Doktor mi nechce napsat nemocenskou, máte zkušenost?

katerina999
24. srp 2016

Ahoj holky. Mate nejaktera zkušenost s tim, ze vam dojtor nechce dat nemocenskou? Jsem ve 26.tt. a vzhledem k tomu ze delam v gastronomii servirku, tak uz to moc nezvladam stat 14hodin na nohach. Majitel mi zkrátil aspon smenu na pulku ale i tohle je moc. Doktor mi rekl at me majitel presune na jinou pozici kterou budu zvladat. Bohuzel takovou pozici mi nemuze dát. S doktorem neni řeč a mysli si o me ze se mi jen nechce pracovat. Ze pry těhotenství neni nemoc. Kdybych sedela v kanclu tak nereknu ani slovo ale takhle to nejde. Mate nejakou zkusenost nebo radu? Dekuji

sisstin
24. srp 2016

@katerina999 pokud misto bema, jsi doma za 100 % platu. Je to vec zamestnavatele, ne lekare, pokud nemas zdravotni problemy.

zuzkabou
24. srp 2016

Zkusit zajít k jinému doktorovi. Pokud zaměstnavatel nemá jinou pozici, tak tě ještě může nechat doma s náhradou mzdy v plné výši, ale to se asi nikomu nebude chtít.

eri399
24. srp 2016

@katerina999 Já měla ten samý problém.. ale naštěstí mám super obvodní a nechala mě doma celé těhu do mateřské s tím že mě bolí záda 🙂 Zkus ji/ ho také poprosit a řekni jak to máš. Bohužel vím, že v našem oboru nefunguje být doma se 100% mzdou pro nevyhovující práci. To by mi taky nikdo nezaplatil. Když ti to napíše, tak to jen nikde zbytečně neříkej at dr. nemá problémy ;)

katerina999
autor
24. srp 2016

Super. Dekuji a zkusim teda zajit za obvodackou 🙂

hz
24. srp 2016

@katerina999 ja teda to vidim stejne jako @sisstin . Prekazka je na strane zamestnavatele, takze pokud jsi zdravotne ok, doktor ma pravdu a zamestnavatel te musi preradit na jinou pracovni pozici/pripadne nechat za 100% platu doma.
A pokud pujdes na neschopenku, vyrazne se ti snizi plat a budes mit vychazky pouze 6hodin denne vcetne vikendu. Nehlede na to, ze i na tehotne chodi kontroly... ja bych se zamerila na zamestnavatele..
hodne stesti 🙂

jipe
24. srp 2016

pokud děláš práci, která je pro těhotnou nevhodná, musí tě zaměstnavatel přeřadit nebo nechat doma za 100 % mzdy. Pokud by dělal problémy, doporučuji obrátit se na inspekci práce. Pokud jsi práce schopná, není důvod, aby ti dr. psal neschopenku, práce nevhodná pro těhotnou je problém zaměstnavatele

kaja2016
27. srp 2016

@katerina999 presla bych k jinymu doktorovi a rovnou bych vylicila situaci. Jedna vec jsou zakony (holky nahore maji pravdu), druha vec je, ze se asi nebudes se zamestnavatelem soudit, ze jo. Jako reknu ti, ze gynekologove nechavaji dneska zenske doma s kazdym pichnutim, toto bude nejaky sprominutim zapsoukly doktor, ktery si mysli, ze jsi nemakacenko.

katerina999
autor
28. srp 2016

Dekuji jeste jednou a jak psala kaja 2016, tak jini doktori nechavaji jine zenske doma kvuli pichnuti. Moje svagrova sla na nemocenskou hned v 6tt ze je unavena a to jeste ani poradne nevedela ze je tehotna. Zitra jdu k jine doktorce, tak snad tam uspeju. Zamestnavatel je soukromnik a uz tak tam ma sevsim vsudy 5 zaměstnanců na toz jeste aby daval plat me navic.

jipe
28. srp 2016

@katerina999 no já si nedělám iluze, že by z toho zaměstnavatel měl radost, ale je to jeho zákonná povinnost, pokud děláš práci pro těhotnou nevhodnou. Ale když chceš být raději na nižší nemocenské a být omezená vycházkami než se v práci dohadovat, je to tvoje volba

luj89
28. srp 2016

Nevíte někdo jak postupovat když zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci pro těhotnou? Sepíše se nějakej papír nebo jak to funguje? A co když to zaměstnavatel nechce povolit? Co dál?

