icon

Je jméno Kristián spojováno s křesťanskou vírou?

krystyna208
1. črc 2023

Zdravím vás holky,
s manželem jsme už vybrali jméno Kristian. Jen se chci zeptat zda to jméno vnímáte jako hodně křesťanské a zda by jste usoudily, že je někdo s tímto jménem křesťan a nebo jeho rodiče byli křesťané? Diky

Strana
z2
lenynka
3. črc 2023

Ne. Tohle jméno je teď dost populární a hodně dávané. Takže myslím, že to ani nikoho nenapadne, nějak to jméno řešit.

gruyerre
3. črc 2023

@krystyna208 samozřejmě, že ano, toho Krista tam nelze přeslechnout. Nicméně vím, že tohle jméno je hodně populární naopak u nekřesťanů, takže bych automaticky nepředpokládala, že je dítě z křesťanské rodiny.

xer
3. črc 2023

Znam 4 kristiany a vubec nevnimam jako krestanske. Takhle by se dalo vyloucit fakt hodne jmen. Dokonce si myslim ze vetsina vychazi z nejakeho nabozenstvi. Nejvic jako krestanske vnimam Marii ale asi to bude i proto ze prababicka byla marie a ta byla hodne verici.

mari90
3. črc 2023

Mám spoustu známých co mají Kristiána a rozhodně nejsou věřící, my máme pro změnu Tobiáše a také je tam velká spojitost s křesťanstvím. Já jsem sice křtěná, ale rozhodně ne věřící 😃

dadavdadav
3. črc 2023

Vůbec to tak nevnímám a vůbec bych se neřídila tím jak to bude vnímat okolí…

jerrabina
3. črc 2023

Já mám třeba dceru Elišku. A sice i po významu maličko jdu, ale nějak jsem měla pocit, že elišewah znamená "bůh je mou součástí" - což je docela dobrý vklad do života. 😁 Ted když jsem to ale chtěla najít v úplně přesném znění, tak ale všude čtu význam "bůh je má přísaha" a to už se mi nezamlouvá tolik 🤔 ale je to krásné jméno a stejně bych souhlasila (vybral tatínek).
S významem jména "milá" u sebe jsem více než spokojená 😁😁😁 A můj tatínek Jan (bůh je milostiv) má vždycky takové štěstí při dobihani autobusu (když nestíhá, bus má vždycky zpoždění), že si někdy říkám, že na tom jméně něco bude 😂 (i když... Já a milá? 🤔😄)
O jméně Kristián jsme uvažovali trochu taky, ale manžel ho pak zamítl. Taky jsem uvažovala o významu a podobě, ale následovat Krista mi nepřijde ještě tak hrozné, on ten Kristus neříkal blbý věci a kdo řekl, že to následování se musí týkat víry, že? 😄 No, křesťana v tom někdo vidět bude, ale dost z nich se jen zepta "vy jste věřící?" a spokojí se s "ne" 😉
@vikinkav to je vtipné, já měla 2 babičky a ta která se jmenovala Božena byla ateistka. Věřící byla ta druhá co se jmenovala jinak 😄

veronikav31
3. črc 2023

@krystyna208 ne, nevnímám,je to jméno jako každé jiné. Já jsem třeba Veronika, syn je Jakub a věřící nejsme,ani naši nejsou,i když mám ještě bratry Lukáše a Tomáše 😉

trilien
3. črc 2023

@krystyna208 ano. My sme napr. vyberali meno podľa významu.

levandule_k
3. črc 2023

@jerrabina Tady na MK jako milá působíš 😉

te_reza
3. črc 2023

Vnímám. Část rodiny je věřících a bratranec Kristián byl

antoinet
3. črc 2023

Jsem věřící, učím náboženství, moje děti mají jména dle významných světců, dokonce učím Kristiána, je to teď hodně módní jméno, ale ta souvislost mě nikdy nenapadla. Každopádně od teď už na jméno koukám jinak a toho Krista a křesťanství tam slyším 😀

montelvina
3. črc 2023

@krystyna208 jsem katolička a vůbec by mě tohle nenapadlo …to je fakt křesťanské jméno ?…známa ma Samuela a pokud by mi neřekla že je to jméno židovské nevěděla bych …my máme Maxmiliána ale chtěla jsem Tadeáše ale protože že se mi líbí ne protože tohle jméno nesl nějaký světec

zekrt
3. črc 2023

Ano, vnímám.

odula
3. črc 2023

@krystyna208 kristian je "Christian", coz je z "christianos", coz je doslova křesťan . Ale to jméno uz je tak sekularizovany a zauzivany, ze to imo 99% lidi vůbec nenapadne si překládat nebo jakkoliv vykládat. Jako Bedřich neni vnímány jako " mirumilovny vládce ", Karel jako "král " nebo František jako "francouzek". Nebo Josef jako "Buh přidal " ;) úplně v pohodě.

schdenisa
4. črc 2023

@krystyna208 vubec! Kristian je krasne jmeno 🙂

sarkoc
20. říj 2023

Svým způsobem asi je, ale takových jmen je spoustu a myslím, že to spojuje málokdo...a taky je mnoho takových, u nichž by to člověk třeba vůbec nečekal a je to tak. Máme třeba Kamilku a ta má mimo jiné význam jako "služebnice chrámu" nebo "božská zářivá" 🙂

babka
20. říj 2023

Hele vubec. Takovych jmen je spousta a myslim, ze v dnesni dobe o tomhle nikdo vazne neprepremysli. Dcera je Kristyna a ve skole ji nekteri ucitele rikaji Kristo. Ale vubec mi to neprijde "divne". Nelamej si tim hlavu, Kristian je krasne jmeno 🙂

Strana
z2