icon

Jak zvládat nadýmání a nevolnosti v těhotenství?

marketanovakova14
11. říj 2025

Ahoj holky, jdu si k vám pro radu. Začala jsem 7. měsíc těhotenství a většinu času se cítím jako nafouknutá koule. První 4 měsíce jsem měla nevolnosti ráno a odpoledne/večer, taková klasická kocovina. Pak byl chvíli klid a teď už mi odpoledne začíná pocit nadýmání, říhání, někdy pálení žáhy. Večeři se musím většinou donutit sníst a často pak zvracím. Prostě pocitově vím, že se do mě k večeři nic nevejde. Stává se, že to často pokračuje i ráno ještě od večera, třeba dnes. Bolí mě břicho, žaludek a při představě snídaně je mi šoufl. Podváha mě zatím netrápí, přibrala jsem zatím 8 kilo, to je za mě celkem dost.
Obecně jím docela zdravě, vařím doma večeře, žádné omáčky nebo pálivá, prostě klasika - přílohy, maso, zelenina, někdy chleba, pomazánky. Piju vodu, někdy čaj. A teda kafe s ovesným mlékem, tak 2-3 slabé za den, bez toho bych těžko fungovala. Sladkosti jim málo a slané jako chipsy a tak vůbec. Měla jsem to i v prvním těhotenství, ale teď je to silnější. Někdy si beru renie, večer piju mangnosolf. Jinak přes den jsem v jednom kole, do škole, do práce, z práce, do školky, domů, vybalit věci, večere, večerní program s dítětem. Na můj např. pohyb moc nezbývá čas, chtěla bych aspoň víc chodit. Nechci tu před manželem být jako taková ta hekavá těhule, ptá se, jestli je mi špatně, ale vidím, že to nebere moc dobře. Máte prosím nějakou zkušenost, co vám pomohlo? Děkuji moc!

1pomnenka
11. říj 2025

Nic, po porodu bude zase dobře.

zmrzlinka
11. říj 2025

Nic.Proste porodit.A možná víc odpočívat.

miryp
11. říj 2025

Tak já bych tam tip na zlepšení stavu určitě měla - přestaň pít 2 - 3 kávy denně. Překyseluješ si tím akorát žaludek, čímž právě zhoršuješ trávení i pálení žáhy.
A bylo by fajn se zamyslet také nad odpočinkem, jsi v posledním trimestru, nemusíš trhat rekordy v aktivitě...