messias
28. srp 2016

@katerina999
Ja nechapu, jak muzes v takovem tydnu tehu jeste behat po place ?? Vic co obnasi prace servirky a nekdy je to opravdu sileny. Pokud ti teda nedal volnejsi rezim a nedelas treba jen za barem. I tak ale stat na nohach atd je pro me nepochopitelne. Jak pisou holky, zkus obvodni nebo vymenit gynekologa. Hadat se se zamestnavatelem ze uz tu praci nezvladas, at te necha doma asi neni moc realne. Vim ze treba neni prekazka ani kdyz tehulka maka v zakourene hospode. Drzim pesti, at vse dobre dopadne 🙂

petullka927
28. srp 2016

@katerina999 ja jsem řešila úplně to samé, doktor z gyndy mi rekl ze mi ma dát zaměstnavatel částečný úvazek a nebo si mám vzít dovolenou... takže jsem neporidila... šla jsem k obvodakovi a beze slova mi neschopenku napsal 🙂

messias
28. srp 2016

@luj89
Tak nejdriv zamestnavateli musis dat pisemne asi nejaky papir o tom, ze si tehu a ze te ma preradit na jinou pozici. Popripade me psala doktorka doporuceni pro zamestnavatele, ze nemam zvedat vic jak 5 kg.. (ja to teda nakonec nepredala, protoze to nebylo ani realne)

luj89
28. srp 2016

@messias Nojo, ale co když tě nepřeřadí, resp. nechce přeřadit, kašle na zákony? Nepřijít do práce a pak se soudit? To už tý mamině zpětně asi moc nepomůže. Zákon je to krásný, ale neumím si to přestavit v praxi v dnešní době, kdy spousta zaměstnavatelů na zákoník práce kašle...

jipe
28. srp 2016

@luj89 musíš donést potvrzení od dr., že jsi těhotná a doporučuji písemnou žádost o přeřazení na pozici vhodnou pro těhotnou. Pokud zaměstnavatel nemá, at ti to dá taky písemně, je to pak překážka v práci na jeho straně a měl by ti platit náhradu mzdy. Pokud se bude cukat, pohrozit inspekcí práce. Případně na úřadu práce ti poradí, jak postupovat

jipe
28. srp 2016

@luj89 poslat na něj inspekci práce, když neplatí a pak fakt jedině ty soudy

messias
28. srp 2016

@luj89
No prave muj nazor je jit na neschopenku.. ja to mela taky tak. Delala jsem v mensim obchode za kasou a nebyla jina pozice nebo prace kterou bych zvladla, tak jsem to par tydnu tahala tak tak, pri komunikaci se zakaznikama jsem usinala a jak vykouklo brisko, tak jsem sla na neschopenku, kterou dr. nabizela uz od zacatku tehu (predtim jsem 2x samovolne potratila), ale ja jeste nechtela jit, nemeli za me nahradu..

messias
28. srp 2016

@jipe
Ono se to rekne pohrozit inspekci. Kdyz delate v mensim podniku, tak si akorat udelate spatne vztahy a stejne pokud nebude chtit platit, tak platit asi nebude. Navic mam dojem, ze prace servirky neni pro tehotne podle zakoniku nijak nebezpecna..

messias
28. srp 2016

@jipe
A kdyz se pak bude soudit atd.. kdo ji nahradi penize, ktery ji on nebude kazdy mesic davat ? Pokud je na tech penezich zavisla, tak je to proste na hov.....

eri399
28. srp 2016

Ted nechci kecat ale myslím si že práce servirky nespadá do kategorie riskantních práci pro tehu. Vím že ze zákona nemůžeš dělat noční a 12tky. ale pokud proste žádné problémy nemáš nedá neschopenku pokud je to doktor ktery to proste jen tak nedava jako treba muj. Taky jsem to řešila. Nejlepší je prostě jít k jinému dr. s jiným problémem.

messias
28. srp 2016

@eri399
Taky si myslim 😉

jipe
28. srp 2016

@messias jj, je to pak na hov..., proto se do sporů se zaměstnavtelem málokdo pouští

messias
28. srp 2016

@jipe
Proto je lepsi kolikrat neschopenka a mit sice mensi penize, ale kazdy mesic..

makronka222
28. srp 2016

@katerina999 ja jako servirka sla k obvodakovi, hned mi napsal papir, i lidi si stezovali a nadavali majiteli, ze me to necha delat- litat po place s 10ti pulitry v rukou uz nejakou vahu ma, ( pri narvsny hodpode fakt nemuzete jit v 1 v ruce) nemluve o nejaky pauze na obed o ktery nemuze byt ani rec, tahani beden s lahvemi, zvedani zidli... vim jak to chodi, v gastru se pece na smlouvy a zakony, je napsano A ale dela se B, jdi k jinymu dr jak radi holky i ja, ten ti to napise! Me stacilo rict ze delam v restauraci s kurackou casti.

kaja2016
29. srp 2016

@makronka222 presne tak, ja si nevybuju, ze bych kdy videla obsluhovat slecnu/pani s briskem. Musi to byt fakt narocny, nedokazu si to predstavit.

luj89
29. srp 2016

@eri399 Taky si to myslím. Ono se do toho zákona bohužel málokterá práce vejde. Přitom takové stresující zaměstnání taky není nic moc (má bývalá kolegyně si kvůli stresu v práci prožila své v souvislosti s krvácením...)

kaja2016
30. srp 2016

@luj89 prave no, ja jsem delala v kanclu, ale stres od rana do vecera a potratila jsem, tezko rict, jestli to melo souvislost. Nicmene zamestnavatel tomu dodal korunu, kdyz me po navratu z nemocnice vyrazil ( z organizacnich duvodu samozrejme🙂. Pouceni pro priste, tehotenstvi tajit, tajit a tajit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru