icon

Dilatace ledvinové pánvičky. Máte zkušenost?

klaudies
20. lis 2007

Ahoj, nezjistili některé z vás u mimča během těhotenství dilataci ledvinové pánvičky? Prosím o vaše zkušenosti...díky moc.

Strana
z142
tyrnerovaj
26. říj 2023

Ahoj holky naše malá má taky hydronefrózu 4 stupně mohu se zeptat, trpěli vaše děti na záněty? My od porodnice bojujeme s močí, nosíme stále, jednou dobré výsledky, pak špatné pořád dokola. Malé jsou 3 týdny a jsme neustále ve stresu kvůli tomu. Moc děkuji za každý komentář

tyrnerovaj
26. říj 2023

Případně je tu někdo, kdo měl také 4 stupeň a byl by ochotný si semnou napsat třeba na messengeru a dodat mi trochu psychické podpory ? Jsem z toho už na zhroucení. Manžel už je taky vyřizený hlavně z toho jak pořád brečím 🙈

bee90
12. pro 2024

Zdravim vsechny,

chci se zeptat na Vas nazor a zkusenosti s dilataci ledvin u holcicky. Ve 20tt na ultrazvuku namerili vlevo 6mm a vpravo 6,6mm s tim, ze se pry jedna o jeden z markeru trizomie. Soucasne na ultrazvuku pritomen dalsi marker a to echogenni fokus (tecka na srdicku) s tim, ze celkove ale ultrazvuk hodnocen jako negativni. Podstoupila jsem geneticky test, ktery vysel negativni s nizkym rizikem trizomie. Presto mi bylo navrhnuto odebrani plodove vody, ktere jsem odmitla. Dnes jsem byla ve 24tt na dalsi kontrole ledvin, namerene hodnoty 6,1mm vlevo a 6,9mm vpravo, takze bez zlepseni. Spis me zarazilo podezreni na genetickou vadu. Nedocetla jsem se temer u nikoho, ze by v takovem pripade meli doktori nejake podezreni. Co si o tom myslite? Predem diky!

rickym
14. pro 2024

@bee90 ahoj, u nás to bylo takto: holčička - 22+4 - dilatace jedna 5mm a druhá 6mm. Potom měla také arytmii srdíčka...navíc to bylo těhotenství po předchozím, které skončilo ukončením z důvodu potvrzeneho Edwards syndromu. Takže stres velký, taky dr říkali, že to může být součástí nějaké genetické vady. Ale na odběr plodovky jsem taky nešla, věřila jsem, že to bude dobré. A bylo, máme zdravou holčičku. Držím pěsti i vám...🍀

yogurtik
31. pro 2024

@bee90 My jsme měli u kluka dilataci ledvinových kalichů.Hodnoty si přesně nepamatuji.Po porodu jsme hned začali chodit na ultrazvukove vyšetření a poté na nefrologii. Každý čtvrt rok bylo vidět zlepšení a ledviny se pomalu dávali do normálu.Bohuzel v půl roce se mu dostala do ledvin E-coli že střev.Pry se to stává plenkou.Tak od té doby po každém kakání sprchujeme.Jeste jsme měli vyšetření jestli se mu nevrací moč z měchýře do ledvin a vše v pořádku.Dnes mu je 14M a dalo se vše do pořádku.Jen nás budou po pár letech sledovat. U kamarádky to samé.Srovnalo se to věkem.Drzim palce.Hlavne myslet pozitivně a nehroutit se.Miminku to nepomůže.A až bude na světě, dnešní medicína dokáže zázraky.

molu18
31. pro 2024

@yogurtik Přesne tak i u nás, ale bez infekce, synovi je teď 18 měsíců..

kleinerv3
29. led 2025

@tyrnerovaj Chtěla bych se zeptat. Ozval se Vám někdo?🙂
Bohužel máme taky 4 stupeň a těch informací je strašně málo jen takové obecné. Dilataci máme 36mm.

evaii
29. led 2025

@kleinerv3 ahoj,u našeho syna zjištěna hydronefroza 4.st. až v 8letech náhodou.ledvina v podstatě už v té době afunční cca 15%.teprve ted před necelým rokem v červnu podstoupil pyeloplastiku.kdyby jsi potřebovala něco vědět,napiš

molu18
29. led 2025

@evaii Můžu se prosím zeptat- míval syn močové infekce? Jak se na to přišlo?
Celkem jste mě vyděsila, mladší 1,5 ročný syn má hydronefrózu, starší má 6 let a nikto ho nevyšetřoval, tak doufám, že snad to nemá taky....

