icon

Hraniční výsledky 1. screeningu. Máte zkušenosti s dodatečnými testy?

4. črc 2025

Ahojte, měla stě to některá tak? Bylo pak všechno v pořádku? Mám lehce před 40 + hraničně vyšší výsledky krve - oba dva výsledky co se stanovují jsou vyšší.
Podstoupila jste některá i ten drahý test (13 000kč)? Nebo jenom tú kontrolu navíc v 15-16 týdnu?
Je tu i nějaká maminka co měla kolem 40 a 1. screening byl v pořádku? Je to všechno pro ten věk?
Ješte by mě zajímalo, zda to vypovídá jenom o riziku Downova syndromu, nebo i něčeho jiného?
Omlouvám se za tolik dotazů, mám strach..

felis
4. črc 2025

Ahoj, me je 39 a krev i screening jsem mela jako dvacítka. Přesto mi kvuli věku davali na výběr, jestli chci jít na plodovku.. jak rikala dr.: "stavaji je pripady, ze muze byt zdravy down". Nešla jsem... riziko, že se to nepovede je sice malé, ale furt tam je. Otěhotněla jsem přirozeně, byť mi řekli, že už nemůžu mít děti s vlastními vajíčky (AMH 0,03) a to byl pro nas duvod, nejít na odběr. Test jsme zvažovali, ale pak se mě muj muz zeptal, jak to cítím... jestli cítím, že je všechno v pořádku... Cítila jsem a cítím to do teď. Za týden mám termin porodu a verim, ze me můj instinkt a intuice neklamaly 🙏🏻
Test je sice drahý, ale pokud by mi něco vyšlo vyšší jako Tobe, tak bychom do nej šli. Jenze u me bylo proste vše v pořádku, jak kdybych byla o 15 let mladší...
Tobě držím palce 🍀 snad jsem Ti aspoň něco zodpověděla.

emillyhk
4. črc 2025

Byla jsem mladší (35 let), ale vyšlo nám vyšší riziko Edwardsova syndromu. Dle UTZ vše v pohodě, ale měla jsem v krvi něco zvýšené plus můj věk. Tenkrát stál ten test 12000 Kč, s manželem jsme radši později koupili levnější kočár, ale ty testy jsem podstoupila. Tam už vyšlo všechno v pořádku, takže největší faktor sehrál můj věk. Za klidnější těhotenství to stálo 😊

rebe
4. črc 2025

Ahoj, otázka je, co jsou hraniční výsledky, protože u screeningu záleží, kdo ho vyhodnocuje. Byla jsem spíše starší rodička (33, 35 a 38 let) a tam genetička mluvila o poměrně široké šedé zóně, kdy jsou výsledky považovány za negativní, ale přesto doporučují další testy. A nabídli mi ten drahý test. Odmítla jsem ho a pak mi nabídli víceméně ten samý na pojišťovnu, že prý nad 35 let a při hraničních výsledcích ho pojišťovna hradí. Takže ve všech třech těhotenstvích mi ten test z krve udělali za platbu pojišťovny.

lidija1234
4. črc 2025

Nebojte se ja měla podezření na daunuv syndrom tak jsem zaplatila drahé testy ty syndrom vyloučili a zase vyšlo špatně něco jiného....tak jsem šla na amniocentezu a ta vyloučila vše....několik měsíců nervy a stres....a to jsem byla mlada rodička...

lis6
4. črc 2025

Zvažovala jsem,ale pak mi to přišlo jako blbost, jelikož to není 100procentni

klpoiu
5. črc 2025

Ano, vek to velmi snizuje. Kazdy vek ma svou vychozi hodnotu. Ve 20 to je 1:1500, ve 40 1:100. Ve 45 uz je startovaci pozice pouze 1:30. Takze jen podle veku je ta hodnota ihned spatna. Pak se zohlednuje jeste vice aspektu, treba i vaha,rasa,koureni. Cim tyhle cisla vyssi,tim nižší je vychozi pozice. Ted samozřejmě zalezi i na laborce,jak test vyhodnoti. 1:250 ( nekde i 1:300) je ta hranice. Jake ti vyslo riziko?
Ja byla tehotna v 42. Kvuli veku byla ihned nabidnuta genetika a prave onen drahy test. Jelikoz jsem mela hodnoty v norme, nesla jsem.

autor
5. črc 2025
@klpoiu

Ano, vek to velmi snizuje. Kazdy vek ma svou vychozi hodnotu. Ve 20 to je 1:1500, ve 40 1:100. Ve 45 uz je startovaci pozice pouze 1:30. Takze jen podle veku je ta hodnota ihned spatna. Pak se zohlednuje jeste vice aspektu, treba i vaha,rasa,koureni. Cim tyhle cisla vyssi,tim nižší je vychozi pozice. Ted samozřejmě zalezi i na laborce,jak test vyhodnoti. 1:250 ( nekde i 1:300) je ta hranice. Jake ti vyslo riziko?
Ja byla tehotna v 42. Kvuli veku byla ihned nabidnuta genetika a prave onen drahy test. Jelikoz jsem mela hodnoty v norme, nesla jsem.

@klpoiu Myslím, že 1:300, nebo 1:320.. ale bylo mi to oznámeno po telefonu, včetně výsledků i laboratoře i s normami, tak toho bylo na mě nějak moc, nejsem si jistá. Papíry dostanu až u gynekologa za 2 týdny na kontrole.

autor
5. črc 2025
@lis6

Zvažovala jsem,ale pak mi to přišlo jako blbost, jelikož to není 100procentni

@lis6 A bylo pak vše v pořádku?

klpoiu
5. črc 2025

Tak bych byla asi v klidu. Kdyby to delala jina laborka, mela by si vysledek jeste v limitu a nikdo by to nehrotil.

autor
5. črc 2025
@klpoiu

Tak bych byla asi v klidu. Kdyby to delala jina laborka, mela by si vysledek jeste v limitu a nikdo by to nehrotil.

@klpoiu Myslím, že říkali, že u jejich laboratoře je tá "šedá" hraniční zóna mezi 100-600. Pod 100 pozitivní, nad 600 negativní.

squezy
5. črc 2025

Já osobně bych byt tebou sla. Ja otěhotněla před 38.narozeninami, úplně jsem byla připravena na 1.screening, že vyjde ne nejlépe, právě kvůli věku. A měla jsem riziko na DS 1:3200, takže parádně a mam zdravé dítě. Ale byla jsem připravená, že když to vyjde nejasne, že ty peníze za to zaplatím. Jako co je dneska 13000? Nic oproti jistotě, že se ti narodi zdravé dítě. Tedy ani tyto testy nejsou 110%,ALE!! Třeba je to tvoje jedine a poslední těhotenství, užij si ho s vědomím, že máš zdravé miminko 😉 Když pojedes na dovolenou k moři,zaplatis enormně vice 😉 Nemusíš si kupovat ultra nový nejmodernější kočárek,ale hezký levnější nebo z druhé ruky a 13000Kc za testy budou jako nic 😉 Nebo (!!) se ptej ještě na testy hrazene pojišťovnou,jak je psano výše.

lis6
5. črc 2025

No bohužel jsem neodmítla další srovnávací dovyšetření z krve (říkala jsem si za to nic nedám... No dala) vyšlo mi pak riziko downa 1:4, šla jsem tedy na odběr plodovky, a bylo vše ok. Chtěla jsem tim jen říct, že je dobrý si dopředu rozmyslet jak bys to řešila, kdyby ti v tom testu vyšlo vše ok,nebo ne ok. Jestli bys tomu věřila, důležité je také si říct, jak by ses stavila k tomu kdyby to nebylo ok.