icon

Gynekoložka nechce navštěvy tatínků

kristas00
15. kvě 2019

Ahoj těhulky, setkali jste se s tím, že Vaše gynekoložka nepřijíma partnery na prohlídky, aby se podíval na ultrazvuk? Myslím vůbec. Její vysvětlení bylo, že to prostě nemá ráda, když se jí ten chlap tam motá a vubec že to nerada takto dělá. Je to moje první a představa, že tam se mnou nemuže jít ani jednou mě dost bolí a mrzí mě :( Na screeningový pujdeme jinam a tam muže takže se podívá, ale co ty ostatní prohlídky když mimi bude větší a větší? Má vubec doktorka na to právo? S ničím jiným jsem s doktorkou problém neměla,naopak zavčas všechny moje problémy podchytila a moc mi pomohla, nerada bych ji kvuli tomuto měnila, zrovna když jsem těhotná :(

Strana
z4
ttm
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
15. kvě 2019

@antoinet Opet budu oponovat. Vjezd s kocarkem je, kor na gynekologii, kam chodis do poradny, naprosto pochopitelny. Navic nikdo si nevezme na triko, ze bys nechala dite bez dozoru v cekarne. Takze opet neresime nic jineho nez zdravy rozum. Mit partnera u prohlidky v poradne je neco uplne jineho. Partner muze klidne pockat v cekarne. Navic jsem presvedcena, ze drtivou vetsinu chlapu tohle ani moc netankuje. Nic na tom neuvidi. Spis je to tehotensky vichr v zenske hlave. Zenska si usmysli, ze tam pujde s ni, aby "videl mimiska" a on radeji kyvne. Pritom by mu stacila bohate fotka.

ariadna12
15. kvě 2019

U nasi gynekolozky byl tatinek vitan.

sudylichozrout
15. kvě 2019

@ttm Jo, to je presne. Mimochodem, je docela vtipne, ze kdyz se podepisuje souhlas s pritomnosti mediku, kdektera "pravarka" to odmitne, protoze ma pravo na soukromi, klid a ja nevim co jeste. Ale procesi pribuznych u vysetreni, ktere muze rusit lekare pri vykonu, procesi lidi, ktere muze rusit ucitele a jine pri vykonu, to preci nevadi, neb na to mam pravo.

luckylee
15. kvě 2019

Muj gynekolog se hned hrne do cekarny jestli tam mam muze i syna ze by je zavolal.
U prvniho taky vzdy muze vital a vse nam na utz ukazoval.Muz na kazde vysetreni semnou nechodil ale kdyby chtel-nebyl by problem.Je to i jeho dite.Moje sice vagina ale taky nehodlal asistovat u vnitrniho vysetreni nebo steru ze 😄 Nevidim duvod proc by nemohl chodit klidne na kazdy utz.
Takze ne nema na to prave a stuj si za tim nebo najdi jinou doktorku.Tehotenstvi je jedinecna vec a vickrat to poprve nezazijete a rozhodne nemusis v tomhle ustupovat.Uzivejte si to at niceho nelitujes.☺

ttm
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
15. kvě 2019

@ttm samozrejme. Ale pokud proste lekarka rekne ne, tak bychom to meli/mely respektovat a ne hulakat o pravech. Mozna k tomu NE ma takove duvody, ktere by tehotna pacoska radeji ani nemela znat.

ttm
Autor odpověď smazal
leymea
15. kvě 2019

Treba moje doktorka mi sama rekla, ze klidne sebou muzu vzit partnera. Moji to vylozene nevadilo. V cekarne jsem vzdycky sedela sama a dalsich x zenskych tam melo svy partnery. Uprimne mi to prislo divny. V jednu chvili jsem premyslela jestli nejsem divna ja, protoze jsem tam chodila sama 😀 ja nejak nemela duvod sebou manzela tahat a on sam ani nechtel, ale kdyby fakt chtel tak bych ho tam mozna vzala. Byl semnou na velkych utz a na 4D.
Kdyby mi tohle rekla moje doktorka tak bych to respektovala a dal neresila. Taky si clovek musi uvedomit, ze ma narok na tri utz. Takze kdybys i tak prisla s partnerem tak by Ti schvalne utz nemusela udelat (pokud to nemas zaplacene v nejakym tom jejich balicku, s tim zkusenost nemam). Maximalne bych se zeptala znova na dalsi kontrole, ale z meho pohledu je to zbytecne. Radsi vybornou doktorku (ty jsi s ni jinak spokojena), ktera si nepreje doprovod nez neznamou doktorku (nevis jaka je), ktery doprovod nevadi. Partner si to uzije na prvnim a druhym screeningu. 😉

elikup
15. kvě 2019

@kristas00 nemá. On je tvá osoba blízká.

bayt
15. kvě 2019

@sudylichozrout Já nevím, když chce někdo dělat lékaře, tak by sakra už měl pochopit, že to je jednání s lidma. Že to není jako oddělat si pár hodin mechanicky u pásu a nazdar. Když dělám gyndaře, tak se asi rozumí, že když tam ženská čeká miminko, že u toho chce být třeba i táta, poslechnout si srdíčko, vidět to video atd. Jsem v šoku, že vůbec existuje lékař, pro kterého je to problém...

bayt
15. kvě 2019

@zahodila Promiň, ale pochopíš, že ta žádost je nezákonná? :O Samozřejmě, že takový človkě, který porušuje zákony, můj respekt opravdu nemá.

ivaze
15. kvě 2019

@kristas00 Nechapu proc jsou nektere odpovedi tady tak zle a kousave. Zakladatelka se pouze informuje o svych pravech a pta se jaka je praxe jinde. Moje lekarka s pritomnosti partnera nikdy nemela problem, naopak. Na druhou stranu ja sama jsem to nijak extra neprozivala a partner se mnou byl jednou na velkem ultrazvuku. Nicmene jsme lide ruzni, ze jo. Zakladatelka ma na pritomnost partnera pravo, je jedno jake k tomu ma duvody. Navíc si nic "nevydupava". A jeste neco, lékař tu ma byt pro pacienta a ne na opak. Trochu empatie dokaze divy, obzvláště medicíně. Tim vubec nemyslim, ze lekar by mel skakat tak jak pacient piska. @krista00 Drzim pesti, at vse dopadne tak jak si prejete!

sudylichozrout
15. kvě 2019

@bayt ano, tak by to melo byt a tesi me, kdyz jsou lekari v tomto otevreni. Ale ani je do toho nemuzeme nutit. Muzeme ale lekare zmenit, pokud nam nevyhovuje z jakehokoliv duvodu. Ja se spis opakovane zarazim nad tim "mam pravo a nekdo proto musi." Ano, mam pravo, ale jak bude asi vypadat vztah lekar - pacient, rodic - ucitel... pokud si bude i pres jejich nevoli vydupavat sva prava?
Jsou situace, kdy ten druhy nechce povolit jen proti, ze by mel vic prace, nebo proto, ze je zatrpkly. Ale to se da dost dobre rozpoznat a takoveho cloveka ma smysl prohnat jak nadmutou kozu, aby hnul zadkem. Ale pokud je to z jinych duvodu, tak bych to proste nechala byt. Protoze moje prava nejsou strecha sveta.

sudylichozrout
15. kvě 2019

@ivaze odpovedi jsou jen takove, jakym pohledem na ne koukas. Pokud treba se mnou nesouhlasis, budou se ti me odpovedi zdat zle ci kousave. Kdybys se mnou souhlasila, moje odpovedi by se ti zdaly uplne cajk. Tak to byva... 🙂

heligona
15. kvě 2019

@sudylichozrout nebývá. Konkrétně tvé názory jsou mi silně protivné, i když se s nimi v podstatě ztotožňuji.

zahodila
16. kvě 2019

@bayt Pochop ty, že nezákonné by bylo, pokud by lékařka řekla, že tam nesmí a hotovo. Ona ji jen požádala, aby tam nechodil a pokud pacientka bude na přítomnosti osoby blízké trvat, tak na to právo samozřejmě má a lékařka jí to musí umožnit.
A jak jsem psala, pustit dopplera na dítě z důvodu, aby si rodiče poslechli srdíčko, není rozhodně správný postup a to by mi u lékaře vadilo mnohem víc než že nechce, aby tam šel se mnou chlap.

@ttm Zrovna školství je oblast, kde se na práva dětí moc nehledí. Namátkou povinné domácí úkoly, zákazy mobilů...

vineta
16. kvě 2019

@sudylichozrout Mně tahle situace přijde silně jiná, než nedávný ubytování nemluvněte ve špitálu... Princip podobný, ale tady vidím maximálně překážení a nepohodlí doktorky, ale nic, co by dr nemohla v zájmu matky vydržet. Tím chci říct, že ano, vyžadování práv nehledě na situaci je naprd, s tím souhlasím, ale tady v té situaci to nikomu uškodit nemůže, tady je doktorka prostě jen neochotná, protože nějaký důvody k tomu má a daly by se pochopit (zdrží jí to, bude se jí tam někdo motat atd.,některý lidi dovedou nadělat pěknej zmatek), ale reálně to nikoho neohrožuje.
Přesto bych se nehádala, a to hlavně kvůli svýmu pohodlí, našla bych si doktora, co by mi vyhovoval, a max bych jí řekla, že kvůli tomu odcházím.

alicie_k
16. kvě 2019

Já bych to vzala od konce tvého příspěvku 🙂
Píšeš, že již několikrát tvé problémy podchytila a že ti pomohla. Nebyla by škoda ji měnit? Nevím, jak dlouho jsi těhotná a jaké máš představy o ultrazvukových vyšetřeních (např. ke konci těhotenství už je to miminko tak velké, že ani není už v podstatě vidět celé). Upřímně řečeno, asi nejhezčí pro maminky bývají ty screeningové ultrazvuky, protože doktoři tam (většinou) všechno hezky popisují a tudíž i úplný laik tam může hezky všechno vidět. Někteří gynekologové ani běžně v každé poradně ultrazvuk nedělají, protože jim je nehradí pojišťovny, tak abys i na toto byla připravená, že tam přijdete a vlastně nic. Zkusila bych to ještě zvážit, případně se domluvit s doktorkou na kompromisu, ale to i z tvojí strany, už proto, že já osobně bych byla vděčná, že mi pomohla a něco podchytila. I když je to "jen" její práce. Moje osobní zkušenost je, že manžel je hodně zaměstnaný, takže byl opravdu jen u screeningu a popravdě, jen u toho prvního, na druhý nemohl, byl na služební cestě v Německu. Na ty klasické poradny bych ho ani nebrala. Ale toto už není pro diskuzi relevantní.

bayt
16. kvě 2019

@zahodila I žádost, aby tam nechodil, je nezákonná. Protože ji žádá - i kdyby laskavě nebo nevím jak o věc - o kterou nesmí. Tvojí logikou by asi nevadilo, kdyby pedofil požádal dítě laskavě o sex. Vždyť mělo dítě právo odmítnout, ne? :D OMG.

bayt
16. kvě 2019

@sudylichozrout No jo, tady je to snadné, lékaře změnit. Už jsem to párkrát udělala a přijde mi, že se přece jen taky víc snaží. Ale někde na dědině třeba člověk nemá na výběr a je bohužel rád, že vůbec ještě nějakýho lékaře důchodce najde :( Je to složité...

sudylichozrout
16. kvě 2019

@heligona to ale neni muj problem, ze 🙂

deli_lah
16. kvě 2019

Tak muj muz se mnou chodil, take ne pokazde ale zpocatku vice. Jak uz pak bylo vice pred porodem bylo vse hur videt, to uz pak nechodil. Navic diky pohybum uz to bylo jine, nemela jsem tolik potrebu mit ho s sebou. Teda muz tam chtel chodit, ne ze bych ho k tomu nutila, uzival si to 🙂 neumim si predstavit, ze by to doktorka zakazala.. ale kamaradka to tak mela, jenze jeji pritel s ni ani jit nechtel, tak je to hned o necem jinem...

hanci23
16. kvě 2019

Můj gynekolog to má napsané jako informaci na nástěnce, že z důvodu omezené kapacity ordinace si nepřeje přítomnost další osoby při ultrazvukovém vyšetření.

rajecka
16. kvě 2019

Moje kamarádka to taky tak měla, že to doktorovi vadilo. Mně to v pořádku nepřipadá, nevím v čem ho ta druhá osoba v ordinaci může omezovat. U nás byli tatínci vítaní od první do poslední kontroly a když manžel mohl, tak šel se mnou. Na každou kontrolu jsme se těšili, že se dozvíme něco nového. Záleží jak moc je to pro tebe důležité a jestli se s tím smíříš, nebo s ní půjdeš do konfliktu. Já jsem takovej posera, že bych na to asi neměla se s ní dohadovat a spíš bych zkusila hrát na city, že je to pro Vás důležitý a bla bla bla.....

daggg
16. kvě 2019

@kristas00 My třeba čekáme prvního syna.. Jsme u soukromé gynekolozky (byla jsem uz před těhu).. Mam s ní také jisté problémy, ale přítel chodi na všechny prohlídky se mnou.. 1) mu to nevymluvím a chce tam být a mit jistotu, že se nic neděje a hlavně že dorazim domu OK (musím přes celé město MHD) 2) je to jeho první syn a vše chce prožívat se mnou 3) nikdy neměla doktorka výhrady...
Dokonce se stalo, že jsem jednou přišla sama a doktorka se zděsila, jestli je vše OK, když jdu bez přítele...
Teď na ozvuky už budu chodit sama, to je zbytečné aby chodil se mnou..

ivca_ch
16. kvě 2019

Manžel se mnou chodil a i nyní chce chodit na každou kontrolu, takže pokud mu to práce dovolí, jede se mnou. Gynekoložka je zlatá, ukázat miminko ultrazvukem i manželovi nemá problém. A nevadí ji ani přítomnost u vnitřního ultrazvuku.

sudylichozrout
16. kvě 2019

@vineta presne tak, nejlepsi je v tu chvili lekare zmenit. Tyhle moje nazory jsou ovlivnene tim, ze ja radeji nez nekde delam ofuky, vezmu rozum do hrsti a zaridim se jinak. Proto je mi to "mam pravo" tak nesympaticke, vis?

lucina96
16. kvě 2019

Přítel semnou také chodí na každou kokntrolu, kterou skrze práci může 🙂 Nepřijde mi to zbytečné, miminko vždy rád vidí a o to více se potom těší. Když doktorka kontroluje čípek, přítel čeká v kabince a zavolá jej vždy až po nasazení kalhotek, aby se přišel podívat na ultrazvuk. Moje paní doktorka je opravdu moc příjmená, přítel je cizinec a když popisuje, kde co vidí, popisuje dokonce v anglickém jazyce, aby také rozumněl 😇
Nepřijde mi normální, že to nějaký lékař vyloženě zakáže. Je přirozené, že se nastávající tatínek chce taky někdy přijít podívat.

vineta
16. kvě 2019

@sudylichozrout Chápu, já si hlavně nedovedu ani představit, že by se mi tam pak chodilo dobře, navíc s takovou intimní věcí, jako je těhotenství, nebo gynda vůbec, tam si člověk nechce dělat zbytečný stresy. Jiná věc by byla ve špitále, když potřebuješ něco akutního a nemůžeš jen tak odejít jinam a dr nebo jinej personálu se chovaj jak *** (co si budeme povídat, taky to leckdy dovedou)- tady to má narozdíl od špitálu vcelku snadný řešení...
hlavně to chce zachovat zdravej rozum a dožadovat se toho tam, kde to má smysl a kde to není nikomu na újmu. Což tady by teoreticky bylo, ale zase, proč se dobrovolně vystavovat něčemu takovýmu, když můžu změnit doktora...ale na druhou stranu pokud nemá ultra malou ordinaci, tak mi přijde naprosto ok jí říct, že se mi to nelíbí, že to umožnit snadno mohla a že kvůli tomu odcházím jinam.

Strana
z4