evaii
30. led 2025

@molu18 urcite se ptejte.Syn nemíval vubec žádné infekce diky bohu.ale jednou za čas velkou neidentifikovatelnou bolest břicha.z bolesti az zvracel.pediatricka ho vzdy nechala doma,ze by to mohla byt střevní viróza.po nějaké době jsme s tim skončili na pohotovosti.kde z utz zjistili problém.do te doby mu nikdo utz nedělal.ani jako miminku po narozeni.vlastne po tom zjištěni se rozjel kolotoč různých vyšetření.zaroven jsem musela nechat vyšetřit i dceru,zda to taky nema.z vyšetření se zjistilo uz velice nízká funkce az afunkce pravé ledviny,na levé pak zjistili reflux 2.-3.stupne.Byl primárně objednán na pyeloplatiku,ale po tom co zjistili reflux na levé,sel na zákrok s tou,aby ta leva byla 100% funkční a mohla převzít práci za pravou.kazdy pul rok chodíme na kontroly a je sledován.minuly rok v zimě se rozhodlo,ze prava si stále drží stejné procento funkce a tedy bylo by dobre nakonec udělat pyeloplastiku.ta byla v červnu 2024.klidně se ptejte nebo i do soukromé zprávy

molu18
31. led 2025

@evaii Děkuji za odpověď. Spíš mě to vystrašilo, že ješte i v takovém věku se může přijet na něco takového...

aksamba
5. únor 2025

@evaii Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, jak probíhala operace u syna? Mám ročního syna, který se narodil s levou ledvinou menší a multicystickou, pravá ledvina dilatovaná, teď jsme byli na scintigrafii a tam levou ledvinu už skoro neviděli. Čeká nás pyeloplastika pravé ledviny, doktorka řekla, že u takhle malých dětí se nedělá laparoskopicky, že jde o klasickou otevřenou operaci. Jsem z toho na nervy. Můžu se zeptat, jak to probíhalo po operaci? A kde vás operovali? Děkuji za odpověď.

evaii
6. únor 2025

@aksamba Dobrý den,syna operovali v Hradci Králové.Meli jsme na vyber otevřená operace nebo laparo.po několika poradách jsme zvolili otevřenou konzervativní.pry je lepší přístup a rekonvalescence skoro stejná.v pondělí nástup,úterý operace.trvalo to cca dvě hodiny.v podstatě pak celý den prospal.musel mít stále kapačky na bolest.pak uz jen léky na bolest.v nedeli mel posledni a pak uz byl bez.lezel tam 10dni.zvladl to,ale tech deset dni bylo velice dlouhých.jizva se zahojila v pohodě.

veronika_2019
19. bře 2025

Ahoj holky, prosím potřebovala bych trošku povzbudit.
U druhého syna teď ve 22 týdnu nález KPS bilat okolo 9 mm , šířka parechymu normální a plodové vody také dostatek. Genetické testy z krve i I.screening v pořádku. Všechny UTZ také v pořádku - Jen ty ledvinky ☹
Měla jste prosím některá takové hodnoty a nemusela jste na přerušení ? Dnes mě na genetice paní doktorka trošku vyděsila, že se mám do 3 týdnů rozhodnout - prognoza je prý nejistá.
Děkuji

kleinerv3
19. bře 2025

@kleinerv3 Dobry den 🙂
Tady se mi nikdo neozval, ale ve skupinkách na fb ano🙂
Mam několik pozitivních příběhů i od příbuzných, že i 4 stupeň se po porodu a za pár měsíců srovnal 🙂
Takže věříme, že bude vše v pořádku.
Co se týče nějakých informací, tak se po porodu udělá sono ledviny, za 3-4 týdny větší vyšetření a pak se čeká. Dětská uroložka nám říkala, že se do operace rozhodně neženou a vyčkává se jak se bude stav vyvíjet 🙂
Držím palce ať to dobře dopadne 🙂

bee90
19. bře 2025

@veronika_2019 tomuhle opravdu nerozumim a zatim Vas ani nijak neuklidnim, jelikoz na holcicku stale cekam, termin mam za tyden. Kazdopadne jsem byla v Apolinari na vstupnim ultrazvuku, kde mi opet pani doktorka nezapomnela pripomenout, ze i kdyz mi vysel negativni prenascan, ona sama by mi take doporucila odber plodove vody. Pritom se v mem pripade jedna o izolovany nalez. Ledvina je na jedne strane 12mm, na druhe 7mm. Tkan jako takova vypada v poradku a plodove vody je dostatek. Zavolala si i nadrizeneho doktora, ktery nad tim mavnul rukou, takze opravdu nerozumim temto postupum a uz vubec ne tomu, ze si mate v takovem pripade rozmyslet ukonceni…

bee90
19. bře 2025

@rickym @yogurtik moc dekuji oboum za zkusenosti. Ja prave verim v to, ze je vse v poradku. I kdyz me ted v Apolinari opet stresovali a argumentovali tim, ze trizomie na kterou je prenascan miren nejvice, je jedna z mnoha genetickych vad, ktere by mohly byt ve hre.

veronika_2019
19. bře 2025

@bee90
@kleinerv3
Super děkuji za informaci . Me prave doktor řekl,ze tohle na ukončení není a ani by to nikdo nenapsal a dnes me pani geneticka dost zarazila .
Mohu případně poprosit o název FB skupinky ? Ja se uz i smířila s případnou operaci po narozeni , jen ted me zase straší , aby ty ledvinky vubec do porodu vydrželi 🫣

kleinerv3
20. bře 2025

@veronika_2019
To není žádná skupina ohledně dilatace pouze miminka 2025/2026 a 2x se tam objevil dotaz na hydronefrozu. Co se týče obou ledvin, tak vůbec nevím. My mame pouze jednu a druhá je v pořádku. Jinak nikdo Vám nemůže říct, že to vypadá nějak špatně. Ono to po porodu může vypadat úplně jinak. Čím bude větší, tím se ro muže lepšit. Muže se to zlepšit i třeba tak, že nebude vubec nic potřeba 🙂 mluvila jsem s uroložkou a ta říkala, že hydronefroza je častá a do operace se rozhodně nehrnou a vystření komplexnější 3-4 týdny po porodu a sono udělá porodnice, kde budeme rodit 🙂

kleinerv3
24. dub 2025

Nedávali nám žádnou šanci na zlepšení, že to za 30 let neviděli, že by se to upravilo 🙂 měli jsme 4 stupeň a ztenčení parenchymu na dva milimetry od nějakého 21 týdne a říkali, že ledvina je stopro nefunkční. Ted jsme 36 tyden a ledvina vypadá v pořádku 1-2 stupeň. Je rozšířený pouze ureter a tam se uvidí po porodu 🙂

Tak ja jen holky neztrácejte naději ❤️

veronika_2019
28. kvě 2025
@kleinerv3

Nedávali nám žádnou šanci na zlepšení, že to za 30 let neviděli, že by se to upravilo 🙂 měli jsme 4 stupeň a ztenčení parenchymu na dva milimetry od nějakého 21 týdne a říkali, že ledvina je stopro nefunkční. Ted jsme 36 tyden a ledvina vypadá v pořádku 1-2 stupeň. Je rozšířený pouze ureter a tam se uvidí po porodu 🙂

Tak ja jen holky neztrácejte naději ❤️

@kleinerv3 dobry den, jak to prosim u vás nakonec dopadlo ,? Dělali nějaké vystřeni hned po porodu ? 🙂

bee90
28. kvě 2025

Tak holcicku uz mame dva mesice doma a je naprosto zdrava. Po porodu delali ultrazvuk v Apolinari a nalez je zanedbatelny. Po mesici kontrola, dilatace tam stale je, ale pry hranicni na to, aby vubec nejak resili. Doporucili nam akorat dbat na hygienu a po vymene plenky myt pod kohoutkem. Tak snad bude vse v poradku, stejne tak u vas!

molu18
28. kvě 2025

Ahojte, náš téměř 2 letý syn je od narození sledován pro hydronefozu. Minulý týden měl kontrolu a má dilataci pánvičky 15 mm (měřeno při málo naplněném močovém měchýři), tolik ještě neměl, max. 10-12mm, předposlední kontrola před rokem dokonce jenom 3mm. Mám z toho strach, aby se to dál nezhoršovalo, kontrolu nám dali až za 1 rok. Kdo jste měli takovou dilataci upravilo se to pak i samo, nebo to bude mít už pořád, nebo dokonce se to může dál zhoršovat?

Strana
z142