Kdy říct o těhotenství v zaměstnání?

terda182
18. kvě 2021

Ahoj, jsem tady nová a potřebuju trošku poradit. 😊
Nedávno jsem se dozvěděla, že čekám s partnerem naše vytoužené miminko. Nechci to nikde moc rozkriknout, ale jde o to, že dělám v práci, kde často zvedám těžké předměty, jsem hodně unavená a mám ranní nevolnosti. Jelikož mám zvedat těžké předměty, tak mám strach, abych miminku nějak neublížila. Mám to říct v práci radši už hned?
Asi bych byla klidnější, aby nebyl problém, když si na chvilku sednu a odpočinu a aby mě nenutili do té náročnější práce.
Dekuji za odpovědi.

majili
18. kvě 2021

Kdybych dělala náročnou práci a zvedala něco těžkého, tak bych určitě řekla hned. Pokud to nejde omezit, abys ty předměty zvedala, tak by tě měli přeřadit na jinou práci. Já mám práci kancelářskou, takže jsem to řekla až na konci 3. měsíce a řekla bych to možná i dřív, ale pracuju na vesnici, kde i bydlím, takže bych se obávala, že se to rozkřikne rychlostí blesku.

kevi1
18. kvě 2021

ja som to povedala skoro hned, lebo som tak grcala, ze som nemohla chodit do prace a musela byt doma

nazka
18. kvě 2021

@terda182 v době mého otěhotnění jsem jezdila hodně na služebky. Měla jsme hrozné nevolnosti a tohle mě dodelavalo. Takže jsem to řekla hned, abych nemusela cestovat víc, než bylo nutné.

terda182
autor
18. kvě 2021

@majili moc děkuji za odpověď, naštěstí vím, že to jde udělat tak abych ti náročnou práci nedělala. Takže to asi zítra hned oznámím, pro jistotu, ať se nemusím bát.

majili
18. kvě 2021

@terda182 Určitě, fakt je potřeba se tomu vyhnout, ať předejdeš neštěstí. Dokud jsem nebyla těhotná, tak jsem si říkala, že s tím všichni nadělají, že když je žena těhotná, tak přece není nemocná, ale teď mi stačilo se párkrát trochu přetáhnout při běžných aktivitách, že jsem cítila, že už je to trochu moc a už jsem měla křeče v břiše a začala špinit, takže teď si na to dávám opravdu bacha a nic těžkého bych nezvedala, protože za to riskování to rozhodně nestojí.

drakenn
18. kvě 2021

A máš to potvrzeno od doktora?

terda182
autor
18. kvě 2021

@drakenn ano

maxulekapcule
18. kvě 2021

Dělám těžkou práci v zemědělství, s desítkami hodin přesčasu. Jsem ve 3tim měsíci a ještě jsem neřekla.

majili
19. kvě 2021

@maxulekapcule kazdy se citi jinak, pokud to zvedat nemusi a muze se tomu vyhnout, tak je urcite lepsi to rict. Mne bylo opravdu hodne spatne a nemohla bych urcite pracovat fyzicky, protoze jsem byla rada, ze sedim. Kazdy to ma proste jinak a nemuze podle sebe soudit ostatni.

kopulkaa
19. kvě 2021

Asi záleží na více okolnostech, při náročné práci bych to hlásila hned.

maxulekapcule
19. kvě 2021

@majili to je jasný, já při prvním tehu prolezela celý třetí měsíc, teď mám klid. Ale zase mám po potratu, tak právě z toho důvodu si to nechavam až po genetice, navíc jsme zůstali sami, tak do práce bohužel musím

elennka
19. kvě 2021

U mě i když tehu.nedopadlo, tak to přímà nadřízená věděla hned, protože jsem měla vzhledem k věku, anamnéze a určitým zdravotním problémům neschopenku, u posledního tehu jsem neschopenku neměla, ale prima nadřízená věděla.. kdybych musela ze dne na den má neschopenku nebo kdybych měla nějaký kolaps, krvácení..aby věděla. Měla jsem a mám štěstí na zaměstnavatele.. takže jsem nemusela tajit. I když se žádné tehu nedopadlo dobře.. v práci věděli i jak skončilo atd (žensky kolektiv a nechtěla jsem,aby kolem me chodily a nevěděly jak se bavit, takto to bylo i v komunikaci lehčí)..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru