit znova a tam se uvidi, zda nas na neco poslou.

elisenika
9. dub 2019

Dobré ráno 🙂 holky, prosím, můžete mi napsat, jak probiha scintigrafie? A musí být dítě nahaté? Děkuji

tinacko
9. dub 2019

@elisenika my sme absolvovali na motole- na pediatrii napichli kanylu (do hlavy to bol docela sok), potom sme sli na nuklearku- tam mu vstrekli kontrastnu latku - 20 minut nehybne (mal 6 tyzdnov takze spal), potom nakojit, utisit a vstrekli diuretikum aby sledovali moc.... nebol nahy... vysledky ale nie su hned... nam povedali cca funkcnost ale presne sme to mali az o tyzden v sprave

elisenika
10. dub 2019

@tinacko dekuji moc

elisenika
29. dub 2019

Ahoj 🙂 holky, jak jste řešily očkování? Nechávaly jste očkovat normálně?

tinacko
2. kvě 2019

@elisenika my sme zatial neockovali - otazkou je, co robit, ked bude brat ATB fakt dlhodobo (niekolko rokov)...

elisenika
22. kvě 2019

Zdravim holky, prosím nějaké aktuální informace o hospitalizaci v Olomouci? Ceka nas operace, mala je plne kojena, ma tri mesice..jak to funguje na jipce v noci?
Děkuji

kirunka
23. kvě 2019

@elisenika ahoj je to rok co byla mala take na operaci v olomouci taky ji byly tri mesice..na jipku se v noci nepoustelo co jsem teda videla i mamky kolem sebe..teda nemam vlastni zkusenost nekojila jsem ale se vsemi se dalo cokoliv domluvit..jinak je tam vsechno v pohode

ver.kkk
1. čer 2019

Ahoj holky, tak my s holčičkou jdeme do finále, jsem 39tt, holčička má podle utz zdvojený dutý systém levé ledviny, práva je v pořádku. Jsem od 30tt kontrolována u Apolináře, udělali mi tam i registraci k porodu, jezdím tam na kontroly, řekli mi že by bylo dobré rodit u nich. Ale musím říct že až tolik spokojená tam nejsem, za a jedu hodinu a půl a to mimo zácpu, pak ty boxy to je hrůza. S Kladnem se to nedá srovnat, tam jsem měla u prvního porodu soukromí a mnohem víc mě tam hlídali, teď jsem měla monitor takový hraniční, rychle ozvy, ale vůbec nic s tím nedělali. A doktorka která tam byla v pátek mě teda překvapila, když mi téměř vynadala pro chci rodit u nich, že tahle vada ledvin se kontroluje 5 den po porodu, že jsem měla chodit do poradny na Kladno i rodit tam. Chtěla jsem se tedy zeptat jaký byl postup po porodu u těchto vad? Bojím se aby mi malou neodvezli z Kladna nebo nebyl jiný problém. Ale v duchu bych chtěla rodit na Kladně mám to do porodnice 4 km. Děkuji za Vaše zkušenosti

tinacko
2. čer 2019

@ver.kkk podla mna je jedno, kde budes rodit - nemyslim si, ze je to diagnoza, ktoru budu riesit bezprostredne par hodin/dni po porode - pravdepodobne spravia UZV a objednaju na vysetrenia...ale urcite by som trvala na zotrvani na detskej urologii na Karlove - mame skusenosti s Motolom versus doktorom z Karlova a je to neuveritelny rozdiel v prospech Karlova.

petaov
2. čer 2019

@elisenika na JIP jsou zlaté sestřičky. Dá se na všem domluvit. V noci na JIP nepouští a nedá se kojit ani přes den. Musíš odstříkát a to jí pak dáš. Chtějí vědět,kolik vypije. Navíc ten první den po operaci ani moc kojení nepovolují,kvůli možnému zvracení. Ale tak malé miminkoí bude spinkat,tak to zvládne. Bude dostávat nějaké oblbováky. Na JIP je jen dva dny. To je v poho. Na dětském oddělení už je ten přístup sester o dost chladnější. Tam už kojit můžeš,jen se nad ni nahneš. Bude ti asi dost spát,tak to je v pohodě. Jen abys měla štěstí na spolubydlící...

elisenika
Autor odpověď smazal
ver.kkk
7. črc 2019

Tak se hlasime, porodily jsme 4 dny po termínu nakonec na Kladně, 3 den po porodu ji byl udělaný utz, hned jsem zhavila drát a objednala se k mudr.langerovi na Karlák, propuštění jsme byly 4 den a bere ATB každý večer, u mudr.langera jsme byli 2.7 a na nic noveho nepřišel, ATB nechal a pozval si nás 1.10, vyšetření kontrastní látkou bude v půl roce, zmínil se i že vada v mizivem procentu může vlastně zaniknout a operace není nutná, jinak po roce života bude v každém případě laparo. Chtěla jsem se zeptat máte u zdvojeného dutého systému někdo stejný prubeh?a také zda ATB bylo podáváno až do operace? Musím říct že malá je podle prvního syna velice nespokojené miminko, hlavně v noci, ATB dáváme na noc , je možné že by jí ATB nedělaly dobře?děkuji moc za odpovědi

tinacko
8. črc 2019

@ver.kkk nemame skusenosti so zdvojenym systemom, kazdopadne ATB mame nasadene cca od 5. dna po narodeni. Brali sme povodne Ospamox, teraz Sumetrolim (vymena nastala cca v 4. mesiaci - teraz ma maly 8.5). Davala som mu k nim probiotika (teda inokedy pocas dna, pretoze napriek tomu, ze nemal tie klasicke detske bolebrusky, tak sa nam tiez par hodim po podani ATB nepozdaval.drzim palce nech sa vam dari a mala pekne rastie

petaov
8. črc 2019

@ver.kkk Taky jsme měli Sumetrolim dlouhodobě až do operace a pak se dává ještě několik týdnů po operaci. Malý měl z něj průjmy (laktobacily nepomohly) a ekzém. Před operací jsme ho tedy nebrali, prostě jsem ho vysadila a dávala jsem místo ATB brusinky. Stejně je to jen udržovací dávka a zánět můžete chytnout i při braní ATB. Po operaci bral celkem vysoké dávky, aby se ledvina dobře zhojila, tak to jsem mu nechala, ale hrozně trpěl na ekzém.

ver.kkk
14. črc 2019

@tinacko máme také ospamox, a musím říct že dcera je fakt chudák hrozne moc ji trápí bříško a střílí stolici metr daleko, Dr říká že musíme vydržet, nemá se to střídat, bere laktobacili - active flora baby nebo tak nějak, ale zatím zlepšení není, hlavně v noci je to síla prokrouti celou noc, no musíme vydržet do 1.10 to jdem k mudr.langerovi na kontrolu

ver.kkk
14. črc 2019

Chtěla bych se ještě zeptat zda tu je nekdo kdo dochází k mudr.Langerovi na Karlov, a případně již podstoupil laparo operaci ledviny?dekuji

petaov
14. črc 2019

@ver.kkk zkus k těm laktobacilům přidat ještě Hylak. Ale když ji to tak trápí,tak bych to raději vysadila.

barbule123
26. črc 2019

Ahoj všem,vím,že tato diskuze je velmi rozsáhlá a pravděpodobně se objevil i podobný případ tomu našemu,ale přesto si jdu pro radu a uklidnění.
Ve 20+4 nám na velkém utz zjistili oboustrannou hydronefrózu. U levé panvicky 9mm,u pravé 8mm - doktor říkal,ze se bude vše kontrolovat a uvidíme jak se to bude vyvíjet. Bohužel na dalším utz ve 22+6 došlo ke zhoršení levá na 15mm,práva na 10mm. Byl k utz zavolán i urolog,který mě na rozdíl od gynekologa docela uklidnil,že to snad taková hrůza není. Jiný problém malý nemá, konečný výsledek a prognóza funkčnosti ledvin po porodu je dle doktoru dobra,ale stejne...hlavě neporucis a pořad se děsím toho,ze se to bude nadále zvětšovat a mohlo by dojít ke zničeni ledvin z čehož pak není cesta ven :( Mate někdo podobne zkušenosti s lepšími vyhlidkami? Moc děkuji

Strana